Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Акумулаторна бормашина Parkside

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Акумулаторна бормашина Parkside

  Това ревю е поредното от “Тестовете на OFFRoad-Bulgaria.com”. Инициативата набира скорост, дойде и моят ред. А като говорим за ред, планирам в бъдеще да създадем сериозен отбор от „тестери“. Защото аз, а съм сигурен още много хора в днешно време, предпочитат да получат информация не от рекламни послания, а от конкретни хора, всеки от които индивидуален и с различен поглед. Тук има много колеги, които могат, знаят и биха представили един продукт, инструмент и прочее. Ще го направят така, че да е възможно най-информативно и полезно за останалите. Така че, включвам се, скоро очаквайте и много други…


  Пък и ти, читателю, знай..., че освен да се чете трябва и да се пише…! Помисли в какво си добър, къде и кога да те включим!


  А на мен ми се падна това, от което всички разбират.

  Имам предвид бормашина, а не футбол. Макар че като гледам на терените какво става, ще се окаже, че съм експерт и по футбол… Спокойно мисля, че мога да драсна едно ревю... Децата ми гледат телевизионната рубрика "How it is made", т.е. "Как се прави", за футбола само ще променя заглавието нa: "Как да не се прави"... 😉 И пиша ли, пиша... каквото виждам.


  Сега обаче за инструменти ще пиша и веднага питам: Ако имате само един инструмент вкъщи, кой ще е той?


  Не бързайте и не се подвеждайте от темата на ревюто... Чук ще е!

  А по ред на използваемост, след чука, са отвертката и клещите. Бормашината идва веднага след тях - първият в редицата "електрифициран" инструмент.

  Откакто човекът е открил окръжността, респективно кръглите отвори, си мечтае за нещо, което да ги прави бързо и лесно. Почти не се сещам за ремонт или някаква майстория, без нужда от бормашина. И, естествено, всички разбират от бормашини. Даже и жена ми, която още не може да различи болт от винт, но може да посочи бормашината, да познае какво е, да уцели от първи път как се държи и даже подскача съвсем малко като натисне бутона.

  Кое според мен е най-дразнещото в една бормашина – КАБЕЛЪТ! Ако го има. Един отвор да трябва да се направи, се почва с кабели, размотавай, включвай, пробивай. Добре, че преди време измислиха акумулаторните бормашини. Завърти, сложи бургия, натисни – готово! Който пръв се е сетил да го направи - бравос и хвала! А когато се налага да се направи нещо на двора и по колата, е направо незаменимо улеснение. Бормашината, която получих, е с батерии, така че доволен продължавам.


  Първо, "сухата информация", какво точно получих за тестове:


  ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:

  Акумулаторна батерия: литиево-йонна, max. 12 V (2,0 Ah)
  Max. въртящ момент: 28 Nm
  Размер на патронника: Ø max. 10 mm т.е. до какъв диаметър на опашката свредла и прочее можете да поставите.
  Номинални обороти на празен ход: 0 – 350 min⁻¹ (1-ва скорост) / 0 – 1300 min⁻¹ (2-ра скорост) (Има две скорости, превключваеми с бутон, редуктор вътре, преполагам)  Производителят представя уреда по следния начин:

  За улеснение и максимален комфорт при работа инструментът е снабден с ергономична ръкохватка, с меко противоплъзгащо покритие и е конструиран компактен и лек.

  Разполага с вградено LED осветление за удобство, при употреба в слабо осветени помещения, и със зарядно устройство за бързо зареждане.

  Пълното зареждане на батерията отнема само час, след което зарядното се изключва автоматично.

  Акумулаторната бормашина Parkside е с редуктор с 2 предавки, възможност за плавно регулиране на оборотите и бърз стоп (което осигурява по-добър контрол при работа с инструмента).

  Може да се избира между 19 степени на въртящ момент и допълнителна степен за пробиване.

  Бързото превключва без инструменти между функциите за пробиване и за завинтване. Налични са метален бързо свиващ се патронник с бързо освобождаване и интегриран магнитен държач за битове в шпиндела.

  Автоматично фиксиране на вала SPINDLE LOCK.  Да поразгледаме машината! Идва в куфарче. Ако не ви мързи всеки път да я прибирате в него, изглежда отлично, а като я сложите на рафта, е супер подредено.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG1748.jpg Прегледи:0 Размер:256.5 КБ ID:6530692Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG1749.jpg Прегледи:0 Размер:242.6 КБ ID:6530700


  Съдържанието:

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_02.jpg Прегледи:0 Размер:395.3 КБ ID:6530723
  Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG1753.jpg Прегледи:0 Размер:181.1 КБ ID:6530698Натиснете снимката за да я уголемите Име:_IMG1756.jpg Прегледи:0 Размер:190.1 КБ ID:6530699


  На вид - малка, прибрана, удобно стои в ръката, а според жена ми била красива (според мен я впечатли светодиодчето отпред, което служи за фенерче). Мен пък ме учудва колко много време им трябваше на конструкторите да се сетят да слагат фенерче на ръчните машини.

  Батериите са литиево-йонни, което е добре, бързо се зареждат, (под час реално) нямат памет и не е зор да ги мисли човек. Слагат се на зарядното и след малко машината е готова за работа. Впрочем тук ще ви споделя едно "тайно знание", с което може да намалите амортизацията на всякакви литиево-йонни батерийни пакети, включително на телефони, ноутбуци, че и на настоящата бормашина. За батериите, най-доброто състояние, в което най-малко се амортизират с времето, е когато са заредени между 50% до 80%. "Под" и "над", не е добре. Дръжте ги така, доколкото и когато ви е възможно, ще изкарат най-дълго…

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_04.jpg Прегледи:0 Размер:239.5 КБ ID:6530724

  Първи впечатления:

  Малка (за мен), удобна, лека!

  Фенерчето отпред, освен че свети, когато работи, може да се включи и самостоятелно, (с леко натискане на спусъка) - определено е удобно. Не ми харесва, че светодиодът е леко синкав, можеха да сложат по-приятен.

  Заключването на патронника е удобно, стягане-отвиване, става безпроблемно и бързо. Голям плюс!

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_01.jpg Прегледи:0 Размер:249.1 КБ ID:6530725


  Откачването на патронника (с натискане на червената част и издърпване) е добра идея, а с "отличен" оценявам "хрумката" шпинделът да е направо с място за „битчета“ (с магнитче). Така няма нужда от преходници и постоянно завиване-отвиване. С тази машина махате патронника и веднага я ползвате за завиване на болтове, винтове и прочее… Слагате патронника, пробивате… Бързо и удобно. Може и да не се сваля бургията.

  Натиснете снимката за да я уголемите Име:Pic_03.jpg Прегледи:0 Размер:205.0 КБ ID:6530722


  Регулируемото усилие на патронника, на мен ми е неособено информативно като усещане, не че има голямо значение, важното е да работи. Макар че, признавам си, не я ползвам особено тази екстра. Винаги съм на „макс“, нямам нерви да регулирам и съобразявам усилие… Когато трябва, ще спра или поне така си мисля.

  Има информация за състояние (заряд) на батерията (цветна светодиодна стълбица) - тук отбелязвам още един плюс, особено ако нямате идея колко е заредена, или кога за последно сте я ползвали.


  Накратко, общите впечатления:

  Уредът си заслужава, определено. Понеже често ползвам бормашини, вкъщи си имам няколко. Големи, средни, с кабел, с батерии, стари и нови, от най-висок клас за професионална употреба и даже такива, останали от времето на соца. А най-ползваната от тях е..., която ми е най-близо! Хората дефинитивно сме мързеливи (съдейки по мен предимно) и каквото и да си говорим, гледам да ми най-удобно. Затова, каквото е "под ръка" - с това работя.

  Бормашината Parkside на LIDL има ценните качества, да е малка, лека, неособено скъпа и хич да не ми се налага да я мисля.

  Всъщност аз открих инструментите на LIDL случайно. Един ден супер "яката" водойструйка, която имаме вкъщи, взе, че се повреди. Случва се, разбира се, особено когато много ти трябва нещо и ти е важно да работи. Докато се организираме със сервиз и т.н., пазарувайки в LIDL (има добър черен шоколад 70%+ на уникална цена), брат ми гледа някаква водоструйка... На смешна цена! И я взема за вкъщи, докато се поправи голямата.

  А то, да се окаже, че и работи и то не лошо. Свършихме си работа тогава. С течение на времето, понеже е малка като размер и удобна общо взето, на когото му потрябва - все за нея се хваща. Но един хубав ден и тя взе, че се повреди. Викам си, въобще не е загуба, изкъртихме я от работа, отдавна се изплати, хвърляме я. Брат ми обаче се сеща, че имала гаранция. Разправям му: "Остави тая работа, всички знаем с гаранциите как стои въпросът, винаги измислят нещо защо си си сам виновен." Казвам да я зарязва и толкоз. Той обаче, докато пазарувал (имаме LIDL съвсем наблизо), питал за гаранцията, връща се ентусиазиран да пробва. Занася я с бележката, (в най-близкият до нас магазин, не откъдето сме я взели) дава я, а те му казват след седмица да се обади. Смея се аз: "Да бе, чакай ти от "умрял писмо". Но не щеш ли, след седмица следва учтиво позвъняване. Да ми минел да си вземе водоструйката. Бре, викам си, това не може да е истина, как пък я оправиха, според мен двигателят беше "дал фира".

  А брат ми се връща... с нова водоструйка, нов модел, още по-добра от изгорялата... Без въпроси, без обяснения от рода: "А някога да е попадала капка вода върху нея?"

  И така. Това беше моментът, в който открихме вкъщи инструментите нa Lidl. Да, не са предназначени за постоянна професионална употреба. Ако направя металообработващ цех, ще си купя други инструменти. Но за ежедневните дреболии вкъщи, разните постоянни малки ремонти по 4х4 и всякакви домашни дейности, нямат равни. Най-вече, защото покупката на такъв инструмент не е въпрос, който трябва внимателно да се съобрази със семейния бюджет, достатъчно са евтини. От друга страна, дали примерно тази бормашина, герой на моето ревю, може да пробие няколко милиона дупки, преди да се амортизира, хич не ме касае. Със сигурност за следващите години ще са по-малко. За сметка на това обаче, само батерията на една от другите ми бормашини струва два пъти по-скъпо от цялата бормашина на Lidl. А ако се повреди, докато пазарувам, ще ми я сменят без въпроси и условия... И точно безусловната гаранция принципно променя моето отношение.


  Ако преди години някой ми беше казал, че ще си купувам инструменти от Lidl, добре щяхме да се посмеем на този виц. Върти се планетата, променя се светът...


  Резюме:

  За парите си добра ли е машината? - ДА!
  Става ли за домашни ремонти, дребни поправки, работа по лека кола, 4х4? - ДА!
  Изисква ли някакви специални умения при работа или пък особена подготовка? - НЕ!
  Аз лично ще я ползвам ли? - ДА!  Кратко видео за бормашината:


  Прикачени файлове
  Последно редактирано от Венцислав Петров; 08-12-19, 14:00.
  VPetrov.photography

 • #2
  Едно допълнение,не е необходимо да се сваля бита когато се поставя патронника. Стига битът да не е удължен. Така преходът от пробиване към завиване е още по лесен,само се сваля или слага патронника със свредлото. Това сигурно е седмият модел на въпросния винтоверт, почна се с 1,3Ah, после 1,5 , 2 а сега може да се оборудва и с 4Ah батерия. Аз имам модела PBSA 12A1 от 2016г.,батерията още си е добре,само зарядното се прецака на втората година, та ми го смениха гаранционно.
  Последно редактирано от mitko 53; 29-11-19, 18:01.

  Коментар


  • Венцислав Петров
   Венцислав Петров коментира
   Редактиране на коментар
   Ей сега ще пробвам с моите "битчета" супер идея е това, благодаря!

 • #3
  Венци, ще ме накараш да си купя 3-ти на брой акумулаторна бормашинка, много добро ревю.

  п.с. Имам желание и се чудя дали да взема акумулаторния им ъглошлайф: https://www.lidl.bg/bg/p/sbudi-mayst...oshlayf/p31916, дали някой ще направи ревю и тест за него?

  Коментар


  • #4
   Много дървена цена са му шибнали тука на ъглошлайфа. В Германия в момента е много изгоден стария безчетков с 5Аh Самсунг батериятa, 85 евро с доставката .

   Коментар


   • #5
    Дано не издавам тайна, но следете колеги промоциите..., а те ще се появяват първо тук като информация Имам предвид добрите цени...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #6
     Накоро взимах от приятел винтоверт Парксайд да си свърша една работа. Не съм на 100% сигурен, че е същия модел, но много прилича. Като цяло добра машинка за парите си.

     Имаше един съществен проблем за който трябва да се внимава. На послените степени съединителя не прескача, а спира двигателя. Ако не го чуете да прескача, а спре да върти веднага намалете степента до такава на която ще започне да прескача преди да спре двигателя. Риска да изгорите двигателя е много голям, дори да не го изгорите му съкращавате живота значително. За секунди започна да пуши докато усетя проблема.
     Последно редактирано от Иван Жоров; 29-11-19, 19:54.
     Suzuki Samurai SJ80 (Заводски на пружини)
     Nissan Х-Trail 2.5 ГИ автоматик, 2004г.
     Телефон - в профила!

     Коментар


     • #7
      Явно говориш за модела PBSA 12C2, пак превключвателя на скоростите е отгоре, но батерията е само с едно ребро и не е с метален патронник. Иначе е крайно положение на регулатора на въртящия момент, се блокира съединителя, ползва се при пробиване. Но не би трябвало да пропушва,моят поне се изключва при претоварване и после трябва да изчакам няколко секунди да тръгне наново. Същото е и с ъглошлайфчето.
      Последно редактирано от mitko 53; 29-11-19, 19:46.

      Коментар


      • #8
       Добра е машинката, баКтерията държи достатъчно дълго.
       Не става за прецизни отвори, щото заради отделянето на патронника има неминуем луфт.
       Аз съм доволен от моята.
       И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

       Коментар


       • #9
        И аз имам същата от по-стара серия с пластмасова черупка на патронника(тази новата изглежда да е метална).Върши добра работа, на 1ва скорост става и за завиване на по-сериозни болтове, но бързата връзка неминуемо се разби и луфта вече е доста голям.Не ме бърка особено, защото го ползвам предимно за разнитване и пробиване на неотговорни отвори.Иначе като се махне патронника шпиндела няма никакъв луфт, което е важно за един винтоверт, иначе кьорава видичка не може да завие.

        Коментар


        • #10
         Дано прочете темата някой отговорен фактор от Lidl. Машината е малка и лека, много удобно би било да има и зареждачка от 12 волта (запалка). Със сигурност бормашината ще стане още по използвана за полеви ремонти.
         VPetrov.photography

         Коментар


         • #11
          Че кой нормален човек си няма инвертор в колата?

          Иначе на мен 12в серия на Парксайд ми се струва неубедителна - напълно безпочвено всъщност, аз не съм ги ползвал.

          Но 20-волтовите някак си тежат на мястото - включително буквално, рафтът на който седят доста се е огънал.
          davc: А-бе, на исландски - свиня, svinia ли е!

          Коментар


          • Еделвайс
           Еделвайс коментира
           Редактиране на коментар
           Серията Performance на Lidl определено са много добре пипнати, вярно че и цените им са малко по-високи, но пък имат 5 годишна гаранция, което хич не е за подценяване.

           Само трябва да си снимат касовата бележка, че след време избледняват а до 5 години ще изчезнат надписите, появяват се надписите с нагряване на хартията внимателно.

         • #12
          Този винтоверт наистина няма много силичка, но двете скорости до голяма степен замазват нещата.Все пак ако не се презорва, може да пробива с свредло 10мм в каквото и да е, както и да завива от самонарезките с 13мм глава без предварително пробит отвор.

          Коментар


          • #13
           Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
           Че кой нормален човек си няма инвертор в колата?

           Иначе на мен 12в серия на Парксайд ми се струва неубедителна - напълно безпочвено всъщност, аз не съм ги ползвал.

           Но 20-волтовите някак си тежат на мястото - включително буквално, рафтът на който седят доста се е огънал.
           Аз бре, аз..., вече нямам и е повод да съобщя с гордост... Каквото и да си говорим, да правиш от 12В, 220 и после да ги ползваш за зареждане на батерии не е добра идея поради всякакви причини. Макар да бяхме инсталирали инвертори във всички автомобили, вече ги премахнахме. Първо е допълнително тегло, кабели и прочее. 220 волта в полеви условия особено и с деца наблизо също не е нещо, което да не ме притеснява. И много важно, правят достатъчно смущения особено на КВ станции. Със Събин се изкъртихме да търсим откъде идват едни странни смущения и накрая инвертора. Хубав беше. чиста синусоида... (горе долу).

           Сега всичко ми е на 12 волта и това съм приел за категоричен стандарт... По-лесно, удобно, евтино и надеждно...
           VPetrov.photography

           Коментар


           • #14
            Имам такава, добра е, единствен недостатък е че има луфт във връзката на оста с патронника, от тази бърза връзка за свалянето му. Това е кофти при опит за пробиване на точни отвори.
            ​​​

            Коментар


            • #15
             Оригиналното зарядно за кола на макита lxt серията (DC18SE) струва над 200 лева. Колкото и да е данък "марка" пак ще падне веселба, ако постъпи предложение за такова устройство парксайд, независимо дали е комплектовано или отделно.

             Като добавим склонноста на парксайд да сменят захватите на батериите, устройство за зареждане в кола става съвсем ненужно. Инвертор е много по-добро решение.

             Коментар

             Активност за темата

             Свий

             В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

             Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

             Зареждам...
             X