Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Олово от акумулатор

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #16
  От: Олово от акумулатор

  На времето като деца топехме олово от стари акумолатори в консервни кутии на огън и леехме в гипсови форми пръстени ; боксове и други дивотии . Колко оловен оксид сме издишали не ми се мисли пък сме още живи .
  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

  Коментар


  • #17
   От: Олово от акумулатор

   От това топене вдишаното въобще не може да се сравнява с вдишаното от оловния бензин. Там беше голямото тровене - от изгорелите газове.

   Коментар


   • #18
    От: Олово от акумулатор

    Отровността не е в оловото, него няма лесен начин да го изпарите. Проблемът е в сярната киселина, която не искате да дишате, а и не я искате по кожата си и по дрехите си. Пръска злобно при нагряване.

    Отделно, че няма да извлечете значима част от оловото. Олово (чисто, склонно да се топи) в акумулатора са само клемите и решетката на плочите - 2-3% от масата му. На изправен и зареден акумулатор отрицателните плочи са от гъбесто олово, но в домашни условия няма лесно да го направите на слитък, пък и такъв изправен и зареден акумулатор няма да разглобите. Положителните, заредени плочи са червенокафяви - оловен диоксид. Не само че няма да изкарате оловото от него, но може и да предизвикате доста енергична химическа реакция между него и оловото от решетката - с нагряване, изпръскване и всички екстри. Изтощените плочи (и положителни, и отрицателни) са оловен сулфат. И от него оловото се извлича само химически.

    Освен това, убеден съм, че няма да изхвърлите правилно отпадъка, а той е МНОГО гаден. Освен олово съдържа и други тежки метали (антимон, живак).
    deyan_h: ...крясъците за учебниците бяа се от ора, дето тези учебници не са ги чели

    Коментар


    • #19
     От: Олово от акумулатор

     Аз се отказах да се занимавам с топенето на останалите акумулатори. Имам една торба с тежести от автомобилни гуми. Мисля тях да стопя (доста по лесно се топи и да си излея една тежест. Останалите на отпадъци ще ходят.

     Коментар


     • #20
      От: Олово от акумулатор

      По-добре е така
      deyan_h: ...крясъците за учебниците бяа се от ора, дето тези учебници не са ги чели

      Коментар


      • #21
       От: Олово от акумулатор

       и аз минах по този път - разглобяване на стари акумулатори, топене, калъпи, глупости. Накрая, след като омаскарих всичко що беше в радиус 1км около гаража, взех останалите гайки от ГАЗката на дядо и сега си имам тежести колко щеш. Наистина за подвижни трябва да си купуваш, но за дъни гайките са си суперр. А насладата от удивлението на рибарите около мен е просто безценно.       Поздрави !

       П.п> не се занимавай с глупости, само ще си навлечеш беля

       Коментар


       • #22
        От: Олово от акумулатор

        Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Отровността не е в оловото, него няма лесен начин да го изпарите. Проблемът е в сярната киселина, която не искате да дишате, а и не я искате по кожата си и по дрехите си...
        Колко е токсично оловото и неговите съединения(!) си го пише в свободната база-данни IRIS на EPA, ама са много букви... Точно защото оловото и много от неорганичните му съединения са леснотопими, и защото оловото от тези съединения лесно се окислява до оловен оксид във въздуха, затова опасността е много голяма.
        У нас е описан уникален казуистичен случай на остра инхалаторна интоксикация с олово (т.е. оловен оксид) - ромска фамилия яко топи плочи от акумулатори в закрито помещение. След няколко дни първите са в болница с характерната "оловна колика", която обаче е типична за многогодишна професионална експозиция. Никой от пострадалите не е имал увреждания на дихателната система от сярната киселина.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

        Зареждам...
        X