Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Епоксидна смола

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Епоксидна смола

Първо, сбъркал съм марката: смолата е на Лакпром, а не на Оргахим, не знам що съм се заблудил така.

Разбърквам със стъклена бъркалка с кръгло сечение, както си се полага. Бъркам докато се получи хомогенна смес и после още толкова, за всеки случай. Да, в процеса на бъркане има по някое и друго мехурче, но на 40 радуса смолата е достатъчно течна и си излизат без принуда. Като одърви си е чиста.

Обаче има нещо шугаво в цялата работа и започвам много сериозно да се съмнявам в самата смола или втвърдителя. като тръгнах да пробивам "хубавата" отливка, се оказа че е втвърдила само по външния край. Отвътре си стои на желе и въобще не иска да чуе за втвърдяване. Малко ме е яд, щото минута преди това залях следващата форма и ако се окаже, че има някой калпав компонент, язък за играчката... А 24 часа си минаха, все пак сред лято е, не е като да е студено или нещо такова. За всеки случай ще я пъхна и нея на топло, но ме съмнява да има ефект.

Не бъркам сефте смола и досега никога не съм имал проблеми, освен ако сам не си ги докарам с някой тъп експеримент. Например употреба на изветрял втвърдител от преди 10 години или вчерашния опит да я забъркам на 68 градуса
    Но в момента нещо определено не е наред. Ако и тази отливка стане калпава, понеделник отивам да търся някаква друга смола.

П.П. Идеята с фурната е добра. Жената и без това примрънква напоследък за нова печка
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Тогава жената да почерпи! Ако не ще - ще си пием сами, да види тя кво е ...

Да, еднозначно има засада. Обикновенно използвам капачки от бутилки. Забъркай такива проби, пълни капачки, с различна концентрация на разтворителя.

Коментар

Толкова и бъркаш. Втвърдителя си стои отвън, по стените. Има тоя навик. Трябва да бъркаш енергично, и да наблегнеш на "изчегъртването" на стените и дъното на съда. Това ти гарантира че втвърдителя и смолата са се смесили добре. Затова и имаш "някое и друго мехурче". Като бъркам аз, всичко става на мехури. Послед като нагрея до 60 и повече градуса, изплуват си отгоре.

Та, сложи малко повече втвърдител, и бъркай все едно бъркаш нескафе като от едно време. Тогава и ще се втвърди нацяло.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Точно това направих. Една дозичка по разписание и една с двойна доза втвърдител. Утре ще се разбере със сигурност. От вчерашните проби и двете са си втвърдени правилно, за разлика от отливките. Де да знам, омотах се вече... утре ще е ясно със сигурност.

Коментар

Ясно, бъркането е.
            Виж сега, теоретически най-правилно е бъркането в кръгъл съд, с кръгла пръчка, която се върти около оста си, и все в една посока. Това дава пълна хомогенност, но само след много дълго време на бъркането.
            Така че играта ти е нещо като вилица, ту насам, ту насам, из целия съд. Практически върши работа, макар че според теорията сигурно трябва да те изгонят от час

Коментар

След като си хвърлил око на печката, малка тайна - гепи и миксера. Че ще те изгони не е проблем, по-важно е , че смолата ще е на 6.
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Ако ще се лее кръв и ще мрат мъже, верно го гепи. Поне да си отмъстен. Виждал съм че имат едни шишове, като дърводелски свредели. С тях ще става.

Коментар

Да си дам и аз лептата:

Епоксидната смола сама не отделя газ, докато не и предозираш втвърдителя. Или поне докато не я омесиш недостатъчно, та в някои области втвърдителят да е предозиран (за сметка на други области, които ще си останат течни).

За бъркането си има всякакви средства - от куките на миксера, до бормашината с огъната тел или купешка спираловидна бъркалка. Бъркането на ръка е бошлаф работа, за толкова вискозни смеси. Струва ти се, че е хомогенно, а на практика не е - и не работи като хомогенно, т.е. не се втвърдява. Механичното бъркане има и бонус, че не вкарва мехури - ако не се увлечеш със скоростта и не извадиш кривата част на бъркалката на повърхността, докато се върти.

Коментар

Гадове...

Отливките са с обем 98ml, бъркам около 110. Това е достатъчно малко, за да няма проблем и с ръчно разбъркване, още повече го бъркам на топло, вискозитета е горе-долу като на боза.
                    Обаче докато писах предишния си пост, ми щукна нещо и съм заложил още няколко проби. Ако се окаже, че съм прав, ще ме е яд и то много...
                    Утре ще е ясно, ще се отчета.

Коментар

Добрата епокса втвърдява достатъчно бързо за да чакаме чак до утре, ако до два-три часа не напишеш нищо - ясно - работата се е оакала.
                      24 ч. и дават за достигане на проектна якост, но 60-70% си ги набира за 3 часа. Иначе и 3 дни да я чакаш - се тая - остава си течна щом е решила.
                      подаръци за мъже от FACOM
                      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                        Това е достатъчно малко, за да няма проблем и с ръчно разбъркване
                        Не се заблуждавай.

Коментар

Тъй... "мистерията" се казва калпав втвърдител. Можеше да се сетя и по-рано, ама нали уж всичко прясно от магазина...

При 9%, както е по етикет, отвън втвърдява на около 2-3мм, навътре си стои едно такова ... гуместо и лепкаво. При 20% нещата се пооправят, само дето се появява неприятния ефект с газирането и става откровено крехко, със склонност към самонапукване. Последното може и да е моя грешка, не съм сигурен, а и ми се спи вече.
                          Друг втвърдител, неизвестно от кога и чие производство, имаше малко останал при баща ми, си бачка по каталог - 10% при 38 градуса, перфектно втвърдяване, без джибуринки, преди малко му обухах 2-3 чука, не трепна.
                          Разходих се и до Практикер (единствения магазин наблизо, който да бачка в 18:30 в неделя), взех и от там друг втвърдител, пак на Лакпром (само такъв имаха) - на 10% си втвърдява като пич, макар и малко по-газирано, отколкото ми харесва, около 42 градуса. не съм го "тествал" на здравина, щото ми писна.
                          Утре ще пробвам във формите, че да видим.

П.П. Посочените температури са преди да се сложи втвърдителя.

П.П.П. @Спарки: За майтап сложих на едната проба няколко капки мастило от химикалка, някакви китайски пълнители от Кауфланд, дори не помня за чих чеп съм ги купувал. Става поносимо добре, на тънки места е леко прозрачно. Цвета обаче не мръдна - черен си беше, черен си остана. Тестовата доза е около 1 капка на 25 милилитра. Не съм го мерил специално, толкова бях забъркал и толкова капна Утре ако се сетя, ще го снимам.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                            П.П.П. @Спарки: За майтап сложих на едната проба няколко капки мастило от химикалка, някакви китайски пълнители от Кауфланд, дори не помня за чих чеп съм ги купувал. Става поносимо добре, на тънки места е леко прозрачно. Цвета обаче не мръдна - черен си беше, черен си остана. Тестовата доза е около 1 капка на 25 милилитра. Не съм го мерил специално, толкова бях забъркал и толкова капна Утре ако се сетя, ще го снимам.
                            Миии, не знам. Може да не съм сложил достатъчно. При мен от синия, първоначално тъмно син, след допбавяне на втвърдителя изсветля до малко по-тъмно от син джин. За сметка на това от черното се получи перфектен цвят на бира.

Ти кога слага мастилото? Преди, или след като добавиш втвърдителя? Аз преди.

ъъъ, и що бъркаш на топло? Аз бъркам на студено, наливам във формата, и нагрявам формата. Квото има, избълбуква отгоре. Друго не съм опитвал, примерно да разбъркам, да нагрея, и както е нагрято да го сипя. Струва ми се малко хахава работа, щото а си го изпуснал малко, а е втвърдило преди да го сипеш. А като го нагрееш до кум 60-ина и повече градуса, за час трябва да е камък. Поне при ония прословути китайски лупи така се получаваше.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

По принцип това за нагряването го знам от баща ми. 38-40 градуса, перди да се бърка втвърдителя. Смолата става течна и не стяга твърде бързо. От там нагоре, реагцията се ускорява свирепо, то по-горе писах какво стана, като я стоплих до 68 но ми беше просто любопитно. Иначе на студено е тегава.
                              Забелязах страничен ефект - и двете проби с мастилото са пукнати. Не съм сигурен дали е от самото мастило или от друго, но засега спирам с експериментите. А, да, сложих го преди втвърдителя, просто заради експеримента.

И нещо, което пропуснах снощи - на едната капнах съвсем малко вода, преди да разбъркам втвърдителя - става мазало. Мисля, че първата проба, от която се оплаках е съвсем възможно да се е скапала тъкмо от това. Не, че съм и вкарал вода нарочно, просто ми се стори, че от водната баня май беше кондензирало мъничко. Може и да греша, не съм сигурен, а нещо ми писна от експерименти за сега.
                              Отивам да си бъркам следващата доза

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X