Обява

Свий
Няма добавени обяви.

РЕЧНИК

Свий
Темата е затворена.
X
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • РЕЧНИК

  Уважаеми г-н Петров,

  За мен ще бъде чест да допринеса с нещо за този толкова полезен форум!

  Започвам:

  А
  Ам-амортесьор

  А/Т-съкращение на All Terain-гуми за всякакъв терен

  Б
  Броня-реверсивен уловител на удари. Предпазва колата от по-големи щети при удар до 4 км.

  Биодизел-гориво добивано от растителни суровини. Най-често растението от което се добива е рапица. Ако някъде видите съкращението RME или РМЕ-това означава Рапица-Метил-Етер, или ако е от някакво друго растение: Растение-Метил-Етер. Тъй като Биодизелът се отличава по своя състав, не може да се използва неограничено в дизеловите двигатели.

  В
  Въртящ момент-под въртящ момент се разбира силата, която чрез едно лостово рамо въздейства върху една точка на въртене (въртящият момент=силата х дължината на рамото). Един бутален двигател превръща възвратно-постъпателното движение (нагоре-надолу) чрез мотовилките във въртеливо движение на коляновия вал с един полезен въртящ момент на края на коляновия вал. Скоростната кутия превръща въртящият момент в задвижваща сила. Физическата единица за измерване на въртящия момент е Nm-нютонметър. Модерните двигатели трябва да предоставят възможно висок въртящ момент, равномерно в ниския оборотен обхват и в един голям оборотен обхват. Така автомобилът може да се кара с по-редки превключвания на скоростите и така става по- икономичен. От данните за мощността и въртящия момент може да се съди за характеристиката на двигателя.

  Г
  Глобална система за позициониране (GPS)-Създадена е първоначално за военни цели. 24 спътника обикалят по точни орбити около земята. Тези спътници изпращат непрекъснато сигнали, които се улавят от GPS-приемниците. За точното определяне на позицията-до 10 метра-трябва да се прихванат сигналите от три спътника. Тази информация, във връзка със зпаметените пътни карти, се превръща от навигационната система в препоръка за пътния маршрут.


  Д
  Диф - диференциал

  Диференциал-наречен още изравнителна предавка-изравнява различните обороти на колелата задвижващите оси. Колелата на една ос се въртят с различни обороти, когато при завой те изминават различно дълги пътища. Например: Външното за завоя колело се върти по-бързо от вътрешното. За изравняването на оборотите при задвижващите оси се грижи, в повечето случаи диференциал с конични зъбни колела. Блокиращият диференциал препятства свободното превъртане на колелото и прехвърля задвижващото усилие на колелото с по-добро сцепление.

  ДВиП - Дружество за взаимопомощ извън пътя:
  Членството в тази група ви дава възможност да разчитате на останалите за помощ извън пътя, но и задължението вие да осигурявате такава при поискване.

  М
  МСС - Мобилна Спасителна Служба:
  Мобилна Спасителна Служба, общество за спешна взаимопомощ извън пътя, в трудни условия, при бедствия, големи промишлени аварии и природни катастрофи.

  Х
  Хъб - механизъм, който предава въртящия момент от полувала на главината, биват:
  - ръчни - зацепват се от задкормилното устройство;
  - автоматични - зацепват се по няколко начина, основното е, че се зацепват без намесата на задкормилното устройство;
  За предпочитани са ръчните.

  **************

  C
  "cutout" fender flares - вежди за калниците, при монтажа на които се изрязва част от калника.

  H
  H-бързи без блокиран междуосев диф (диференциал)

  HL-бързи с блокиран междуосев диф

  L
  L-бавни, със задвижване само на задните колела

  LCA - lower control arms

  LAs = Lower Arms - долни носачи

  LA = Long Arm - концепция на окачването при която носачите се захващат за рамата при раздатката.


  Давайте още... РЕЧНИК - дискусия
  Последно редактирано от kinex; 18-02-08, 21:44.
  Hyundai Galloper 2.5 /щар Х щар, турбо катерач спринцовка/

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 4,057 в 14:19 на 14-06-16.

Зареждам...
X