Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Окомбайних се 2. Или трети опит за собствен комбайн.

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Казаха ми, че в Добруджа има фермер, който гледа посеви в поливни условия, това за няколко хиляди декара, дали и до колко е вярно не знам, но в Германия и Франция царевица и други посеви да си ги поливат е съвсем нормална гледка и не говоря за парцелчета от 20 декара а за големи масиви, вярно е също, че Добруджата няма плитки води обаче, как е в Дели Ормана не знам.
  Бъдете живи и здрави

  Коментар


  • И аз не знам дали в Добруджа има поливни ниви, но и да има са малко.
   Там се разчита главно на зимното влагозапасяване, поясите са от голямо значение за това.
   Обаче си трябва сняг през зимата, а тази нямаше.

   В нашия край има поливни площи, и в моето село имаше много, но всичко се разруши, вече почти няма поле да е поливно.
   Освен покрай Камчия, ама трябват сериозни помпи и още по-сериозни поливни съоръжения.
   Но съм чувал, че цената на водата е такава, че който иска да полива доста време се чуди. Защото като си плати водата може и да не излезе сметката.
   Има ли желание-има и начин!

   Коментар


   • sek.1
    sek.1 коментира
    Редактиране на коментар
    Кольо поне по нашия край зърнените култури никога не са поливани . Поливаше се стабилно картофите и другите зеленчуци . Стационарна поливна имфраструктура нямаше . Редяха по реката помпи Марица тип 50 и 60 и с тях се поливаше .

   • Кольо
    Кольо коментира
    Редактиране на коментар
    При нас се поливаше основно царевицата, че тя си е махната за вода.
    Разни зеленчукови и овощни градини...
    Пшеница и слънчоглед не са се поливали и тук, макар, че тази година, ако някой беше полял пшеницата можеше да изкара добри добиви.

  • Делиормана водата,поне аз до колкото знам е на дълбоко.Дунава е близо,но не се полива.Помпените станции ги понарязаха тръбите,моторите са прибрани,Мрежата от допу под земята стои,хидрантите някъде ги има някъде не.Но така или иначе не мисля че са в работоспособност.Общо взето палим свещички с молба за дъжд.Колкото толкоз.Някои мераклии поливат с бензинови или ел помпи от рекички,дерета или дълбоки сондажи,ама е голяма хамалогия с тия маркучи,че май даже и механизираното им разпъване и "прибиране".Въпроса не е решен генерално,даже хич.Може би в някой друг живот.

   Коментар


   • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200705_160113.jpg
Прегледи:344
Размер:806.5 КБ
ID:6630450 . ​​​​​​
    От 8 дка...

    Коментар


    • Кольо
     Кольо коментира
     Редактиране на коментар
     Супер, кво...

   • Ужас! Като гледам чак на мен ми се плаче, за теб не знам..
    В миналото ще остане, каквито сме били...

    Коментар


    • Беше 1-о размножаване за семе на 80 дка за тази есен... Сега обаче ще сея ечемик, дано е по-позитивен резултата догодина!

     Коментар


     • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Много хора ще сеят ечемик тази есен, ма внивайте, ечемика не е от най-благоприятните за печалба култури.
      Като фураж е безценен, ама доста често няма цена, а като се съчетае, че понякога няма и добив...

    • То от това по-нямане накъде?
     Посях 240 кг. Ожънах 300 кг (неовяно)...
     Миналата година добива на пшеницата не беше много над 200 кг/дка. А тая от съседните ми ниви жънаха малко над 300 кг/дка ечемик, при това със съвсем примитивна технология на отглеждане.
     Просто в нашето село не вали...
     Чудесно място е за тухларна 😕

     Коментар


     • Ечемика има хубава цена всяка четвърта година,въпросът е коя е?Има години през които никой не пита за ечемик,за това за 25г земеделие никога не съм сял тая култура.
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

      Коментар


      • Аз бях сял за последно през 2004-та или 2005-та, изкарах 700кг/декар, но го продадох след 1 година, защото нямаше никакво търсене. Царевицата още се държи, но е малко спорно какъв добив ще има от нея.
       Toyota Avensis 1ad-ftv 2007
       Toyota Rav4 2ad-ftv 2014 awd

       Коментар


       • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        При мен има царевици дето са на ръба на оцеляването, но има и такива които вече са свалили кочана, и са напълно жълти, та и всичкия дъжд на света да им се изсипе-вече е все тая.

      • Ечемик е по-лесно да го произведете, отколко да спечелите от него - тъй че правете си сметката.
       Поливането - при сегашните аграрни отношения и структура - мираж в пустиня. При зърнена монокултура - пълен абсурд. "Марица"-та от реката е технология отпреди 60 години, става за няколко декара тикви. А и не знам дали е разрешено да се полива от реките. От Дунава - пълен абсурд, сърбите поливат, ама те си имат Железни врата. При нас ХТК Никопол - евентуално - е щял да подсигури половин Сев. България... А и при две поредни дъждовни години всеки ще бърза да скъса договора с доставчика на услугата.
       Поливно земеделие се прави при 4-5-6 полна система на сеитбооборот - с вкл. "интензивни" култури и т.н. Или това, което започна да се прави в края на 70-те и през 80-те години - язовири, инфраструктура, Волжанки, Фрегати, хидранти и т.н., евреите от нас са гледали, пък и ние от тях. Който си спомня - 80-те години бяха сушави. годишната норма валежи падаше като сняг и лятото никакъв дъжд. При тия условия есенниците /ония сортове/ с едно азотно подхранване/ докарваха 450-500 кила макс. /рекорда на село - 760 от един блок, сорт "Чародейка" после го спряха/ Пролетниците, ако са на неполивно - според зависи. На село - люцерна и силажна царевица беше 100% поливна, тютюн също, цвекло, соя, слънчо царевица по- голямата част, доматите се подразбира. Една година си спомням, 80 и някоя като голямо изключение беше много суха пролет - тогава поливаха и житата. 2-3 Марици изкараха, няколко Тунджи качени на Беларуси и всичката тръбна разводка от зел. градини я разпънаха де що има водоизточник и покрай Осъма. Та изкараха към 400 и нещо кила, ама даже и за ония години това поливане си беше по-скоро куриоз или за отработване на упражнението. На другата година дядо се организираха с още 4-5 яки пенсионери и взеха един блок царевица /1000 или 800 декара, не помня/ да го поливат. Цяло лято, гравитачно от хидранти, с гъвкави перфорирани маркучи. Ходих и аз да помагам, щот им бяха обещали ако изкарат 1000 кила добив - пазарените пари х 2 накрая кантарът удари 960 ... Е пак имаше добра премия...
       Иначе 86-та и 7-ма ги прекарах в Нови Пазар - там като обикаляхме по селата също имаше добре уредени поливни площи. Август /или пък юли ще е било/ месец излизаме ротна верига в пълно бойно точно пред музея в Плиска - излизаме от слънчоглед и влизаме в соя. Над нас дъждува Фрегата, отдолу малко кално, ама няма такъв кефЕдин рейс екскурзианти като ни видяха май ни помислиха за марсианци, хахаа.
       Последно редактирано от jordanov sv; 04-08-20, 23:12.

       Коментар


       • jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Е то Волжанката е малко сиромашки вариант, ама за всеки влак си има пътници. Там моторчето май че беше от резачка... Бе сега да я имаш на блока на ръце ще я тикаш и пак ще полееш, ама няма. На село и още две села наоколо като бяха с Фрегати две ттрети от землищата и кво - първо тях ликвидираха ликвидаторите.
        Идилите - да, май те останаха единствения разумен вариант да се полива на днешно време в България. За малки площи обаче, марки всякакви - италиански, турски, Бг не знам има ли...
        сега се сещам, че при дядо бяха докарали един, сигурно от първите модели е бил - Макарата напреко на трактора и няма колесар, ами направо се качва на навеса отзад. На МТЗ-Болгар, тъкмо бяха докарали няколко новички. Неудачен вариант и като пуснаха фрегатите, май вече почти не го ползваха... другия модел дето са на колелета, верно е дето викаш че се ползваха сериозно.
        Как да е, дори и да беше запазено всичко, при тая липса на сняг през зимата сега пак нямаше да има вода за поливане...

       • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Кольо при нас поливните инсталации се теглеха с едни поцинковани тръби около 100 мм които влизаха една в друга и имаха едно зъбче - ключалка . На края на всяка имаше отвор за пръскалка като пръскалките помня че се слагаха през тръба . Имаше и едни големи пръскалки но тях ги ползваха само по люцерната . Колко среден добив го докара тая година ?
        Последно редактирано от sek.1; Днес, 06:57.

       • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Тръбите си бяха стандартни, стар и нов модел,като май стария бяха по-добри.
        За пръскалата по тръбите-има най-различни модели, едни са за тръби, други сана стойка, абе разнообразие.

        Добива ми тази година е 230 кг от пшеницата. Слаба работа, под половината на това което трябва да бъде.
        Наближава слънчогледа, а малко след него и царевицата, ама и там положението ще е плачевно...

      • Говорих с мой приятел арендатор на земи в района на Горски извор, общ. Димитровград. От пшеница е докарал около 400 кг/дка. Надява се, че и реколтата от слънчоглед ще е добра. Доволен е за сега от стопанската година. Каза, че за неговия район още есента е имало доста валежи и пшеницата е покълнала, пролетта също е била с достатъчно валежи и това е дало добри добиви.
       Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

       "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

       Коментар

       Активност за темата

       Свий

       Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

       Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

       deneme
       Зареждам...
       X