Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

  Първоначално публикуван от sabin Преглед на мнение
  ...Никон не бих си взел, дори и да нямаше Пентакс и Фуджи. Те са единствената фирма, която продава само фототехника и ще са първите (според мен), които ще загубят надпреварата. Имат много издънки по производството на последните модели, което също показва, че пестят здраво!
  Nikon далеч не произвеждат само фото техника. Дори бих казал, че от целият им бизнес това звено заема най-малък дял като паричен оборот.
  Вярно, че не правят принтери, като Canon или уокмени като Sony, и единствената им техника от потребителски клас са фотоапаратите и обективите за тях, но иначе са огромна корпорация с годишни обороти за милиарди и най-вероятно въобще не им дреме за пазара на фото техниката, ако не беше имиджа, който си градят като марка сред масовия потребител, именно на този пазар.

  http://nikon.com/about/info/domains/index.htm

  Иначе аз отдавна ги оставих, не защото са лоши като система, а защото не удовлетворяваха най-добре потребностите ми към тогавашния момент, а и сега.
  Сега напускам и Canon (макар, че като човек ползвал и двете системи с топ тела и обективи, спокойно мога да кажа, че Canon са много по-балансирани като система и възможности) и отивам при "непостоянната" фирма .

  Иначе по темата, за да не е включването ми съвсем офтопик - от няколко месеца, по стечение на обстоятелствата се случи така, че при мен остана един Pentax K-5 II, на един приятел и си поиграх с него.
  Мога да кажа, че впечатленията ми са отлични, но това е моя единствен и съвсем бегъл досег с марката и затова не бих искал да давам конкретен съвет на Марин за избор на тяло.
  По-скоро бих го посъветвал да промени въпросите, които си задава и да измести фокуса към избор на система, а не на тяло.
  Правилния подход в случая е да си определи много точно и ясно, какви задачи ще преследва с въпросната техника, след това да провери какви обективи са му нужни за изпълнението на тези задачи (приоритети) и да реши при коя марка въпросните, търсени обективи са най-добри, като съотношение цена/качество и чак тогава да решава какво тяло да вземе, като допълнение към обективите.
  Последно редактирано от radikyokushin; 15-12-15, 15:28. Причина: запетайки :)
  Ради Стоянов; 0885284389; radikyokushin@abv.bg

  Никога не забравяй, че истинността на казаното няма отношение към компетентността на говорещия!

 • #2
  От: И при мен се започва, Pentax K3 II или NIkon D7200 или .....?

  Първоначално публикуван от radikyokushin Преглед на мнение
  Nikon далеч не произвеждат само фото техника. Дори бих казал, че от целият им бизнес това звено заема най-малък дял като паричен оборот.
  Вярно, че не правят принтери, като Canon или уокмени като Sony, и единствената им техника от потребителски клас са фотоапаратите и обективите за тях, но иначе са огромна корпорация с годишни обороти за милиарди и най-вероятно въобще не им дреме за пазара на фото техниката, ако не беше имиджа, който си градят като марка сред масовия потребител, именно на този пазар.

  http://nikon.com/about/info/domains/index.htm
  Аз ли не разбирам или от посочения линк става ясно, че 68,3% от приходите на Никой на фотоапарати и бинокли?

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:diagram.jpg
Прегледи:1
Размер:41.8 КБ
ID:5695116
  Последно редактирано от sabin; 16-12-15, 14:11.

  Коментар


  • #3
   От: И при мен се започва, Pentax K3 II или NIkon D7200 или .....?

   Мдаа...
   При все това, не бързай да ги погребваш толкова рано !
   Ради Стоянов; 0885284389; radikyokushin@abv.bg

   Никога не забравяй, че истинността на казаното няма отношение към компетентността на говорещия!

   Коментар


   • #4
    От: И при мен се започва, Pentax K3 II или NIkon D7200 или .....?

    Във фотографията нещата приключиха напълно. Бизнес, който има спад от над 20% и то в продължение на няколко вече години не е бизнес за никакъв акционер... Оттук насетне нещата само ще се влошават и постепенно ще се връщат към лоното на голямата фотография, т.е. малко на брой хора с едни скъпи апарати, насочени основно към силно професионални приложения, а също и предимно в най-високият сегмент любители с възможности... Общо взето като хората с HiFi интереси, истинските апаратури са супер скъпи и вече екзотични, всички останали слушат MP3 плеъри, пардон снимат с телефони...

    А като си говорим за фирми за фото техника си мисля да напиша какво мисля, тъкмо ще видим след няколко години това дето сме си мислели, колко общо има с действителността.

    Това което виждам сега е спешното пренасяне на инвестициите в други области по-голям потенциал. Например Канон инвестираха 2+ милиарда в покупката на Аксис - един от основните играчи на пазара на видео системи за наблюдение. Умно, защото хем има как да оползотворят известна част от натрупаното но-хау, хем стъпват на пазар с огромен потенциал. Ако има нещо сигурно, то с гаранция е че пазара на системите за сигурност и наблюдение ще расте драматично, особено в големите градове и особено напоследък... От друга страна Канон като най-големият продавач на фото техника до момента има и най-големите проблеми от напълно сриналият се пазар. Така че някакви иновации или интересни продукти оттам не очаквам.

    Никон за съжаление от фирмите във фото света е най-зле, всичко коз му е във фото техниката и това при напълно изчезналият пазар е трагедия от епичен характер. опитите за поевтиняване и кръпки мисля всички ги виждаме до къде водят, проблемите с качеството и въобще развитието тук са най-големи и според мен тепърва ще се разрастват. Никон в момента правят спешен ход с инвестирането на всичките си възможности в покупката на една голяма американска фирма за медицинска оптика + още няколко минорни играчи в областта. Това е умно, Никон имат сериозно име в тази област, когато бяхме в болницата в Антверпен с очите си видях, че всичко що работеше с фото, беше Никон. Този пазар е сравнително малък, но пък е също потенциален, а и Никон е малка фирма (като капитал) в сравнение с другите играчи.

    Сони са си Сони, те особени проблеми нямат защото при тях фото техниката е на ниво "гаджетс" технологии, имат си определени продукти, които си имат своят пазар и винаги ще го имат. Също така и са правилно маркетингово ориентирани, може би най-добре от всички, защото не се целят в "тежките фотографи", а предимно в хората с възможности и желание да притежават последният писък на технологията... па макар и да не е много подходящ за фотография... ама не е и важно... Имат разбира се и продукти напълно ориентирани към хора с определени и високи изисквания, но са нишови, да речем A7S примерно... Това че са производител на практика монополен на сензори им осигурява и растеж в областта. Точно оттам идват декларираните повишени продажби, не от увеличени продажби на без огледална технология, която противно на прогнозите си зае една ниша и толкова.

    От играчите на които бих заложил определено са Фуджи, правят отлично впечатление с прекрасни идеи и най-вече реализация, бързи действия и агресивен най-вече интернет маркетинг. Те обаче са насочени към конкретен тип потребител на фото техника и поне засега нямат амбиции да се борят за "тежките фотографи". Проблем с пазара те нямат, малък е но техният дял е стабилен, което е най-важното този дял е създаден сега и те не падат от високо, както се случва с Канон и Никон, а даже се развиват, което е ОК.

    Другият играч на който би заложил е Пентакс, по няколко причини. Първата и най-важната, в баланса на Рико, марката Пентакс и въобще фото техниката е някъде мисля под 1% даже не е отбелязана като такава, а е в графа други дейности. Тоест акционерите нито забелязват, нито ги интересува, вероятно е това да продължи, тоест да се финансира дейността както досега.
    Другото голямо предимство е, че след обявяването на фул фрейма, това е единствената марка, а вероятно и предвид обстоятелствата ще си остане такава, която има пълен набор формати в техниката за професионални приложения, т.е. APS-C, FF, среден формат. Смятам това за голямо предимство, защото двата байонета с които се работи могат при достатъчна креативност да направят уникални комбинации за сериозна работа. Много хора знаят, че намирам точно ФФ за най-малко приложимият формат и винаги съм твърдял че за сериозна работа най-добрата комбинация е APS-C + среден формат. Е, това което би ме изненадало много приятно е ако се потвърдят слуховете, че ФФ ще може да ползва обективите за сред формат с преходник с пълните им възможности включително истински автофокус, обратна връзка между обектив и тяло и прочие... Това ще позволи в една фотографска чанта да се събере всичко за всичко... И още един слух, ще се появи среден формат безогледалка с фикс обектив... бекъп за "яките" фотографи... Силата на Пентакс винаги е била в уникалната оптика и покрития без конкуренция, така че ако наистина си реализират козовете ще е добре...

    Ще видим, но във всеки случай много скоро нещата в света на фотографията ще придобият съвсем друг вид...
    Последно редактирано от Венцислав Петров; 16-12-15, 17:05.
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #5
     От: И при мен се започва, Pentax K3 II или NIkon D7200 или .....?

     Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
     Във фотографията нещата приключиха напълно. Бизнес, който има спад от над 20% и то в продължение на няколко вече години не е бизнес за никакъв акционер... Оттук насетне нещата само ще се влошават и постепенно ще се връщат към лоното на голямата фотография, т.е. малко на брой хора с едни скъпи апарати, насочени основно към силно професионални приложения, а също и предимно в най-високият сегмент любители с възможности... Общо взето като хората с HiFi интереси, истинските апаратури са супер скъпи и вече екзотични, всички останали слушат MP3 плеъри, пардон снимат с телефони...

     А като си говорим за фирми за фото техника си мисля да напиша какво мисля, тъкмо ще видим след няколко години това дето сме си мислели, колко общо има с действителността.

     Това което виждам сега е спешното пренасяне на инвестициите в други области по-голям потенциал. Например Канон инвестираха 2+ милиарда в покупката на Аксис - един от основните играчи на пазара на видео системи за наблюдение. Умно, защото хем има как да оползотворят известна част от натрупаното но-хау, хем стъпват на пазар с огромен потенциал. Ако има нещо сигурно, то с гаранция е че пазара на системите за сигурност и наблюдение ще расте драматично, особено в големите градове и особено напоследък... От друга страна Канон като най-големият продавач на фото техника до момента има и най-големите проблеми от напълно сриналият се пазар. Така че някакви иновации или интересни продукти оттам не очаквам.

     Никон за съжаление от фирмите във фото света е най-зле, всичко коз му е във фото техниката и това при напълно изчезналият пазар е трагедия от епичен характер. опитите за поевтиняване и кръпки мисля всички ги виждаме до къде водят, проблемите с качеството и въобще развитието тук са най-големи и според мен тепърва ще се разрастват. Никон в момента правят спешен ход с инвестирането на всичките си възможности в покупката на една голяма американска фирма за медицинска оптика + още няколко минорни играчи в областта. Това е умно, Никон имат сериозно име в тази област, когато бяхме в болницата в Антверпен с очите си видях, че всичко що работеше с фото, беше Никон. Този пазар е сравнително малък, но пък е също потенциален, а и Никон е малка фирма (като капитал) в сравнение с другите играчи.

     Сони са си Сони, те особени проблеми нямат защото при тях фото техниката е на ниво "гаджетс" технологии, имат си определени продукти, които си имат своят пазар и винаги ще го имат. Също така и са правилно маркетингово ориентирани, може би най-добре от всички, защото не се целят в "тежките фотографи", а предимно в хората с възможности и желание да притежават последният писък на технологията... па макар и да не е много подходящ за фотография... ама не е и важно... Имат разбира се и продукти напълно ориентирани към хора с определени и високи изисквания, но са нишови, да речем A7S примерно... Това че са производител на практика монополен на сензори им осигурява и растеж в областта. Точно оттам идват декларираните повишени продажби, не от увеличени продажби на без огледална технология, която противно на прогнозите си зае една ниша и толкова.

     От играчите на които бих заложил определено са Фуджи, правят отлично впечатление с прекрасни идеи и най-вече реализация, бързи действия и агресивен най-вече интернет маркетинг. Те обаче са насочени към конкретен тип потребител на фото техника и поне засега нямат амбиции да се борят за "тежките фотографи". Проблем с пазара те нямат, малък е но техният дял е стабилен, което е най-важното този дял е създаден сега и те не падат от високо, както се случва с Канон и Никон, а даже се развиват, което е ОК.

     Другият играч на който би заложил е Пентакс, по няколко причини. Първата и най-важната, в баланса на Рико, марката Пентакс и въобще фото техниката е някъде мисля под 1% даже не е отбелязана като такава, а е в графа други дейности. Тоест акционерите нито забелязват, нито ги интересува, вероятно е това да продължи, тоест да се финансира дейността както досега.
     Другото голямо предимство е, че след обявяването на фул фрейма, това е единствената марка, а вероятно и предвид обстоятелствата ще си остане такава, която има пълен набор формати в техниката за професионални приложения, т.е. APS-C, FF, среден формат. Смятам това за голямо предимство, защото двата байонета с които се работи могат при достатъчна креативност да направят уникални комбинации за сериозна работа. Много хора знаят, че намирам точно ФФ за най-малко приложимият формат и винаги съм твърдял че за сериозна работа най-добрата комбинация е APS-C + среден формат. Е, това което би ме изненадало много приятно е ако се потвърдят слуховете, че ФФ ще може да ползва обективите за сред формат с преходник с пълните им възможности включително истински автофокус, обратна връзка между обектив и тяло и прочие... Това ще позволи в една фотографска чанта да се събере всичко за всичко... И още един слух, ще се появи среден формат безогледалка с фикс обектив... бекъп за "яките" фотографи... Силата на Пентакс винаги е била в уникалната оптика и покрития без конкуренция, така че ако наистина си реализират козовете ще е добре...

     Ще видим, но във всеки случай много скоро нещата в света на фотографията ще придобият съвсем друг вид...
     Интересно и...отчайващо...
     NISSAN FOREVER
     -----------------------------------------------------------------------------
     Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

     Коментар


     • #6
      От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

      Ти пък сега, защо да е отчайващо... Просто няма нужда "куцо и сакато" да движи с големи апарати и да щтрака ли щтрака... Поне 80% от хората нямат достатъчна визуална култура, която би им позволила да отличат фотография от високо естетическо ниво от посредствена такава... За справка можеш да погледнеш високо класираните снимки по разните форуми и ресурси като фликр, 500пиксела... и т.н... Та разнасянето от тълпи хора на големи черни кутии със скъпи оптики насам, натам не допринася с нищо към фотографията като такава... Просто нещата ще си идат на мястото... А и нищо ново под слънцето, така е било и в миналото в света на изящните изкуства, така и ще бъде...

      За останалите 80% един съвременен телефон е способен да удовлетвори 99% от естетическите им нужди, при това нещата с телефоните се развиват, вече има китове за макро, теле и прочие, така че всичко е наред. И всичко това с бутон за директно пращане и споделяне във фейсбук да речем... какво повече да иска човек...
      Последно редактирано от Венцислав Петров; 18-12-15, 08:42.
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #7
       От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

       Мда. И по мои скромни наблюдения е нещо подобно положението и съм съгласен с горните мнения на Венцислав Петров. С уговорката, че Пентакс за пореден път отложиха ФФ (щеше да е тая есен уж) - та да не напролет да има пак неприятни изненади...

       Аз съм си твърд Пентаксаджия, още си кътам К-х-чето + някой и друг обектив. Просто за парите си дават наистина много качество и определено ми се е налагало много по-малко да "пипам" снимки на пентакс (ако въобще има нужда) отколкото такива от Никон 5100 / Д800 (става дума за цветоподаване де - иначе за кропене това чудо Д800 се е утрепало).

       Даже сега ме сърбят ръцете да разпродам А99 и стъклата и да се подготвям психически за ФФ Пентакс, но все пак ще изчакам да видим как ще се справя на високо ИСО / дали няма да "допуснат" някоя детска болест.
       Nissan Patrol GR Y60 2.8TD (отлетя)
       Grand Cherokee 3.0

       Коментар


       • #8
        От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

        Дали и как ще се справят ще видим. Но във всеки случай, един провал ще е драматичен и с много сериозни последици. Докато едно забавяне, ще бъде "преглътнато", да не говорим, че реално нещо страхотно в момента, което да глътне парите на тези дето са ги приготвили няма... В този аспект, съм на мнение, че по-добре да отложат но да изкарат продукт, който да е готов и без да е "бета" версия. Дано се получи като със средноформатната 645z. Дълго се чака, много я отлагаха, но тази камера промени света на средноформатните камери и директно заличи конкуренцията... такава просто не остана...
        VPetrov.photography

        Коментар


        • #9
         От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

         Сони и Канон могат да разчитат и на големия си дял при високия и профи клас камкордъри. Там са едни суми и цени..
         Колкото до сони- с а7-ците с новите фърмуери, и АФ преходници си се целят баш в тежките фотографи, снимащи с.. канон. Всъщност, доста се изхитриха с тоя ход.
         Да не говорим, че пуснаха и опция за некомпресиран RAW, въпреки, че и компресираният си беше съвсем ОК.

         Коментар


         • #10
          От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

          Първоначално публикуван от 4wheel Преглед на мнение
          Колкото до сони- с а7-ците с новите фърмуери, и АФ преходници си се целят баш в тежките фотографи, снимащи с.. канон.
          И не само канон, просто наистина постигнаха голям напредък с това тяло и дръпнаха доста от профитата на тяхна страна!
          Относно Канон, маркетинга им е под всякаква критика! Пускаш ново тяло което трябва да е конкурентно на пазара, а то е на по ниско ниво - това не го разбирам!
          OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

          Коментар


          • #11
           От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

           Ами казах конкретно канон, че АФ-ът им на тези сонита работи с канонските преходници и канонските обективи не по-зле от 5dmarkII. Познавам трима канонски "сватбари", които обърнаха ... И сега снимат с а7-ци с канонски обективи.
           С никонските преходници по друг начин стоят нещата, но аз си мисля, че и самите сони не искат много да бутат никон, че са им най-големият купувач на сензори. Не е в интерес на сони.

           Коментар


           • #12
            От: Бъдещето на фотографските марки (Канон, Никон, Сони, Фуджи и Пентакс)

            Просто вече се появиха телефони, които са с достатъчно добро качество за задоволи нуждите на неделният фотограф, тоест 89 процента от Юзерите..
            И това нещо създаде спад на пазара на техниката, особено на пазара на турбогузарките апарати..
            което пък отказа производителите да произвеждат масово тези стоки...

            И аз съм неделен фотограф, но просто обичам техниката обичам да настройвам.
            имах от баща ми още ЗЕНИТ М (още го имам даже) и с него съм правил някой от най красивите си снимки сега имам турбогъзарка на авторежим, защото нямам пари, но някой път ще си купя по хубав, макар и втора ръка, и пак ще работи по хубаво..
            Абонатът е извън обхват, или е изключил телефона си, оставете съобщение след сигнала, и ще го предадем на абоната веднага щом дойде на линия... ДИННН......

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

            Зареждам...
            X