Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възстановяване на ляти джанти - как?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Възстановяване на ляти джанти - как?

Имам два комплекта ляти джанти, които са започнали да кородират под покритието ( боята, да речем).

Джантите са в отлично състояние - без драскотини, кривини, заварки и прочее интервенции.
    Там, където няма шупли под покритието, то е в блестящо - в прекия и преносен смисъл - състояние и вид.

Започнах да се замислям за възстановяването им.
    - песъкоструйка - то е ясно.
    -после ? - прахово покритие, или боядисване?

Като разглеждах джантите, забелязах, че освен фасадата - тая част, която се вижда от външната страна на колата, другото - вътре и от задната част джантите са боядисани с някаква боя ( поне е различна от тая, сребристо-лъскавата, дето е отвън).

Въпросите ми са :

- кое е по-правилното и трайно решение - прахово покритие, или боядисване при бояджия?
    - какви са ориентировъчните цени на песъкоструенето, и на боядисването на джантите?

От: Възстановяване на ляти джанти - как?

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
    Като разглеждах джантите, забелязах, че освен фасадата - тая част, която се вижда от външната страна на колата, другото - вътре и от задната част джантите са боядисани с някаква боя ( поне е различна от тая, сребристо-лъскавата, дето е отвън).
    Покритието след една определена година на някои производители е просто излята върху външната част на джантата пластмаса, нагло имитираща лята джанта (също като "кожения салон", таксуван от продавачите на нови коли като "супер екстра" и всъщност е преимуществено от "еко-кожа"). Другата част на джантата е обикновена железария, подходящо (маскировъчно) боядисана. Имаше си термин на английски за такива джанти, ама не мога да го намеря сега. Истината лъсва при опити за пясъкоструене... Увери се, че не са такива тия джанти. Ако са доста стари - има шанс да не са.
    Щото една от идеите на летите джанти от магнезиево-алуминиева сплав нали беше... да не "кородират под боята"
    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Възстановяване на ляти джанти - как?

Моите джипови джанти ги песъкоструих и боядисах прахово (не сам, де, носих ги да ги правят). Доволен съм, покритието изглежда здраво и не се е предало от няколко нежни (подчертавам, нежни) срещи с бордюри.

Ако си спомням правилно, ми струваше 135лв за 5 джанти.
      Последно редактирано от sdg; 12-05-16, 18:23. Причина: Добавих цена за услугата

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        Покритието след една определена година на някои производители е просто излята върху външната част на джантата пластмаса, нагло имитираща лята джанта (също като "кожения салон", таксуван от продавачите на нови коли като "супер екстра" и всъщност е преимуществено от "еко-кожа"). Другата част на джантата е обикновена железария, подходящо (маскировъчно) боядисана. Имаше си термин на английски за такива джанти, ама не мога да го намеря сега. Истината лъсва при опити за пясъкоструене... Увери се, че не са такива тия джанти. Ако са доста стари - има шанс да не са.
        Щото една от идеите на летите джанти от магнезиево-алуминиева сплав нали беше... да не "кородират под боята"

Аз не съм правил металографски анализ от какво са направени джантите ми.
        Затова съм писал "ляти джанти" - сега дали са ляти от чугун, или магнезиево-алуминиева сплав...
        Прочее, магнезиевите (поне във Ф1 - ползвани заради ниско тегло) отдавна не се използват заради пожаробезопасност.
        И нещо не мога да я разбера тая идея - то ако са прахово-боядисани, горе-долу се вписват в тази трактовка с еко-кожата, ама???
        Дай някакъв пример какво визираш.

Първоначално публикуван от sdg Преглед на мнение
        Моите джипови джанти ги песъкоструих и боядисах прахово (не сам, де, носих ги да ги правят). Доволен съм, покритието изглежда здраво и не се е предало от няколко нежни (подчертавам, нежни) срещи с бордюри.
        Ако си спомням правилно, ми струваше 135лв за 5 джанти.
        Притеснявам се от праховото боядисване, защото при нищожно нарушаване на покритието основата остава без никаква защита, и корозията прогресира отдолу.
        Цената при прахово боядисване не е определяща, защото при мен ще е нулева.

Въпроса е да взема правилното решение - боя или прахово?
        И цената на песъкоструй, грундиране, боядисване?

Коментар

Дай някакъв пример какво визираш.
          Нали дълго си търсих 17 или 18-инчови джанти за проекта подмяна на предно окачване на "Либи" KJ с такова от следващото "Либи" KK, четох, ровичках и се натъкнах на това - буквално "фалшиви" лети джанти, след еди-коя си година (също не запомних) - просто "капсуловани" от лицевата страна с много добре захваната пластмаса, продавани фабрично като "alloy" с някои модели автомобили. Нещо беше "plated / plasti-dipped steel rims".
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Нали дълго си търсих 17 или 18-инчови джанти за проекта подмяна на предно окачване на "Либи" KJ с такова от следващото "Либи" KK, четох, ровичках и се натъкнах на това - буквално "фалшиви" лети джанти, след еди-коя си година (също не запомних) - просто "капсуловани" от лицевата страна с много добре захваната пластмаса, продавани фабрично като "alloy" с някои модели автомобили. Нещо беше "plated / plasti-dipped steel rims".
              Ейй, баси, това е яко... Легализирано менте.. Хитро..
              Не, моите джанти не са такива - обикновени ляти джанти са си.

Брей, впечатлих се до къде може да се стигне. То това като капаците на спирачните апарати с надпис Брембо на тях...

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
              ...
              Жоро, не е това.
              Тая игричка не ме впечатлява, щото това е доста различно от моето изходно положение.
              Не става въпрос за рефрешване на дизайна - аз нямам повреди по кърбовете, а проблем по-извътре - който може да предизвика дори спадане на гума, при прогресия на проблема.

Аз за това искам да ги обеля из основи, и отначало..

Ама ме е страх да не си надскоча финансово желанията - за това питам.

Коментар

При прахово боядисване, ако има шупла, джантата почва да корозира под покритието. Отначало невидимо, после почва да се бели на люспи. По е лесно и не е трудоемко, но аз лично не го препоръчвам. Наслушал съм се на митове и легенди, че при изпичане на праховото покритие, се разкалявал материала... дрън-дрън.
                Аз лично предпочитам традиционния вариант:
                -Пескоструй, грунд за алуминий, Шприцкит+еластификатор, Боя.
                Лично за мен няма по-досадно занимание от подготовка и боядисване на джанти, но се налага понякога.
                На сърбела майката му е чесането.
                Борислав Борисов Русе О885 О37815

Коментар

Боре, аз очаквах точно твоето мнение, че ако не беше писал, щях да ти пиша ЛС.
                  Напълно съвпада с това, което си мислех, ама друго си е да имам съвет от професионалист.

Благодаря ти!

Коментар

Боре, аз очаквах точно твоето мнение, че ако не беше писал, щях да ти пиша ЛС.
                    Напълно съвпада с това, което си мислех, ама друго си е да имам съвет от професионалист.

Благодаря ти!
                    Ба... Аз съм прост тенекеджия...

Коментар

Песакоструене на пет джанти около 60лв. Грунд с втвърдители 1лтр.25лв. Боя и лак, около 400гр, като джантите както са от вън така са и отвътре. Цена боя и лак 50лв.
                      0887 526 564/ 0897 933 755 /

Коментар

Първоначално публикуван от borko_ruse Преглед на мнение
                        Ба... Аз съм прост тенекеджия...
                        Ти си художник!!!!
                        Казал съм ти го това отдавна.

Първоначално публикуван от lyubo73 Преглед на мнение
                        Песакоструене на пет джанти около 60лв. Грунд с втвърдители 1лтр.25лв. Боя и лак, около 400гр, като джантите както са от вън така са и отвътре. Цена боя и лак 50лв.
                        А, те това питах.
                        Благодаря ти - това ме ориентира напълно.

Просто никога не съм правил това, и беше необходимо да имам някаква отправна точка, за да знам къде съм.
                        Благодаря от сърце!

Коментар

Ти си художник!!!!
                          Да беше видял как боядисвах великденски яйца с пистолет за 1000 лв , шприц, трислойна перла...
                          Ама нали съм смотан, затрих клиповете...

Коментар

Боядисвай пак!!!!
                            И честит ти имен ден - сега разбрах, че е имало празник - не знаех, ама честитя от сърце!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X