Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нещо като мемоари - 4

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нещо като мемоари - 4

НЕЩО КАТО МЕМОАРИ – 4

Май че дойде време да тръгвам на училище. Всички момчета с шарени торби – аз, интелигентът – с чанта. Тази изстрадала черна чанта от свинска кожа се получи така. Като заколиш добиче, кожата да се предаде на държавата. На бундесвера трябват ботуши. Баща ми скри от данъчните една кожа и тайно, нощем по пясъка, по пясъка я занесохме на един кожар, който я ощави и направи една чанта, два чифта боти – ботуни – и каиш, че бях слаб като закачалка и ми падаха гащите.
    Още. Селските момчета с навуща и цървули – аз с панталон от туид и боти. Много им завиждах. Вкъщи тайно намотавах под навущата партенки, но нищо не се получаваше. Момчетата ме мразеха, но за компенсация че обичаха момичетата.
    Първото ми гадже в първо отделение беше Ганка Карамитева. Не знам кой я беше нарочил за мое гадже и тя повярвала. Госпожа Райна вика мен и Гането да играем на магазинер – продавач. На масата наредени стоките, фасул, бакла, дюли, ябълки. Ганка носи парите – лозинени клечки с различна дължина и изрязани от сметанката книжни пари.
    -Какво ще обичате, госпожице? – питам аз, продавачът, демек.
    Ганка се смути и забрави какво ще купува, от очите й закапаха два реда сълзи. И от предните чинове и аз видяхме как под краката й се образува малка локва. Намразих и магазина и Ганка. Подобен случай ще се повтори, като бях студент. Но за това по-късно.
    От първо до четвърто отделение учехме три часа преди обяд – отивахме си вкъщи да обядваме и напишем домашните. После от три часа – още два часа.
    Предметите бяха много прости и разбираеми, също и учебниците.
    Всяка сутрин в дългия коридор във формата на буквата „Г” първо се четеше Отче наш. После Шуми Марица – мноого мразех този кръвожаден химн.

http://www.youtube.com/watch?v=hnUQVMu4ChA

– и накрая химнът на Царя.
    Понеже не го знаете, ще ви го припомня: http://www.kingsimeon.bg/pages/show/id/135
    Ние, първолаците пеехме кой както е чул. А повечето чули следното:
    Симо, гащи правим, Боже...Вместо всемогъщи правий...
    При това всички поглеждаха към мен. Баща ми е шивач и кой друг да прави гащи?...
    Чак във второ отделение с учудване прочетохме истинския текст.
    Учехме от понеделник до събота. Наистина в събота само преди обед.

В неделя, пък, на църква. Качвахме се на горния етаж, където поп Ангел си сушеше слънчогледа. Излизахме с пълни джобове.

Както се сещате, леля ми Цветанка ме научи рано да чета и пиша, да мина целия материал по нейните учебници и училището ми беше неинтересно. Този калпазанлък щях да усетя и в девети клас, когато се озорих с биквадратните и във първи курс с диференциалното.

Нашето селско училище бе обзаведено с кабинети по физика и химия. Получавахме ток и играехме волтово хоро. По химия смесвахме бертолетова сол с нещо и получавахме водород и кислород.

В коридора с портретите на нашите възрожденци, върху стелажи имаше десетки карти по география, биология, зоология. Най после разбарах къде са загадълните острови от романите на Майн Рид и Daniel Defoe.
    Три съседни стаи, една от които малко повдигната се съединяваха с дървени прегради и се получаваше сцена със зрителна зала и, даже малка стая за „артистите”.
    По време на поредното представление през август 43-та внезапно се спусна завесата и кметът-интелигентен господин започна:
    -Драги съграждани...
    Селяните се чудеха какви са граждани и се смееха, прекъсвай ки кмета.
    Накрая последният се поправи
    -Драги съселяни, почина нашият непрежалим Цар Борис Трети.
    Всички ревахме. Ревахме и за Сталин и за Георги Димитров. За Тодор Живков – забравихме.
    По-рано, същата година разсилния общински слуга и глашатай Бай Стамо удари барабана, прибра пръчките и зачете:
    Скоро от Бургас за Варна ще премине със своя автомобил Царят. Всички, които живеят край шосето да се явят в общината и да получат плат. Знамената за долната махала ще ушие Димитър Мицов, а в горната – кръстника ми Марин. Да се издялат прави лескови пръти и тенекиени гнезда за тях.

Знамената от дървесина – имаше такъв изкуствен плат – бяха ушити. След няколко фалшиви тревоги Н.Величиство се спомина и настана едно шиене на потници, и гащи от националния трибагреник...Ходехме раирани в бяло-зелено-червено. След много години американската артистка Ракел Уелч си уши бански от звездно-ивичния, за което получи мъмрене от пуританската американска публика.

Германските войски, разквартировани в селото се отнасяха добра с нас. Играехме с тях футбол и на изпроводяк ефрейтор Ханс ми подари футбола – топката.
    Червената армия напредваше и немските войници бяха заети със своите грижи. Изкупуваха яйца и сланина и ге изпрщаха във Фатерланда. Няма да познаете какво правеха с яйките. Пълнеха . без черупките – ясно- големи дамаджани и ги запечатваха с червен восък. Явно, гладът не признава граници. Спряха да ни глезят с шоколад, започнаха да пушат български цигари.Партизаните бяха оставени на нашата полиция и жандармерия. Вече споменах, как циганите носеха на края на селото отрязани партизански глави и ги оставяха на гаргите, докато се оголи черепът.

Един ятак от съседното село Копаран – сега Порой – отишъл да занесе храна на млада красива партизанка от отряда „Народен юмрук”. Не устоял ятакът на моминската красота, изнасилил момичето, взел бохчата със сиренето и кашкавала и с покрил. След девети двама милиционери го посещават, като носят скришом за сравнение бохчата на партизанката. Видели милиционерите покритите нощви със също такава бохча. Признал си ятакът, но каква е съдбата му не знам.

Няколко думи за Народен Юмрук и командира Николай Лъсков.
    Отрядът от около 40 души, въоръжен със стари манлихери, само една картечница и бинокъл. Николай е избран за командир, защото е служил три години до младши лейтенент. Никакъв опит в сражения. Яна Лъскава, учителка в Оризаре е родом от Несебър в богаташко семейство. Вуйчовците й бяха собственици на тухлена и керемидена фабрика и валцова мелница. По-нататък за роднините.
    Преди да хванат гората ходехме за габрови метли в Габарака. Там се разхождаха Яна и Николай с невръстната Аелита. Значи, са чели Алексей Толстой...
    Отрядът се състоеше предимно от ученици от горните класове на бургаския механотехникум. Услужливи „Демократи” махнаха паметната плоча и бюста на поета Атанас Манчев.
    Жандармеряита запали 40 партизански къщи. После ще напишат романа „Каблешково гори” и филм ще направят.
    Партизанският отряд, неуспял да ограби поне една мандра, бе предаден, обкръжен и повечето партизани избити.
    Живите са откарани в Добра Поляна айтоско, разстряляни и живи заровени.
    Яна се спасява като по чудо. Крие се в ръжта до къщата на кумеца Марин, чука по стъклото и моли за храна и укритие. Сеща се за богатите роднини от керемидената фабрика „Черноморка”. Кръстникят й дава храна, но отказва да я приюти вкъщи. Кръстникът Марин преди лежи в затвора, че е комунист, после пак, защото предал Яна. Той току що е излязъл от затвора, всеки ден се разписва в участъка и пред къщата му дежури полицай. Накрая се предава пред уговорките на Яна и я свързва с родата. Още същия ден Яна е арестувана и затварена в мазето на училището.
    След два дни, в присъствието на цялото село я изведоха ат училището. В брезентова винтяга с голф и боти я оставих а да се прости с роднините си. Яна свали от косата си една фиба и една носна кърпа каза, че това е за Аелита. Аелита не видях сред публиката. После набързо я качиха в открита лека кола с двама полицаи за охрана и я отведоха също край Добра Поляна.

В Бургас имаше тексилна фабрика „Яна Лъскова” – няма я. Поморийският футболен отбор се казваше „Николай Лъсков. Сега Черноморец. Набързо се постараха да изтрият паметта за тези наивни млади хора.
    Поетът Атанас Манчев бе предаден и убит в Айтос

Като си помисля, комай няма друг такъв народ – всеки трети предател.
    Ни сме ,као срби ербап народ!..

Аелита завърши биология и се омъжи в Смолян. После следите й се губят.

А на връх Биберна т там Семеон е ръководил битката при Ахелой. Аслезлите на девети партизани отсякоха фашистката Радарна кула, изведоха попа-предател и го разстреляха.
    Идваше новото време.

Междувременно ни събраха на коледна елха. Пардон – на новогодишна. Госпожа Райна се опита да обясни, че това на бърха не е петолъчка , витлеемска звазда.

Започнахме да издаваме стеннвестници. Аз украсявах кадастрона с верига теменужки, а всички останали поместваха кой „свои” стихове „Аз съм българче”, „Опълченците на шипка” и други безсрамни заимки. Но Госпожа Райна не смееше да проттивостои на новите скаути – пионери.
    През 45-та въведоха новия правопис. Без е-двойно, без „Ъ” накрая, без жабешкото „Ъ”. Нямаше вече царь и соль

Не знам защо толкова късно се проведе национализацията. Държавата си присвои апартаменти, машини, фабрики и превозни средства. Всичко това стана за една нощ през декември 47-ма, ако не греша.

Пак тогава започна кооперирането на земята инвентара и добитъка. Добре, че се водеха дневници, та Жельо и Филип да върнат всичко в реални граници.
    В Оризаре имаше три банки: Пощенска, Земедалска и Кредитна. С продаденото зърно се връщаха миналогодишните заеми и се правеха нови.
    Човекът с най-много ниви – кулакът Иван Керчев – притежаваше 500 декара орна земя. Като се разплати за оран, сеитба, жетва – веднага отиваше в Кредитната.
    Дядо Кръстьо - кмет от квотата на дружбашите, като свършило общинското брашно , отпратил бедната баба Кера.
    -Като нямаш брашно – меси питки...

Кооперирането на земята съвпадна с едно щастливо за управляващите събитие.
    От Съветския Съюз получихме – каквито и да бяха – трактори, редосеялки, по-късно и комбайни Нива. Останаха да ръждясват Катерпиллари, Джондири и Фордзони.

От радиоточките се лееха песните на весели жетвари. Награждаваха ги с преходно червено знаме.

Мама се връщаше от полето, грохнала от умора.Нй-напред изваждаше тетрадката ,в която си записваше трудодните.
    -Днеска, майка, изкарах три трудодни. По 30 стотинки почти лев! Пийваше си малко ракия от лимонадено шише. Полягваше на дървения миндер няколко минути и скачаше отпочинала. Чакаха я прасета, кокошки. Трябваше да сготви вечеря и за утре да остане. Обираше яйцата от полозите и не даваше на ярките да са правят на квачки. Едно потапяне в кофата със студена вода мигом ги отрезвяваше, и отново снасяха. Баща ми –четящ интелигент, ръсеше из двора твърди камъчета за мелничката и счукани миди за по-здрави черупки.

Аз заминах на пионерски лагер в Еркеч, а мама в почивната станция на трудовите селяни в Несебър. Като одидах да я навестя, видях че не докосва шницели и кюфтета.
    -Майка, купи ми малко кашкавал и кисело мляко. И тя като баща си дядо Киряк.
    Земята се ореше дълбоко и добивите растяха. Вместо старите локомобили – задвижвани с електромотори вършачки.
    Кулаците – вредители бучеха железа в нивите и повреждаха хедера на комбайна. Няколко пъти запалиха торлуците с плява и то в годината на невероятна суша, когато житото не се жънеше, а търгаше с корена. От фронта се върна чичо Жельо. От Унгария донесе синджир от геран и – ако щете вярвайте – 20-килограмова буца желязо - наковалня!.. Офицерите – часовници и бужута – чичо наковалня.
    Съби-черния се върна от Македония със съмнителната слава на партизански убиец. На високата купа слама, като му викнаха –Съби, тука някакви сърби питат за тебе. Съби се плю на петите и – дим да го няма. Явно рыльце в пушку – животното е с пух край устата. Значи се е гощавало с крехко пиле.

Дядо Мицо ме учеше – цъфтеж, зреене, коситба вършитба могат да закъснеят, или изпреварят с дни и седмици, но винаги в същата последователност. Ето и тази пролет закъсня, но божурът не цъфна преди акациите и липите.
    Първите три дни от юни съм запомнил защото
    -на трети юни се роди брат ми Златко. Баща ми свари да окачи на тавана люлката с чувал и замина на окупация в Халкидики.
    - в началото на юни цъфтят салкъмите и липите. Като се върнах от Харманлъка с торба липов цвят от радиото съобщиха за изменника Тито и го изключиха от коминтерна. Само след20 дни трябваше да премина през Сърбия с влак, но за това като му дойде редът.
    От Гърция баща ми донесе един чувал зелени маслини. Дупчехме ги с вилица и почерняха накрая.

Брат ми много по-късно отишъл в село Ниятриглия, където служил тати и запитал дали помнят симпатичния мустакат редник от България. Помнели го и още как. По ладата захвърчали камъни и Злати едва успял да избяга. И аз ходих в това село и пих турско гръцко кафе, но не разпитвах за подвизите на баща ми. А там – всички мъже партизани. Жени-деца гладни и за самун хляб и калъп сапун са лягали със всеки, който им предложи... В коя война няма мародери?..
    В навечерието на голямото нямане мама скрила от себе си две пакетчета черен пипер. Да има, за всеки случай. А, когато заима всичко, пиперът беше мухлясъл.

Май прекалих тази вечер.Но най-интересното предстои.
    Лека нощ.
    Последно редактирано от Симеон; 11-06-11, 17:38.

От: Нещо като мемоари - 4

Не може ли в една тема да е всичко? На четящите ще ни е по-лесно.

Коментар

Хаха, много добре е написано, на доста места се посмях от сърце =).

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
        Не може ли в една тема да е всичко? На четящите ще ни е по-лесно.
        ..........................................................................
        То и сега не е лесно. Многократно преглеждам за правописни и граматически грешки.

Наистина по-нататък разказът ще става по-динамичен и интересен. Не може да се избегнат политически въпроси. Например, срещите ми с Булганин, Брежнев, Хрушчов и Кучма.
        Няма да спестя и "тайни" от личен характер.

Надявам се да секнат необоснованите забележки и заяждания.От своя страна се надявам да ме последват и други по възраст в низходящ ред. Ще останат любопитните читатели.

Стария, започвай!

Коментар

Дерзай. Музата явно дойде. Тука ти е силата и амплоато. Не се занимавай с други глупости.
          Пиши спомени!

Коментар

Симеоне, на "бялото" ,"черно" не може да се каже!

Мисля, че ако ми дадат възможност да ти трия "кривотиите" и "простотиите" извън каците с мед - ще стане нещо от типа на Чудомир, но с жив разказвач!

Ако пък сам го осъзнаеш - ще останеш в историята! Поне в историята на форума!

Поздравления и молба да не изпростяваш!
            Последно редактирано от Volk; 11-06-11, 19:08.

Коментар

Мене ме кефи. Продължавай, Симеоне.
              Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
              -----------------------------------------------
              Питието определя съзнанието....
              -----------------------------------------------
              0887770735

Коментар

Чичо Симеоне, признавам съвсем ме обърка. В тази тема:

http://www.offroad-bulgaria.com/show...=119679&page=1

обясняваш как никой не ти е дал 20 лв. да отидеш на село да си вземеш рентата. В същото време казваш тук, че имаш офис до морето, а дори ще го даваш безвъзмездно:

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=121274

Тук http://www.chudesa.net/p2691/
                и тук http://www.chudesa.net/p2563/

обясняваш как от 4 годишен обикаляш по Балканите.

Да не говорим в новите ти теми с Мемориарите колко неточности открих и лично мен ме обижда, че това което пишеш не е цялата истина.
                Откъде знам ли? Ще ти кажа докато те уча на Аутокад.
                С най-добри чувства оставам към теб.
                Последно редактирано от Жулиета; 11-06-11, 20:34.
                Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
                Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Чета те с удоволствие, набираш скорост и дано не започнеш да прескачаш през годините!
                  Национализацията обаче- много бързо я мина. Ако можеш да се сетиш и добавиш още нещо за нея... За мен, това е един от най-тежките периоди в прехода към "светлия социализъм"! Учил съм в "СМУ Пловдив" (средно музикално училище) разположено в няколко национализирани, големи еврейски къщи. Все си представях в хола ли се намирам, в спалнята, в детската стая... Като натрапник се чувствах!

Коментар

Ама те безсъвестно ме препечатват. Четете също и в сръбската Gde-stinacija, в нашето Svejo.net....Преди малко ме събуди моят състудент от Австралия. Не знам колко е там часът, но и на него му било харесало. Сега ще чакам мечките от Антарктида да звъннат...

Коментар

Чичо Симеоне, никой не те обвинява, че пишеш другаде.
                      Право на всеки от нас е.
                      Радвам се, че си бил на толкова интересни места, че можеш да си го позволиш, но в същото време тук казваш, че нямаш 20 лв. да отидеш до село. Недей така!
                      И най -важното, разказвай живота си такъв какъвто е бил, много художествена измислица, поне пиши накрая, че лицата и събитията в мемоарите ти не са действителни.
                      Разбираш ме, дали ще ме послушаш, твоя воля.
                      Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
                      Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

А появи се отново.
                        Карай по бавно бе човек. Немой през ред.
                        Очаквам повече подробности за това как ти си възприемал нещата.
                        Разбира се, че ще има неточности, съчинението се казва "Нещо като мемоари" а не "мемоари" .

В подобна книга на Валентин Катаев - "Елмазен мой венец" колко фактологически грешки откриха "цивилните" изкуствоведи.
                        Ала това не намали стойността от преките впечатления на автора при срещите с цяла пляда творци на съветското изкуство.
                        Става дума за преки впечатления, а не за история.

Дерзай !
                        Последно редактирано от Nik Nikolov; 12-06-11, 00:21.
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Според мен малко смешно се получава, хора на по-малко от половината години на Симеон да му дават акъл и да му държат сметка, но Вие си знаете.
                          Другото, което предлагам е някой от модераторите да обедини частите, а коментарите в друга тема.
                          Ще е от полза за форума, интерес вижда се има.
                          И личните пререкания, на лични...
                          Поздрави!
                          Последно редактирано от artefekt; 12-06-11, 10:36.

Коментар

НЕЩО КАТО МЕМОАРИ -5

Още малко за национализацията.
                            Национализираха фабрика „Черноморка”. Първо керемидите. А си бяха много хубави и поне три пъти по-евтини от прехвалените „Брамак”. Любопитно ми беше да разглеждам пресовия цех. Там след бъркалката един екструдер подаваше на гумена лента глина със сечение около 10х50 сантиметра, падащ лък с тел я нарязваше на равно части, колкото за една керемида. Работникът я поемаше и слагаше върху долния негативен модел. Тези модели бяха шест и се задвижваха с помощта на малтийския кръст.Падаше горният модел и циглата беше готова. Сръчни женски ръце а поемаха върху лека дъсчена рамка, мятаха я върху въртяща се масичка, изрязваха ненужното и пак със своята подставка суровата керемида по въжен конвейер отиваше в сушилното отделени Сушенето ставаше от течението на въздуха, понеже стените на помещението бяха с решетки.
                            Да не забравя. И мелницата и керемиденият цех се задвижваха от единствен дизелов мотор. Хоризонтален едноцилиндров „Ханомаг”- по-скоро произведение на изкуството. С лъскавите масльонки, с огромния чугунен маховик.

Един вал преминаваше под тавана през всички помещения с множество шайби –работна и втора на свободен ход (нека да ми се карат, но по руски има подходяща дума холостая шайба). В ремонтната работилница също така се задвижваше и стругът и даже горнилото на ковача. А за да се получи правилната посока на въртене, ремъкът биваше вдянат или нормално, или веднъж превъртян. Там техникът чичо Кольо ми показа лентата на Мьобиус.
                            Много по-късно, когато дойде модата на домашната лютеница срещу половинка ракия началникът на ринговата пещ ни пускаше в помещението над пещта. Нанизвахме на двуметрови телове чушки и патладжани и ге спускахме в наблюдателните отвори. Така за половин час опичахме един чувал пипер.
                            Робският труд е провалил цели империи. Справи се набързо и с нашата фабрика. Докараха от бургаския затвор затворници на лек режим. Те съсипаха фабриката и ни дариха със сифилис – нещо непознато на село. И сега в някои къщи се кефят на касетите със затворнически песни – както тук на сръбското.
                            В Гугъл земя може да се види в североизточния край на селото червено петно – жалък остатък от нелошата фабрика. Но какво да се прави – светът си събуваше потурите...

И последно.
                            В района на фабриката имаше голяма трансформаторна подстанция. Еньо Хуенцето си беше направил зад телената ограда малко бунгало, градинка с домати и пипер. Той дежуреше денонощно сам.
                            Забелязват моите бдителни съселяни, че две години подред точно в 12 без десет, когато другарят Живков си сложи очилата да прочете новогодишното послание – токът спира. Народната милиция прави засада и вижда, че ток има в Оризаре, Кошарица и Гильовци, а на реттранслатора на Гьозтепе няма. Повече не видяхме Еньо Хуенцето, че ни позореше с неприличния си аватар.

И последно за национализацията. В Ок На БКП в Поморие се провежда инструктаж на национализаторите. Раздават им се пълномощни удостоверения и оръжие.
                            На баща ми се паднаха турските села в Айтоския балкан – Рожзен, Булаир, Хедиатлар, Ръжица... Там имаше всичко на всичко една караджейка но и за нея трябваше експроприатор. Старият мелничар даже се зарадвал, че няма повече да плаща данъци и редовна ни гощаваше с вкусни питки със сирене.
                            „Централата” ни беше в село Емирско. Понеже нямаше кого да убиваме, а и мелничарят се предаде без бой, събрахме в гората край Мъглен няколко чувала желъди – най-доброто храна за прасето.

При толкова много спомени не мога да ги подредя хронологично. Затова ще добавям някои пропуснати случки.
                            Моите военни трофеи.
                            Но първо моята вина пред човечеството. Бай Христо –обущаря събираше в един трап едри костенурки и ги продаваше на швабите. За нас кощените жаби бяха нещо последно като ядене, а в Европа били суперскъп деликатес. Носехме срещу дребни пари желви, а Обущарят ги продаваше след малък карантинен период – да си прочистят стомасите на немските войници.
                            И аз съм изял десетки костенурки повече за забава.
                            Като навърших зряла възраст – осем години, с няколко авери отивахме в гората. В торбата ни слагаха парче хляб, манерка вино, сол и нож. Придружаваше ни кучето Мурджо с отрязаните уши – да е по-зло. Тази жестока операция – да режеш живи уши и да биеш бедното животно, щото не иска да ги яде ми беше противна. Но какво ще кажат останалите?
                            Докато имаше синори в нивите беше пълно с тези животни. Отбирахме само по-едрите. По една на човек ни стигаше. Това упорито животно не искаше да си покаже главата ,даже като му я поливахме с вино. Тогава идваше ред на специалния инструмент Кука от пирон с дървена дръжка. Изтегляш главата,режеш и я хвърляш в огъня. Месо у тия животни така и не видях. Но им пиехме кръвта за дълголетие.(Дядо Киряк трябва да е изпил една стомна кръв...)
                            Помня как на два километра от село държах в ръката си отрязаното сърце на костенурка и то не престана да пулсира повече от половин час.
                            Баща ми пък – друг изверг, като хванеше смок го оставяше да захапе вълнения панталон, след което с рязко дръпване зъбите оставаха в шаека. А смокът – безвреден. Сред безбройните шеги, които си устройваха в шивачницата беше и тая да гостиш чирака с пилешка яхния от...змия.
                            Още малко за отвратителните рецепти от юношеските години. Като средношколци лятос ходехме да копаем и жънем в нашето комсомолско звено. Всеки си носеше п о нещо за обяд. А имаше и съревнование кой да направи най-отвратителна манджа. Аз се класирах на второ място с моя айрян с цаца, но Пенчо ме задмина като надроби в айряна разни буболечки и червеи. Край. Спрях.
                            Още нещо от Пенчо. В първо отделение имахме предмет ръчен труд. Момичетата плетяха чорапи на една кука, а ние – мъжете дялкахме самолети и вретена от чам, след което со пуснахме порядъчно количество кръв. Госпожа Райна забрани хладното оръжие и заповяда следващия път да носим парче плат за бродиране. Тошко – синът на Нико кръчмаря донесе изгладена носна кърпа и избродира една петолъчка. Пенчо домъкна едно голямо перде и избродира в средата малка пеперуда. Когато майка му го накарала да почисти конците, в средата зейнала голяма колкото пеперуда дупка.

В час по рисуване трябваше да носим ябълки, грозде и други плодове. Разбира се, след часа госпожа Райна прибираше тези предмети в чантата си. Някои почнаха да носят даже тикви. Добре че директорът Йовчев спря тази инициатива, защото някои искаха да рисуваме печено пиле...

Сега за моите диверсии.
                            До нашата къща беше спрял немски Опе блиц. Докато швабите черпеха вода от кладенеца за радиатора и се обливаха аз омъкнах до камиона и отмъкнах един войнишки щик. Той беше затъкнат във въжетата на голяма лебедка – Явор Вромос няма такива.Немците отпрашиха без да забележат липсата. По-късно като ученик в Поморие продадох щика на един моряк и с парите си купих първата книга на руски „Алые пагоны”. Четях набързо за героизма на суворовците, прескачайки непознаните думи. Пуговицата беше, според мен някаква значка, гимастьорката – фланелка за гимтнастика.
                            Друг един Опел пренощува в нашия двор и варилите с гас, както си мислехме, останаха с един по-малко. Гаста се оказа, обаче, бензин. Той гърмеше в ламбите и не знаехме какво да го правим. Някои започнаха да добавят в бензина сол и така го свършихме с помощта на цялото село, разбира се. В един руски филм местният ковач извади от водите на Финския залив поцинкваван варел и набързо го скри в плевнята. Когато опита съдържимото ахна. Варелът беше пълен със чист спирт. Колхозният счетоводител пресметна колко половинки водка ще се получат, ако се разреди до 40 градуса.
                            -Батюшки – дак это но вес колхоз хватит. Ролята изпълняваше артист хуморист едновременно губернатор на един окръг в Сибир.

Руснаците разположиха в долната махала до чешмата полева кухня. Раздадоха ни по един нож да белим картофи. Пьотр готвача, като видя как тъъничко белим и до обяд няма да успеем, ни показа как. От голям картоф оставаше малко кубче. Двама солдати зареждаха от един сандък пълнители за автомат Шпагин. Полекалека на нас повериха тази тежка работа. А ние – един патрон в обоймата – два в картофените обелкки.
                            После в пръсниците край село – трапове, от които вадехме глина и хума – вадехме с клщи куршумите и вместо тях затапвахме гилзата с кал. Като ги хвърляхме в огъня не чуваше очаквания гърмеж и се отказахме.
                            Артилеристите знаят, че за по-малките калибри има унитарни снаряди, а за големите зарядът се състоеше от торбичкики с артилерийски барут – оранжеви свещички с дебелина кото молив. Докопахме една торба свещи и решихме да ги пробваме в печката на съседа Кольо бичкиджийчето. Само три свещи бяха достатъчни да полетят колелата на печката до тавана и да ни опърлят веждите.

Есента, като свършваше варенето на петмеза, оставаше полувлажна шума от изстисканата захарна тръстика. Там се бяха разположили три танкиста – три веселых друга със своя Т-34. http://www.youtube.com/watch?v=W9_rL2aop7Y нещо бърникаха в мотора, а нашите очи бяха в кожения колан с пистолет на него.
                            Братушките похапнаха, изполяха си главите със студена вода и един след друг се скриха в танка.
                            -Уррра! Пистолетът е наш. Но келешът – водач, или мерач, отвори люка и си прибра колана с пистолета... Разочарованието в приятелството на братушките беше потъпкано.

В средата на селото под сянката на черницата спря немска костенурка. Така му казвахме на гениалното творение на завода във Волфсбург. Шофьорът започна да лепи гуми, а офицерите се оттеглиха да пушат. Лепенките швабата изрязваше от червена вътрешна гума. Ние го заобиколихме внимателно и ни разреши да напомпаме готовата. В това време Пенчо зарови в праха остатъка от червената гум. Немците не я потърсиха, а ние се сдобихме с ценни лепенки. Лепила правехме като разтваряхме суров каучук в бензин.

Сега ще тръгвам на лагер в Чехия. Как съм пътувал, с какви пари без Гармин и карти – не помня. Но се озовах на сборния пункт в Банишора навреме. Там предстоеше да се научим да ядем с вилица и нож, да се бършем със салфетки и други граждански салтанати.Менюто беше предимно боб със зеле, зеле с боб и нямаше нужда от ножове. Само веднъж ни дадоха пържола и с това обучението приключи. Двайсетина софиянчета ни учеха да пеем хорови песни, сред които химните на демократичните държави. Само с химна на сърбите Хей, славяни се случи гаф. Тито беше враг и пеехме Сталин, дупка , Димитров. Това е бил знаменитият хор Бодра смяна. Заедно с него ни записаха в радио Прага и софиянци се върнаха. Нашият лагер беше в източна Словакия в красиви дървени сгради, където са почивали есесовски офицери.
                            Натискахме се да дежурим в кухнята, където едно от задълженията беше да идем до близкото село с малка каручка за млеко и зеленчук. Запечени ябълки с мед , пудинги и други непознати глезотии. Месото беше малко жилаво, но се траеше. Докато един ден разбрахме, че сме яли конско! Само за нас почнаха да готвят пилета.
                            Както му е редно, се завърза една международна пионерска любов едни плачове,размяна на снимки,адреси...
                            Организираха ни две разходки. Първата във Високе Татри. В дъждовен ден от капещата ръждива вода красивите ни копринени ризи станаха на кафяви петна.
                            Втората в град Тотвалдов. Прези Злин, сега пак Злин. Там е фабриката на знаменитите обувки Батя.

Шкода и Батя за чехите за като Рокфелер за Американците и Стивънсън за за англичаните.
                            Батя е организирал кравеферми в далечна Аржентина, заради евтините телешки кожи. На третия етаж на фабриката под стряхата се разхождаше висяща кабинка. А асансьорът се състоеше от едни вечно движещи се гардероби. Като дойде на твоя етаж бързо скачаш, или се качваш. Подариха ни по чифт кецове и по една гумена топка. С мои пари си купих лъскава рулетка...Странен народ бяха чехите. На гарата тичаха по перона младежи с престилки и предлагаха студен праздрой в хартиени чаши. Изпие чехът пивото и изхвърля безценната чаша...
                            Чехите са велика техническа нация преди войната са произвеждали 95% от световната номенклатура. Техните оръдия и танкове са били най-добрите, пронципа на отката на автоматичните пушки с газовата връзка е заимствал и великия Калашников. Най-хубавата бира, най-русите чехкини по нашите плажове. Уникалният камион Татра, пералнята Татрамат и автомобила на Татра на Зигмунд и Ханзелка, с който прекосиха Южна Америка Най красивата пещера Мацоха и най хубавият в Европа хмел. За този хмел Милош Форман направи филм "Старци берат хмел", последван от "Лимонодиния Джо"- http://mamba-jamba.com/details.php?i...0f05d2d37de73c

Чехският ми състудент Стандо Прокеш се вайкаше. Семен, бива ли на поляците СИВ да даде шевните машини, на унгарците - автобусите, на вас - компютрите, а на нас - великите машиностроители - черната металургия. И Беше прав. За Стандо и как го ожених за таврийската гъркиня Нели ще разкажа по-късно. В Ческословенско сам бил еще моцкрат. Знам спивать чески пьосенки. Танцуй викруцай http://vkontakte.ru/id2255452 и Jako je to heske dva kovari vmieste....
                            Май че е време да свършвам за днешния преди обед.
                            Да видя какво е сготвила буля Цвета.
                            А след обед - дал господ живот и време - ще посетим Изложбата на тракийското злато в морското казино.

Коментар

НЕЩО КАТО МЕМОАРИ -5

Още малко за национализацията.
                              Национализираха фабрика „Черноморка”. Първо керемидите. А си бяха много хубави и поне три пъти по-евтини от прехвалените „Брамак”. Любопотно ми беше да разглеждам пресовия цех. Там след бъркалката един екструдер подаваше на гумена лента глина със сечение около 10х50 сантиметра, падащ лък с тел я нарязваше на равно части, колкото за една керемида. Работникът я поемаше и слагаше върху долния негативен модел. Тези модели бяха шест и се задвижваха с помощта на малтийския механизъм.Падаше горният модел и циглата беше готова. Сръчни женски ръце а поемаха върху лека дъсчена рамка, мятаха я върху въртяща се масичка, изрязваха ненужното и пак със своята подставка суровата керемида по въжен конвейер отиваше в сушилното отделени Сушенето ставаше от течението на въздуха, понеже стените на помещението бяха с решетки.
                              Да не забравя. И мелницата и керемиденият цех се задвижваха от единствен дизелов мотор. Хоризонтален едноцилиндров „Ханомаг”- по-скоро произведение на изкуството. С лъскавите масльонки, с огромния чугунен маховик.

Един вал преминаваше под тавана през всички помещения с множество шайби –работна и втора на свободен ход (нека да ми се карат, но по руски има подходяща дума холостоя шайба). В ремонтната работилница също така се задвижваше и стругът и даже горнилото на ковача. А за да се получи правилната посока на въртене, ремъкът беваше вдянат или просто, или веднъж превъртян. Там техвикът чиио Кольо ми показа лентата на Мьобиус.
                              Много по-късно, когато дойде модата на домашната лютеница срещу половинка ракия началникът на рингавата пещ ни пескаши в помещението над пеща. Нанидвахме на двуметрови телове чушки и патлажани и ге спускахме в наблюдателните отвори. Така за половин час опичахме един чувал пипер.
                              Робският труд е провалил цели империи. Справи се набързо и с нашата фабрика. Докараха от бургаския затвор затворници на лек режим. Те съсипаха фабриката и ни дариха със сифилис – нещо непознато на село. И сега в някои къщи се кефят на касетите със затворнически песни – както тук на сръбското.
                              В Гугъл земя може да се види в североизточния край на селото червено петно – жалък остатък от нелошата фабрика. Но какво да се прави – светът си събуваше потурите...

И последно.
                              В района на фабриката имаше голяма трансформаторна станция. Еньо Хуенцето си беше напровил зад телента ограда малко бунгало, градинка с домати и пипер. Той дежуреше денонощно сам.
                              Забелязват моите бдителни съселяни, че две години подред точно в 12 без десет, когато другарят Живков си сложи очилата да прочете новогодишното послание – токът спира. Народната милиция прави засада и вижда, че ток има в Оризаре, Кошарица и Гильовци, а на ретранслатора на Гьозтепе няма. Повече не видяхме Еньо Хуенцето, че ни позореше с неприличния си аватар.

И последно за национализацията. В Ок На БКП в Поморие се провежда инструктаж на национализаторите. Раздават им се пълномощни удостоверения и оръжие.
                              На баща ми се паднаха турските села в Айтоския балкан – Рожзен, Булаир, Хедиатлар, ръжица... Там имаше всичко на всичко една караджейка но и за нея трябваше експроприатор. Старият мелничар даже се зарадвал, че няма повече да плаща данъци и редовна ни гощаваше с вкусни питки със сирене.
                              „Централата” ни беше в село Емирско. Понеже нямаше кого да убиваме, а и мелничарят се предаде без бой, събрахме в гората край Мъглен няколко чувала желъди – най-доброто храна за прасето.

При толкова много спомени не мога да ги подредя хронологично. Затова ще добавям накои пропуснати случки.
                              Моите военни трофеи.
                              Но първо моята вина пред човечеството. Бай Христо –обущаря събираше в един трап едри костенурки и ги продаваше на швабите. За нас гощените жаби бяха нещо последно кото ядене, а в Европа били суперскъп деликатес. Носехме срещу дребви пари желви, а Обущарят ги продаваше след малък карантинен период – да си прочистят стомасите на немските войници.
                              И аз съм изял десетки костенурки повече за забава.
                              Като навърших зряла възраст – осем години, с няколко авери отивахме в гората. В торбата ни слагаха парче хляб, манерка вино, сол и нож. Придружаваше ни кучето Мурджо с отрязаните уши – да е по-зло. Тази жестока операция – да режеш живи уши и да биеш бедното животно, щото не иска да ги яде ми беше противна. Но какво ще кажат останалите?
                              Докато имаше синури в нивите беше пълно с тези животни. Отбирахме само по-едрите. По една на човек ни стигаше. Това упорито животно не искаше да си покаже главата ,даже като му я поливахме с вино. Тогава идваше ред на специалния инструмент Кука от пирон с дървена дръжка. Изтегляш главата,режеш и я хвърляш в огъня. Месо у тия животни така и не видях. Но им пиехме кръвта за дълголетие.(Дядо Киряк трябва да е изпил една стомна кръв...)
                              Помня как на два километра от село държах в ръката си отрязаното сърце на костенурка и то не престана да пулсира повече от половин час.
                              Баща ми пък – друг изверг, като хванеше смок го оставяше да захапе вълнения панталон, след което с рязко дръпване зъбите оставаха в шаека. А мокът – безвреден. Сред безбройните шеги, които си устройваха в шивачницата беше и тая да гостиш чирака с пилешка яхния от...змия.
                              Още малко за отвратителните рецепти от юношеските години. Като средношколци лятос ходехме да копаем и жънем в нашето комсомлско звено. Всеки си носеше п о нещо за обяд. А имаше и съревнование кой да направи най-отвратителна манджа. Аз се класирах на второ място с моя яйрян с цаца, но Пенчо ме задмина като надроб в айряна разни буболечки и червеи. Край. Спрях.
                              Още нещо от Пенчо. В първо отделение имахме предмет ръчен труд. Момичетата плетяха чорапи на една кука, а ние – мъжете дялкахме самолети и вретена от чам, след което му пуснахме порядъчно количество кръв. Госпожа Райна забрани хладното оръжие и заповяда следващия път да носим парче плат за бродиране. Тошко – синът на Нико кръчмаря донесе изгладена носна кърпа и избродира една петолъчка. Пенчо домъкна едно голямо перде и избродира в средата малка пеперуда. Когато майка му го накарала да почисти конците, в средата зейнала голяма колкото пеперуда дупка.

В час по рисуване трябваше да носим ябълки, грозде и други плодове. Разбира се, след часа госпажа Райна прибираше тези предмети в чантата си. Някои почнаха да ноят даже тикви. Добреча директорът Йовчев спря тази инициатива, защото някои искаха да рисуваме печено пиле...

Сега за моите диверсии.
                              До нашата къща беше спрял немски Опел блиц. Докато швабите черпеха вода от кладенеца за радиатора и се обливаха аз се примъкнах до камиона и отмъкнах един войнишки щик. Той беше затъкнат във въжетата на голяма лебедка – Явор Вромос няма такива.Немците отпрашиха без да забележат липсата. По-късно като ученик в Поморие продадох щика на един моряк и с парите си купих първата книга на руски „Алые пагоны”. Четях набързо за героизма на суворовците, прескачайки непознатите думи. Пуговицата беше, според мен някаква значка, гимастьорката – фланелка за гимтнастика.
                              Друг един Опел пренощува в нашия двор и варилите с гас, както си мислехме, останаха с един по-малко. Гаста се оказа, обаче, бензин. Той гърмеше в ламбите и не знаехме какво да го правим. Някои започнаха да добавят в бензина сол и така го свършихме с помощта на цялото село, разбира се. В един руски филм местният ковач извади от водите на Финския залив поцинковани варел и набързо го скри в плевнята. Когато опита съдържимото, ахна. Варелът беше пълен със чист спирт. Колхозният счетоводител пресметна колко половинки водка ще се получат, ако се разреди до 40 градуса.
                              -Батюшки – дак это но вес колхоз хватит. Ролята изпълняваше артист хуморист едновременно губернатор на един окръг в Сибир.

Руснаците разположиха в долната махала до чешмата полева кухня. Раздадоха ни по един нож да белим картофи. Пьотр готвача, като видя как тъъничко белим и до обяд няма да успеем, ни показа как. От голям картоф оставаше малко кубче. Двама солдати зареждаха от един савдък пълнители за автомат Шпагин. Полекалека на нас повериха тази тежка работа. А ние – един патрон в обоймата – два в картофените обелкки.
                              После в пръсниците край село – трапове, от които вадехме глина и хума – вадехме с клщи куршумите и вместо тях затапвахме гилзата с кал. Като ги хвърляхме в огъня не чуваше очаквания гърмеж и се отказахме.
                              Артилеристите знаят, че за по-малките калибри има унитарни снаряди, а за големите зарядът се състоеше от торбичкики с артирерийски барут – оранжеви свещички с дебелина кото молив. Докопахме една торба свещи и решихме да ги пробваме в печката на съседа Кольо бичкиджийчето. Само три свещи бяха достатъчни да полетят колелата на печката до тавана и да ни опърлят веждите.

Есента, като свършваше варенето на петмеза, оставаше полувлажна шума от изстисканата захарна тръстика. Там се бяха разположили три танкиста – три веселых друга със своя Т-34. http://www.youtube.com/watch?v=W9_rL2aop7Y нещо бърникаха в мотора, а нашите очи бяха в кожения колан с пистолет на него.
                              Братушките похапнаха, изполяха си главите със студена вода и един след друг се скриха в танка.
                              -Уррра! Пистолетът е наш. Но келешът – водач, или мерач, отвори люка и си прибра колана с пистолета... Разочарованието в приятелството на братушките беше потъпкано.

В средата на селото под сянката на черницата спря немска костенурка. Така му казвахме на гениалното творение на завода във Волфсбург. Шофьорът започна да лепи гуми, а офицерите се оттеглиха да пушат. Лепенките швабата изрязваше от червена вътрешна гума. Ние го заобиколяхме внимателно и ни разреши да напомпаме готовата. В това време Пенчо зарови в праха остатъка от червената гума. Немците не я потърсиха, а ние се сдобихме с ценни лепенки. Лепила правехме като разтваряхме суров каучук в бензин.

Сега ще тръгвам на лагер в Чехия. Как съм пътувал, с какви пари без Гармин и карти – не помня. Но се озовах на сборния пункт в Банишора навреме. Там предстоеше да се научим да ядем с вилица и нож, да се бършем със салфетки и други граждански салтанати.Менюто беше предимно боб със зеле, зеле с боб и нямаше нужда от ножове. Само веднъж ни дадох пържола и с това обучението приключи. Двайсетина софиянчета ни учеха да пеем хорови песни, сред които химните на демократичните държави. Само с химна на сърбите Хей, славяни се случи фал Тито беше враг и пеехме Сталин, дупка , Димитров. Това е бил знаменитият хор Бодра смяна. Заедно с него ни записаха в радио Прага и софиянци се върнаха. Нашият лагер беше в източна Словакия в красиви дървени сгради, където са почивали есесовски офицери.
                              Натискахме се да дежурим в кухнята, където едно от задълженията беше да идем до близкото село с малка каручка за млеко и зеленчук. Запечени ябълки с мед , пудинги и други непознати глезотии. Месото беше малко жилаво, но се траеше. Докато еден ден разбрахме, че сме яли конско! Само за нас почнаха да готвят пилета.
                              Както му е редно, се завърза една международна пионерска любов едни плачове,размяна на снимки,адреси...
                              Организираха ни две разходки. Първата във Високе Татри. В дъждовен ден от капещата ръждива вода красивете ни копринени ризи станаха на кафяви петна.
                              Втората в град Тотвалдов. През Злин, сега пак Злин. Там е фабриката на знаменитите обувки Батя.

Шкода и Батя за чехите за като Рокфелер за Американците и Стивънсън за за англичаните.
                              Батя е организирал кравеферми в далечна Аржентина, заради евтините телешки кожи. На третия етаж на фабриката под стряхата се разхжда малък асансьор. Вътрешният асансьор представляваше два движещи се гардероба. Като дойде твоят етаж се качваш ,или слизаш.
                              подариха ни по един чифт кецове и по една гумена топка. С мои пари си купих лъскава рулетка...Странен народ бяха чехите. На гарата тичаха по перона младежи с престилки и предлагаха студен праздрой в хартиени чаши. Изпие чехът пивото и изхвърля безценната чаша...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X