Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Древни снимки от България

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Древни снимки от България

  Здравейте, колеги!

  Вдъхновен от една статия в интернет , ми хрумна идеята за тази тема. Статията е времето, когато във Варна е имало предимно каруци.

  Идеята ми за тази тема е да се качват древни снимки от България, без значение от кой град или кое село. Просто да видим как са изглеждали градовете и селата преди десетки години, а също така и как са живели хората.

  В мазата имам една снимка на вятърна мелница, за която имам информация, че е около Слънчев Бряг, но ще се постарая да получа повече информация за нея, а също така и да кача снимка.

  Иначе, като за начало, ще пусна двете снимки от статията, както и информацията.


  [ATTACH=CONFIG]891008[/ATTACH]

  Дори след Втората световна война каруците били част от организацията на транспорта в града и се ползвали не само за превоз на стоки, но и за излети до „кьошковете“ и вилите в покрайнините на града (в района на днешната Зеленчукова борса). Много каруци пристигали и от околните села, натоварени с различни стоки и хранителни продукти, които продавали на пазара или разтоварвали в складовете на пристанището. Движението на каруците в града създавало много неудобства за гражданите, особено в случаите, когато оставените без надзор коне, уплашени от нещо, хуквали по улиците. Проблем за гражданите било и замърсяването на същите тези улици от изпражненията на животните, както и безразборното „паркиране“ на каруци и файтони в центъра на града, особено по време на понеделничния пазар.

  Още в първите години след Освобождението общинските власти във Варна се заели с нелеката задача да създадат правила за регулиране на движението на каруци и файтони в града.

  През 1888 г. от Общинския съвет бил приет „Правилник за публичните файтони в гр. Варна“, който регулирал не само цените и правилата за извършване на услугата, но и местата за престой, както и правилата за придвижване на територията на града. За престоя на файтоните били определени специални места в града, за които стоянки файтонджиите заплащали такса, а „паркирането“ им след работно време „извън дворовете“ било абсолютно забранено. Тази своеобразна „синя зона“ била в сила и за престоя и нощуването на каруците, пренасящи товари. Приходящите колари, след разтоварването на стоката, нямали право да оставят каруците за нощувка „извън дворовете на ханищата“. Храна на животните коларите можели да дават само в специални торби, за да не се разпръсква фуражът наоколо, а също така те били задължени да почистват изпражненията на животните. За неспазване на правилника се предвиждали глоби от 25 до 50 лв., суми, които често надвишавали седмичния надник на превозвача.

  Въпросът с придвижването на каруците също бил решаван с административни актове, като този „Приказ“ на кмета Руси Матеев от 3 март 1893 г., публикуван в бр.11 на „Варненски общински вестник“ (20 март 1894 г.): „Подписаний Кмет на Варненската Градска Община, пред вид на това, че колята, с които се внасят в града храна, брашна и т.н. било с кирия (само за транспортиране – б.а.) или за продан от самите каруцари при стоварването на донесените предмети в магазини или дюгени, оставят добитъка (конете) впрегнат, без надзор, тъй щото имало случаи да се подплашва добитъка и освен дето причинява вреда на самия си стопанин, прави и разни пакости – на основание на чл. 88 от „Закона за Градските Общини“:, Постанових:

  Строго се запретява за напред оставянето на кола или каруца с впрегнат добитък в улиците на града без надзор. Нарушителите на това ми разпореждане ще бъдат глобявани съгласно чл. 96 от „Закона за Градските Общини“. Изпълнението на този приказ се възлага на Градските Комисари“.

  Идеята за пешеходна зона Въпреки усилията на общинските власти да разрешат проблемите с движението на каруците и файтоните, особено в центъра на Варна, гражданите продължавали да се жалват от неспазването на правилата и от безразборно спрелите каруци по централните улици. Така за първи път през 1906 г. се зародила идеята за създаването на „пешеходна зона“: „В по-уредените градове в странство, движението на всички товарни кола не се допуска по главните улици. Това се прави главно да не се пречи на хората, които минава по тия улици, гдето обикновено повече проходящи (пешеходци – б.а.) се движат. Даже в такива градове тротоарите са по-широки от нашите. У нас поне в големите градове не се е помисляло за такъв ред, като се посочат на коларите за минуване, други второстепенни улици.

  По този начин може да се съкрати пътя за такива кола през главните улици, било селски, които донасят храна на пазаря, било работни, които пренасят стоки, отдавна се е почувствала нуждата от тази малка реформа. Тя става належаща особено през зимния сезон, когато гражданите правят разходките си повече по главната улица. Всеки в града е забелязал че привечер тротоарите се пълнят с проходящи. Но често пъти тротоарите се оказват тесни и публиката, за да избегне блъсканицата по тях, се принуждава да се движи по средата на улицата. Каква приятност може да извлече човек от такава разходка, когато в това време, той трябва да се озърта на разни страни за да се предпазва от някоя нещастна среща с каруца или файтон. Възможност от подобни случаи най-вече се допуща за децата, които в момента не ще могат да успеят да се предпазят, ако коларина има охотата да кара бързо своята каруца.

  Имаме ли установен ред, с който да се съобразяват коларите, когато минават с колата си по някоя многолюдна улица. Имаме ли такава полицейска стража, която да следи как става движението на каруците по главната улица? Всичко това е оставено на случайността. Колко пъти сме виждали пияни колари да карат толкова силно, че бяс, без да са срещнали препятствия от страна на градската стража. За нашите общински и полицейски власти са нужни конкретни случаи, които да ги накарат да се замислят по-сериозно за един подобен ред. Но каква стойност ще има един ред, когато той намери приложение след като бъде прегазен някой човек или се случи нещастието да бъде по-голямо! Ето защо, нека на този въпрос се погледне по-сериозно и едновременно се вземат мерки за установяването на един ред за движението на каруците. Нашето мнение е да се забрани абсолютно минаването на каруци, градски и селски по главната улица. Да се допусне минаването само на файтони, но като им се определи по коя страна на улицата да се движат и да не им се позволява по никой начин силно каране.“ Материалът е публикуван със заглавие „Работните и селските каруци“ в бр. 41 от 29.Х.1906 г. на вестник „Свободен глас“.

  [ATTACH=CONFIG]891009[/ATTACH]

  Износът на каруци минавал през Варна Любопитен факт е, че до началото на 30-те години на ХХ век каруците пристигали във Варна не само като транспортно средство, но и като стока за износ. Най-много каруци, произведени в България, заминавали за Турция. От бр. 188 на „Варненски общински вестник“ научаваме, че производителите на каруци се оплакват от високите износни мита върху стоката, които през 1928 г. достигнали до 600 лв. на каруца.

  Цените на които се продавали каруците на турския пазар били между 75 и 110 турски лири или преизчислено в лева – между 1500 и 2200 лева.

  Протестът на производителите на каруци и искането им за премахване на износното мито, наложено им от държавата, били съвсем обосновани, защото като се приспаднели разходите за производство и транспорт, както и плащането на износното мито от 600 лв., митническата такса от 3 лири и вносното мито от 12 турски лири, общо от около още 300 лева, на тях им оставала почти никаква или съвсем незначителна печалба.

  Както казах, въпросната информация е от статия в интернет. Според мен би било интересно, ако се предоставя снимков материал, както и информация от първо лице, както се казва. Надявам се темата да бъде интересна за много хора!

  П.П. Извинявам се, ако има подобна тема, но не успях да я намеря. Също така се надявам да съм пуснал темата в правилния раздел. Ако не съм, моля модератор да я премести, където трябва. Благодаря!
  Прикачени файлове
  Тодор Янев ----- Mitsubishi Pajero 2.5 TDI LWB '93 ----- 0897/264-266

 • #2
  От: Древни снимки от България

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка2289.jpg
Прегледи:2
Размер:106.6 КБ
ID:5734773
  На нас клиренс ни трябва , не скорост

  Коментар


  • #3
   От: Древни снимки от България

   Темата ще разглеждам с интерес. А иначе мисля, че ще ви е интересно да отидете на този сайт http://www.lostbulgaria.com/ в който има много снимки с описания от цяла България. Надявам се модераторите да нямат против, че пускам линк към сайта.
   Георги Танев (0+)
   Land Rover Discovery 1 300 TDi
   Land Rover Club Bulgaria
   0887 930 238, 0878 797 768

   Коментар


   • #4
    От: Древни снимки от България

    Айде малко от семейният архив...
    Село Маноле - пловдивско, където дядото и чичото са строили пътища.. 1930г..
    Дядото е най-вдясно на автомобила - бил е важна клечка А чичото е пред фургона..
    Мястото май е точно тук (вижда се църквата вляво на снимката): https://www.google.bg/maps/place/413....9326255?hl=bg
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от slowtraveler; 17-11-16, 13:32.
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

    Коментар


    • #5
     От: Древни снимки от България

     Варна 1926г - чичото на балнеосанаториум
     Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Varna1.jpg
Прегледи:1
Размер:40.2 КБ
ID:5734786

     С.Маноле - пак по време на строежа 1930. Чичото сваля накакви мадами явно:
     Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1930г с. Маноле Пловдивско 001.jpg
Прегледи:1
Размер:83.2 КБ
ID:5734787

     Откриването на паметника Шипка 1934 - родата няма да изтърве празника я :
     Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Shipka1.jpg
Прегледи:1
Размер:73.0 КБ
ID:5734788
     Дядото и баба пред Шипка (сигурно някъде 1935-36г, защото гледам вече е бил позавършен):
     Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Shipka2.jpg
Прегледи:1
Размер:55.7 КБ
ID:5734789
     Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
     Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

     Коментар


     • #6
      От: Древни снимки от България

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:14291816_799950590148035_4543661256157334840_n.jpg
Прегледи:1
Размер:122.7 КБ
ID:5734794

      Коментар


      • #7
       От: Древни снимки от България

       идеята е чудесна, стига да се качват снимки от семейните архиви, а не копипейст от нета
       ________________________________________________
       Chevrolet k1500 5,7
       Subaru OUTBACK 2,5
       Hyundai TUCSON 2.0

       Коментар


       • #8
        От: Древни снимки от България

        Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
        идеята е чудесна, стига да се качват снимки от семейните архиви, а не копипейст от нета
        Абсолютно! Дадох пример със статията, иначе се надявам да открия из нашите архиви интересни снимки и да ги споделя тук.
        Тодор Янев ----- Mitsubishi Pajero 2.5 TDI LWB '93 ----- 0897/264-266

        Коментар


        • #9
         От: Древни снимки от България

         Не да се заяждам ," древни /?!?/ снимки" ? Това звучи малко странно за мен. Или пък тълкуванието на "древен" ми е убягнало?
         Да не се разбира неправилно,темата е хубава,подбора на думи леко ме издразни.


         ПП Архивни, стари , де да знам? Но чак пък древни....

         Коментар


         • #10
          От: Древни снимки от България

          Мога да пусна семейна снимка и от 1866г (поне така пише отзад) - дали ще е древна
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка 1866 001.jpg
Прегледи:1
Размер:164.7 КБ
ID:5734880

          Сега се загледах - в предното мнение снимката на Шипка с баба и дядо е от 22.08.1941г... Поне така пише на снимката отзад (и си пише вр. Св.Никола, а не Шипка разбира се) ..

          Айде малко да освежим с 'мафиотски' снимки - дядо ми с брат си
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:014.jpg
Прегледи:1
Размер:78.7 КБ
ID:5734876
          Или дядото с роднини и съдружници:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:010.jpg
Прегледи:1
Размер:137.9 КБ
ID:5734879
          Това вероятно е Борово Око в Търговище:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:017.jpg
Прегледи:1
Размер:138.8 КБ
ID:5734877
          Ей на тази снимка се чудя какво прави 'Обама' в една компания с чичето
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:025.jpg
Прегледи:1
Размер:162.6 КБ
ID:5734878
          Имах някъде и снимка от полагането на основите на търговската палата (май така се е казвало) в Нови пазар, ама нещо не мога да я открия на компа... Пак трябва да се рови...
          Последно редактирано от slowtraveler; 17-11-16, 20:35.
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

          Коментар


          • #11
           От: Древни снимки от България

           Първоначално публикуван от zorod Преглед на мнение
           Не да се заяждам ," древни /?!?/ снимки" ? Това звучи малко странно за мен. Или пък тълкуванието на "древен" ми е убягнало?
           Да не се разбира неправилно,темата е хубава,подбора на думи леко ме издразни.


           ПП Архивни, стари , де да знам? Но чак пък древни....
           Не го приемам като заяждане, не се притеснявай. Могат да се сложат много прилагателни, които да опишат снимките. Когато съм писал темата, на това прилагателно съм се спрял. За мен не е от особено значение. Ако някой има предложение за подходящо прилагателно, нека да го сподели. Също така, ако модератор сметне за добре да смени заглавието на темата, да го направи. За мен не е проблем, стига да се запази списълът на темата.

           Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
           Мога да пусна семейна снимка и от 1866г (поне така пише отзад) - дали ще е древна
           Сега се загледах - горе снимката на Шипка с баба и дядо е от 22.08.1941г... Поне така пише на снимката отзад (и си пише вр. Св.Никола, а не Шипка разбира се) ..
           Колега, щом имаш снимки - пускай! Нали това е целта на темата. Дали ще е древна, семейна, старинна, не е от особено значение. Идеята е да се покажат градовете и живота на хората преди десетки години.
           Последно редактирано от c0dy^; 17-11-16, 20:21.
           Тодор Янев ----- Mitsubishi Pajero 2.5 TDI LWB '93 ----- 0897/264-266

           Коментар


           • #12
            От: Древни снимки от България

            Айде още малко на тема празненства - архива ми е доста голям (въпреки, че брата на баща ми май прибра целия архив от софийския род - от там нямам никакви снимки)
            Чичо (така виках на брата на дядо ми) в музикален състав
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1937 001.jpg
Прегледи:1
Размер:148.3 КБ
ID:5734886
            Хорото на поляната..
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:004.jpg
Прегледи:1
Размер:205.7 КБ
ID:5734885
            Сватбите - пак що годе същите...
            Мацката вдясно на снимката е баба ми....... Вероятно снимката е някъде 1925-1928г.....
            Страхотно силна жена!
            Отгледала сама две деца (дядо ми е починал 1941г), успяла да завърши голяма къща, започната от дядо ми...
            И вероятно тормозена от внук си - т.е. аз - живеехме в различни крила на къщата...
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:020.jpg
Прегледи:1
Размер:140.1 КБ
ID:5734887

            Абе... Странно чувство е като погледнеш тези млади лица, имащи свои чувства, цели и т.н.... Някои от които си имал удоволствието да ги познаваш (че и да ги тормозиш)....
            И които за голямо съжаление вече ги няма на този свят....
            Гадно е..... Аз бях дотук......
            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

            Коментар


            • #13
             От: Древни снимки от България

             Браво, давайте още... И аз ще кача нещо интересно.

             П.П. Май че имаше отделна тема - как да запиша мойте древни снимки , от хартия на...?!

             Коментар


             • #14
              От: Древни снимки от България

              Тази картичка ми я подари някой от форума.

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0001.jpg
Прегледи:1
Размер:156.6 КБ
ID:5734963

              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0002.jpg
Прегледи:1
Размер:108.4 КБ
ID:5734964
              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

              Коментар


              • #15
               От: Древни снимки от България

               Айде и една картичка от ПловдивЪ /1926г - не съм я правил аз, ама е от семейния албум
               Натиснете снимката за да я уголемите

Име:001.jpg
Прегледи:1
Размер:167.1 КБ
ID:5734969
               Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
               Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X