Дайте идея за място, където да произвеждат/продават оптични елементи. Различни лещи, призми, параболични огледала, дори цели ахроматични микроскопски обективи ?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Оптика, лещи, огледала.Откъде?
Свий
X
-
До: Оптика, лещи, огледала.Откъде?
Ясноо..май ще се прибягва до самонаправа. Писна ми да разглобявам фотоапарати и др. джаджи само за да им измъкна лещите, щеше ми се да имаше начин да си ги поръчаш такива, каквито ти трябват.
Всъщност обаче, май ми трябват по-скоро огледата, тъй като идеята е голям телескоп, а рефлекторните с параболично огледало, хем се правят лесно с голям обектив, хем хроматичните аберации отпадат. Имаше някакви рецепти в нета за добашно изготвяне на живачни огледала. май беше в руски сайт за бизнес идеи или нещо такова.
Някой ако се сеща как става, нека каже.
Коментар
-
)) Знаеш ли колко години се прави такова огледало? Ако умееш
А ако се учиш тепърва ...
Кво искаш да правиш? Максутов? Сметнал ли си го?
А скелет от кво ще направиш?
Някой окуляр може и да се намери да стане от чекмедженцата. Даже и някоя леща. Нещо още може да направят на VІІІ километър. Може и да ти измисля някой инваров стабилизатор и даже може и да има някво огледало. Обаче не са мои, и може да не стане без пари.
Коментар
-
Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнениеАко ти върши работа мога да те свържа с човек който произвежда стъкла и е доста наясно с оптиката.
@Стефан
Окуляри имам. Максутов баш няма да е. Не гоня компактност, а по-скоро евтинийка. Максутовия с тая голяма леща отпред май отпада. Но да, ще е рефлекторен. По-скоро вариация на Нютоновия.
Абе ще взема да завъртя една тепсия с разтопен восък на бормашината, и после на галванизация и "живацизация", пък каквото излезе. Даже имало такъв шемет. Един германец, дето въртял тавата с живак и не смеел да си поеме въдух, докато се надвесвал с окуляр над нея да наднича в космоса
Коментар
-
Големият проблем е огледалото. Кви да е дефекти по него - и край с картинката. Леща по се прави.
Всичко освен Максутов всъщност е труп. Не може да се поддържа. Той затова е и измислен - за училищен телескоп. Да не му пука от праха, и да се оправя с него и чистачката. В крайна сметка, всички днешни телескопи, освен гигантските са баш това, по същата причина
Прахът убива оптиката за минути, вервай ми. Особено ако не си с диелектрични покрития. Та да можеш поне някак да ги чистиш. А където ги правеха, сега продават стари дънки.
Да опитвам ли да говоря с хората за огледало и инвар? Полировалници за лещи може и да има. За компенсатора не знам.
Коментар
-
Да, това с огледалото определено е кошмар. Пробвах едни измислени огледала, като за пробата гледах с отстрани със слаб окуляр. Ако е слаб окуляра що годе се вижда нещо, но увеличението е нищожно. Сложа ли нещо по-силно, става страшен калейдоскоп. В най-добрия фокус , светещата точка прилича на осморка, фигура на Лисажу, но не и на точка.
Стефане, мерси за отзивчивостта, ама не ми е спешно и засега кретам с подръчни средства. Ще си запазя правото да те потърся обаче, щом крастата ми стане нетърпима.
Коментар
-
Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнениеЯсноо..май ще се прибягва до самонаправа. Писна ми да разглобявам фотоапарати и др. джаджи само за да им измъкна лещите, щеше ми се да имаше начин да си ги поръчаш такива, каквито ти трябват.
Всъщност обаче, май ми трябват по-скоро огледата, тъй като идеята е голям телескоп, а рефлекторните с параболично огледало, хем се правят лесно с голям обектив, хем хроматичните аберации отпадат. Имаше някакви рецепти в нета за добашно изготвяне на живачни огледала. май беше в руски сайт за бизнес идеи или нещо такова.
Някой ако се сеща как става, нека каже.
Е-е-е, събрахме се!
Ако тръпката ти е да си направиш рефлектор почти не мога да ти помогна. Но ако е да гледаш.
Имам Нютонов рефлектор 150/750 с окуляри Пльозл 2, 4, 10, 25мм. и 2х Барлоу.
Събирам лека полека и аз, но да си правя огледало, малий, не смея и да мисля.
Ще е интересно да споделиш. От изброената оптика ако ти трябва нещо за експеримент - насреща съм.
Коментар
-
Хе, чета тука някакви сайтове как се пилят огледала с години. Нямало било машини, дето да се справят по-добре от хората с направата на сферични огледала, даже на най-хубавите оптики пишело ªmade by human handª..
После прочетох, че само параболата дава фокус на успоредни лъчи, каквито са звездните. Сферично огледало няма да работи, както се оказва и при мойте експерименти. Ама параболата е магия.
Иначе Румба, завиждам ти благородно. И аз си бях правил с необработени стъкла за далекогледи пенсионери от оптиката, телескопче. Къде метър и половина беше дълъг, и се виждаше що годе, но апертурата му беше малка и страдаше от хроматични аберации. Иначе това лунните кратери и фазите на Венера ги нямаше за нищо, обаче друго си е да изпънеш едно 50 сантиметрово гледало с як окуляр и да провериш как е времето на Юпитер, бушува ли още оня бесен ураган
Коментар
-
Не знаеше ли?Работата всъщност е още по-лоша
Да не мислиш че от много хубаво почнаха да правят огледалата от парчета? Най-големите единични бяха нещо към три метра, и ги правеха май само в Съюза и в ГДР.
И с парабола/сфера е по-сложно. Едното има едни оптически дефекти, другото други. Тия на параболичното поне някак се компенсират до разумни граници.
Ако четеш на руски, да ти събера книжки.
Коментар
-
Да, не знаех. Мислех си че с машини ги правят така идеални, а то какво...събрали се децата от клуба по астрномия и пилят стъкълца с години. Всеки ден по 3 часа , да не им омаляват ръцете.
Иначе руския ми е матерен( а защо не татерен) език. Почти всички книжки са ми на руски, а последната руска книжарница я преглеждам и я следя да не изчезне. То май натам се изнесе техническата литература.
Коментар
-
И там вече няма. Никой вече не пише такива книги. Еле па за телескопостроенето.
Бутни си електрическата поща на лично. Не знам как другояче да ти ги пратя. Или да ги намотая на диск.
Обаче после сам ще си си виновен! Аз съм те предупредил
А после ще поискаш и оптически софтуер, после ...
)) Бе, съвестта ми е чиста, всички са свидетели че се опитах да те спра!
))
Коментар
-
Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнениеИ там вече няма. Никой вече не пише такива книги. Еле па за телескопостроенето.
Бутни си електрическата поща на лично. Не знам как другояче да ти ги пратя. Или да ги намотая на диск.
Обаче после сам ще си си виновен! Аз съм те предупредил
А после ще поискаш и оптически софтуер, после ...
)) Бе, съвестта ми е чиста, всички са свидетели че се опитах да те спра!
))
Само липсата на време ме спасява от апературната треска и от фалиране поради оптически глад.
Няма измъкване. Добре, че четенето не е на 12 имп./мин.
Стефане, имам предложение.
Да си подредиш и класифицираш съкровищата и да сложим един надпис отпред "БИБЛИОТЕКА" и "ВДНХ".
Срещу скромна такса ще идваме да четем, да гледаме и творим.
Поздрави.
Коментар
-
Трябва вече да се оглеждаме за нещо по запазено, че наща катафалка толкова се раздрънка и амортизира от безжалостна експлоатация, че е може да ни остави насред нищото. Гледам Марс е в Пояса на живота, ледове има и горе-долу става, само му трябва малко парников ефект, ама ние сме царе на тия ефекти. Те американците нали искаха и него да го тера-ризират, ама то само с дистанционни колички не става. Трябва и око да види и ръка да пипне.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар