Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Почистване на фототехника Пентакс

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Почистване на фототехника Пентакс

  Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
  Много работи може изключително качествено да бъдат повредени с почистване... най-вече обективи, нищо че са от стъкло...
  А някой ще даде ли съвети за почистване на всичко което има нужда.

 • #2
  От: Почистване на фототехника Пентакс

  Специално отделям това мнение, да темата е от изключителна важност. Според мен най-много погубена техника (фото) има на първо място от "грижливо" почистване и на второ място по всички други причини... За съжаление темата не е лесна и не може лесно да се обясни за всички ситуации. Щом ми остане време ще пиша и обяснявам каквото знам...

  На първо време, съвета ми е, ако не сте съвършено наясно какво правите и защо точно така, да не го правите. Един непочистен обектив не е толкова фатален за снимките, разбира се ако не е напръскан с киселина.

  Ето тук обектив с който е снимано почти два месеца без под никаква форма да е чистен или специално пазен:

  VPetrov.photography

  Коментар


  • #3
   От: Почистване на фототехника Пентакс

   Като най-кратко обяснение, почистването се прави на няколко етапа. Първи само издухване с помпичка. Внимателно и максимално продължително. Това е и единственият етап при който не можете да прекалите... Следващият почистване внимателно и без натиск със специална четка. Стремите се да отлепите прашинки и прочие, които с издухването не са могли да бъдат премахнати. И третия етап е почистване с докосване чрез напоена в специален разтвор кърпичка за еднократна употреба да речем...
   VPetrov.photography

   Коментар


   • #4
    От: Почистване на фототехника Пентакс

    За малк петна от пръсти може да се използва с особено внимание и т.н. "моливи" за почистване. Те имат накрайник който издържа няколкостион използвания като се почиства чрез превъртане в капачката. ВНИМАНИЕ! така не се чистят поляризационни филтри...!

    Колкото до течността за почистване, важно е да е възможно от по известен и реномиран производител. Може и са много удобни да се ползват и комплекти от мокри и сухи кърпички. Отварят се на момента, ползват се и се изхвърлят, т.е. няма шанс от замърсяване...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #5
     От: Почистване на фототехника Пентакс

     Да разбирам ли,че балон за нагнетяване на въздух и четките които продават в фото магазините ще вършат работа при необходимост от почистване.

     Коментар


     • #6
      От: Почистване на фототехника Пентакс

      Да разбира се, поне за обичайната поддръжка. Но с четка не могат да се премахнат мазни петна примерно от пръсти. Затова и писах за молива или мокрите кърпички. С тях по-внимателно. Въобще всичките проблеми идват не от друго, а от факта, че покритията (просветляващите) са не особено механично здрави. За тях трябва да се внимава. Стъклото няма лесно да се надраска. В тзи връзка голямо предимство са специалните покрития на предните лещи, които са от една страна здрави и устойчиви, от друга по тях полепват трудно мазнини прах и т.н. При Пентакс това покритие е с обозначение Super Protect (SP)
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #7
       От: Почистване на фототехника Пентакс

       Благодаря.

       Коментар


       • #8
        От: Почистване на фототехника Пентакс

        Съгласен с Венци, със забележката че модерните покрития въобще не са толкова слаби и не се плашат дори и от ежедневно чистене с правилните инструменти посочени по-горе.

        Истерията около разрушаването на покритията се дължи по-скоро на големия брой хора по света които поддържат бизнеса на втора употреба обективите на Лайка М стандарт откакто интернет се напълни с безогледални апарати (а и преди това, но в по-малък мащаб).

        Рано или късно всеки необективен обективен мечтател (това е - мечтател който необективно мечтае за обективи ) опира по един или друг начин до обектив Лайка който монтира на цифровия си апарат, с идеята че купува концентрирана светлина на клечка.

        И понеже по-модерните обективи на Лайка продължават да струват едни други пари - опира до модели от 50те и 60те години, с които интернет пространството е тъпкано. Не само понеже Лайка обективи от тези години не липсват, но и понеже "начесокраставия" ефект замира относително бързо и съдбата на тези обективи е да бъдат продавани, препродавани и препрепродавани десетки пъти, осъществяващи циркулационен цикъл като при жабата и щъркела от вица.

        При тези обективи покритията на лещите са наистина от зората на този вид химия, крехки са, неустойчиви са и могат да бъдат "изядени" буквално при всякакви предпазни мерки при почистване стига да има физически контакт и липса на пръсти на фея.

        Другите марки обективи от тези години - поне тези които са ползвали покритие - страдат от същата болест, но те просто не се продават в такива количества и най-вече - не на такива цени, и от "предобрянето" им при почистване не боли толкова.

        Освен ако не се ползва нещо наистина непредвидено и непрепоръчано за почистване - мръсна потна фланелка с трохи и песъчинки, суха твърда хартия, някой измислен химикал - покритието на модерните обективи е много трудно за повреждане.


        Също да добавя - напук на примамливостта им, "офис спрейовете" със сгъстен въздух (за почистване на клавиатури и прочее) са АБСОЛЮТНО не-препоръчани за почистване на каквото и да е фотографско освен зацапани външни пластасови и метални повърхности.

        Най-малкото което може да се случи при употребата на подобен спрей е повърхността да бъде почистена от прахоляка, но да бъде зацапана с вещества от изтласкващия газ в спрея (по правило - бяла гадна гняс). Въздуха от тези спрейове НЕ Е чист и не става за почистване.

        Другото което може да се случи при почистване на матрица с такъв спрей е от охлаждането да се получат някои топлинни разширения които да доведат до спукване на "стъклото" на матрицата. Случва се много рядко, но се случва. Отделно може да повреди механизма на огледалото при огледално рефлексни апарати, "мятайки" го със скорост и сила далеч над предвидената.
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • #9
         От: Почистване на фототехника Пентакс

         В интерес на истината ползването на спрейове със сгъстен въздух дори и когато са от правилният вид и сертифицирани за фото и видео техника пак си е занятие за подготвени... И се познават освен друго и по цената... много са тежки...

         Goblin добре го е написал за съвременните покрития, то май в днешно време е трудно да се купи качествен обектив без такова. Но дори и без специално покритие (защитно) то съвременните просветляващи покрития се правят при висока температура и имат много по голяма адхезия със стъклото. Между другото, това е и един от проблемите пред масовото навлизане на пластмасови лещи... покритията и технологията за нанасяне...

         Много е важно все пак да се има предвид конкретният обектив и как точно да се постъпи с него. Дори и най-супер съвременните покрития от типа нa цитираното SP не държат на търкане с ръкавица... проверено!

         Колкото до чистене на матрица, това си е отделна тема. Не искам да цитирам конкретни марки, защото не е редно, но конкретно и точно, матрицата на K-5 се матира идеално след внимателно почистване с течност за обектив... Това защо с такава точно течност се е чистила матрицата е друга тема... Но е факт. Течността е на реномирана фирма и не е никак евтина, а и за обективи си върши работата както следва... Та с други думи, ако не знаете точно какво правите, по-добре да го направи някой който знае или поне може да си плати ако не знае достатъчно...
         Последно редактирано от Венцислав Петров; 22-07-14, 20:20.
         VPetrov.photography

         Коментар


         • #10
          От: Почистване на фототехника Пентакс

          Знам, че повтарям и двама ви, но понеже няколко пъти хора са ми твърдели, че чистели обективи със спрейове със сгъстен въздух – наистина не е правилно и е ужасно вредно, защото в спрея няма просто въздух, а някаква гадост. За нищо, изобщо нищо фотографско не ползвайте сгъстени спрейове – помпа с или без четка и това е! От разстояние и леко.

          Нека кажем и за предхождащата почистването стъпка, именно замърсяването. Най-добрият начин да не повредите техниката при почистване е да я пазите от силно зацапване. При газене в кал и катерене на дървета това е трудно, но при ежедневната употреба е сравнително лесно апаратът и обективите да се запазят достатъчно чисти, за да не се налага постоянно да се чегъртат с какво ли не, което само ще ги увреди с времето.

          Пази се оптиката – тялото не се оставя без обектив или капачка, също така свалените обективи винаги се държат с капачки – предна и задна. Поставеният на тялото обектив, когато не се използва за снимане, се затваря с предната капачка. Най-много прах влиза именно при смяна на обектива и особено ако дълго време се държи "отворен" апаратът. Обективът се сменя внимателно и бързо и по възможност не точно насред прашния облак. Предната капачка се сваля, когато ще се снима и се поставя обратно, когато ще се гази в калта.

          Пазят се от дъжд, доколкото е възможно, защото дори и да не влезе вода вътре и дори да са водоустойчиви, при изсъхване на капките оставят налепи, които на някои места се чистят много трудно и с времето се натрупват – не пречи на снимането, но все пак е гадно.

          Пази се от пясък на плажа – много честа грешка е да се остави отворен или без капачка, защото "тук върху хавлията няма да се опесъчи". На плажа и изобщо край брега винаги има пясък във въздуха при вятър, а там винаги има някакъв вятър. На плажа най-добре да не се сменят изобщо обективи или да се внимава и да се смени бързо.

          Обективите, особено ако ще се ползват извън студио и на открито – най-добре с UV филтри, постоянно завинтени на тях. Ролята в случая им е да пазят от замърсяване и нараняване, понякога и от счупване. Нежеланото влияние върху снимката им при цветна цифрова фотография е незабележимо и пренебрежимо. Някои хора са твърдо против всички "излишни" филтри, защото наистина всичко пред обектива влияе и "разваля" снимката. Но един UV филтър за 10-тина лева може да спаси от повреда обектив за 1000 лева или да го предпази от замърсяване, което ще струва също пари да се махне професионално. Или ще предпази покритието на челната леща, което няма как да се възстанови. Така че всеки да си направи сам сметката според приоритетите си – цена за ремонт или оптични качества.

          Коментар


          • #11
           От: Почистване на фототехника Пентакс

           Като добавка към горното особено ще подчертая, че едно най-неприятните зацапвания на обективи е от... смолата на дървета. Внимавайте като носите фототехника и снимате особено покрай иглолистни дървета... Смолята се чисти трудно, без значение върху какво е попаднала.. И за мое учудване проблемът си го има и през зимата... Тази година направихме едно излизане нагоре в Рила, не носех палатка, бях на земята с баша и техниката в чанта закачена на един клон... Едва изчистих единият от обективите после, голяма драма беше...

           Ето снимки, на една от тях е и чантата с фотоапаратурата...

           Между другото, при такава ситуация не помагат никакви предназначени за оптика средства... първо малко зехтин, после всичко друго...
           VPetrov.photography

           Коментар


           • #12
            От: Почистване на фототехника Пентакс

            Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение

            Между другото, при такава ситуация не помагат никакви предназначени за оптика средства... първо малко зехтин, после всичко друго...
            Освен със зехтин, и с олио става. Пробвано!
            п.с. Ще те търся тези дни, да си говорим за високата планина, че първите ми забежки са в далечната 1973г.
            п.п.с Ще ти кажа и къде са мечките и вълците и прасетата.
            Спортидж 2.0 ТДИ 2000г. Ceed 1,6 CRDI 2010г.Каравана Антарес 390 2015г.
            Карайте ПРЕДВИЖДАЙКИ!!!! Така и спирачки ще сменяте по- рядко.

            Коментар


            • #13
             От: Почистване на фототехника Пентакс

             Да поизтупам малко прахоляка... . Вече ми се появиха първите петна по матрицата на любимия апарат . Къде мога да го дам за почистване?
             По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен !!!

             Коментар


             • #14
              От: Почистване на фототехника Пентакс

              И защо първо не пробваш с една духалка собственоръчно да го позачистиш?
              Искам винаги да съм най-бързия, дори и на паркинга!
              Колин Макрий

              Коментар


              • #15
               От: Почистване на фототехника Пентакс

               Умни хора казват, че не трябва да се издухва прахоляка (щото ще отиде някъде другаде из тялото), а трябва да се изсмуче с вакуум. Ама не ми се експериментира, още ми е съвестно да го тормозя .
               По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен !!!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X