Тъй като е нещо като боядисване, слагам въпроса си тук. Някъде правят ли се все още емайлирани надписи и табели, по старата технология? Както табелките Не пуши, Пази горите, както старите автомобилни номера и т.н.? Или вече е пореден забравен занаят?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Някъде правят ли все още емайлирани надписи и табели?
Свий
X
-
От: Някъде правят ли все още емайлирани надписи и табели?
Искам да си направя предвоенен тип номера за старата колата. Но в края на краищата ако няма емайл, може да се направят и с боя и шаблони, отгоре лак, ще се получи горе-долу подобен ефектНякои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...
Коментар
-
Виждал съм т.нар. течен емайл за корекции при обелени места, но си представям колко труд би било за цели номера.
Преди три години на връщане от състезанието в Смолян пред Бачковския манастир си купих табелка с № за дворната врата - имаше много неща и останах приятно изненадан.
Стареца, който ги продаваше, мисля беше производител.
Колегите от региона трябва да знаят повече.
Успех в търсенето!Life is too short to drive dull cars!
Fight global warming !
... turn on your A/С !
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеНе съм 100% сигурен, но си мисля, че грънчарите използват подобни емайли.
Май и някои бижутери.
Коментар
-
Емайлиране:Процес , при който чрез стопяване при висока температура на смеси от фелдшпат, криолит, боракс и други вещества върху стоманени, чугунени и други метални изделия се образува стъкловидно покритие, наречено емайл.
Това е едно грубо определение за емайлирането .
Откакто у нас се наводни с емайлирани кюнци , тенджери и тигани от братска Турция - българските фабрики , които се занимаваха с тази дейност ( с малки изключения) се принудиха да пуснат кепенците .
Доколкото имаше ателиета , работещи по занаятчийския метод , то за да изпълнят единична поръчка ( все пак трябва две парчета ламарина да се нагреят до над 800 градуса ) е трудна работа - ще има мръщене . Но дано някой някъде е оцелял в този занаят !Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар