Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каране на кола с чуждестранни номера в България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каране на кола с чуждестранни номера в България

Колеги,

Ще съм благодарен ако някой от вас сподели дали знае какъв е редът за дългосрочно каране на кола с чужди номера в България. Доста рових из нета, прочетох твърде противоречива информация, а някакси не ми е по вкуса да действам за моите си неща с мнения/чувал съм/според мен, и тн. Ако някой има конкретен опит или - в идеалния случай - знае точно как стоят нещата - ще съм благодарен

Ситуацията е следната - бащата на жена ми ще и даде неговата кола, той живее в Германия. Тук вече идва тънкият момент, че колата ще се кара и от друго лице, не от собственикът. Т. е. - пълномощно и тн, изобщо как се издава, как се прави така, че кола, регистрирана в друга държава се представлява пред органите на КАТ в България и тн. Колата идва с немска регистрация и за момента - нагласата и на двамата е да си седи с такава. Питането ми е - как се урежда в България тоя въпрос, за да не стигаме до спорове с катаджии по пътищата, тълкувания на закони, проблеми със застрахователи, технически прегледи и тн. Защо тая кола трябва да седи с немска регистрация и защо просто не се регистрира тук - е въпрос, на който не мога аз да отговоря и не ми се занимава да споря и се надявам ако ми се наложи - да мога да използвам отгворите тук.

Благодаря предварително

От: Каране на кола с чуждестранни номера в България

След като автомобила е с регистрационни табели от държава членка на ЕС не би трябвало да има проблеми .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Ако преминаваш ГТП в Германия спестяваш много главоболия. В БГ НАП натисна сервизите които провеждат ГТП и невиждам как някой ще ти приеме документ за платен данък на колата на немски, от друга държава за валиден и истински. При изплащане на щети, също има тегава процедура.
      В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
      В. Иванов

Коментар

За ГТП специално ще питам един приятел който работи в такъв пункт . То врътката с българските номера беше че тук ГО и ГТП са много по евтини от колкото примерно в Германия или Испания .

Коментар

Благодаря на всички за отделеното време

Като цяло не би трябвало да има особен проблем - кола от друга държава от ЕС, с всичко платено и изрядно - от тая гледна точка е така.

От друга... Колегата е прав - ГТП се следи изкъсо с всичките камери и глупости, не виждам как някой катаджия приема с отворени обятия немския TÜV и казва Ок, лек път. Също така - как изобщо се издава пълномощно за ползване на такава кола от човек, който живее в Германия, на човек, който живее в България - с чужди номера и тн. Не казвам, че трябва да има проблем, но според мен - има, или би трябвало да има.

Коментар

Как германския полицай приема за нещо нормално българския ГТП при положение че нашия е пълен т@ш@к в сравнение с немския . Пътувал съм в Германия с кола с българска регистрация и проблеми не съм имал .

Коментар

Преди години работих в софийския КАТ около година и се занимавах с документи на коли, внасяни от Германия, Австрия и Италия. 99% от всички документи бяха еднакви и въпреки това на регистратура връщаха всеки автомобил поради неразбиране на две-три думи като забележка в талоните на колите от страх да не става въпрос за пренабита рама. Коли от САЩ пък беше близо до невъзможно да се регистрират.

Нали знаеш оня виц, дето двама катаджии спират кола с чужда регистрация и човекът им казва Do you speak English? Ония клатят глава. Sprechen Sie Deutsch? Ония клатят глава. Почудили се, па го пуснали. Единият казал: Еее, братче трябваше да учим езици, да се оправим сега. И другият му казал: Е тоя е нали учил, а не би да се доправи?

И аз съм карал в чужбина и са ме спирали, нямал съм проблеми. Ако е в немскоговоряща страна - знам и езика, хората разбират чудесно. Разликата е от земята до небето. Ти си карал в чужбина кола с години и си нямал проблем, така ли да те разбирам? Защото ако жена ми я спрат - тя ще каже - колата е на баща ми, той си живее в Германия, просто ми я даде, ние сме в Европейския съюз, какъв е проблемът и тн... Талонът не е на нейно име, ГТП е чужд, какво пълномощно ще извади и тн... Извинявай, ама ако така може да си кара човек винаги и навсякъде без нормално съобразяване със законите на държавата, в която пребивава дългосрочно - няма логика.

Ще ти дам и друг пример - в България никой не вижда проблем да се кара без ГО, или поне - не голям проблем. В Германия ако не си платиш затсраховката 2-3 месеца те погва община, полиция, застрахователна компания и накрая си плащм като кум, петорно, а накрая не можеш и да си направиш ГО в същата компания.

Въпросът ми е как се урежда ситуацията при дългосрочно каране на колата така в Бг - не ако лъжеш "Аз дойдох оня ден", "Тук съм за една седмица" и тн. При едно ПТП никой няма да се трогне от философствания в духа "Как па в Германия ме признават, вие тук - не" и тн. Има си закони и правила и ако някой е наясно с тях - ще съм благодарен на съвет.

Коментар

Чак с години не но в тая фирма до ден днешен поне един път в месеца някой пътува до Германия с някоя от служебните коли и проблеми няма . Реално проблем с ГО няма . Един комшия даже не разбра как го осъдиха и плати като поп над 5 000 лева за щета на кола която цялата струва няма и 1000 лева . Който мисли че му е по силите сам да си плаща няма лошо да си плаща . Аз за себе си съм преценил че не мога да си позволя такава "икономия" и за това плащам цяла година ГОто и на нивата като нея реално я карам зимата най вече ловния сезон . Знам ли може и балък да съм .
                Последно редактирано от sek.1; 28-11-16, 04:44.

Коментар

МПС с чужда регистрация, не подлежи на ГТП по никакъв начин в БГ, с немска регистрация и застраховка, може да се движи абсолютно законно у нас!
                  мисля, да зема а се замисля...

Коментар

Първоначално публикуван от iliyankostov
                    Има специална директива на ЕС относно управление на автомобили с регистрация в друга държава членка. След 3 месеца трябва да я регистрираш в страната ако живееш там постоянно. Изключение ако колата е фирмена и имаш пълномощно, че пътуваш с нея в ЕС, а не живееш тук. Преглед само в Германия, а за ПТП колегите са написали. С други думи ако си резидент в дадена държава членка автомобилът трябва да е със същата регистрация на държавата където живееш след третия месец. Доколко се спазва у нас е друг въпрос.

Изпратено от моят SM-A510F с помощта на Tapatalk
                    Благодаря за компетентния отговор, колега. Благодаря и за отделеното време и нерви на всички участници тук, оценявам помощта ви.

Едно е ясно за мен - правила има, но както колегата е написал - отделен въпрос е как и дали се спазват. Ще си дойде колицата и ще се кара тук с желанието да не се прецака нещо по веригата, а то най-вероятно няма да се прецака. Тъжно, че е така - все си мисля, че би трябвало тия неща да се уреждат написани по книга и да се гледа буквата на закона за да си е всичко просто уредено и ОК. Горе един колега го спомена - нямал съм проблеми така, явно и ние така ще я караме - както всичко в тая територия тук.
                    Преди три месеца ми се роди момченце и ходих да взема тая помощ за майката, която се дава от държавата - за - много приятно изказване - "Първо живо дете". Едни кирливи 250 лв, 300 ли бяха, все тая. Като наивен човек реших, че всичко ще е описано на сайта на въпросната институция, но със стигането на реда си на едно гише разбрах, че не нося половината документи, които се изискват - копие на акта за раждане на майката и удостоверение за банкова сметка. Не, че не е логично да се искат - проблемът е друг. Същата история и тук - за да получиш отговор на въпроса си трябва да питаш човек, който е минал по ТОЧНО същия път в ТОЧНО твое положение и може да го подкрепи с ТОЧНИ доказателства. Защото нищо не е указано никъде - всеки де учи и на всеки му е за първи път. Жалка история.

Благодаря на всички колеги за отделеното време

Поздрави,
                    Стефо

Коментар

Абе , Стефо , ма верно ли си толкова тъп , бе душо!Къде в Европа си чул за пълномощно , освен в БГ.Щом автомобилът не се издирва и имаш документи и ключове можеш да си караш.Друг е въпросът с ГО и застрахователите.И те така.
                      Много си светец , бе , готин!Па и нас ще вкараш в правия път.
                      А , мани.Или , хайде холан!
                      Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Простено му е. Той е "бежов". Бомбе де.
                        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X