Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регистрационни табели.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Регистрационни табели.

В света са най-разнообразни. Но навсякъде задължителни . С изключение на една страна, за която ще разкажа по-долу.

1. По форма и големина. На повечето автомобили със стандартна големина, правоъгълни. За някои, пък, квадратни, защото такова място има за тях.
    В Италия предните бяха два пъти по-малки от задните.

2.По съдържание.
    В България две латински букви, означаващи областта, четири цифри плюс две букви - за пореден номер.
    Баровските мутри ще ги познаете по четирите еднакви цифри, които сега се купуват, а преди с връзки в КАТ. Един сводник и престъпник от Пловдив има номер "ВАНКО-2".
    Когато табелите бяха на кирилица, по-лесно се разпознаваха окръзите. Сега трябва да ги назубряме. В Македония за Охрид пише на латиница ОН, за да могат да гочетат и полицаите, в червено квадратче - ох.
    По цвят. Преди години служебните коли бяха с бели номера , а частните с черни. Сего само дипломатичиските са с червени.

3.В Русия всяка област (губерния, край) е означен с последните две ,или три цифри. За Москва 99,1991, 177.

4. В Турция и Франция първите цифри от 01 до 99 са номерата на вилаета, или областта. 34 е Истамбул, 29 - Одрин.

5. По формата на цифрите. Германските цифри са така изписани, че няма как да разделиш осмицата на две и да получиш три. Тя не е симетрична. Там се допуска де си избираш сам буквите и, мисля, че е безплатно.

6. В Щатите под цифрите на цял ред стои името на щата.

7.В арабскити страни има двойна номерация на арабски и на латиница.

8.Най-куриозният номер е, обаче, в любимото ми Момчиловци. На една газка 4х4 с кабина на трактор номерът е М-ци 003.

9.Винаги ме е занимавал въпросът колко знака са нужни, за да бъде табелата уникална. На българските четири цифри плюс две букви е, май, пермутация от шест знака. Това е много повече от колите , които може да има даден окръг. А в огромния Истанбул се оправят с по-малко знаци.

10.Бях в Черна Гора една седмица, след като се отделиха от Сърбия. За да няма омразното SRB, ведселяците си караха без номера. Питам полицайката дали и аз мога така.
    -Може. Защо не?

11.Знаците за принадлежност към държава не са вече задължителни. А синьият квадрат с 12-те златни звезди май, скоро ще заличи всякакви различия.

12. Имам книжка от 50 години, но така и не научих знаците за опасни товари.

13.Дългите ТИР-ове са означени или с куче Такса, или с надпис на турски Uzun arak което ще рече Лонг вехикл.

14. ЦЯЛ свят познава знака, който виждате в горния ляв ъгъл на тази страница!

От: Регистрационни табели.

Т.11 По правилник :
    4. "Република България" - знакът има формата на елипса, бял цвят, черна
    крайна ивица и черни букви. Поставя се на задната вертикална част до табелата с
    регистрационния номер на регистрираните в Република България пътни превозни
    средства, които напускат нейната територия.

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/C0ACA...0/PPZDP_BG.pdf

В Пенсилвания нямат преден номер.

Коментар

Само малко допълнение:

В България единствените петцифрени знаци мисля, че бяха на Гражданска Защита, нещо от сорта на: СР ХХ ХХХ ;

В Германия също на регистрационните табели след обозначението на областта, слагат и герба на дадената област, в която е регистрирано МПС-то.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
        .....
        В Пенсилвания нямат преден номер.
        И в Сан Диего един виден наш съфорумец си кара без преден номер - без особени проблеми..

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
          ...По цвят. Преди години служебните коли бяха с бели номера , а частните с черни...
          На по-късен етап, номерата на служебните и частните фирмени автомобили бяха бели, а на личните - жълти.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

В Русия, за да не ги идентефицират камерите за наблюдение, та и КАТ, лепяха на табелата фолио, което не позволява на буквите да се четата. Отказаха ги със солени глоби, пък и полицаите се нагушиха.

А знаете ли ,че русите вече цял месец имат ПОЛИЦИЯ?!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
              А знаете ли ,че русите вече цял месец имат ПОЛИЦИЯ?!
              Ако дефинираме "милиция" по същество, руснаците е можело да имат такова формирование около '17/'19 година на миналия век.
              Стражар на заплата е стражар, полицай, жандармерист и прочее платени длъжности.
              Че на някой самоварът му топли водата бавничко, техен проблем.
              Като се сетя колко години им трябваха да върнат истинското име на Санкт Петербург - за "полиция" направо са избързали прогресивно.
              Молодци!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X