Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Работа с Custom POI на Garmin GPS

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Работа с Custom POI на Garmin GPS

  Тия дни, като ровичках из Интернет да търся информация относно работата с т.нар. Custom POI (Points of Interest = интересни точки) в Garmin Map 60Csx, в един форум се натъкнах на интересна идея.

  За тези, които досега не са използвали тази възможност на ГПС-а си, кратко "лирично отклонение":

  Custom POI са точки, които представляват интерес за потребителя (напр. чешми, заведения, бензиностанции, засади на КАТ и т.н. полезни места) и които той си запаметява в GPS-а за да си улесни живота при навигацията. Тези точки са отделно от POI, които са създадени при изготвянето на съответната карта.
  Те се въвеждат най-лесно по следния начин:

  Трябва да имате на разположение: Програмите Garmin Mapsource и Garmin POI Loader и, разбира се, файлове, съдържащи координатите на точки, които представляват интерес за вас и които бихте искали да качите в GPS-а си като POI.

  Задължително трябва да настроите Mapsource да работи с координатите в десетичен формат. Това става като от Edit -> Preferences -> Position изберете:
  Ако не го направите и координатите са в друг формат, софтуерът се шашка и напр. днес при експеримент установих, че се намирам някъде в Саудитска Арабия ...

  По-нататък:

  1. В Mapsource отваряте файл, в който сте свалили от ГПС-а координатите на маркирани от вас (или от друг) точки, след което записвате данните във формат *.gpx. Можете да съберете всички точки в един файл или да запишете няколко отделни gpx файла. Важното е те да са в една папка.

  2. Включвате GPS-а в USB порта и пускате POI Loader. Програмата трябва да разпознае устройството, след което продължавате нататък с "Next".

  3. От следващия екран избирате "Install new custom POIs onto your device" и продължавате.

  4. След това указвате на програмката папката, в която сте записали gpx файловете с информацията на точките, избирате режима на работа Еxpress или Manual (по подразбиране е Express) цъкате "Next", след което POI Loader прочита данните от gpx файловете, намиращи се в посочената му папка и ги зарежда като Custom POI в GPS-а.

  След като приключите със зареждането, можете да видите вашите Custom POI като натиснете бутон "Find" на GPS-а и от екрана, който се отваря, изберете Custom POI.

  Оттам нататък можете да изберете всяка една от записаните в този раздел точки и да зададете на GPS-а да я покаже на картата, да ви навигира до нея или да я запише като Waypoint за да я използвате напр. при задаването на маршрут.

  Внимание: Ако желаете да обновите Custom POI и напр. да добавите нови се използва същата процедура като описаната по-горе, НО имайте предвид, че новите данни се записват върху старите. И ако файлът, който зададете на POI Loader като източник на данните, съдържа само една точка, но не и заредените преди това в GPS-а 100 точки, то след актуализацията ще имате само 1 точка - новата. Затова трябва всеки път да се зареждат и по-старите данни, като към тях се добавят новите.

  Дотук беше "лиричното отклонение". Сега идва това, което намерих в нет-а.

  За разлика от тези POI, които идват с картата, създадените с POI Loader Custom POI се стоварват на едно място и не са разпределени по категории, каквито има за вградените в картата POI (Fuel, Lodging, Intersections,...). В тези категории обаче няма възможност да добавите свои точки.

  Ако имате голям брой Custom POI, това е неудобно и лично аз бих предпочел да мога да работя с категоризирани данни. Примерно - да избера само бензиностанции, вместо да цъкам по ред на номерата, докато намеря това, което и трябва ...

  Затова взех да търся информация из Интернет и попаднах на следната идея в един англоезичен форум. Който е добре с английския може да чете директно от източника, а пък за останалите ще представя идеята по-долу:

  Оказва се, че когато създаваме Custom POI, POI Loader записва данните в един файл. Този файл може да се види, ако включите GPS-а си в режим "USB Mass Storage" (от Setup -> Interface), при което Windows го разпознава като външен диск.

  Та на този външен диск има папка Garmin, а в нея друга - Poi. Във втората папка именно се намира файл с име poi.gpi , в който се съдържа информацията за въведените от вас точки.

  Та любопитният американски другар, пуснал гореспоменатия постинг, е установил следното:

  1. GPS-ът не се интересува как точно се казва въпросният файл. Важното е да не се пипа разширението gpi.

  2. В споменатата папка Poi може да има повече от един gpi файл и ГПС-ът ще прочете и покаже всички точки, съдържащи се в тези файлове.

  3. При наличие на повече от един gpi файл, когато в раздела Custom POI натиснете бутон Menu, в менюто ще имате активирана опция "Select Database" (Избери база данни). Когато я изберете, тя ще ви даде възможност за филтриране на точките според това, в кой файл се съдържат.

  От горното следва следната полезна, поне според мен възможност:

  Вместо да стоварваме всичките си потребителски точки в един кюп, вече можем да ги категоризираме за да улесним работата с тях.
  Тази възможност ще е най-добре приложима за бази данни от точки, които не се променят често.

  За да може да се постигне това категоризиране, процедираме по следния начин:

  1. Предварително разпределяме записаните точки в отделни изходни файлове по начин, който ни устройва. Примерно, записваме всички бензиностанции във файл Fuel.gpx, всички чешми в Water.gpx и т.н., но НЕ слагаме всички едновременно в папката, която е зададена на POI Loader.

  2. Започваме да въвеждаме точките в GPS-а поотделно от всеки един файл.

  По описаната по-горе процедура зареждаме с POI Loader точките от Fuel.gpx.

  След това отиваме в папка Garmin\Poi на GPS-а и преименуваме създадения от poi.gpi на, примерно, fuel.gpi.

  Повтаряме процедурата с Water.gpx - първо зареждане на точките в GPS-а, после преименуване на poi.gpi.

  И т.н. в зависимост от това, колко категории искаме да имаме.

  След като приключим с операцията, в Custom POI ще са достъпни абсолютно всички точки, съдържащи се във файловете от папката Garmin\Poi.
  При натискане на бутон Menu и избиране на "Select Database" ще имаме избор от Fuel, Water, ... което ще позволи показване само на точките от съответната категория.

  Разделянето на Custom POI в отделни файлове ще доведе и до по-голяма сигурност, тъй като ще елиминира възможността поради грешка да загубим вече запазените точки, в случай че запишем върху тях данни от файл, в който те не са включени.

 • #2
  До: Работа с Custom POI на Garmin GPS


  Благодаря!!!
  Върши работа!!!
  Пробвах и тествах - СТАВА!!!!

  ПРЕПОРЪЧВАМ и на останалите да си направят разпределение на POI-тата по интереси в отделни сегменти ...
  Дори се оказа и по-интересно!
  Когато му задам в една категория (например - ресторанти) едновременно и ресторанти и кафенета и рибни ресторанти, тогава ми изкарва в менюто на Гармина само името POI, а вътре в това меню има отделните подкатегории - например кафета Старбъгс и други такива или само ресторанти и т.н.
  И може да си има няколко категории POI, като до момента не ми е ясно как да сменя това име POI вътре в менюто. Аз му задавам предварително ново име на категорията (например ресторатни), но апаратчето поради смесения тип вътре на инфото в първоначалния вид ми дава само POI и след като вляза в това или онова POI - разбирам за кое става дума - за рестранти и кафета или за хотели например!!!
  Ами дано да съм бил ясен...
  Таралежчето е "птица" упорита, не го ли ритнеш - не излита !

  Кто-то из Великих и Мудрых сказал, что когда меняют пастуха, только стадо считает, что меняется хозяин.

  Коментар


  • #3
   До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

   Таман снощи се балтавих със същото и мислех че аз нещо не правя като хората, а точно това исках да направя.
   Много полезно.
   Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

   Коментар


   • #4
    До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

    Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
    и, разбира се, файлове, съдържащи координатите на точки, които представляват интерес за вас и които бихте искали да качите в GPS-а си като POI.
    изключително полезна информация даде колега...благодаря за точното описание !

    но е тия фаилове....с координатите на точките как да създадем ?

    Nuwi 660 не записва тракове или каквото и да било ? Мога пристигайки до такава точка да видя координатите и от нувито и да си ги запиша на лист...примерно ? После тия данни следва да препиша в указания от теб файл ли ? Тука малко ми се късат нещата....за сортирането по видове данни и всичко друго разбрах...

    малко ако може тук да помогнеш...
    S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
    или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
    пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

    Коментар


    • #5
     До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

     Първоначално публикуван от 4x4 Преглед на мнение
     но е тия фаилове....с координатите на точките как да създадем ?
     Първо, да уточня, че описаната процедура е за Мар 60 ..., 76 ..., а вероятно и за други гармински GPS-и. Не мога обаче да бъда сигурен как стои въпросът със Street Pilot, Nuvi, Zumo.
     Най-лесното е всеки да си провери за своя уред.

     Що се отнася до точките вариантите са различни:

     1. Записани от тебе точки, които ти си маркирал с ГПС-а си.
     Сваляш в Мапсорс и записваш оттам като *.gpx файл

     На това Nuvi като не може да работи с тракове нямаш ли възможност поне да си маркираш точки?!?

     2. Записани от някой друг точки в използваем за Мапсорс и POI Loader формат (*.gdb, *.gpx)
     Примерно това може да са данни за полицейските камери в някоя страна из Европата.

     3. Най-"китайския" - ръчно въвеждане на точки с координати в Мапсорс или записане на данните за тях в *.CSV файлове.

     Коментар


     • #6
      До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

      Ашколсун!
      Warp. Timewarp.
      Grand Cherokee WG 2.7 CRD BFG A/T
      LZ1VAS

      Коментар


      • #7
       До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

       Първоначално публикуван от 4x4 Преглед на мнение
       но е тия фаилове....с координатите на точките как да създадем ?
       "Nuvi XXX" може да записва текущото ти положение или място от картата по избор. Чукваш върху количката(твоето местоположение) и долу в средата се появява "SAVE". Задаваме име на точката и тя се съхранява в "MyLocation" > "Favorites". Тези точки можем да ги редактираме в прибора ( име , иконка , телефонен номер) или в MapSource на PC-то. В "NUVI"-то тези точки се съхраняват във файл с име "current" във формат *gpx. Файла е в директория "Garmin \ gpx \ current". Но този файл не мога по никакъв начин да го променя. След всеки опит за промяна при стартиране на уреда той пак се преименува на "current" , а всички допълнителни файлове в директорията , които създам изчезват!

       Коментар


       • #8
        До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

        Първоначално публикуван от milstan Преглед на мнение
        Но този файл не мога по никакъв начин да го променя. След всеки опит за промяна при стартиране на уреда той пак се преименува на "current" , а всички допълнителни файлове в директорията , които създам изчезват!
        демек нищо
        S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
        или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
        пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

        Коментар


        • #9
         До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

         В общи линии , да! Можеш да записваш свои точки , да им задаваш картинки и имена , но ще ти излизат в "MyLocation" > "Favorites" разбъркано - или по-точно в зависимост от разтоянието да текущото ти положение. Първа ще е точката най-близо до местоположението ти. Не можах да открия начин да се подредят в категории.

         Коментар


         • #10
          До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

          Първоначално публикуван от milstan Преглед на мнение
          В общи линии , да! Можеш да записваш свои точки , да им задаваш картинки и имена , но ще ти излизат в "MyLocation" > "Favorites" разбъркано - или по-точно в зависимост от разтоянието да текущото ти положение. Първа ще е точката най-близо до местоположението ти. Не можах да открия начин да се подредят в категории.
          идеята не е да ги записвам като "цел-адрес до които отивам" както до сега го правя, а като POI което си е друго...щото се нанася в/у картата. Явно има нещо заради което нестава...

          ако може някой колега да проясни грешката ни или да ни светне малко къде бъркаме...

          V93 май най добре ще е да се пусне тук една хубава карта с POI данни за БГ и всеки да си я дърпа има си готов POI Loader и с него мисля лесно би се качвало...
          Последно редактирано от 4x4; 04-10-07, 06:13.
          S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
          или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
          пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

          Коментар


          • #11
           До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

           Ето какво още открих:
           В "NUVI XXX" може да се използва същата процедура описана от "V93" , но с тази разлика , че всички файлове с разширение *gpx ( Fuel.gpx , Water.gpx и др.) ги качваме наведнъж с "POI Loader" и те се записват на уреда в един файл *poi.gpi в директория "Garmin \ Poi \ *poi.gpi. В "MyLocation" се появява директория "Custom POIs" и в нея виждаме всички категории с POI , които сме създали - "Fuel" , "Water" и т.н.
           Към всеки файл с разширение *gpx ( Fuel.gpx , Water.gpx и др.) можем да прикрепим картинка във формат *bmp(резолюция 75x75 dpi) със същото име като на файла *gpx ( Fuel.bmp , Water.bmp и др.) преди да сме ги качили с PoiLoader в уреда. С тази картинка ще ги виждаме в прибора. И ще ни предупреждава със звуков сигнал при приблежение до точката.

           Коментар


           • #12
            До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

            Първоначално публикуван от milstan Преглед на мнение
            Ето какво още открих:
            В "NUVI XXX" може да се използва същата процедура описана от "V93" , но с тази разлика , че всички файлове с разширение *gpx ( Fuel.gpx , Water.gpx и др.) ги качваме наведнъж с "POI Loader" и те се записват на уреда в един файл *poi.gpi в директория "Garmin \ Poi \ *poi.gpi. В "MyLocation" се появява директория "Custom POIs" и в нея виждаме всички категории с POI , които сме създали - "Fuel" , "Water" и т.н.
            Т.е., записани са в един файл, но различните категории могат да се селектират поотделно, така ли?

            Първоначално публикуван от 4x4 Преглед на мнение
            V93 май най добре ще е да се пусне тук една хубава карта с POI данни за БГ и всеки да си я дърпа има си готов POI Loader и с него мисля лесно би се качвало...

            Само дето такава карта няма. А за да се направи, ще е необходимо време и участие на доста повече от 1 човек.
            Освен това, POI са интересни точки, пък интереси всякакви, та, което е интересно за едни, за други може да не е ...

            Коментар


            • #13
             До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

             Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
             Т.е., записани са в един файл, но различните категории могат да се селектират поотделно, така ли?
             Да , така се получава. В "Custom POIs" се виждат по категории и си избираме нужната категория.

             Коментар


             • #14
              До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

              Първоначално публикуван от milstan Преглед на мнение
              Да , така се получава. В "Custom POIs" се виждат по категории и си избираме нужната категория.
              Ами значи процедурата е по-лесна, защото се работи само с 1 gpi файл, но е и по-опасна в смисъл, че човек по-лесно може да си затрие точките, ако не внимава.

              Коментар


              • #15
               До: Работа с Custom POI на Garmin GPS

               MilStan моля те тествай още малко и качи едно практическо ръководство...стъпка по стъпка

               така няма да има оелеле майко затрих си данните или кво да правя ???

               ще облекчиш много колеги !!!

               V93 вярно е че интереси много но все пак има общи който стават основни...бензиностанций, сервизи, кръчми, чешми, болници, исторически места, забележителности итн...списъка на общите интереси хич не е малък...

               Ако не обща карта за която казваш ти то поне тема в която всеки да качва координати на такива места и от там като се вземат може всеки да си ги въвежда индивидуално в навигатора си ...така ще има избор и за "интересите" си
               S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
               или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
               пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X