Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Неграмотност

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Неграмотност

Нарочно пускам темата тук, за да я видят повече хора.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:typaci.JPG
Прегледи:1
Размер:39.8 КБ
ID:5921060

Оня ден обикалях магазините за инструменти, и нямаше как да не забележа, че с изключение на един-единствен магазин, навсякъде другаде по етикетите пише "шестограМ"

НЯМА ТАКАВА ДУМА В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК! Нито в някой друг!

Хайде, някоя селска пръчка да го каже или напише с "м", разбирам, но това, че и по магазините вече го пишат така - е, не!
    Казвал съм го и друг път, шестограН. Идва от гран - ръб, граница. нека е шестостен, пак става.

Защо изобщо пускам темата ли? Защото и тук честичко се среща грам-ския вариант.
    Ако някой ме контрира, че това не е най-големия проблем на света ... дали? С природните катаклизми не можем да се борим, дори и да искаме, примера е съвсем пресен. Останалите ядове идват от неграмотност/незаинтересованост/неосведоменост. Така мисля аз.

Другите редовни "вицове" са всякакви вариации на тема "амортисьор", "акумулатор", "ауспух" и прословутите "у", "о" и "й".
    Не е толкова трудно!

П.П. Между другото, етикета е на торкс. И то от добър магазин, с приятни и в общи линии - грамотни продавачи. Н'еам думи...
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

От: Неграмотност

Да не говорим, че баркода е на България.

Коментар

Скоро "шестограН" ще остане в миналото, и "шестограМ" ще стане правилно, просто защото е по-лесно за изговаряне и чуване. Точно това се е случило с думата "мармелад" (която идва от португалската дума "marmelada") , като се е появила в българският език е била "мармЕлад", но с времето се е променила на "мармАлад".
      С много думи така се случва, за да са по-лесни и по-прости за използване, това е, езикът ни се развива, а и не само нашият.

Коментар

Да, но тази дума не е нито по сложна, нито по проста и промяната на 'правописа' и' е продиктуван от незнание. Гран както бе казано идва от граница, Грам е мярка за тегло. Сложно съставни ли ги водиха подобни думи - една дума от две думи .

Коментар

Честно - в деня в който шестогран/шестограм остане единственият проблем с неграмотността в България като цяло и във форума в частност - ще си водим дискусиите пред камина, на орехова мебел върху тигрови гожи, и ще пием шери с чаец в китайски порцелан.
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
            ...Гран както бе казано идва от граница...
            И отново грешка.
            Но да приемем, че идва от "граница". Какво общо има границата с формата на инструмента?

Идва от "Грань"-има и значение на "граница", но в случая се използва значението "ръб".

Аи много хора знаем, че се казава "полувал", ама си дерем на полуоска.
            И още много примери могат да се дадат, но си мисля, че това за развитието на езика ще се окаже по-силно от правилното изговорване на думите.
            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Добре де, като искате да си нарежете резба, Флашка ли си купувате плашка? Преди номера минаваше, щото флашки, като такива нямаше. Не, че наименованието е много коректно, но както и да е.
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Една позната, завършила английска филология тук, замина за Англия. Върна се и я питаме:-" що бе, ти поне с езика нямаш проблеми". А тя отвърна:-"Ми то езика го знаят всички там".......
                Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                  Честно - в деня в който шестогран/шестограм остане единственият проблем с неграмотността в България като цяло и във форума в частност - ще си водим дискусиите пред камина, на орехова мебел върху тигрови гожи, и ще пием шери с чаец в китайски порцелан.
                  Га жъ стани туй, питъй ма.
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Дай камиче за гедорето. А те, инбусите не са само шестогранни, нали?
                    Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X