Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вреден ли е дизела / нафтата ?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Вреден ли е дизела / нафтата ?

  Наскоро ходих на гости на един приятел в Гърция. Той е наследил апартаментче от своите баба и дядо в Полигирос, което е планинско градче в Халкидики. Тези хора са доживяли над 95 години. Направи ми впечатление, че апартамент им е пропит с много силна миризма на нафта. Топлили са се с нафтови печки 3 броя, които са с кюнците и които аз си спомянм от моето детство през 80-те, че се срещаха и в София.
  Та там се топлят с нафта от Октомври до Април включително. При положение че нафтата е толкова вредна в мен веднага възникна въпроса, дали нещата не се преекспонират.
  Не че ми е приятно да карам зад някой, който бълва черни облаци.
  Може би изгарянето на дизеловото гориво от ДВГ и нафтата в нафтовата печка отделят различни субстанции, които са различно вредни.

 • #2
  Реването срещу нафтата е най-напред заради по-голямото количество азотни окиси, и чак после заради саждите. И двете имат значение на места с концентрация на МПС, иначе казано в големи населени места или такива, при които има дълги периоди без естествено "проветрение", тоест периоди на безветрие. В "планинско градче на Халкидики" е практически без значение както с какво се топлиш, така и какво "евро-нещо си" караш.

  А за саждите - абсурдните вече стигат до там че се слагат филтри за твърди частици и на бензинови автомобили с директно впръскване.
  Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

  Коментар


  • #3
   Не бой се, скоро масовите мотори ще са като на косачка.

   Коментар


   • #4
    Бензинът е по-отровен от нафтата, по повече от един начин.
    Двигателите (бензин) с директно впръскване си произвеждат сажди по условие, нормално е да филтрират. Особено след канската реклама на и възползването от темата "дизел >>>> твърди частици", чийто един от кротките, но многоводни ръкави е "бензин>>>>рози и люляк".

    Коментар


    • #5
     Добре че не са набарали мазут, те ако знаеш той как мирише....
     Не е важно какво гори а КАК гори. При не пълно изгаряне най опасен е въглеродния оксид (окис) тъй като дори в малко количества има силно отровно въздействие. Въглероден оксид можеш да си докараш от всякакво гориво.
     А за конкретния случай - сигурно някога са разлели нафта при зареждане на печките.

     Коментар


     • #6
      Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
      А за конкретния случай - сигурно някога са разлели нафта при зареждане на печките.
      Сигурен съм че тези кюнци, които минават през цялата стая, доста са изпускали, а и се вижда на снадките почерняло и опушено. Отделно разливането на нафта също си е давало своето.

      В 

      Коментар


      • #7
       Струва ми се прекълено скъпо удоволствие на днешно време да се грееш с нафта ! Освен, ако не ти я подаряват!

       Коментар


       • #8
        Абе зависи от много фактори и особено както имаше период с намален акциз за отопление може и да не е прекалено скъпо.

        Коментар


        • #9
         Вмирисва всичко тая гад, Конкретен пример ще дам-сграда на село, едната стая в мазето е била склад за нафта. Във варели. Да са разливали, са разливали по пода, който е мозайка, с висок цокъл отстрани.Последно нафта е държана там 91-ва година като се е появила в началото на 80-те. До тогава е било склад за въглища. След време сградата запустява, до преди 5 години го нямаше половината покрив, т.е. проветрявало се е на воля над 25 години.
         Махнаха страта мазилка при ремонта, изкъртиха всичко, измазаха наново. Изкара две седмици преди да се вмирише отново на нафта...
         Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

         Коментар

         Активност за темата

         Свий

         В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

         Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

         Зареждам...
         X