Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Почистване на котлен камък

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Почистване на котлен камък

Здравейте,
    Трябва да изчистя неръждаем водосъдържател от тънкия светлокафяв слой полепнал по вътрешната страна. Предполагам, че е калциев карбонат. После ще направя балон за въздух от него и затова не искам да ползвам разни отровни химикали. Обема е 80 литра.
    Моля, за разумни съвети.
    I get High by going Down

От: Почистване на котлен камък

Зависи какво за теб са "отровни химикали".

Лично аз бих го измил със солна киселина и после с малко сода бикарбонат срещу остатъци от солната киселина.

Солната киселина не е отровна, не е и разяждаща в остатъчни количества, но мирише неприятно. Затова после сода.

Слоят механично не пада ли?

Коментар

Докъдето стигах го очуках. Ще работя с пневматични инструменти и не ми се ще да дишам отровни аерозоли.
      Содата ще неутрализира ли напълно киселината?
      Предполагам ако го измия 10-на пъти съвсем нищо няма да остане от киселината?
      I get High by going Down

Коментар

Завираш в един съд оцет и после го заливаш, а ако имаш вазможност пълнеш с оцет и загряваш с горелката , за минути всичко пада до блясак.

Коментар

Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
          Содата ще неутрализира ли напълно киселината?
          Предполагам ако го измия 10-на пъти съвсем нищо няма да остане от киселината?
          Да и за двата въпроса.

Ако това е въздух за пневматични инструменти и си сигурен че налепът е варовик, на твое място не бих се напрягал да го махам. Шепа мрамор на дъното също подобрява характеристиките на въздуха (откъм химическа активност).

Коментар

Светльо, котления камък никак не пречи на въздуха, нито ще отива към инструментите, ако е заленал. Прави смело.
            Ако много искаш да го изчистиш - киселина по твой избор. Тя разтваря варовика, а той я неутрализира.
            Изплакваш 1-2 пъти, разтваряш сода за бъчви(най-евтина и безопасна) във вода, сипваш, джуркаш, изчакваш, изплакваш 2 пъти, изсушаваш и имаш вечна бутилка за въздух. Щом е неръждавейка и конденза ще точиш по-рядко.

Коментар

Ако искаш безвредни химикали вземи лимонена киселина / лимонтозу /, но много зависи дебелината на накипа. Не му зная цената, но го разтвори в топла вода и го сипи за една нощ. При радиаторите ефекта е поразителен.
              Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от белята Преглед на мнение
                Ако искаш безвредни химикали вземи лимонена киселина / лимонтозу /
                Едно че лимонената киселина не е лимонтузу (което е винена киселина) и друго че и от двете трудно ще измие, а после може да завъди плесенчета.

Солната си е добре - не е отровна, не храни гадинки, мирише гадно и докато не я измие няма да миряса, но пък се мие лесно.

Коментар

Явно му разбирате на варовика, та да попитам и аз.
                  С какъв разтвор/препарат да изчистя вътрешността на тоалетното казанчето без да му повредя карантията?
                  Предполагам е натрупало отлагания около гумата и не може да уплътни добре отвора. Трудно мога да бръкна в него, понеже е за вграждане. Препаратите които ползвам разрушиха гумените дюзи на душа и затова не смея да налея от тях в казанчето.

Коментар

Двете киселини са много близки и на вкус и на външен вид и по свойства. На пакетчетата лимонтозу пише лимонена киселина, но това не винаги е така, понякога вместо лимонена продават винена.
                    Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Първоначално публикуван от Лъчезар Преглед на мнение
                      Явно му разбирате на варовика, та да попитам и аз.
                      С какъв разтвор/препарат да изчистя вътрешността на тоалетното казанчето без да му повредя карантията?
                      Предполагам е натрупало отлагания около гумата и не може да уплътни добре отвора. Трудно мога да бръкна в него, понеже е за вграждане. Препаратите които ползвам разрушиха гумените дюзи на душа и затова не смея да налея от тях в казанчето.
                      Сипи лимонтузу, предварително разтворен в малко вода. Ама не очаквай чудеса - ако не може да уплътни добре отвора то е защото гумата е зле.

Коментар

Утре, днес съм на винен оцет-3бр.
                        Може и от гумата да е, но първо да изчистя варовика, че доста е натрупало.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Зависи какво за теб са "отровни химикали".

Лично аз бих го измил със солна киселина и после с малко сода бикарбонат срещу остатъци от солната киселина.

Солната киселина не е отровна, не е и разяждаща в остатъчни количества, но мирише неприятно. Затова после сода.

Слоят механично не пада ли?
                          Така както си написал "солната киселина не е отровна" може жестоко да подведеш човека. Проблема е в концентрацията. Вярно, че стомашния сок е много слаб разтвор на солна киселина и преживяваме с него но аз щях да се задуша (а и щях да имам и други поражения по лигавиците дробовете и очите) заради строшена бутилка с концентирана солна киселина на под от мозайка в затворено помещение. Задържах въздух, затворих очи и с ръка на стената се изнесох. Беше отдавна и нямам снимка на мозайката но от тогава си е грозна картинка.
                          Бих предложил една по-безопасна проба. Ако слоят е карбонатен, (това ще си проличи при пробата) и тънък, да се пробва с оцет. Карбонатния слой ще шупне. Ако не е карбонатен - да се търсят други вариатни. Но това поне е безопано и евтино.
                          Последно редактирано от bogilloff; 25-09-15, 22:17.
                          ОФБ ДБ X22SE
                          Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

След като не стана с оцет, пробвах с лимонена киселина/поне така пише на етикета/. Където е по-тънко нанесен варовика се изчисти, но като цяло проблема си остана в гумата. Няма я да се продава отделно, затова поръчах целия изпускащ механизъм.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X