Обява

Свий
Няма добавени обяви.

АНКЕТА: Според Вас трябва ли България да замени лева с евро?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• АНКЕТА: Според Вас трябва ли България да замени лева с евро?

Според Вас трябва ли България да замени лева с евро?

Чудех се къде да пусна анкетата и реших да е тук в спама, където се дискутира и без това другата тема за Еврото.

п.с. Анкетата я направих без да са публични гласовете.
    98
    За
    61.22%
    60
    Против
    38.78%
    38

В темата писах следното:
      • Ми НЕ. Два отговора . "За" и "Против". Който иска да пише защо.
    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

• Еделвайс
      Еделвайс коментира
      Редактиране на коментар
      Готово
      Последно редактирано от Еделвайс; 11-05-25, 21:14.

7:1 в ползва на Еврото до момента,тия дето са на контра е добре да гласуват,че падат като ЦСКАто преди 30 години.

А 7:4, така по става,време е да покажем,че не знаем все още къде сме и с кои сме……очаквам равен резултат по ракиено време
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Чисто технически съм ЗА еврото. А и ми е интересно какво е следващото, за което ще се вържат овцете. Искам само да се спре със спекулациите, че обикновения човек няма да обеднее, че няма да си загуби спестяванията по битовизми в началото и, че виждаш ли ще му обменят активите по курс продава, а пасивите по курс купува... Който разбрал-разбрал и всеки сам си преценя... дет се вика...
      Only after the last tree has been cut down,
      Only after the last river has been poisoned,
      Only after the last fish has been caught,
      Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3714.png
Прегледи:329
Размер:209.1 КБ
ID:6998498

А стана ли ракиено време вече? 10 на 10,ситуацията е Не знам как е ма и так не е😜🤣
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
          Чисто технически съм ЗА еврото…
          И аз съм така но на практика гласувах с против

Враг усраине

Коментар

Цените в евро да почти два пъти по-ниски, та еврото е по-изгодно. А в британски паундове цените са още по-ниски...
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• kbot
              kbot коментира
              Редактиране на коментар
              Тия дни съм Лондон. Не са чак два пъти, но цените в супермаркет наистина са по- ниски.

kbot коментира
            Днес, 11:07
            Тия дни съм Лондон. Не са чак два пъти, но цените в супермаркет наистина са по- ниски.
            Така е в цял свят. Единственото по-евтино в България са услугите (по-евтино платен труд), съответно наеми и имоти (макар, че последните вече надминаха някои европейски).
            Ние плащаме най-скъпия ток, най-скъпите горива (само акцизът ни е по-нисък, затова на бензиностанциите цените изглеждат по-ниски) и най-скъпите храни В СВЕТА.
            А, а водата не я коментирам - в много държави водоснабдяването е безплатно
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Точно защото имаме валутен борд, не трябва да приемаме еврото.Най-малкото е напълно излишно.Защо, въпреки че нямат борд, не приемат еврото Чехия, Дания и другите?Защо Румъния не въведе валутен борд?Ние сме най-умните?Фактът, че толкова се натиска и бърза за въвеждане на еврото, показва готвене на някаква далавера.Дали и какво точно ще направят, дали ще има журналисти да посмеят да разровят след време?Или ще си гледат рахата?

Коментар

• kbot
                kbot коментира
                Редактиране на коментар
                Опорки ...Дания е нещо много (ама много) различно от нас. Румъния? - аз помня защо ние го въведохме борда, а на румънците защо ще им е не знам. А Хърватска защо го въведе еврото?

Ми ко да кажа с AI потърсих колко пенсионери са с най ниската пенсия та после се сетих и ,че в Гръцко дет са по цял ден на шезлонгите нафтата почти като при нас цена та аиде да забавим еврото щот кой се фанал с нас и после никъв го нема па и европата е веч окуцяла нал сеги са модерни краварите хахахахах лошо че станаха дружки и с рашките та ми се не мисли след време да не си купуваме кола в хамерикански бар с рубли аййй наздраве.

Коментар

Във въпроса ми е трудно да осмисля думичката "замени". Ако някой ми я обясни на простоцарски, вероятно ще съм "против". Не заради икономическата логика, а заради спекулативноизмекярските механизми, които ще напълнят гушите на едни, за сметка на много повече други.
                Както и да е... нищо не "заменяме". Хорото го играем от време оно, а чак сега ни хрумна, че не си падаме по групови танци. Да-да, ама таратанци!
                Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                  Така е в цял свят. Единственото по-евтино в България са услугите (по-евтино платен труд), съответно наеми и имоти (макар, че последните вече надминаха някои европейски).
                  Ние плащаме най-скъпия ток, най-скъпите горива (само акцизът ни е по-нисък, затова на бензиностанциите цените изглеждат по-ниски) и най-скъпите храни В СВЕТА.
                  А, а водата не я коментирам - в много държави водоснабдяването е безплатно
                  Сашо, цар си да говориш глупости с убедителен тон

В България тока е 4 пъти (четири) пъти по-евтин от ЮК.
                  Водата е поне два до 5 пъти по-евтина от ЮК, според локацията и в БГ и в ЮК.
                  Няма държави в Европа с безплатна вода (питейна и мръсна), има вода включена като цена в другите данъци, например смет/сгради и т.н.!
                  Горивата са по-евтини от ЮК.
                  Месата, плодовете и зеленчуците с малки сезонни изключения са по-евтини от ЮК.
                  Сигурно 99% от услугите са по-евтини от ЮК.

Млечните изделия в ЮК са по-евтини от България и в големите вериги в БГ всички млечни са по-зле от ЮК.

Спомени данъците и цената на медицинските услуги в Европа и в България, тогава пак опитай да твърдиш къде какво колко и как
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Bogoljub Gagic
                    Bogoljub Gagic коментира
                    Редактиране на коментар
                    За водата - преди няколко години в Ирландия имаше бунтове, че решили да я правят платена. В Нова Зеландия имаше миналата година и управляващите се отказаха от идеята. Англо-саксонската концепция е, че водата е като въздуха и не можеш да искаш пари за дишане или за пиене на вода. В Гърция, да полу-пустинята Гърция, водата не се плаща. В местните имотни данъци е включена такса поддръжка на водопровод, но консумацията не се мери.

За горивата - има си сайтове, там се вижда. Най-скъпите горива са тук.

• Absolut
                    Absolut коментира
                    Редактиране на коментар
                    Всичко това е вярно, но в UK няма "данък спокойствие". И поне до колкото знам, го няма Еврото (не паричната единица). А когато се обърнеш към полиция/прокуратура/съд има по-голям шанс да получиш справедливост. Като последното е особено важно, предвид това, че съдебната система е един от трите крака на трикракото столче, на което седи Гражданинът. И когато и трите (правителство, парламент, съд) са здрави и стабилни, не се налага да се напрягаш да поддържаш равновесие, а може да се занимаваш с това, което разбираш и с което носиш полза на обществото.

• MFr
                    MFr коментира
                    Редактиране на коментар
                    В Гърция водата ми е евро/кубик, па нека Джагич си пише теориите... И не става за пиене.

По-интересно е дали управляващите ще се сетят да вземат предвид и резултатите от анкетата при вземане на решение: дали или тц...
                  Тоест, дали само се 'абите да кликате у нещото или се занимавате с наистина богоугодни дела.

А, момент, ама такива анкети периодично има във всяка медия, вероятно дори в треторазредните парцали...
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Пускам това, защото със сигурност не сте го гледали или слушали Първо прочетете, после кажете кое не е вярно, па чак накрая свободно изпадайте в погнуса и пристъпи на повръщане

През Първото българско царство не сечем собствени монети, ползваме чужди, основно византийски. Свои започваме да правим по времето на Иван-Асен II. Калоян го договаря с папа Инокентий III и получаваме право да сечем византийска монета с български лик – точно каквото ще правим сега с еврото.

Цялото Второ българско царство сме там, където сега ще бъдем с еврото.
                    Имаме право да сечем, да издаваме световна валута.

По турско време ясно – ползваме техните монети плюс част от европейските. Оттам идва, между другото, думата “пара”. След Освобождението се създава българският лев, който не е някаква особена традиция – тук е циркулирала една монета с лъвче – белгийска, и затове имаме “лея” в Румъния, “лев” в България, “леки” в Албания. В момента на създаването на лева законът казва, че левът ще бъде едно към едно с френския франк, част от латинския валутен съюз. На територията на страната ще се разплащаме с левове и с всички валути на латинския съюз – валутен борд от създаването на лева.

Така сме до края на Първата световна война – тогава свършват парите в държавата и решаваме, че сами ще си управляваме валутата за първи път в нашата история. Разкачаме се от световните валути. Седем години по-късно имаме хиперинфлация, фалит на банки и масово обедняване на населението. Златният лев от времето на Борис III е във валутен борд с щатския долар и златно покритие. Това продължава до 1952 г., когато се закачаме за рублата. 1991 година пак тръгваме на свободно плаване и всички помним, че след седем години катастофирахме и отново се закачихме за валутен борд...
                    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                      Пускам това, защото със сигурност не сте го гледали или слушали Първо прочетете, после кажете кое не е вярно, па чак накрая свободно изпадайте в погнуса и пристъпи на повръщане

През Първото българско царство не сечем собствени монети, ползваме чужди, основно византийски. Свои започваме да правим по времето на Иван-Асен II. Калоян го договаря с папа Инокентий III и получаваме право да сечем византийска монета с български лик – точно каквото ще правим сега с еврото.

Цялото Второ българско царство сме там, където сега ще бъдем с еврото.
                      Имаме право да сечем, да издаваме световна валута.

По турско време ясно – ползваме техните монети плюс част от европейските. Оттам идва, между другото, думата “пара”. След Освобождението се създава българският лев, който не е някаква особена традиция – тук е циркулирала една монета с лъвче – белгийска, и затове имаме “лея” в Румъния, “лев” в България, “леки” в Албания. В момента на създаването на лева законът казва, че левът ще бъде едно към едно с френския франк, част от латинския валутен съюз. На територията на страната ще се разплащаме с левове и с всички валути на латинския съюз – валутен борд от създаването на лева.

Така сме до края на Първата световна война – тогава свършват парите в държавата и решаваме, че сами ще си управляваме валутата за първи път в нашата история. Разкачаме се от световните валути. Седем години по-късно имаме хиперинфлация, фалит на банки и масово обедняване на населението. Златният лев от времето на Борис III е във валутен борд с щатския долар и златно покритие. Това продължава до 1952 г., когато се закачаме за рублата. 1991 година пак тръгваме на свободно плаване и всички помним, че след седем години катастофирахме и отново се закачихме за валутен борд...
                      Слушах го вчера А.В., а дали е истина ???
                      Последно редактирано от Chinela; 13-05-25, 09:44.

Коментар

• Absolut
                        Absolut коментира
                        Редактиране на коментар
                        Истина е! За софиянци, горещо препоръчвам да посетите музея на БНБ - има свободен достъп всеки вторник, от 13 до 15:30. Има дама, която доста интересно разказва за развитието на обменните средства по нашите земи и знае доста повече, за да отговаря на въпроси.
                        Все пак, по-горе, е спестена двойната деноминация от времето на социализма, където се обезценяват облигационните бонове и доброволните вноски. Нещо, като грабежа на банките от началото на 90-те, узаконен с кризата от 1996-1997, макар и в по-малък мащаб.
                        Но пък виждам, че повечето участници искат да се бърника отново из платежната система, нищо че резервът ще хване гората. И това, че тези пари няма да огреят държавата е само половината от проблема, другият е, че ще се налеят при тези, които после ще печелят избори и ще създават олигопол.

• sparkybg
                        sparkybg коментира
                        Редактиране на коментар
                        Те в музея на БНБ и не-софиянци пускат.

Двойната деноминация от времето на социализма, по спомен, е по различен курс за различните субекти. Хем ограбваш обикновеното народонаселение, хем обогатяваш определени субекти от него - възможно най-престъпния, крадлив и уродлив вариант.

• kbot
                        kbot коментира
                        Редактиране на коментар
                        Помня, че баба ми имаше едни облигации.Накрая не получи нищо за тях. Та и това е към "силата" на бг-лева.

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 1 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X