Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ при избор на Лозарски тактор !

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ при избор на Лозарски тактор !

Здравейте моля дайде ми съвет какъв трактор да си взема за обработването на 40-80 дк лозя вмомента имам 40 дк и ги обработвам с верижен трактор Болгар ТЛ 30 , но той вече не смогва мислех си за Т40 , обаче не знам дали ще има голяма разлика те са 40-50 кс , а аз си правя планове да ги увеличавам повече и повече та и той най вероят след още 10-20 дк няма да върши работа . Какво ще ми кажете за ЛТЗ 65 кс 4х4 , Болгар тк 80 или тк82 4х4 , Мтз 80 или 82 4х4 ? Лозята са под голям наклон около 30 градуса .Бюджета с който разполагам е около 10 000 лв .
    Последно редактирано от Ясен; 12-11-17, 11:12.

От: Помощ при избор на Лозарски тактор !

Че то тия дет си ги писал, само ТЛ-ът е трактор лозарски... Наклонът е голям, наистина, ако не си нещо в грешка и това трябва да е напреко редовете? Иначе вероятно всички стават, повече или по-малко. ЛТЗ 65 като ги внасяха Бултрекса, съм ги заглеждал - симпатични са наистина, но не знам намират ли се още из Родината и в какво състояние? Един колега имам пък, сам си работи колкото твойте декари - широкоредови, бивши кооперативни, навесна ДБ и пръскачка ги влачи /по-скоро носи/ с ЮМЗ 6Л. Сега се е засилил да го сменя с "ЮМЗ от новите", хаха, че вече му омръзнало да върти без хидравлика. Ма и той частен случай - у тяхно село си имат специалист и докат е жив, покрай него всичките ще работят само с ЮМЗ. То навремето точно такава беше логиката за да се премине на широко междуредие - за да се работи вътре с универсални трактори. При дядо в бригадата /зеленчукова/ имаше едно Булгарче /първата машина, която съм подкарвал/ като твойто и в лозарската бригада 3-4 от големите с кабини - в началото на 80-те окрупниха масивите и минаха на широко междуредие и за няколко години махнаха верижните машинки.
    Сега обаче гледам, че новите лозя пак ги правят тесни. То и в книжките така пише - според ширината на тягата с която ще се работи и башка другите фактори. При тебе - нямаш ли например вариант - новите лозя да си бъдат на тясно и още няколко години да се помъчиш с Булгарчето? Евентуално за старите лозя /те всъщност колко години експлоатация може да им остава?/ някой Беларус/ЮМЗ или Владко да помага? През това време мислиш за програми нещо, мерки ала-бала или пък финанси отнякъде, лизинги-мизинги и намираш нещо ново и производително с което да си решиш нещата кардинално за десетина години. Булгарът нека си стои.

Успех! Само мога да се радвам, че има хора които тепърва правят лозе.

Коментар

Да не съм уточнил че редовете са от широките и аз си мисля същото да правя новите лозя с по тесни редове но това ще стане след като им изтече експлоатационен срок после трябва да чакам минимум 2 години след като ги из корена и то отива има няма 5-6 години с малкия болгар много ядове имам от към части падане на верига и силите не му стигат много а и е верижен и обикалям цялото село по черните пътища за да стигна до лозята та затова си търся колесен . Бях се ориентирал към Antoni Carraro , Pasquali , Same все италиански лозаро овощарски трактори , но трудно се намира някой над 50 кс за 10-11 хиляди , а и частите им са по скъпи . За това реших да си взема руски в село кооперацията с ЮМЗобработват лозята и с Болгар ама техните са на по ниското , моите са баш на най големия баир и с болгарсчета с 4х30 плуг който идва тесен едвам качвам баира на 2-ра , а най на високото включвам и 1-ва .... Сега си взех 5х25 плуг да мога да ора редовете като хората в ширина и не минавам 3-ти реда . Та затова съм се ориентирал към Руски трактор и държа да е 4х4 по евтини съм им частите и по дръжката от западните . Харесал съм си едно МТЗ 82 4х4 , но чух че на МТЗ Беларус им правили проблем предните мостова та не знам дали и тоя модел е така . Моля дайте ми някакъв съвет . От 3 години се занимавам с това на 26 години съм знам че не съм малък , но имам голямо желание и може да се каже че даже ми е като хоби , не се занимавам само с лозята ходя си и на работа .

Коментар

За 40-80 декара с ТК80 ще ги работиш с песен,доста по-комфортен и бързоходен е от верижната машина,е все пак е комфортен колкото руски трактор.Търси екземлпяр с въможно най-малка бъгларска намеса,ако може само кабината да е нашенска,всичко-останало е по-добре да е най-близко до оригинала.За наклона сигурен ли си,защото 30 градуса са си баш на баир лозе.Но ако междуредията ти са на 3 метра и го разшириш максимално отпред и отзад не би трябвало да има проблеми.Двойното предаване ще ти е по-скоро трън в задника отколкото да усетиш някаква реална полза от него,в лозята нямаш толкова тежка обработка,моя го карам с гуми,дето не са за показване и пак се справя.

Коментар

Кое да разширя трактора ли ? И ако говориш за него каква ще ми е ползата от това ? Защо двойното предване да ми е трън няма ли да е плюс ? Ориентирах се към МТЗ понеже уж е изцяло Руски , а Болгара са го правели и в България . Чудя се също ако си взема от големите трактори , за да минавам близо до лозите май ще трябва да си взема и УНЛМ за есенната и пролетната обработка на лозята , понеже обикновенния плуг го гледам първото му тяло идва към средата на гумата че и по навърте зависи как си го обтегнал от оптегачите .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X