Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

    Имаше или отделна тема, или в тази някъде по-напред подробно се обсъждаше. Здравите сили (според които от Чернобил на момите само дето са им станали по-дълги краката и т.д.) застъпваха от "програма максимум" до "програма минимум" (туй по ленински, нали), демек първо, че никой не правел вече глазура с оловни съединения (колежка от форума пусна всичките си глинени съдове - ново купувани, на някакъв спектроскоп и изпадна в потрес) па и да правел (след анализите на колежката) - то хич не било опасно, щото дрън-дрън... (а една от теориите за упадъка на Римската империя е, че се изродили именно заради използването на оловни прибори, оловни съдове и гледжосани с олово грънци)... Аз от стари хора знам, че глинен съд с глазура отвътре е само за украса
    Така е, но сега има безоловни глазури. Ако съдът изобщо не е глазиран, е почти невъзможно да се измие добре(освен в миялна, там става). А за римляните - там е станало не със съдовете, а със съхраняването на вино в оловни стомни - оцетна киселина + олово = оловен ацетат. Доста отровен и сладък на вкус. А те, завалийте, са мислели, че така се подобрява вкуса на виното. Е, подобрява се наистина, но ...Помогнали са и оловните прибори и водопровода от оловни тръби.

    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

    Коментар


    • Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение

      Така е, но сега има безоловни глазури. Ако съдът изобщо не е глазиран, е почти невъзможно да се измие добре(освен в миялна, там става). А за римляните - там е станало не със съдовете, а със съхраняването на вино в оловни стомни - оцетна киселина + олово = оловен ацетат. Доста отровен и сладък на вкус. А те, завалийте, са мислели, че така се подобрява вкуса на виното. Е, подобрява се наистина, но ...Помогнали са и оловните прибори и водопровода от оловни тръби.
      Eто я темата:
      Първоначално публикуван от bgrali Преглед на мнение
      От: Глинени гювечи - гледжосване и други

      Пиша със закъснение, защото снощи прочетох темата. И днес помъкнах в работата едно капаче на гювече.
      Резултатът е направо шокиращ за мене!
      Мерих го от долната страна, където няма шарки, а е само глечта.
      За пояснение - няма как да видя леки елементи (по-леки от калий), а голяма част би трябвало да е силиций.
      НО... От това, което видях, има малко барий, пренебрежимо количество желязо, и останалото е само ОЛОВО!
      Направо побъркващо.В интерес на истината, нямам спомен колко е годишно това капаче. Ще вземя тези дни да измеря и капака на новия ми гювеч, който е на 2-3 години. Да видя дали и там ще е подобно положението. Няма как да меря цели съдове (отвътре съвсем не става), но с капаците няма проблеми.
      Като видя една позната, която е завършила силикати, ще я питам доколко тази гадория след като е изпечена, може да преминава в храната.
      Има и линкове, вкл. за (оловния) крах на Римската империя
      Аз в гледжосан глинен съд, особено купен от КаЭмБея-Китай-Турция няма да сложа нищо, предназначено за ядене. Камо ли да седна да готвя в такъв.
      - Не подскажете ли в который концлагерь нас везут?
      - Не знаю, не интересуюсь политикой.

      Коментар


      • bgrali
        bgrali коментира
        Редактиране на коментар
        Българските грънци от поне няколко години са без олово - проверено от мене. За вносни не знам.

      • Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        По какво се познават българските? Когато дори гърненцата за кисело мляко от Гинци и Бързия са китайски (проверено) ?

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

    Зареждам...
    X