Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някъде правят ли все още емайлирани надписи и табели?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Някъде правят ли все още емайлирани надписи и табели?

Тъй като е нещо като боядисване, слагам въпроса си тук. Някъде правят ли се все още емайлирани надписи и табели, по старата технология? Както табелките Не пуши, Пази горите, както старите автомобилни номера и т.н.? Или вече е пореден забравен занаят?
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Някъде правят ли все още емайлирани надписи и табели?

За съжаление май е поредният забравен занаят.Тук там все още може да намериш от старите табели-на "бълхапазар" в Малашевци вадят понякога.Зависи какво точно търсиш.Нали вече е модерно лазарно надписване

Коментар

Искам да си направя предвоенен тип номера за старата колата. Но в края на краищата ако няма емайл, може да се направят и с боя и шаблони, отгоре лак, ще се получи горе-долу подобен ефект
      Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Виждал съм т.нар. течен емайл за корекции при обелени места, но си представям колко труд би било за цели номера.
        Преди три години на връщане от състезанието в Смолян пред Бачковския манастир си купих табелка с № за дворната врата - имаше много неща и останах приятно изненадан.
        Стареца, който ги продаваше, мисля беше производител.
        Колегите от региона трябва да знаят повече.
        Успех в търсенето!
        Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
        ... turn on your A/С !

Коментар

Не съм 100% сигурен, но си мисля, че грънчарите използват подобни емайли.
          Май и някои бижутери.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            Не съм 100% сигурен, но си мисля, че грънчарите използват подобни емайли.
            Май и някои бижутери.
            Там е глазура Пенчо-не емайл.

Коментар

Емайлиране:Процес , при който чрез стопяване при висока температура на смеси от фелдшпат, криолит, боракс и други вещества върху стоманени, чугунени и други метални изделия се образува стъкловидно покритие, наречено емайл.

Това е едно грубо определение за емайлирането .
              Откакто у нас се наводни с емайлирани кюнци , тенджери и тигани от братска Турция - българските фабрики , които се занимаваха с тази дейност ( с малки изключения) се принудиха да пуснат кепенците .

Доколкото имаше ателиета , работещи по занаятчийския метод , то за да изпълнят единична поръчка ( все пак трябва две парчета ламарина да се нагреят до над 800 градуса ) е трудна работа - ще има мръщене . Но дано някой някъде е оцелял в този занаят !
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X