Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за предавателно отношение на зъбноремъчна предавка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за предавателно отношение на зъбноремъчна предавка

Привет!Възможно ли е зъбноремъчна предавка да има предавателно отношение 1:10.5 ?
    Ще правим заедно с татко пчеларска центрофуга.Въпросът ми е свързан със задвижването и.Разполагаме с ел.двигател с подходяща мощност,но с 1400 rpm.На вала на цетрофугата са необходими около 130 rpm.С клиновиден ремък е ясно,че няма да стане(поне не едностъпално),а със зъбноремъчна предавка дали може да се реализира?Благодаря ви!

Моля темата да бъде преместена,ако не е в правилен раздел!

От: Въпрос за предавателно отношение на зъбноремъчна предавка

И защо няма да стане с клиновиден ремък? Центрофугата на брат ми е точно с такъв.Мотора е от автоматична пералня, но не перла, в смисъл ти трябва четков мотор да можеш да си връткаш оборотите колко си щеш. Голямата шайба е от пералня Перла, малката е самоделна, правих я но вече съм забравил кое-как.Но може да се пита, центрофугата му вече работи трета година без ядове.

Коментар

Защото разполагаме с трифазен мотор и честотен инвертор.Вече имаме едно задвижване на старата му центрофуга със същата комбинация.Там обаче използвахме мотор-редуктор,неговите обороти на изхода са 180rpm.После с клиновиден ремък и подходящо отношение го предаваме на вала на центрофугата.
      Използваме инвертор и асихронен двигател по две причини.Плавно напълно автоматично развъртане на центрофугата,което се задава в меню на инвертора.Няма четки също така.
      Ако тук използваме същата работеща схема,отношението 1:10 ми се струва твърде голямо за обикновен клиновиден ремък

Коментар

Първоначално публикуван от Agos Преглед на мнение
        Защото разполагаме с трифазен мотор и честотен инвертор.Вече имаме едно задвижване на старата му центрофуга със същата комбинация.Там обаче използвахме мотор-редуктор,неговите обороти на изхода са 180rpm.После с клиновиден ремък и подходящо отношение го предаваме на вала на центрофугата.
        Използваме инвертор и асихронен двигател по две причини.Плавно напълно автоматично развъртане на центрофугата,което се задава в меню на инвертора.Няма четки също така.
        Ако тук използваме същата работеща схема,отношението 1:10 ми се струва твърде голямо за обикновен клиновиден ремък
        Можеш да използваш по-малко предавателно число примерно 1:10 или 1:9 и да ограничиш горната граница на честотата (примерно на 45Нz) или по-голямо предавателно число с по-голяма горна граница на честотното.
        Честотното си има параметри за настройка и няма да е трудно да се направи.

Коментар

И аз съм за по-малко предавателно число и после честотното да си върши работата.Аз съм за 1:5 ,не повече за какъвто и ремък да е.И сега си представям едното колело 10 см а другото 1 метър

Коментар

Благодаря,на всички отзовали се!
            Да това е вариант,на 40-45 Hz няма да се губи твърде много мощност заради V/F, и най-вероятно няма да влоши драстично охлаждането на двигателя.
            При търсенето на информация за различни предавки, прочетох за 1:10 максимално предаватено отношение за клиновидните,и малко по високо за зъбноремъчните.И тъй като нямам голям опит с механиката,пуснах темата тук.При вариант с леко понижена работна честота,ще може да се използва клин. предавка.

Благодаря за съвета!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X