Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разяснения на Правилник ЕНДУРО или “как ще става на практика”

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Разяснения на Правилник ЕНДУРО или “как ще става на практика”

  Първото състезание вече наближава и за да бъде съвсем ясно ще направим един виртуален брифинг тук в който ще обясня подробно и цветно как на практика ще се случват нещата в ендуро състезанията по новия (вече изравнен със европейския и световния) формат и по-точно в първия състезателен ден - събота. Въпреки че всичко е подробно описано в правилника, има неща, които е по-добре да обясним за да улесним ориентирането на състезателите в обстановката. Така че ето разликата с досега:

  СХЕМА НА ТРАСЕТО  ЧАСОВИ КОНТРОЛИ (ЧК)
  Трасето ще бъде разделено на няколко секции от часови контроли (ЧК) между които всеки трябва да премине за точно определно време. (На картинката трасето е разделено на 3 части - СТАРТ/ФИНАЛ-а също е ЧК) Състезателя трябва да влезе във всяка следваща ЧК в точната минута, която е посочена в карнета му. Например ако тръгне от ЧК1 в 10:00 и има 30 мин, за преминаване на секцията, съдията на ЧК1 е отбелязал в карнета му час за следващата ЧК2 10:30 и точно в тoзи час и минута състезателя трябва да влезе. Ако стигне по-рано до ЧК2, той трябва да изчака минутата, която е отредена.
  Състезателите които влязат по-рано или по-късно в ЧК ще бъдат наказвани с време от 1 мин. за всяка минута закъснение или предверение.

  СПЕЦИАЛНИ ТЕСТОВЕ
  Някъде по трасето ще бъдат подредени, оградени и означени отсечки, които ще имат старт и финал (на който състезателя трябва да спре) и в които ще бъде измервано времето за преминаване между старта и финала (на картинката участъците в червено). Тези специални тестове ще бъдат ясно означени и контролирани от съдии. На старта на СТ всеки състезател пристига в произволно време и ще бъде спрян до линията на старта, след което стартиран от флаг маршал. На финала на СТ ще има ясно означение FINAL където е поставена времеизмервателната апаратура. На 30м. след този финал ще има ясно означен STOP FINAL където състезателя трябва да спре при съдията.

  KAРНЕТ
  Всеки състезател ще получава карнет, който трябва да носи със себе си по време на състезанието и да предоставя на съдиите за попълване и контрол (нов карнет за всяка нова обиколка). В карнета ще бъде отбелязвано времето на влизане в ЧК и времето в което състезателя трябва да влезе в следващата ЧК. Карнета няма да бъде попълнен предварително с часовете за всички ЧК, а ще се попълва на всяка ЧК за времето на следващата, защото ако някой влезе по-рано или по-късно в ЧК, времето в което трябва да е в следващата ЧК се променя от първоначалния график.  В карнета са отбелязани дистанциите между отделните точки в километри, времето в което състезателя е трябвало да влезе в ЧК и времето в което реално е влязъл, както и времето в което е преминал през финала на СТ. В графите А и В са отбелязани времената за преминаване на секциите. Състезанието нормално протича по график А. График В започва да важи в случай на усложняване на атмосферните условия, но само след решение на Журито и само при започване на нова обиколка (считано от първия стартирал).
  На картинката е даден пример за попълнен изцяло карнет след преминаване на цялата обиколка: графа ИДЕАЛНО ВРЕМЕ (в синьо) – времето в което състезателя е трябвало да влезе в ЧК; графа РЕАЛНО ВРЕМЕ (в бяло) - времето в което състезателя еално е влязъл. На примера състезателя e закъснял с две минути на последната ЧК (Старт-финалната ЧК)
  К. Кулев

 • #2
  До: Разяснения на Правилник ЕНДУРО или “как ще става на практика”

  Тоя "карнет" къде ще се съхранява?! Все пак трябва да е удобно за изваждане и прибиране и да се съхранява сух и пази от кал? Може ли някакви идеи да предложите.
  Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR

  Коментар


  • #3
   До: Разяснения на Правилник ЕНДУРО или “как ще става на практика”

   Някои мотори имат специално джобче на седалката отпред.
   Обикновено се съхранява в джоб на ръкава на якето или в който и да е джоб на якето. Карнете ще е ламиниран- водоустойчив (страшна екстра) така че варианти колкото фантазия имаш.
   Загубилите карнета получават нов (първия път) без да получават наказание.
   К. Кулев

   Коментар

   Активност за темата

   Свий

   В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

   Най-много потребители онлайн 4,660 в 19:02 на 07-04-20.

   Зареждам...
   X