Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вариант за подобрение на инверторен електрожен GUDE GC100 PM

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Вариант за подобрение на инверторен електрожен GUDE GC100 PM

Привет, имам този електрожен от промоция в Баумах и заради ниската цена се престраших да го взема. Знаейки че взимам слаба машина съм с ясната цел че ще горя предимно 1,6мм електроди и по някога 2мм. Имам променливотоков правен електрожен с трансформатор, на който се превключват първична и вторична намотка. Него ползувам за по-дебели детайли. Ето тема със снимки на това как заварява http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=178710
    Като за начало отворих електрожена, който е на 2-3месеца, макар да ми е ясно че няма да ми се признае гаранцията. Благодарности на Пансим за идейте, който ми даде! Ето снимки:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-02-07 17.05.51.jpg
Прегледи:2
Размер:147.0 КБ
ID:6044642Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-02-07 17.06.27.jpg
Прегледи:2
Размер:103.1 КБ
ID:6044643

На първо четене:

1-вътре е много подредено и чисто, няма размотани кабели и много олято със силикон, смд елементи има само на една малка платка в горният десен ъгъл на снимката.
    2-конструкцията е една голяма платка закрепена на ламаринено шаси, като радиаторите са монтирани към нея с болтчета. На тях има отвори с резба за укрепващи планки, който не са поставени.
    3-транзистори и диоди от мощните са на куплунзи явно за по-лесно ремонтиране.
    4-не е много спестявано от към ферити, входният гретц е 25А обаче електролита след него е само един 470uF/450V не видях да е шунтиран с неполярен. Компонентите като цяло не ми изглеждат прекалено китайски: металослойни резистори и не лоши кондензатори белязани в процеса на производството явно са минали нещо като ОТК или поне така си мисля.
    5-машинката няма плавен старт за включване, има някякви съпротивления ограничаващи до някъде пусковият ток. Все пак като поставя щепсела в контакта се чува едно прищракване от самото включване.
    6-заварявах при отворен капак/колкото се може по-дълеч от пръските/ и след изключването оj контакта проврих затоплянето макар и с ръка. На големите радиатори нищо, студени като камък, дросела на изхода също както и електронните компоненти по платката. Само импулсният трансформатор с феритният магнитопровод си беше най-топъл, около 30градуса при нормално натоварване. Вентилатора си работи през цялото време духайки с мощен поток, на етикета му пише ток 410мА, което не е малко.
    7-явно китаеца е имал свободно време и е сложил термосвиваем шалух на крачетата на светодиодите индикиращи работата на инвертора, което приятно ме учуди. Спойките са много добре направени, като между тях и капака има изолация от прозрачно PVC . Поне на такова го определих прилича ми на изрязано от изпита бутилка безалкохолно

Има и още, но това сещам като за начало. Както сподели Пансим гретца е добре да се смени с по-мощен. Той е GBU2510 и по дейташита и го дават с висок моментен ток, пък и не е от нонейм производител.

Име:Без име.jpg
Прегледи:1
Размер:114.7 КБ
ID:6044644

Имам из къщи чисто нов 50А КВРС5010 и не е проблем да го сменя. Мога да му сложа 10nF/2000V неполярни идеално посват по крачетата на греца за да блокирам диодите в него. Това е лесно и планката за охлаждане го позволява, дори има отвор за новият гретц.
    Кондензатора след него е наистина малък имам високоволтови и мога да докарам малко над 1000uF. Проблема е че няма място. Мога да си пърачам готин кондензатор над 1000uF ама за цената му ще си купя нов инвертор. За това съм решил да изработя от текстолит една конзола, която да обхване радиаторите и да има масто за една нова печатна платка с кондензаторите и с къси проводници да се запои на мястото на сегашният капацитет. Тази конзола закрепвам за шасито и така хем ще заздравя радиаторите/виж точка 2/ хем ще имам взможност да сложа повече кондензатори, пък и няма да стане чак толкова тежко.

Плавен старт мога да добавя с реле и резистор като захранване мога да взема от самият инвертор. Погледнах схеми на такива и ще взема на готово нещо, което работи. Само трябва да проследя с уреда къде какво напрежение излиза с нужните волтове и да видя от къде да го изкарам. Място мога да намеря или на бъдещатата конзола или на задният капак на инвертора.

Вече за най-най-накрая нещо като черешката на тортата е ето това макар и да се пали с драскане:

Име:TWK_25_140.jpg
Прегледи:1
Размер:317.5 КБ
ID:6044645

Тогава и за газта ще трябва бутилка, клапани, вентили и стойка някаква с колелца...... и отиде коня у ряката
    Поздрави!

От: Вариянт за подобрени е на инверторен електрожен GUDE GC100 PM

Както писах няма връзка с Ейнхела за който стана дума. Това ми харесва много повече!
    Ще си позволя съвет - не пипай нищо, има си плавен старт
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

Тези неща описани от мен по-горе ако ги направя няма да са излишни. Обаче греца много ми хареса от към производител и параметри, този който имам е някакъв макар и 50А. За плавият старт, има го, ама е с резистор на входа на мрежовият филтър и варистор, може и да не го пипам. Обаче капацитета на кондензатора е малък, загледах други инвертори и на повечето места слагат над 1000uF. Ако сложа повече при старт ще се зарежда много повече капацитет, но и ще спадне изходното съпротивление на захранващият блок и така ще може уж да се черпи повече ток от него. В резултат ще се натовари гретца и може едва тогава да се наложи да го сменям и старта трябва да е с реле задължително. С една дума ще постигна по-голяма филтрация с всичкият този труд. Ще се отрази ли примерно на големи токове с базични електроди да имам по-стабилна дъга и да не пулсира чак толкова, така както е при ниски токове и с малък електрод?

Коментар

Първоначално публикуван от rusin Преглед на мнение

Вече за най-най-накрая нещо като черешката на тортата е ето това макар и да се пали с драскане:

[ATTACH=CONFIG]680298[/ATTACH]

Тогава и за газта ще трябва бутилка, клапани, вентили и стойка някаква с колелца...... и отиде коня у ряката
        Поздрави!
        Това че ще пали с драскане не е голям проблем ,по скоро това че електроженчето и слабичко и тези 80Ам ще ти са достатъчни за заваряване на детайли с дебелина до 3мм .
        Принципно електроженчето би трябвало да става и за ВИГ , но не се знае колко ще е стабилна дъгата при този метод !
        Последно редактирано от welderargon; 09-02-14, 11:05.
        https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
        https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Дори и на тази дебелина пак си струва, примерно за ламарина ще идеално.

Коментар

В предния си пост изразих съмнения за работата на машинката ти по метод ВИГ, обаче съм длъжен да кажа че съмненията ми не са били оправдани !Явно ще можеш да си работиш без проблем.Написаното тук http://www.endress-elektro.de/Shop/W...ml?refID=12785 го потвърждава !
            https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
            https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

От: Вариант за подобрение на инверторен електрожен GUDE GC100 PM

Да, и в упътването на инвертора пише че се предлага фабричен шланг за ВИГ.

Коментар

Първоначално публикуван от rusin Преглед на мнение
                Обаче капацитета на кондензатора е малък, загледах други инвертори и на повечето места слагат над 1000uF. Ако сложа повече при старт ще се зарежда много повече капацитет, но и ще спадне изходното съпротивление на захранващият блок и така ще може уж да се черпи повече ток от него. В резултат ще се натовари гретца и може едва тогава да се наложи да го сменям и старта трябва да е с реле задължително. С една дума ще постигна по-голяма филтрация с всичкият този труд. Ще се отрази ли примерно на големи токове с базични електроди да имам по-стабилна дъга и да не пулсира чак толкова, така както е при ниски токове и с малък електрод?
                Капацитета си е нормален за този ток! На други инвертори си виждал по 2 или 3, 4 кондеера, ама за ток двойно по-голям от този при теб.
                Влияние върху дъгата няма да усетиш
                Не съсипвай машинката. Ако ти трябва по-голям ток, си купуваш по-мощен инвертор.
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

От: Вариант за подобрение на инверторен електрожен GUDE GC100 PM

Добре, ще те послушам!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X