Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пералня Slim Beko WUE7612XST (нова, румънска): размисли/въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пералня Slim Beko WUE7612XST (нова, румънска): размисли/въпроси

Благодаря предварително за търпението и на онези, които ще ми напишат по нещо. Може би ще е длъжко, но ме хваща яд и параноя (вече). Ето защо:
    За 25 г. сме имали 3 перални (Канди, Индезит, Привилег, вс. бяха 2-ра ръка, последната с трансп. дефект). Но днес си мисля, дали пък за пръв път не виждам такъв уред. Време ми е за деменцията, знам ли... Може да е само лош късмет.
    Лагерите на Привилега сдадоха, лепен казан и т.н. - решихме да купим нова до 500 лв. Един месец гледах из нета модели и промоции (т.е. прим.някоя от 550 за ок.500). "Открих" по-тънките - слим - машини и се спряхме на такава: Канди, Горение или Беко.
    Гледахме да има някоя от новите "глезотии" (пара, по-къси ежедн.програми, най-вече - год.потребление на ток и вода). Изпадна ни едно Slim Candy RO4 1274DWME/1-S на -130 лв. в промоцията. Как да не го купиш. След разопаковане се оказа с пукнат горен капак и счупено парче в тунела на ваничката. Докато го сменят - прахме 6-7 дена и ни хареса. Впрочем, остава си с най-икономичните показатели, а и с много "техно" вид.
    Пристигна втората. Прахме 23 дена с проби на почти всичко. Тиха, добре пере, тежестта й стига да не "ходи"; има поне 4-5 ежедн. програми за по един час - които реално си перяха за ок.1:15 ч. После по време на пране "заспа". Бях се подготвил с упътвания на БГ и EN, с кодовете за грешки и пробвахме какво ли не... накрая източихме "ръчно" в леген и извадихме прането. А след случката - повече не щеше да заключва люка - и съответно да пере. Оставих я изкл. от контакта за една нощ. Слагаш, затваряш, избираш програма (с или без опции), натискаш старт... премигва диодът за "вратата" и угасва. Остава си наистина отворено и машината е до там. Търговецът не ме "наби" по телефона, организираха нова смяна (оказа се, че алгоритъма за сервиз ще отнеме над месец теоретично и смяната е за предпочитане). В къщи обаче рекоха - НЕ, избирай друга! Колебах се между 6-кг Горение (пак китайско) и това Беко. Взехме Беко-то.
    Работи си (5-6-ти ден, вече 4 пранета). Обаче имам следните питанки, и нощем си мисля за скапания късмет.
    - на "синтетик" с "бързо" (т.е. не една от 2-те бързи, а нещо, което е "половин пране") спря на ост. -0:18 и цели 5-6 мин. си стоя с мигащ диод. Рекох си, вероятно нещо "не стига" - вода, баланс (бяха 10-тина чифта чорапи и един компл.анцуг, реално "половин пране"). Този път пробвах "пауза"-задаване на центрф. и помпа-старт. Изкара си прането. Притесних се - "второто" Канди така спря и не тръгна. Взех да я гледам и слушам в следващите пранета.
    - ясно, че обратното броене на дисплея няма да е точно - обаче разликите са огромни (сравн.с Канди-то да речем). При две проби на 40 градуса, пълна и "половин" прогр. - в първия случай тръгна от ост. 2:05 ч., а свърши след 2:53 ч. По-бързата уж щеше да бъде 1:20 ч., а продължи 1:48 ч. Нормално ли е?
    - Пълненето на вода в лявата ваничка е добре, силно (при всякакво пълнене там), но в хода на пране, когато "сипва вода" в "омекотителя" мнооого църцорещо и с едно жужене (като от трафопост) - "равночестотно", но понеже пълни бавно, доста време жужи и дразни. Нормално ли е?
    - Практически, след посл. плакнене и изпомпване, започва да центрофугира с паузи наляво-надясно поне 10-12 мин. (за по 30-40 сек.) без да е на зададените високи обороти. Тя ги включва едва на -0:02 от програмата. Така ли трябва да е?
    - Като няма опции за степен на замърсено пране - Бекото какво "си мисли" - все, че е много мръсно ли? Ала признавам, че пере качествено.
    - Това, че се оказа румънско (а не турско), за хубаво ли е?

Ако сте чели до тук и сте ми теглили една..., здраве да е. Но 3 пъти мъкна с куриера пералани надолу и със сина нагоре. Имам още 20-тина дни с Бекото до поредно връщане (ако се случи и търговецът не ми прати наказателен отряд). Моля притежатели на Беко (произв.последните 2-3 години) да рекат няколко думи поне за времетраенето на програмите.
    Благодаря и бъдете здрави!
    Последно редактирано от Чавдар (V93); 29-03-21, 12:30.
    Pink Floyd are a state of mind. The Alien mannikins too.

Като инженер ще ти кажа че всичко е наред с пералнята!
    Просто ти е кофти късмета на теб лично.
    Трябва да се отървеш от този лош късмет. Сега начините са няколко.
    Най сигурно действа ако на.беш чужда жена Това действа най силно и веднага.Със съпругата/приятелката не се брои!
    Ако ти се струва много краен вариант - може друго да направиш "Бекото" тъй или иначе е добре сега нали? И ако решиш че ще остане в семейството - трябва да я кръстиш!
    Измисляш и име (женско трябва да е) и не я псувай нито наяве нито наум!Приеми я като член на семейството и ще видиш че ще ти се отплати.
    Уверявам те че машините душа носят и усещат кога хората им мислят лошото.

Коментар

Това, последното Беко, ново ли е или " с транспортен дефект"?
      Защото това в кавичките означава използвана и върната в законовия срок. Така че не намесвай късмета, той не ти е виновен.

Коментар

Със "среден клас" пералня до сега съм брал само ядове.
        Заради това - ако е спешно, взимам най-евтината в магазина. Ако гаргата ще е рошава- гледам тия над 1200-1300 дето са.
        И...недей кълва на гола плувка с тия транспортни дефекти. Да, машината е покзала дефект най-вероятно...ама не е транспортен.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

Коментар

• бат'Марто
          бат'Марто коментира
          Редактиране на коментар
          Санта, ква е тая гола плувка ??

• santaclash
          santaclash коментира
          Редактиране на коментар
          Така де...гола кука. Така става като за 40 години човек е "ходил" два пъти "на риба".

Аз бих сменил...жената...Ако трябва толкова много да науча за прането, ще се самоубия...Майтап де
        Виден столичен ихтиолог

Коментар

От около 3г имам Беко. Нещо от рода на 500-550 лв беше. Време не съм и засичал, ама си работи съвсем безпроблемно.
          Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

евтиното си е евтино, имали сме две автоматични перални за последните 23г. първата изкара 21 и можеше да се ремонтира, но бяхме решили че и е време за пенсия, но е купувана 98г. за 850$, от сегашната не мога да се оплача, но е в твърде младенческа възраст за да се правят сериозни изводи.
            за село купих една за около 400-500лв. преди 4г., - само ядове

Коментар

Като каза ремонт, човекът е хвърлил Привилега заради лагери и лепен барабан, но и това се ремонтира...

Коментар

Каквото и да вземеш си е на късмет , даже трябва да си мнооогооо голям късметлия .
                Вкъщи имаме някакво АЕГ среден клас - около 800 лв.беше .Ами нещо не ме кефи , кофти материали ( личи си ) и наподобява предната ми Електролукс ( една и съща фирма ги прави ) , която сгъна малко след 2 годишната гаранция .
                Та нормално си се държи Беко-то ти , като гледам как работят новите “маркови“ перални.
                Най-добре ще се окаже варианта - най-евтината и колкото кара-толкова...

П.П.Няма ги вече едновремешните перални , дето караха по 10-15-20 години...тва е !
                Който търси , намира !
                Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

На 05.02.21 спешно купихме Веко WML61223N1,44см дълбочина.Най-евтината в магазина-269Е.Разбрах,че ЕКО програмите са дълги.Жената е доволна от пералнята,аз от магазина,че взеха старата.
                  Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

• IvanIvanovi
                    IvanIvanovi коментира
                    Редактиране на коментар
                    за тези, плитките съм чел че дават ядове, но едва ли важи за всички. Иначе съм на обратния принцип, никога не купувам евтини уреди и никога не ме е подвеждал, но и не очаквам сегашните да издържат колкото онези от 90-те, дето си бяха мейд ин юръп. единствено със селската пералня хапнахме дървото, но там бюджета беше от жената, а и във врачанския магазин нямаше кой знае какъв избор

Ние сме с 55 см. Беко от 5 и половина години. И отделно сушилня на същата марка. За това време жената ги разсипа от пранета и сушене - с едно малко дете и едно бебе сме, вече са две малки деца, а булката държи да пере дрехите на децата отделно от нашите. Никакви проблеми с пералнята - желязна машина. Пере добре, а на еко програмите се държи, точно както е описал авторът на темата - имам усещането, че периодите на "пауза" са предназначени за киснене на прането, т.е. да увеличават ефективността на препарата при по-ниски температури на пране.
                  Декември месец смених работния кондензатор на сушилнята - беше изсъхнал и не искаше да върти барабана.

Та в този ред на мисли, нищо и няма на пералнята. Ползвай и не му мисли.
                  "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Бекото е много здраво. 5 години ползвахме едно (купено ново). После го оставих на едни момчета, които работеха в строителството. И те не можаха да го убият. Вече е към 15г и още работи без забележки.
                    Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

• mishomishev
                      mishomishev коментира
                      Редактиране на коментар
                      Аааа преди 15 години какви истински машини имашеееееееее ))))
                      И какви истински жени - не като сега - гримове екстеншъни силикони....

Благодаря на отзовалите се още в петъчната вечер и тази сутрин!
                    Подред: на mishomishev и kameno karp и Krelion и Павлин Андреев и kbot – имах нужда някой да каже, че всичко е наред (ще бъде наред). Това за духа в машината и аз го вярвам донякъде (най-старата кола в семейството, компютърът ми и дековете ми си имат имена, ще го кръстим и Бекото – колко му е да си донеса малко светена вода от църква… Иначе и за трите в месеца черпих вечерта домочадието с качествена ракийка и сготвено от мен.) В един форум прочетох, че възрастната му майка, на едного, викала на Бекото - "Веско". Може ние да я наречем Веси/Ви́си (тъй и тъй си "виси" докато кисне). Поне няма да търся оризово вино, ще я прелеем с парцуца.
                    Паджеровод и cnc82: Привилегът беше с трансп.дефекти и изкара най-малко, няма и 5 г. и заминаха лагери. Като ми обясниха за „рязане”, смяна”, „лепене” на казана, откарване, докарване… и го хвърлихме. Кандитата и Бекото са съвсем нови. (Наистина трябва да отчета, че най-старото Канди – куп. 96-та – изкара почти 15 г., Индезита – куп.от маг.до пазара Г.Кирков навремето си – след него и Привилегът – най-малко. Обаче пък переше най-добре.) И, да, късмет си е вече.
                    Кандито (новото) – си беше хубаво като за 1-2 седмици – пък и в клас 630-650 лв. с промо от 130 лв. и затуй го избрахме. Разликата с Бекото са разни звуци по време на работа и най-вече уж „ежедневните” програми – при китайката реално бяха по час и четвърт, румънката сега пере по над 2 часа или ок. 2 ч. дори на „половин пране”. Това ме впрегна – след разнасянето на другите две по стълбите и паркинга.
                    Докато само разглеждах машини (като намерение) и аз прехвърлих наум идеята за нещо от 360-400 лв. и колкото изкара. Но промоцията ми дойде изневиделица и не беше за отказване. А и – въпреки пукнатия капак – първата изкара чудесна седмица у дома. Знаех, че я връщам и (моите работят, а аз гледам къщата, тъй е в момента) прах като луд. Затова ми и хареса. Дори им предложих (на търговеца) да дойдат техници и да огледат – да направим протокол и аз да си я ползвам, но не се навиха, казаха: смяна. Двайсет дена по-късно пък брах страх дали ще я вземат втората, защото "сервизната драма" беше къмто месец разтакаване. Излязоха свестни - получих си ваучера да избирам трета, преди куриерът да е вдигнал предишната.
                    Поуспокоих се. Благодаря, хора, нека са ви приятни съботата и неделята.
                    Последно редактирано от Емил Братанов; 27-03-21, 09:16.
                    Pink Floyd are a state of mind. The Alien mannikins too.

Коментар

Добро утро Емиле
                      Като я кръстиш ... всичко ще бъде наред! Името няма значение толкова светената вода също.Пробвали сме неведнъж и с течение на времето светената вода отпадна(имам съмнения дали е "светена") от църквата.
                      Щом старата ти кола и дековете си имат имена - значи си проверил теорията...Спазвай я. Не боли а и е приятно.

П.П

Аз забравих да ти кажа...
                      Ако досега си имал ядове с пералните и после изведнъж нещата са се оправили--- има логично обяснение да знаеш...
                      Жена ти най вероятно е направила справка в нета и е попаднала на темата за лошия късмет за пералните.Това е подробно обяснено в една тема от мамите в БГ МАММА...
                      Та решението е мамата с лош късмет да изчука чужд мъж с добър късмет и доброто се предавало(всички го казват).
                      Отначало смях закачки - ама няколко мами(с особено лош късмет предполагам) решили да проверят теорията.И после доволни споделят че работи...Ти си прави изводите.

И така...

Коментар

Първоначално публикуван от Емил Братанов Преглед на мнение
                        Докато само разглеждах машини (като намерение) и аз прехвърлих наум идеята за нещо от 360-400 лв. и колкото изкара...

Аз в момента ползвам тази идея. Пералня и съдомиялна Финлукс за по 450 лв. Единствено жената ме спря да не ги взема за по 350 лв, щото видиш ли искала да са черни на цвят.

Миялната е на 5 г., пералнята е на 6 г. Работят безупречно до момента. Миялнатата веднъж задръсти входящия маркуч и веднъж изходящия, което не е проблем на самата машина.

Пералнята пере по 2-3 пъти на ден, защото имам 2 деца, като малкото няма още 2 години. Ползвам основно програми от 15 и 30 мин. и мно-о-ого рядко от 60 мин. На миялната ползвам само една програма. Другите програми даже не ги знам за какво са.

Фурна плот и аспиратор са ми Беко, отново от евтините, с обикновени прости копчета. На 12 години са.

Та въобще не ми трябват екстри и висок енергиен клас. Важното е натисна копчето и да работи. В момента, в който някой уред сдаде, го изхвърлям и взимам нов, отново евтин.
                        Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X