Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цинга или оловен миниум след пясъкоструй?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Цинга или оловен миниум след пясъкоструй?

Здравейте, всички. От доста време се интересувам от защита на ламарините от ръжда. Прочел съм доста и изградих мнение, че добър начин за борба с ръждата е бластиране, студено поцинковане и епоксиден грунд. Наскоро научих за оловния миниум. Прочетох и онази дългата тема от 19 страници. Сега съм разколебан.
    Имам отскоро много запазена Волга 24 ,която е изминала 10000 км след което е стояла в гараж. Няма нищо изгнило по нея, но от влагата в гаража е започнала повърхностна ръжда по дъното. Искам да го пясъкоструя и боядисам. Бях решил ,че ще използвам цинк и епоксиден грунд, но сега не знам. Дайте ми съвет.

Интересува ме и какъв е опитът ви с използването на "силикон за покриване на застъпването на два листа ламарина" - как се нарича това не се сещам. Дъното съм решил да не пръскам с шагре, но има ли смисъл да запълвам фугите или е по-добре да оставя кухините да дишат? Снимката е примерна:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:s7djOSdQ-o1zD_1uA-NnLtX2OWc-1920.jpg
Прегледи:117
Размер:616.9 КБ
ID:7007996 При волгата има доста неприятна пролука ,която остава от едната страна на прага. Дали да я запълня или да обработвам редовно с парафин? Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250813_125107.jpg
Прегледи:117
Размер:667.5 КБ
ID:7007995

Коментар

Аз съм върл противник на пясъкоструенето ! Пробвай отвътре навън да пръскаш със спрей за кухини. Братския съветски опит за дъно е .......нафта Пръскаш отдолу, там полепва прах и мръс всякаква, след 3-4-5години пак.....
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Нафтата е супер. Понеже волгата е купена само като купе й е бил сложен дизел от Мерцедес. По дъното има омаслявания, които са държали битумното покритие влажно и съответно доста лепкаво. Там където е сухо пада на люспи.
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250813_125144.jpg
Прегледи:107
Размер:690.3 КБ
ID:7008008 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250813_125427.jpg
Прегледи:107
Размер:562.6 КБ
ID:7008009 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250813_125413.jpg
Прегледи:109
Размер:515.0 КБ
ID:7008010

Интересно ми е защо си против пясъкоструенето, какви са доводите?

Коментар

Оловния миниум е класиката в антикорозионната обработка . Още намирам разни железа минати с оловен миниум преди 40 - 50 години и още не са мръднали . За цинковите покрития които се нанасят не по класическите методи топло и студено е рано да се каже колко са добри . Просто сравнително от скоро се появиха на пазара .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

При пясъкоструенето се отнема материал. Това не е проблем за масивни детайли но за ламарина....
            Оловния миниум сигурно се намира по продавалниците но по принцип боя на оловна основа поне в България е забранена за прождаба от 30 години и има защо - висока токсичност при използване. Това дето в момента го има по железариите като "оксидна боя" най често е дижелезен триоксид (Fe2O3).
            Миниумът (Pb2O3) работи добре само при контакт с със стоманата защото се получава химическа реакция а не само механично покритие. Ако между повърхността и слоя има цинк, грунд или друго ефекта е като при обикновенна блажна боя, че и по лош даже.

Коментар

На времето се продаваше оловен миниум на прах. Смесвахме го с безир и "мацане"....

Принципно почти всички оловни съединения са водоразтворими. В ЕС олово и съединенията му са забранени.

Външен парапет на открито, на 60 .г,. с основа оловен миниум и обикновена алкидна боя 2 пъти боядисван, няма грам ръжда....

В момента не знам за технология за химическа защита на метала еквивалентна на оловния миниум.

Най-близко е горещото поцинковане, стига да е приложимо.

Има цинкови спрейове за авто употреба, но не знам кое как и колко държи.

Коментар

• kartechar
                kartechar коментира
                Редактиране на коментар
                ТурнИ му и малко бронзов прах и две кремъчЕта, па гледай сеир !

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                При положение че продават свободно всякакви размери пиратки да правиш нещо което може да те осакати или убие нещо не виждам смисъл .

• mendi
                mendi коментира
                Редактиране на коментар
                Е то всички знаем за миниум и "бронз" дето бронза е алуминиева пудра ама и тя не се продава из железариите. Иначе тази комбиация може би е отнела най много ръце и пръсти.
                Но темата беше за корозионна защита. Не за двойните приложения

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X