Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лада 1600

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Лада 1600

  Да Ви представя моята любимка:
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...600.590599.all

  ВАЗ 2106, произведена 1978 г.До 2011 г., когато я купих аз, е била собственост на гражданин от Пирдоп.Някъде около 1980 е претърпяла силен челен удар, при което е последвал сериозен ремонт-смяна на двата калника, дясната страница на коша, престилка и половината маска.След това е карана малко, дали нейните крехки 28 000 км са навъртяни преди или след удара, не може да се каже.
  Придвижих си я на самоход до гаража, след което се позанимавах да пораздвижа малко карбуратора, тъй като втора клапа беше твърдо заяла.Не беше правилно да изминавам 100-те километра оттам до София без да съм прегледал внимателно състоянието на автомобила, но младежа, който се явяваше прекупвач, явно си я караше без да го вълнуват тея неща и каквото зло е имало да се стори, вече е било сторено.
  Закарах я за регистрация в КАТ и след това веднага се заех с ремонта, тъй като имаше какво да не ми хареса.На снимките на линка, ще видите първата и вечер в моя гараж, когато разгледах какво се е правило по купето.Ясно си личи провара на шевовете, с които е заварена страницата към торпедната ламарина.Оставена е отвътре в този вид.Страницата е грундирана и боядисана с блажна боя (сива) направо върху транспортния грунд.Отвътре на коша и всичко останало е боядисано в приблизително същия цвят, направо върху транспортния грунд.Заварките са изпълнени с оксижен.Състоянието на останалата част от купето, на пръв поглед е добро.
  В долната част на страницата със снимките се вижда главата след като ми я изправи един инженер, помолил да не го споменавам поименно-това беше направено нетрадиционно с фрезоване, а не с шлайфане.Новите клапани върху кутииката с фрезери за леглата на клапаните и сглобяването, след смяна на водачите на клапаните с нови, за пежо 1.9 дизел.Това продължава и на втората страница
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.2
  Нови болтове за регулиране на клапаните, кобилици, разпределителен вал с лагерно тяло.Пропуснах да спомена, че главата беше доста износена за тези километри-една кобилица беше много изкопана, вала също беше брак, лагерно тяло износено, водачите износени, само клапаните не бяха износени, но те пък имаха корозия по ръба.След шлайфане щяха да се оправят, но тези новите, много ми харесаха като изработка и реших да ги сменя.Постарах се новите части да са от официалния вносител, ново производство, тъй като има разни подобрения на технологиите през годините.Снимания разпределителен вал е български и не го поставих него.Следват снимки на струговането и полиране на колектора на ротора, тъй като съм любопитен това дали ще намали искренето и износването на четките.Карбуратора и делкото бяха почистени, но по нататък претърпяха още една ревизия, тъй като имаше какво да се желае.
  На трета страница
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.3
  съм направил опити да си направя сам червена емблема, което не се получи от първия път.Същевременно течеше и разглобяване на купето, за да се почисти всякаква корозия, да се обработи купето с по съвременни грундове и да се завари наново по кадърно.Почистването отне много време и усилия, но резултата си струваше.В крайна сметка, десния калник го смених, предната маска и престилка, половината рамка на предното стъкло също.Всичко изчистих от транспортен грунд и грундирах с цинков грунд.Ползвах лакпромски и на кар систем.Стараех се да заварявам с електронитоване, но тъй като тогава бях още съвсем начинаещ заварчик, не се получи добре.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.4
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.5
  В един момент направих нови опити за имитиране на оригиналната емблема, с далеч по добър резултат.Следва финално сглобяване на муцуната и колата замина при един мой добър приятел, инж.Цветан Михайлов, само по заден мост, за да обработи той дъното, вътрешноста и да я боядиса.Аз същевременно се посветих на механиката.За времето през което той се трудеше по купето, аз успях да си ревизирам окачването, ходовата част, кормилната уредба и блока на двигателя.Изцяло нов е само диференциала, поради установено завличане на оста на сателитите.Впрочем от него изкапаха има няма сто грама масло.Всичко почистих и пребоядисах.По окачването смених тампоните на щангите на задния мост, в скоростната кутия по съвет на познат, смених лагера между първичен и вторичен вал.На блока, който беше шлайфан (вече с шлайфане) оставих старите бутала, въпреки надиранията по полите, тъй като луфта на буталния болт беше в допуска.Сегментите смених с нови, вътромера каза, че цилиндрите не са износени.Ключа си дойде в долната граница, без никакви манипулации.Основните лагери бяха леко надрани, шииките на вала-не.Смених и тях и биелните и аксиалния полумесец.Тук е мястото да благодаря на човека, който ме напътстваше със съвети-Бай Ламарин.Благодарение на него, се сдобих с отлични основни лагери Федерал Могул и хубав полумесец.Аксиалния луфт си дойде в допуска.Използвах си стария маховик, но смених съединитиля с нов, Закс... по спирачките всичко е ново, като преправих задните спирачки за накладки за ВАЗ 2105/07, поради по надеждната им саморегулираща система.Приготвени са и нови елементи за задвижването на съединителя, както и нов меден радиатор.Смених втулката на тялото на делкото, поради съмнения за прекалено голям луфт (няма посочени данни за допустимост в литературата за тази кола), челосах отделните елементи на карбуратора и го сглобих с нови гарнитури.Надявам се да не дърпа въздух поне в началото.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.6
  Супортите не останаха златисти, понастоящем са сребристи.По купето беше свалено покритието на дъното, изтъркан грунда, отворени бяха гредите от дясната страна и почистени от корозията.На снимките се вижда и открехната част от съединителя на прага, където отвътре се вижда праг в добро състояние.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.7
  Смиването на боята, търкането и пясъкоструенето на дребно, отнеха много време и предполагам че бяха доста досадно занимание за моя приятел.Аз не успях да му помогна кой знае колко.След почистване, голата ламарина се обработваше с цинков грунд.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.8
  В един момент Цецо я качи на чеверме, за максимално улесняване на предстоящото грундиране и боядисване.Отстрани и виброизолациите от пода вътре.Презавари някои от бруталните ми заварки и изкърпи това което аз не бях успял.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi...0.590599.all.9
  След това започна нанасянето на грундове и шагре-една ръка фосфатен, там където не е цинков, видимо по разликата в цвета.А после и една ръка епоксиден върху тези двата, както и отвътре.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi....590599.all.10
  Последва фугиране на снадките с полиуретанов уплътнител и нанасяне на шагре.Най после се видя и боя с цвета на купето-всичкото това беше боядисано с акрилна боя.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi....590599.all.11
  Започна и подготовката за външното боядисване, при което се оказа че предна лява врата не е изправяна добре след удара и има много кит.Сменен бе външния панел на вратата.Подготовката продължи.Предния капак беше почистен до гол метал, тъй като при предишното боядисване е пръскано направо върху транспортния грунд.
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi....590599.all.12
  http://frysco2103.snimka.bg/automobi....590599.all.13
  Купето беше боядисано и външно, по метода база-лак.Сложихме окачването, блока, скоростната кутия, кардана и кормилната система и миналата седмица си я прибрах в гаража, за да продължа със сглобяването.
  Като цяло дотук съм много доволен как се получава и мога да изкажа много суперлативи и благодарности за работата на Цецо Михайлов.Ефекта на боята беше моя приюмица, тъй като искам гладкоста да е до степен стъкло.Оригинално не е така, но аз държа на този ефект, тъй като смятам, че с този непопулярен цвят ще седи много добре и засега съм убеден, че не съм сгрешил.В момента съм се заел с накичването на останалите неща по нея, като се надявам догодина за топлия сезон да е готова за движение.

  Това е, надявам се да не ми се сърдите за линковете.Толкова много снимки са, а и ги побликувам и в още два форума и най лесно е да ги обновявам в албума.
  Последно редактирано от Frysco; 29-10-13, 01:03.

 • #2
  От: Лада 1600

  Сериозна реставрация си предпиел! Имахме такава кола, и през 89та, баща ми направи ремонт подобен на този който си захванал. Но твоя е по-дълбок, на него му костваше 6 месеца. Без да се занимава с двигателя и купето се ремонтираше не толкова из основи. Ако не е тайна, колко време до тук? И колко в перспектива?

  Коментар


  • #3
   От: Лада 1600

   Имам надежда за България!!!Като има такива способни и грамотни хора като теб ние ще успеем!!!
   От много време не съм виждал нещо такова и толкова перфектно изпълнено!Като имам предвид че Форума се изпълни с ....въздух!!!!
   МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

   Коментар


   • #4
    От: Лада 1600

    Евала !
    - пордължавай все така и дано за напред да има още хиляди проекти

    Коментар


    • #5
     От: Лада 1600

     Лелееееееее! Хвала. Откъде това търпение?! Перфектно става.

     Коментар


     • #6
      От: Лада 1600

      Ами за търпението-не знам... имах моменти в които ми се искаше по бързо да стават нещата, но са били малко.Все пак идеята е за забавление в свободното време.Иначе като време, вече отиваме към четвърта година.Но се надявам да я завърша преди да ги е закръглила.
      Иначе благодаря на всички ви, за добрите думи и оценката.

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 011.jpg
Прегледи:1
Размер:114.4 КБ
ID:5550512Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 002.jpg
Прегледи:1
Размер:142.6 КБ
ID:5550514Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 003.jpg
Прегледи:1
Размер:141.7 КБ
ID:5550515Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 004.jpg
Прегледи:1
Размер:133.5 КБ
ID:5550516Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 006.jpg
Прегледи:1
Размер:105.8 КБ
ID:5550518Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 007.jpg
Прегледи:1
Размер:92.4 КБ
ID:5550519Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 008.jpg
Прегледи:1
Размер:101.2 КБ
ID:5550520Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 009.jpg
Прегледи:1
Размер:92.2 КБ
ID:5550521Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture 010.jpg
Прегледи:1
Размер:99.9 КБ
ID:5550522

      Едит:Тези прикачени картинки исках да ги махна, щото едната се повтаря, а другата е обърната, обаче файловия мениджър се оказа твърде сложно приложения за мен и опита ми-затова се извинявам, че излизат и тези двете.А пък вече не мога да изтрия мнението и да го пусна наново.
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от Frysco; 01-01-14, 21:50.

      Коментар


      • #7
       От: Лада 1600

       При положение,че за тия лади се появи доволно количество ментета части още при соца...справил си се повече от добре.И добре че някак си сте уцелили оригинална арка и калници...Станала е страхотна.Евала.

       Коментар


       • #8
        От: Лада 1600

        Само десния калник смених с нов, плюс предната престилка и маска и рамката на челното стъкло.Напасването на частите ми отне седмица и беше свързано преди всичко с откриване на издуващи се дребни местенца, изкривени при свалянето на ламарините.Десния калник е на "Начало", фирма от Набережные Челны (откъдето идва и името на фирмата), която е един от малкото производители, които Автоваз не ползва за доставчик на резервни части.За мое голямо учудване, щамповката им е перфектна и след играчката по пасването, легна точно на мястото си, за разлика от рамката на челното стъкло, която уж си идва от завода.Единствения кусур на този детайл е че е направен от по-тънка от оригиналната ламарина, но се примирих, при положение, че тези от по дебела са изключително груба и неточна щамповка.Левия калник за щастие нямаше достатъчно ръжда за да бъде сменян-задоволих се да почистя малкото намерена такава и да го обработя с цинков грунд по скритите места, но и тои не е оригиналния, а сменян при предишния ремонт през 80-те, но пък си е истински, дебел и точно щампован.Предната престилка я намерих по старо производство-с издадената напред ламаринка под бронята и дупка за манивела (която за нещастие няма да мога да използвам, понеже новата броня и радиатор, нямат тая екстра... а ми се искаше да мога да си я паля демонстративно с манивелата).Като добавим и две нови ъгълчета за въпросната ламаринка, на практика успях да я възстановя в оригинален вид.
        А за частите, причината да се наводни пазара с толкова много части, къде ментета, къде не е в традиционно слабото ориентиране на завода в Толияти към снабдяване с оригинални части.И до ден днешен официалния доставчик Вазинтерсервиз (по настоящем Лада Имидж) се снабдява с части от трети производители-например накладките ми са на фирма ЕЗАТИ, но са опаковани от Лада Имидж.Отделно самите Лада Имидж си имат и имитатори.В Русия например проблем е намирането на амортисьори произведени наистина в Скопинския автоагрегатен завод (СААЗ).Такива които са опаковани и представяни за тяхно производство-много.По същия начин стоят нещата и със частите от Димитровградския автоагрегатен завод ДААЗ(руския Димитровград, кръстен е също на Георги Димитров... като нашия и сръбския), както и с официалния доставчик на кардани за Автоваз-ОАО Кардан гр.Сызран.
        Иначе ориентирането в морето от части не е много трудно, но иска много опит и набито око.Почти всички части в моята лада са от Лада Имидж или Вазинтерсервиз.

        Коментар


        • #9
         От: Лада 1600

         Останах без думи, радвам се че имаш такова голямо търпение, да не говорим за майсторството и изпипването до най-дребните детайли. Ладичката е станала красавица, поклон за това

         Коментар


         • #10
          От: Лада 1600

          Благодаря... по настоящем се боричкам с два проблема.Първия е че заредих спирачките с течност и резултата е че педала ми има огромен ход.Заподозрени са задните цилиндърчета, които трябваше да са саморегулиращи се, защото смених системата с такава от ВАЗ 2105/07... но май се оказва, че само са ми ги продали за такива.И тъй като човек винаги има какво ново да научи, не съм знаел просто да пробвам да дръпна буталцата, за да разбера самозаконтрят ли се.Признаците са налице-при дръпната ръчна, педала става нормално твърд.
          Втория проблем е, че съм си направил приблизителния реглаж на предницата съвсем неправилно и сега имам повече завой надясно.Заблудата ми идва от факта, че реших че средата на средната кормилна щанга съвпада със средата на моста, метнах два белега, "центрирах" си волана по тях, опънах канапа и настроих сходимоста и воала-десния спирачен маркуч влиза в пружината.Чукча писатель отвори тази вечер руския нет и бързо намери обяснение на заблудата.Следва пререгулиране наново, тея дни.Колата ще мине през стенд, но искам да ида до стенда с поне приблизително настроена предница, тъй като преди това и годишен преглед трябва да се мине...

          Но си работя с удоволствие.От време на време блъскам глава в някоя загадка, но като я разгадая, удоволствието е голямо.Другото е лесно-отвиваш, завиваш, правиш, настройваш-операции които не изискват напрягане.Достатъчно е спокойствието, че знаеш какво правиш и какъв резултат гониш.

          Коментар


          • #11
           От: Лада 1600

           Браво колега, за положеният труд! Направо е уникална!
           За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
           Honda Dominator 650
           088ЧЧ93979-->Борис
           0878956Ч38-->Борис

           Коментар


           • #12
            От: Лада 1600

            Ах,красавица....хулиганка...

            Коментар


            • #13
             От: Лада 1600

             Това с спирачните цилиндърчета не го разбрах, нали на всички освен 2101/02 са самозаконтрящи... т.е. и 03 и 06. 05.07.. трябва да са такива.. или присто си ги купил за самозаконтящи, а са се оказали жигулски? То всъщност и така да е по-големия ход на педала ще си остане жигулски, и не можеш го върна в по-малки граници!

             Коментар


             • #14
              От: Лада 1600

              Първоначално публикуван от Pancho77 Преглед на мнение
              Това с спирачните цилиндърчета не го разбрах, нали на всички освен 2101/02 са самозаконтрящи... т.е. и 03 и 06. 05.07.. трябва да са такива.. или присто си ги купил за самозаконтящи, а са се оказали жигулски? То всъщност и така да е по-големия ход на педала ще си остане жигулски, и не можеш го върна в по-малки граници!
              Саморегулиращи се са само за 04,05, 07 моделите. На 03 и 06 не са.

              Коментар


              • #15
               От: Лада 1600

               Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
               Заподозрени са задните цилиндърчета, които трябваше да са саморегулиращи се, защото смених системата с такава от ВАЗ 2105/07... но май се оказва, че само са ми ги продали за такива.И тъй като човек винаги има какво ново да научи, не съм знаел просто да пробвам да дръпна буталцата, за да разбера самозаконтрят ли се.Признаците са налице-при дръпната ръчна, педала става нормално твърд.
               Втория проблем е, че съм си направил приблизителния реглаж на предницата съвсем неправилно и сега имам повече завой надясно.
               Няма такива произведени "саморегулиращи" цилиндърчета за Лада,всички са един тип.На основните модели регулирането се извършва със ексцентрик,който при завъртане приближава накладката до барабана,на който има челни отвори и със луфтомерна пластина 0,15-0,20мм се установява разстоянието накладка-барабан.При нормално натегната ръчна спирачка(4-6 зъб)педала не потъва повече от 4-6см,без ръчна(не регулирана) хваща от втория-третия път.При другият модел,саморегулиращисе са накладките,на които има поставени челно яки пружини във овален отвор,на "тавите" на които се монтират,липсват ексцентрици,и имат щифтове във които влизат споменатите пружини.Идеята е при напомпване,накладките да приплъзнат във пружините и автоматично да си осигурят необходимият луфт,без да се връщат във изходна позиция,като условието е същото като по-горе,без регулирана ръчна,забравяш за спирачки.
               За предницата,разстоянието между двата рога на които са закрепени паразитният хебел и секторната кутия трябва да се спази точно(не се сещам колко беше,трябва да се види във някое ръководство),фабрично поставят шайби със различни дебелини между сектора и рога за уточняване.Най-често се случва потъване на сектора във рога(при превземане на бордюр или при странично подхлъзване и удар във нещо твърдо на предно дясно колело,или замяна на подкалник монтиран едно към дето дойде),от което следва презавиване на дясно и недозавиване на ляво(може да се компенсира със удължаване на дясната и скъсяване на лявата кормилна щанга,но не е препоръчително).Провери си разстоянието между двата рога и ако трябва подложи шайби,ако всичко е точно двете регулиращи се щанги към хебелите ще са със еднаква дължина и завоите ще са еднакви.При стенд на предницата,трябва да се спази условието за еднакви по дължина щанги,за да се запазят еднакви завоите,повечето оператори регулират само от едната във зависимост коя се развърта по-лесно.
               Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X