Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Глоба в Турция по "Аутобан"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Глоба в Турция по "Аутобан"

Здравейте, колеги!

Ситуацията е следната:

Пътуваме с приятели с автомобил в Турция, който не е на мое име, но имам пълномощно да го управлявам. Правим си "шопинг" разходка в Турция до Одрин за 3-4 дни, след което се прибираме.

На границата в Турция ни казват, че имаме глоба, която трябва да платим. Понеже не знаем турски, се разбираме с офлайн преводача на Google или с ръкомаханици. Казват ни, че имаме глоба по "Аутобана". Чудим се, къде до Одрин има аутобан или просто те така казват на техния път, но както и да е, няма значение. Имаме глоба, ще я платим, за да се приберем. Глобата е в размер на 147 турски лири, което прави около 20 лева. Понеже няма как да платим в брой, защото те не приемат такъв начин на плащане, плащаме с карта. Минава плащането, момичето на гишето ни казва, че сме готови и да продължаваме. Казваме, че искаме бележката, но тя я забучи на нещо остро при други бележки и ни казва, че не ни трябва и да продължаваме. Викаме добре и тръгваме.

Спираме на следващото гише и ни казват, че трябва да си платим глоба, която имаме. WTF !? Нали току-що я платихме?

Тук започва драмата.

Връщаме се на предното гише и искаме настоятелно бележката. Отиваме на следващото гише и даваме бележката. Да де, но в системата няма такова плащане. WTF !?!?!?

Връщаме се пак на предното гише и казваме на момичето, че системата им не е отразила плащането. Тя почва да проверява някакви неща. Български йок. Английски хептен.

С думи и жестове ни препращана на съседното гише. Там отиваме при едно момче, което беше разбрано. С Google Translate му обясняваме, каква е ситуацията. Той казва, че ще провери. Свързва се с негови колеги и ни казва да изчакаме. Чакаме сигурно още 30 минути. После идва и ни казва, че транзакцията не е минала и парите не са получени по тяхната сметка. Е викам как така? Нали има издаден документ за тази цел? На документа пише името на картодържателя, регистрационния номер на колата и всякаква друга информация. Според мен, ако няма налични средства по картата, транзакцията изобщо няма да мине и такава бележка няма да се издаде.

Още въртене и чудене, какво да правим. На мен вече ми става ясно, че или някой нещо е объркал, или се правят на ударени. Както се казва, техните номера край нямат.

Предлагам да пробваме да платим с друга карта, защото за 20 лв. не ми се чака. Очевидно е, че няма да ни пуснат, а изобщо не ме кефи да ме правят на баламурник.

Плащаме отново с друга карта и ВОАЛА - транзкацията минава успешно, издават ни бележка. Всичко сме платили, всичко е точно. МИНАВАМЕ !!!

Минаваме останалата част от границата и вече сме в България.

Равносметка:

1. Глоба за 20 лв. се превръща в две глоби за по 20 лв.
    2. Загубено време по гишетата - 1 час и 30 минути.
    3. Скъсани нерви - неограничен брой.

След като минахме границата решаваме да сравним и двете бележки. Абсолютно идентични са, като изключим името на картодържателя, дата и час на транзакцията, както и разни други техни номера. Останалото е същото.

Не ми е толкова за парите, а заради това, че ме правят на луд или аз нещо се схващам в цялата картинка.

Не пътувам за пръв път до Турция и смятам, че горе-долу съм наясно със ситуацията там.

Някой може ли да ми обясни, какво според него се е случило, защото аз явно не мога да го схвана?

Благодаря!

ПС. Никъде не ни искаха каквито и да е било коронавирусни документи.

Първото плащане отразено ли е във Вашата сметка? Просто проверете.
    LZ1AIV

Коментар

• c0dy^
      c0dy^ коментира
      Редактиране на коментар
      И двете плащания са отразени.

Е, "случва се" и дори да ти рекат в Турция на гише: Дай картата, аз ще цъкна плащането. Това на една от кабинките за плащане на магистрала. Пиша го, за да се има предвид в бъдеще и евентуални "изненади".
    Публикувайте отговор

Коментар

Тяхната система за плащане на тол-такси е много, ама много прецакана. Вероятно се касае за някаква такава глупост, затова е силно желателно колата да има HGS стикер и винаги при влизане да се уверим, че има повече пари, отколкото ви трябват. Ако няма, кешовица на жълтото павилионче, дето пише ptt на него. Ако няма стикер, пак там да ти направят. Аз винаги се проверявам, да няма драми после. Не ме питайте как съм го научил

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
    X