Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

  Колеги, откривам темата с идеята, в нея да бъдат задавани всякакви въпроси относно възможности на камери Ricoh - Pentax. Всякакви настройки, менюта и прочие. От известно време работя с няколко модела и поне на мен в началото много ми липсваше възможността да питам конкретно какво значи едно или други или как да си настроя нещо в апарата. И за някои от нещата ми е отнемало много време, че дори и ми трябваха контакти със сервизни специалисти, ровене в сервизна документация и прочие... Идеята ми е да си спестяваме взаимно подобни неща...


  Очаквам въпроси, а се надявам, че освен мен и още хора, които знаят ще пишат тук помагайки за отговорите...

  Ето едно мое общо представяне на Pentax K-3, нататък конкретни въпроси...
  VPetrov.photography

 • #2
  От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

  Pentax k-50

  Да задам въпрос за фокусирането. Защо да избера 5 или 11 точки. За едната ми е ясно в общи линии.
  Освен полуспусъка, защо е предвиден и бутон на гърба изпълняващ подобна функция за заключване на фокуса?
  Кое му е хубавото на живия преглед пред снимането през визьора (предпочитам го), та му е отделено в упътването много внимание.
  В настройките, може да се чекне дисплейването на нивелира в хоризонтална и вертикална равнина, а под него има подобна функция, която доколкото гледам по иконата, вероятно в някакви граници прави корекция на сензора по хоризонтала или не съм прав?

  Станаха доста въпросите, и се спирам до тук. Продължавам да чета упътването.

  Коментар


  • #3
   От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

   Е на това му се казват въпроси, кратко и ясно... отговорите в няколко тома с приложенията...


   Ще почна малко отзад напред. И подчертавам, че настройките са нещо, което всеки прави за да му пасват на индивидуалният подход към снимането. Т.е. не бива каквото съм написал, че аз правя, да е непременно рецепта. Но ще гледам и да се обосновавам защо и какво губя и получавам.

   Има възможност да се следи положението на апарата в хоризонтална и вертикална плоскост. Тази функция е много полезна, особено, когато се снимат обекти с изразени хоризонтални и вертикални елементи. Да речем морския хоризонт, сгради и т.н. Нелогично например изглежда снимка на море наклонено на едната страна.
   От друга страна, има и възможността да се коригира "хоризонта" автоматично. Аз лично тази функция не ползвам и нямам намерение да ползвам. Докато първата възможност е само информативна, т.е. аз виждам къде се намира камерата в пространството, но как да снимам си е мое решение, то при втората, хоризонта се "нагласява" автоматично. Това става, като се върти матрицата, според информацията от датчиците. Недостатъците са следните:

   1. Предпочитам аз да решавам, как точно да кадрирам и дали да речем на танцорката ми е по-важно да хвана летящата плитка, отколкото снимката да ми е "хоризонтирана"...
   2. Възможностите за "хоризонтиране" са в определени граници, т.е. не може апарата да е произволно насочен и пак всичко да си е ОК.
   3. Всяко движение на матрицата, колкото и да е прецизно, е от моя гледна точка нежелателно. Дори и при големи скорости винаги има шанс за размазване особено, когато движението на матрицата "съвпадне" с "обратен знак" с движение на обекта, който снимам...
   4. "Хоризонтирането" и стабилизацията на изображението са две конкуриращи се функции. В много ситуации втората е много по-полезна и необходима...
   Според мен "хоризонтирането" е функция за съвсем неподготвени фотографи снимащи на "всичко ауто"... но пък тогава защо ли им е такъв апарат..?
   5. Със сигурност ако много се напрегна ще измисля ситуация в която "хоризонтирането" би било много удобно и полезно, но ще е голяма екзотика...
   VPetrov.photography

   Коментар


   • #4
    От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

    Кое му е хубавото на живия преглед пред снимането през визьора (предпочитам го), та му е отделено в упътването много внимание.
    На първо време live view е нещо много различно от погледа през визьора. Има много апарати, които въобще нямат визьор в този му вид.

    През визьора Вие виждате, изображението от обектива, отразено от огледалото и преминало през пента призмата. Това изображение няма нищо общо с матрицатата и електрониката на апарата. Така че дори и да изключите апарата въобще, можете да продължите да си гледате (фокусирайте ръчно) и всичко ще е същото. Това е и предимство и недостатък.

    Предимство е, когато снимате много динамични сцени, много бързо движещи се обекти. Тогава Вие виждате без никакво забавяне точната реалност и когато е нужно натискате бутона. Много съвременни апарати нямат такъв визьор и всъщност това което виждат е същото като при Вашият режим live view но проектирано през визьора. Това също е предимство или недостатък в зависимост от ситуацията. Ако трябва да снимате нещо много динамично, live view е категорично неудобен, бавен...

    Но същевременно има много ситуации при които live view е много по-удобен режим. Да речем, ако снимате нещо, което или където искате много точно позициониране на зоната на дълбочина на рязкост и перфектно фокусиране върхо точно конкретно място. Тогава live view ще Ви е от голяма полза. Първо защото там можете с едно натискане на бутон да "приближите" многократно, така че фокусирането да е съвършено точно. И второ пуснете си т.н. "focus peaking" задължително. Изключително полезна функция, която ще Ви позволи перфектно да видите точно къде и как фокусирате и в съчетание с бутона за затваряне на блендата и да проверите точно как ще бъде зоната на рязкост на снимката... Разбира се, focus peaking е функция достъпна само и единствено в режим live view... И въобще live view като режим вдига огледалото и изображението се проектира върху матрицата, оттам електрониката го чете, обработва, анализира и тогава визуализира...

    Това може да имате само при режим live view. Често особено при снимки на архитектура, макро и прочие този режим е незаменим. Докато ако снимате спорт или подобно визьора с пента призмата е също толкова незаменим.

    При Вашият Пентакс К-50 смяната между работа с визьор и live view е с натискането на едно копче така че много удобно и бързо си избирате каквото Ви е удобно веднага...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #5
     От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

     Освен полуспусъка, защо е предвиден и бутон на гърба изпълняващ подобна функция за заключване на фокуса?
     Този бутон е от програмиращите се. Т.е. можете да му смените предназначението... Но, въпрос на маниер разбира се, аз първото което правя е да изключа фокусирането от бутона за снимане... Бутона отзад си остава за фокусиране, този отпред за снимане. Много удобно, насочвам точно където искам, фокусирам и после като реша снимам, като междувременно може да съм "прекадрирал"... И никак не ми харесва идеята всеки път като натисна бутона за снимане и да префокусира... А и често ръчно дофокусирам... защото си имам някаква идея..., да речем... Но за повечето хора, така е много по-удобно защото по-малко се мисли... Натиска се бутона и апарата и фокусира и снима...
     VPetrov.photography

     Коментар


     • #6
      От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

      Въпроси за резервни части по темата ли са? Понеже от доста време търся онлайн една част за моя istDL, но все няма. Става дума за "стъкълцето" (което е пластмаса) на визьора, което затваря визьора откъм страната на окото. Почиствал съм го с течност за обективи преди време и го е разяла и сега почти нищо не се вижда във визьора. Не знаех тогава, сега знам – и това е съвет към всички колеги с prosumer клас апарати (предполагам, че на по-високия клас слагат стъкло там) – визьорът не се почиства с течност, не се изтрива с кърпа и не се докосва с нокти!! Почиства се много внимателно с памук на клечка и без никакъв натиск.
      Та ако знаете някой магазин за части за Пентакс... може и онлайн, даже е за предпочитане, стига да има доставка до България.

      Коментар


      • #7
       От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

       Аз каквото ми е нужно си набавям от официалният сервиз, Happy foto, на Руски паметник. Пепи е "нашият" човек там, обикновено чудеса прави... А почистването е друга тема и много сериозна... Много работи може изключително качествено да бъдат повредени с почистване... най-вече обективи, нищо че са от стъкло...
       VPetrov.photography

       Коментар


       • #8
        От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

        Един приятел се сблъсква с mirror-flop проблем на к50.
        Камерата е нова - на 8 дни. Огледалото е увиснало горе, визьора е тъмен, но апарата работи в live-view. Не може да се изключи обаче от бутона - само с махане на батерията.
        И той, и камерата в момента се намират в Щатите... и май камерата е купена там.
        Намерих това: http://www.pentaxforums.com/forums/1...lopping-5.html, където последните постове са сравнително пресни, но все още няма ясно обяснение нито на причините за проблема, нито твърдо мнение дали е софт- или хардуерен и възможно ли е да се излекува без ходене в сервиз (което там е проблем - пращане по поща и чакане, вероято по-дълго отколкото той ще стои там). Та, знае ли се нещо повече за проблема и евентуалното му лечение, с което да мога да му помогна?
        Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

        Коментар


        • #9
         От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

         Определено е сервизен проблем, но това което бих го посъветвал е:

         1. Вади батерията, рестартира и проверява дали е с последният фърмуер. Ако не е, директно го сменя и пак пробва.
         2. Ако батерията му не е оригинална или има каквато и да е втора, пробва с нея. Има вероятност подобен проблем да се появи от батерия, макар да не е голяма.


         Ще питам тук в сервиза, знае ли се нещо и въобще как би изглеждало решаването на този проблем...
         VPetrov.photography

         Коментар


         • #10
          От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

          Вадене на батерия, разменяне на обективи - е правено, без резултат. Принудително вдигане на огледалото оправя проблема, но за кратко. С фърмуера мисля, че той няма да се справи, а и от прочетеното в цитираната горе тема, това не решава проблема. Не знам откъде точно го е купил (предполагам от B&H, online). Май най-добрия вариант, при положение, че е само на 8 дни...
          Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

          Коментар


          • #11
           От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

           Ресетване на настройките???
           По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен !!!

           Коментар


           • #12
            От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

            Първоначално публикуван от a100 Преглед на мнение
            Ресетване на настройките???
            Не е помогнало.
            Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

            Коментар


            • #13
             От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

             Ако е от BH - бърз тегел до 34та улица и 10то авеню, страничния вход, с касовата бележка, и да го връща без обяснения. После зад ъгъла, през главния вход, и да взима нов.

             Ако не е в Ню Йорк - същата процедура по пощата. Ако му е спешно може да го свържеш с мен, аз съм през три преки ще му го сменя и същия ден ще му пратя новия. Пиши на лично ако мога да свърша работа. Само да има предвид че утре (петък) е еврейски празник, събота поначало не работят, отварят чак в неделя. Ако трябва да праща нещо при мен мога да го приема чак в понеделник.
             Издъних се на Тюринг теста

             Коментар


             • #14
              От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

              Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Ако е от BH - бърз тегел до 34та улица и 10то авеню, страничния вход, с касовата бележка, и да го връща без обяснения. После зад ъгъла, през главния вход, и да взима нов.

              Ако не е в Ню Йорк - същата процедура по пощата. Ако му е спешно може да го свържеш с мен, аз съм през три преки ще му го сменя и същия ден ще му пратя новия. Пиши на лично ако мога да свърша работа. Само да има предвид че утре (петък) е еврейски празник, събота поначало не работят, отварят чак в неделя. Ако трябва да праща нещо при мен мога да го приема чак в понеделник.
              Евала!!! ... и на Goblin, и на организацията и реда в тази страна.
              Ще доживеем ли някога, подобни порядки и по нашите географски ширини...!?!

              П.П. Съмнявам се, понеже всичко е въпрос не на правила и закони ,а на култура и манталитет... ,а те най-трудно се променят.

              П.П.П. ...а - щях да пропусна и на този невероятен форум - просто уникално място!!!

              Успех и на колегата, дано успее да реши проблема!
              Последно редактирано от radikyokushin; 26-09-14, 08:55.
              Ради Стоянов; 0885284389; radikyokushin@abv.bg

              Никога не забравяй, че истинността на казаното няма отношение към компетентността на говорещия!

              Коментар


              • #15
               От: Ricoh - Pentax фотоапарати, възможности, настройки, всякакви въпроси

               Гоблине - евалла, Ради - съгласен на 100%
               По-добре здрав и богат, отколкото беден, но болен !!!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X