Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цистерна за нафта ???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Цистерна за нафта ???

е да аз бях една крачка пред теб, знаех ,че е кръгла
    "Ако не можеш да ги убедиш, объркай ги."

Коментар

Е там е белята, че имаше и едни кръгли за стационарни обекти. Без прегради вътре, щото нищо няма да се плиска, и с по четири къси крака с лапи за бетонни опори. Те са били и по-евтини. Ама кой да ти знае да ги мери.
      Хм. Бе, значи е трябвало да има БДС по въпроса. Обаче къде има достъпна библиотека с БДС-тата не знам(((
      Да, видимо обемът им ще е целократен на една автоцистерна. Няма да е ххх и половина.

Коментар

Щом цистерната ти е с диаметър 2.5 м. и е пълна точно до 1 метър.
        Сектора на разливане е 2.449 м.

На всеки 1 метър предполагаема ширина на цистерната , при това положение сваляш един сантиметър само с 24.49 литра. Приеми го 25 литра.

Обема на цистерната за всеки 1 м. ширина е : V= 3,14 х 2.5 = 7.8539 м.куб.

После по просто тройно правило дето не се учи никъде.

Ако извадиш примерно 88 литра за да свалиш нивото с 1 см. Имаме:

25 литра към 7.8539 тона , тъй както
        88 литра към Х тона............................... 88 * 7.8539 /25 = 27.64 метра кубични
        Твоето ниво сега е на 43.78 %, Следователно сега имаш 0,4378*27,64=12,10 м.куб.

Напр. при този случай дължината на цистерната е :

25 литра към 1 метър, тъй както

88 литра към Х .............. Х = 88*1/25 = 3,52 м

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Е там е белята, че имаше и едни кръгли за стационарни обекти. Без прегради вътре, щото нищо няма да се плиска, и с по четири къси крака с лапи за бетонни опори. Те са били и по-евтини. Ама кой да ти знае да ги мери.
          Хм. Бе, значи е трябвало да има БДС по въпроса. Обаче къде има достъпна библиотека с БДС-тата не знам(((
          Да, видимо обемът им ще е целократен на една автоцистерна. Няма да е ххх и половина.
          Да такава е поне според думите на един от най-старите служители /пазач/ и в двата края е овална /подобно на бутиките за газ на колите/ . И мен ме съмнява, че е 20 тонна но искам да съм сигурен. Все пак благодаря на всички отзовали се досега.

П.П. Но пък по изчисленията на г-н Жечко Русчев излиза, че е 30тонна.

Коментар

Първоначално публикуван от Жечко Русчев Преглед на мнение

Обема на цистерната за всеки 1 м. ширина е : V= 3,14 х 2.5 = 7.8539 м.куб.
            Това не е обем на цилиндър с височина 1м. Формулата за обем на цилиндър е : V=3.14 x r^2 x H, или V= (3.14 x D^2)/4 x H.

Коментар

Ужас! Щом е с овални дъна, значи е била нещо хептен специално, и ние нямаме представа какво(((
              А, или свалена на сушата железопътна, все пак.

Коментар

Ако приемем, че цистерната е идеален цилиндър и събира 20м3, то нейната дължина е около 4м. При доливане на 98 литра нафта, нивото би следвало да се покачи с 1см. Ако събира 40м3, то тогава дължината и ще бъде около 8м. За да се покачи нивото с един сантиметър, ще са нужни ~196 л.
                Естествено тези сметки не могат да са точни, поради многото допускания, но все пак могат да послужат за някакъв ориентир. Също така, сметките са точни при условие, че цистерната е строго хоризонтална.

Коментар

Какво стана? Справи ли се ?
                  На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

Първоначално публикуван от gotin Преглед на мнение
                    Какво стана? Справи ли се ?
                    Не още, може би средата на другата седмица ще имам решение и ще споделя с вас какъвто и да е резултата.
                    Все пак благодаря за съветите и ако има още съм готов да ги чуя.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                      Имам един много странен въпрос и искрено се надявам да намеря отговор макар, че ме гложди съмнение.
                      Та въпроса ми е, как мога да разбера колко тона /литра/ е вместимостта на една цистерна която е закопана под земята като знам само, че е цилиндрична и е там от 77-79година. Не ми се иска да копая около нея за да я измервам щото е доста голяма. Съмненията са ми за около 20 тона. Но искрено се надявам да има начин да разбера и второ ако?? Как да си разграфя една летва /алуминиева/ за да измервам наличното количество.
                      Предварително благодаря за отговорите и ако мога ще помагам с допълнителна информация.

П.П. От дъното до горния край на цистерната е 246-250см. Тоест това трябва да е диаметъра.
                      Резервоарите за съхранение на гориво по Български стандарт са със следните данни:
                      Прикачени файлове
                      Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
                      Дий Снайдер

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                        Ами горе долу до +/- 200-300 литра а не точно до литър. В момента има нафта точно 1м. от дъното нагоре и остава празна 1.50м.
                        Вчера изсипах 12 000 литра нафта в цистерната и нивото се покачи от 1.01м. на 1.90м. тоест след изливането на 12 000 литра се е покачило с 89см. Дайте пак да поумуваме а

Коментар

Добавения сектор е с лице 2,1576 м.кв.
                          От него намираме дължината на цистерната : L = 12 делено на 2,1576 = 5,56 метра.

Като знаем дължината знаем всичко:

Сарата нафта е с лице на запълване при 1.01 м = 1.8556 м.кв.
                          V= 1,8556 * 5,56= 10,31 м.куб.

Нова добавена................................................................... = 12 м.куб.

Празно незапълнено пространство = 0,8968 м.кв * 5,56 = 4,98 м.куб.
                          ---------------------
                          Общо: 27,29 м.куб.

Проверка: 3,14*2,5*2,5/4 *5,56 =27,29

Това е при положение, че цистерната е кръгла легнала и с идеална цилиндрична форма.

Спокойно може да поеме още 4 - 5000 литра .

Коментар

Да, и аз пресметнах грубо, че цистерната е около 27м3. Излиза, че дължината и е около 5.60м. и преди да я допълниш е имало около 10м3 нафта.

Коментар

еи хора това са 190 000 км с машината
                              какво отопление ....
                              BMW X6

Коментар

Намираш лицето на кръга в дециметри и умножаваш по дължината, също в дециметри и готово. Формулите ги има в прогимназиалните учебници. Аз не ги помня. Трябва да работиш в дециметри, за да получиш обема в литри. 1 линеен метър= 10 дециметра, 1 квадратен метър = 10х10=100 квадратни дециметра, 1 кубичен метър - 10х10х10=1000 кубични дециметра = 1000 литра. Туйто.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X