Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За поредната акция на колеги в защита на парк "Централен Балкан"

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • За поредната акция на колеги в защита на парк "Централен Балкан"

  Доброволци от офроуд клуб „Ленд Ровър ентусиастс” работиха в събота в Националния парк „Централен Балкан”, където се води невидима и тиха, но ожесточена война с ерозията.

  Причина № 1 за рушенето, загрозяването и замърсяването на високите части на планината в наши дни е нещото, което би могло да се нарече „див офроуд” – безразборно навлизане на високопроходими машини, карани от хора без грижа и мисъл за целостта и чистотата на българската природа. Понякога такива автомобилисти нагазват и в резервати, в местности, забранени дори за пешеходци.

  Въпреки надзора и административните мерки проблемът става все по-тежък, признават от управата на големия националния парк. За тях всяка осезаема помощ е добре дошла.

  А сега там особено се радваха, че с джиповете са пристигнали и добри електроженисти.

  „Работа съм ви измислил. Обръщаме внимание главно на препятствия против незаконно минаване на МПС" - казва в събота сутринта Николай Стайков, шеф на Парков участък Калофер.

  „Жалко, че времето ще е отвратително” – добавя той, имайки предвид гъстата мъгла, затиснала планината.
  В своя офис в информационния център в града Стайков подписва разрешително № 338 от 17 октомври. То е за председателя на клуба Злати Златев, отговорен за внушителната колона от 30 джипа.

  Без такова листче към най-високия връх в Балкана не би трябвало да поеме дори един мотоциклет.

  Единственият позволен по принцип достъп с МПС до връх Ботев (2376 м надморска височина) е от югоизток, откъм местността Паниците край Калофер. Но за всяко минаване по този път е нужно писмено разрешение, след предварителна заявка. Издават го по своя преценка служители на парка.

  (Съвсем свободно е минаването с кола или мотор само до хижа „Тъжа”, която е североизточно от първенеца на Стара планина, на 3-4 часа пеш от него.)


  Режим на достъп

  Ако пишем разрешение за каране до самия връх, мислим и за сигурността, поясни пред OFFNews служител на националния парк. „Пътят е поддържан, но доста опасен като цяло. И малко невнимание може да доведе до сериозно търкаляне - Затова аз препоръчвам организирано каране, с предварителна заявка и с ясен водач, когато всичко е по-безопасно и за хората...”

  „Своеволни преминавания, особено нощно време или през зимата, носят голям риск”, подчерта служителят.

  От Паниците колоната потегля по 32-километровия път около 10.30 ч. Всички – до една - машини в нея са от различни модели „Ленд Ровър”, неслучайно организатор е клубът с името на британската марка. Същевременно почти всички са снабдени с популярната емблема OFFRoad-Bulgaria.com.

  Прогнозата „отвратително” на Стайков за щастие се оказва неточна. Мъгла лази предимно в по-ниското, в гънките между есенно пъстреещи хълмове. А погледната от връх Ботев същата мъгла изглежда като като онази облачна пелена, която човек обикновено вижда от самолет.
  При по-добрата видимост става и по-ясно какъв е смисълът на акцията. Тя е насочена против безразборното сноване на пишман офроудъри, съсипващи природата.

  „Ето вижте! – подскача на седалката си Николай Стайков, който пътува заедно с репортера на OFFNews в джипа на участник в акцията. - От едно малко преминаване – виж каква пустиня става!”

  „Българинът е малко непослушен и прави нови трасета” – казва той.

  Действително, тук и там по склоновете оголени камъни очертават ленти одрана плът в ниската и засъхнала тревна покривка. Човек си дава сметка, че присъщите на офроуда агресивни гуми, често буксуване, занасяне напред-назад, насам-натам, и други подобни движения са само стартов сигнал за същинската ерозия. После се набъркват „дреболии”, за които малцина знаят.

  Цялата публикация е тук:
  http://offnews.bg/news/%D0%9E%D0%B1%...tml#ad-image-0

  От мен е това засега. По-късно ще се опитам да добавя още няколко снимки.

  Поздрави!
  Искам България чиста!

 • #2
  От: За поредната акция на колеги в защита на парк "Централен Балкан"

  Ако знаех,щях да дойда.Видях голяма група лендроувъри на малката бензиностанция преди завоите на Калофер ,реших че отивате на събор ,бях с леката кола,даже свирнах за поздрав и отпраших към бузлоджа,преди това минах през Калофер за малко,няма ли начин всички да знаем за тези събития над Калофер,имам желание от няколко години,и винаги разбирам постфакт.
  Последно редактирано от Roninn; 19-10-15, 20:46.
  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
  Kawasaki Versys 650 2008 г.
  Анатолий Пейчинов o8875о9815
  https://dvrbg.com/

  Коментар

  Активност за темата

  Свий

  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

  Най-много потребители онлайн 4,057 в 14:19 на 14-06-16.

  Зареждам...
  X