Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ремонт и интензификация на хидрогеоложки сондажи

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Ремонт и интензификация на хидрогеоложки сондажи

  Темата е за професионалистите които си вадят хляба с прокарване на хидрогеоложки сондажи. Понеже е свързана със специални съоръжения или знания не е за самоделни опити. Не че е забранено, просто вероятно няма да има успех затова я давам като посока за размисъл и опити за професионалистите.

  ***

  Често явление е след сондирането ако пластовете са с ниско налягане сондажа да пуска малко вода или въобще да няма приток. Това е особено характерно ако не е спазена технологията на сондирането и пласта се е запушил с глина /колматация/. Или при поставането на засипката около филтъра се е образувала зона с ниска проницаемост. Също и след продължителна работа на сондажа когато тази околофилтърна зона се задръства и дебита намалява.

  При такива случаи поради намалената проницаемост при пластове с ниско налягане дебита намалява дори до до степен въобще да няма приток. За да се възстанови дебита се прилагат общо 2 групи методи: 1. Хидродинамично въздействие върху околофилтърната зона с цел промиване и раздвижване на компонентите и. 2. Химическо въздействие главно при наличие на проникнала глина в пласта /колматация/ или при утайки след продължителна работа.

  МЕТОДИ ЗА ХИДРОДИНАМИЧНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ

  Дадох ги в друга тема ето тук отново. В най-общи линии може да се опише като импулсно нагнетяване на вода в околофилтърната зона с цел промиване и раздвижване на компонентите и. Което означава наличието на специални помпи с високо налягане и пакери за уплътняване на пространството между лоста и сондажа. Вариант е вместо налягане да се прилага вакум като по този начин се помага на притока от пласта. Както казах важно е това да става импулсно като по този начин се разчита на раздвижването на частиците. Този метод изисква наличието на специални съоръжения затова е труден за прилагане.

  http://skvagina.dp.ua/stati/burenie-...posle-bureniya
  http://www.burenie.net.ua/ru/article/revelation
  Последно редактирано от Фред; 12-04-13, 15:59.

 • #2
  От: Ремонт и интензификация на хидрогеоложки сондажи

  РАЗГЛИНИЗИРАНЕ И ПОЧИСТВАНЕ НА СОНДАЖИТЕ

  Понеже могат да се използват наличните съоръжения ще го дам по-подробно. Състои се в промиване на околофилтърната зона със специални химикали които помагат за премахване на глината или утайките и повишаване на проницаемостта на зоната. Такъв химикал например е AQUA-CLEAR® PFD. Производител на този химикали е Baroid, водеща американска фирма за химикали за промивната течност. Важна особеност е, че той не само разглинизира но и помага за почистването на утайките които се утаяват в околофилтърната зона при продължителна работа на сондажа. Т.е. може да се използва за почистването на тази околофилтърна зона.

  Проспектите с техническите характеристики и начина за употреба на английски и руски език са дадени по-долу:

  http://www.baroididp.com/public_idp/...ACLEAR_PFD.pdf
  http://www.baroididp.com/public_idp/...AR_PFD_Rus.pdf

  Представител на Baroid за Балканският полуостров е българският клон на Sandvik Mining. Адреса е даден по-долу, говорил съм с колегата и той е готов да приема заявки. Продукта е наличен на склад в Холандия. Срока на доставка до София/ България е в рамките на 5-6 работни дни. Опаковките са 5-gal (19-liters) пластмасови бидони или 1-gal (3.8-liter) шишета. Те се разреждат с вода за концентрация 0.2% т.е. 2л химикал на 1 куб.м. вода.

  За контакти:

  Petyo Toshev
  LPLM Exploration Drill rigs and Tools
  South East Europe
  Sandvik Mining

  Sandvik Bulgaria Ltd
  7 Iskarsko shose Bld.,
  Trade Center Europe
  building 15, P.O.Box 12,
  1592 Sofia, Bulgaria

  Tel + 359 2 9702564

  Коментар


  • KamAZadjiq
   KamAZadjiq коментира
   Редактиране на коментар
   Здравейте, може ли координати на фирма, която може да извърши подобна услуга? Става въпрос за района на Своге

 • #3
  От: Ремонт и интензификация на хидрогеоложки сондажи

  Уточнение. При разговор с колегата той ми каза, че в момента в склада в Холандия препарата е наличен само в 25л пластмасови бидони. Цените са приемливи но все пак количеството е прекалено голямо за единични експерименти. Ако са необходими по-малките опаковки за които казах можете да опитате с поръчка директно до фирмата Baroid в Америка. Можете да попитате и една друга фирма която има склад в Пирдоп. На страницата им има написано, че са представител на Baroid но ми се струва че това е остаряла информация.

  http://skladbg.com/firmAddress.jsp?idf=902

  Коментар


  • #4
   От: Ремонт и интензификация на хидрогеоложки сондажи

   Дали не е по-добре да започнем от по-достъпните методи - джетинг, свабиране, полифосфатна обработка...
   Иначе наистина ще се затворим само професионалистите и ще е скучно и полезно само на нас.
   Качествените препарати обаче са си кеф!

   Коментар


   • #5
    От: Ремонт и интензификация на хидрогеоложки сондажи

    Първоначално публикуван от st.darakchiev Преглед на мнение
    Дали не е по-добре да започнем от по-достъпните методи - джетинг, свабиране, полифосфатна обработка...
    Иначе наистина ще се затворим само професионалистите и ще е скучно и полезно само на нас.
    Качествените препарати обаче са си кеф!
    Заглавието показва че може да се говори за всичките методи. Започнах с по-неизвестните за да бъда полезен с малко допълнителна информация. Но мнението на хора които на практика прилагат нещо ще е особено полезно. Когато написах, че имам предвид професионалистите беше защото е доста специализирано и само с изливането на кофа сапун или нещо друго в сондажа няма да мине. А ако не се спазва определена технология при липса на резултати има опасност да се създаде впечатление че самият метод или химикал не струват. Впрочем цената на това което давам е съвсем разумна само опаковката ми се струва голяма. Но можете да си направите кооперация и да си разделите разходите и химикала. Впрочем не е и чак толкова голяма както гледам ще стигне за 4-5 сондажа.

    Коментар


    • #6
     Здравейте, може ли координати на фирма, която може да извърши подобна услуга? Става въпрос за района на Своге
     Танки грязи не боятся!

     Коментар

     Активност за темата

     Свий

     В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

     Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

     Зареждам...
     X