Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на електрод за профил черно желязо.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Избор на електрод за профил черно желязо.

Привет,
    за в бъдеще ми се налага да заварям профили 60х40х2мм от черно желязо и се нуждая от съвет какви електроди да ползувам. Разполагам с правен "трансформаторен" електрожен/за базични не смея на него/ и инверторен 80А. Тъй като конструкцията е отговорна/бъги/ реших че най-здраво би се получило с базичен електрод. Избрах на ЕСАБ ОК 48.00 2мм на пробен детаил при ток около 50-55А/минималната граница/ дъгата е разфокусирана и пръските са много и заварките са груби. Материала се прогаря понякога при по голям ток/но пък по-лесно контролирам заварачният шев/ и си мисля че с 1,6мм ще е по-добре защото мога да намаля още тока.
    За проба взех НОРД от близката железария, но имаха само 2,5мм като с тях дъгата е много по стабилна и се заварява по-лесно, ще опитам да намеря по-тънки.
    Отделно пробвах с инверторният еректрожен и рутилови ВЕЖЕН-2мм, там съм в свой води и нещата станаха много добре, но от към здравина на заварката не съм сигурен че ще е се получи добро решение.
    Заварям предимно с 1,6мм, 2мм и 2,5мм рутилови електроди на "трансформаторен" електрожен, с тях на инверторният е в пъти по-лесно, но не и за базичните. Бихте ли ми предложили някакви други електроди? А може би греша някъде в постановката.

От: Избор на електрод за профил черно желязо.

Първо , не ми е ясно какъвто е този инвертор 80А ?! Да не е печатна грешка и всъщност да е 180 ?
    Освен това , инверторът не работи ли на постоянен ток ?

Наблягам на горната машинка , защото ти говориш за изискване "здрав шев" , а това предполага използването на базични електроди ... които пък работят в пъти по-добре на постоянно токова машина с обратна полярност .

По принцип , аз бих ти препоръчал за горните цели да смениш метода и да използваш ВИГ , но понеже питаш конкретно за електроди : 2мм. базични ( или 1,6 ако намериш ), плюс споменатата обратна полярност .

... и един прост гяволък : Тъй като във всички случай ти е необходим пълен провар ,а вероятността от прогаряне е голяма , както си писал по-горе , използвай подложки . Ще импровизираш и ще си направиш от ламаринки ( дебели примерно 2 мм.) профилчета 56/36 с прибилизителна дължина 40-50 мм. Ще ги използваш във вид на снадки - хем да ти фиксират профилите , хем като подложки и няма да ти прогаря метала при работа с базичните електроди.
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Само да питам - електрода на /+/ или на /-/ си го поставил? И какъв е инвертора? Модел?
      Има едно май Ейнхел на 80А много лошо работят с базични електроди. Точно 80А модел имаше за ремонт при мен...не става...
      Панайот Бърдарски
      0887 60 77 22

Коментар

Инвертора работи с постоянен ток до 80А, марка Gude http://www.rakuten.de/produkt/guede-...569317105.html до колкото разглеждах е идентичен с този, за който писа pansim. В Пркатикер има на тяхната марка Буджет, но там е по-лошо изработен. А схемата му е тази и само предполагам на Енхела и моят Гуеде:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2013-12-23 10.59.04BUDGET KD-80.jpg
Прегледи:1
Размер:65.9 КБ
ID:5560999

Купих го от Баумакс на промоция за 160лв с кабели и заваръчна маска, като за тази цена мисля че мога да се прежаля. Взел съм го ясната цел че ще го ползувм до 2мм електроди и предимно 1,6мм защото с правеният "трансформаторен"/работи само с променлив ток/за тях им идва "силен" макар че и първичната му може да се превключва. Отделно се реших на него защото:
        1-като изработка ми хареса
        2-има здрави бойонети и кабелите му са
        мекис надпис H01N2-D 1x10mm. Бях го оставил на терасата в студеното време и си останаха пак меки.
        3-щипката за маса и държача за електодите е отливка, като кабелните обувки, с който е кримпван проводника са медни. Отгоре имат предпазен слой, който изтърках съвсем леко за проба
        4-има 2 години гаранция, макар че ако ми се наложи да я ползувам, ще помсля да ли да не оправя сам.
        5-Омръзна ми за дребни детайли да макна 30-40кг кютук макар и на колела и да размотавам 3-4м кабели, сега с това малкото го слагам на рамо и се кефя

Смея да твърдя че умея да си пазя машините и този инвертор освен само за тънки неща, не го назорвам с работа. Рядко горя цал електрод пък и като свърша работа го оставям добре да се охлади преди да го прибера в кутията.

Относно самото заваряване, пробвах и на права и на обратна полярност, общо взето същите проблеми. Дъгата много "шава" по детайла и големият ток за електрод 2мм, както писах за 1,6мм ще видя. А за дъгата мисля че имам "магнитно духане", днес като ми остане време ще опитам да закрепя по-здраво масата и ще зачистя около нея, все пак за пробата взех стари парчета с малко ръжда по тях. После и шлаката се отделя трудно в смисъл не е като при Вежен. Нямам проблем с лепването, запалвам електрода на отделна повърхност и правя шева, самата заварка се води добре без прекъсвания.
        Vlado_Ts, много мерси за идеята с планките!

Коментар

Не знам какво искаш да постигнеш със тези правоъгълни профили(май се напасват по-лесно,но и се огъват при експлоатация),такава машина се изработва изцяло от тръби.За заваряването,става достатъчно здраво със телоподаващо,с електрожена ще ти побелее главата,всички заварки "дърпат" и в резултат конструкцията се измята и се губи симетрията.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo-0052.jpg
Размер:111.2 КБ
ID:5561152Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo-0094.jpg
Размер:112.6 КБ
ID:5561153
          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

"Вежен" ли прочетох някъде? Заварката е като между вафлите в кутия, оставена на слънце.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
              "Вежен" ли прочетох някъде? Заварката е като между вафлите в кутия, оставена на слънце.
              Преди има няма петнайсетина години решихме ей така на майтап няколко човека да съберем едно бъги в квартала с донор Шкода 120 Л и подръчни материали тръби от скеле и кой каквито има . Заварявах го само с Вежен изостанали през годините . Подкарахме го юнашки даже имахме и няколко яки удара . Мина ни мерака и машината поседя известно време в двора на един приятел когато с друг решихме да я възстановим в плажен вид и да я закара на морето . Поработихме пак няколко седмици намерихме още една шкодичка и сега бъгито е на морето на Лозенец .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6399.jpg
Размер:154.0 КБ
ID:5561167Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6396.jpg
Размер:154.2 КБ
ID:5561168Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6398.jpg
Размер:168.8 КБ
ID:5561169Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM6402.jpg
Прегледи:2
Размер:161.5 КБ
ID:5561170
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

И аз съм правил теглич за ремарке с Вежен и съм прекарал сума камъни с него, но това не значи да ги препоръчвам на някой друг.

Коментар

От Бриколaж Люлин купувaх преди 2месецa френски електроди 3,25

, но не помня мaркaтa,стрaхотни сa използвaх ги зa усилвaне нa полипропиленов резервоaр12м./3м.,рaботих ги с клaсическa Крaкрa".И един съвет,послушaй Колегите,смени профилa,тръбaтa е по-труднa зa пaсвaне ,но имa по-добри якостни хaрaктеристики,четириъглов профил използвaй зa усилвaне нa подходящи местa!Успех!
                  Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Добър, вечер!

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                    Сравнението ти е много точно! За Вежен написах че имам повече опит с него, иначе заварките ще са с базични електроди задължително.

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                    Не знам какво искаш да постигнеш със тези правоъгълни профили(май се напасват по-лесно,но и се огъват при експлоатация),такава машина се изработва изцяло от тръби.За заваряването,става достатъчно здраво със телоподаващо,с електрожена ще ти побелее главата,всички заварки "дърпат" и в резултат конструкцията се измята и се губи симетрията.
                    Не съм избрал тръби защото:
                    1-нямам тръбогиб за някой форми от конструкцията, колкото и да има и други начини за огъване макар и компромисни
                    2-намам инструменти за нарязването на челото на тръбите, а да си играя с ъглошлайфа не ми се занимава, защото съм го правил и не е чак толкова удобно за повече детайли.
                    3-Нямам намерение да се занимавм с див офроуд и да скачам от 5метра скали да правя салто мортале и да се радвам че съм оцелял като аз и машината сме окаляни до ушите Обаче като гледам клипчета с подобни изпълнения се кефя страшно много.
                    Идеята е за нещо като бъги предимно за шосе и селски пътища, за това се спрях на правоъгълен профил и както ти сподели че лесно се препасват. Относно заварките, и с телеподаващо ако се прекали може да изметне, има начини този проблем да е по-малък като прихващане на всички страни преди заваряване, последователни заварки, малки токове на работа и др.

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Преди има няма петнайсетина години решихме ей така на майтап няколко човека да съберем едно бъги в квартала с донор Шкода 120 Л и подръчни материали тръби от скеле и кой каквито има . Заварявах го само с Вежен изостанали през годините .............
                    Страхотни снимки! И на други места чета че са ползували рутилови електроди, но аз съм решил твърдо да се доверя на базични.

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                    От Бриколaж Люлин купувaх преди 2месецa френски електроди 3,25

.................Успех!
                    За съжаление тук в Стара Загора вече няма Бриколаж. Предполагам че са били рутилови щом си заварял с "Кракра"-та. А по другите подобни магазини асортимената е малък, предимно от най-търсените марки и размери.
                    За базични ще опитам Норд и EV50 и каквито намеря други 7018. За сега от ходенето по специализираните магазини само на едно място намерих ОК48.00 на 1,6мм ама там искат цяла кутия да взема и трябва да рускувам. Ровя по каталозите и не намирам Норд 1,6мм, а може би и няма.
                    Лека, вечер!

Коментар

Какво те плашат тези електроди?Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Scan0006.jpg
Размер:54.4 КБ
ID:5561248

Коментар

При сравнение с Норд ми се струва че имат по разфокусирана дъга и малко по-трудно ги водя. Утре ще снимам нагледно, може и да греша някъде, може и да е от машината, по горе описах каква е.

Коментар

Предлагам следното - вземи по-дълги заваръчни кабели, като даже може единия, /без значение + или -/ да навиеш на руло. Може да използуваш някакъв метал, тръба, един цол например. Или арматура... В краен случай само кабела навий на руло.
                          Идеята е да имаме дросел на изхода който е спестен в твоя инвертор. Почти съм убеден, че ефект ще има и на малки токове ще работи прекрасно с базичен електрод.

И малко съвети към инвертора:
                          Поради невероятно спестяване в тази машинка НЯМА плавен старт т.е. електролита на входа не се зарежда през резистор, който след секунда /примерно/ се окъсява от реле. Кондензатора е само един 470мкф/400в
                          Мрежовия грец е 10А и честичко изгаря поради огромния импълсен ток при всяко включване.
                          Моя съвет е да го отвориш и да замениш греца с 25А или 35А. Греца е редови в пластмасов корпус. Закрепен е на една алуминиева планка за охлаждане. Лесно може да се постави и 50А грец "квадрат" с малко проводници. Конструкцията го позволява!
                          Освен това е добре да се постави и плавен старт с добавяне на реле, но ако смениш греца с 50А може и да се ползува така. Не че е желателно.
                          А гръмне ли силовата част, очаквай проблеми. Този инвертор е тип ГИЗМИ. На един общ радиатор транзистори и диоди, на алуминиева платка залепена къ,м радиатора. Не знам да ли ще си струва труда за въстановяване. Дано не се наложи.
                          Панайот Бърдарски
                          0887 60 77 22

Коментар

Добро, утро! Пансим........хвърляш ме размисъл. От хората съм дето само чакат да изтече гаранцията и отварят техниката. Тези неща както и други с удоволствие бих ги направил, но това си е друга тема и като узрее идеята ще пусна такава. То и сега мога да навия кабела на желязо за проба и ако с базични електроди работи по-добре значи ще има смисъл. До колкото надничам през охлаждащите решетки, радиаторите са два, хоризонтални на платката и има една алуминиева планка пак за охлаждане на нещо друго над тях. Гизмито е със смд монтаж, а моето е с "нормални" корпуси на елементите и само има една малка платка със смд елементи. Ама като го отворя може друго да излезе.

Коментар

Първоначално публикуван от rusin Преглед на мнение
                              До колкото надничам през охлаждащите решетки, радиаторите са два, хоризонтални на платката и има една алуминиева планка пак за охлаждане на нещо друго над тях. Гизмито е със смд монтаж, а моето е с "нормални" корпуси на елементите и само има една малка платка със смд елементи. Ама като го отворя може друго да излезе.
                              Това което съм написал важи за Ейнхел-а
                              Може твоя да е друг...но на външен вид са пълни копия.
                              Ще се разбере като го отвориш.
                              Аналогията с ГИЗМИ я направих заради същата изработка на силовата част. Според мен са правени в един завод.
                              Панайот Бърдарски
                              0887 60 77 22

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X