Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кулинарно порн0 за пре-десетоноемврийски дъртаци

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

    Имаше или отделна тема, или в тази някъде по-напред подробно се обсъждаше. Здравите сили (според които от Чернобил на момите само дето са им станали по-дълги краката и т.д.) застъпваха от "програма максимум" до "програма минимум" (туй по ленински, нали), демек първо, че никой не правел вече глазура с оловни съединения (колежка от форума пусна всичките си глинени съдове - ново купувани, на някакъв спектроскоп и изпадна в потрес) па и да правел (след анализите на колежката) - то хич не било опасно, щото дрън-дрън... (а една от теориите за упадъка на Римската империя е, че се изродили именно заради използването на оловни прибори, оловни съдове и гледжосани с олово грънци)... Аз от стари хора знам, че глинен съд с глазура отвътре е само за украса
    Така е, но сега има безоловни глазури. Ако съдът изобщо не е глазиран, е почти невъзможно да се измие добре(освен в миялна, там става). А за римляните - там е станало не със съдовете, а със съхраняването на вино в оловни стомни - оцетна киселина + олово = оловен ацетат. Доста отровен и сладък на вкус. А те, завалийте, са мислели, че така се подобрява вкуса на виното. Е, подобрява се наистина, но ...Помогнали са и оловните прибори и водопровода от оловни тръби.

    Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
    имат право да гласуват на избори.

    Коментар


    • Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение

      Така е, но сега има безоловни глазури. Ако съдът изобщо не е глазиран, е почти невъзможно да се измие добре(освен в миялна, там става). А за римляните - там е станало не със съдовете, а със съхраняването на вино в оловни стомни - оцетна киселина + олово = оловен ацетат. Доста отровен и сладък на вкус. А те, завалийте, са мислели, че така се подобрява вкуса на виното. Е, подобрява се наистина, но ...Помогнали са и оловните прибори и водопровода от оловни тръби.
      Eто я темата:
      Първоначално публикуван от bgrali Преглед на мнение
      От: Глинени гювечи - гледжосване и други

      Пиша със закъснение, защото снощи прочетох темата. И днес помъкнах в работата едно капаче на гювече.
      Резултатът е направо шокиращ за мене!
      Мерих го от долната страна, където няма шарки, а е само глечта.
      За пояснение - няма как да видя леки елементи (по-леки от калий), а голяма част би трябвало да е силиций.
      НО... От това, което видях, има малко барий, пренебрежимо количество желязо, и останалото е само ОЛОВО!
      Направо побъркващо.В интерес на истината, нямам спомен колко е годишно това капаче. Ще вземя тези дни да измеря и капака на новия ми гювеч, който е на 2-3 години. Да видя дали и там ще е подобно положението. Няма как да меря цели съдове (отвътре съвсем не става), но с капаците няма проблеми.
      Като видя една позната, която е завършила силикати, ще я питам доколко тази гадория след като е изпечена, може да преминава в храната.
      Има и линкове, вкл. за (оловния) крах на Римската империя
      Аз в гледжосан глинен съд, особено купен от КаЭмБея-Китай-Турция няма да сложа нищо, предназначено за ядене. Камо ли да седна да готвя в такъв.
      Das Tausendjähriges Kürbisreich

      Коментар


      • bgrali
        bgrali коментира
        Редактиране на коментар
        Българските грънци от поне няколко години са без олово - проверено от мене. За вносни не знам.

      • Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        По какво се познават българските? Когато дори гърненцата за кисело мляко от Гинци и Бързия са китайски (проверено) ?

    • Да повдигне темата, че позамря...

      От известно време експериментирам с гозби от републиките на бившия съсъсъръ. Къде успешно, къде не.

      Та една рецепта дето ми се получи. Аджика. Пикантен грузински сос/подправка/дип.

      Продукти:
      400 гр домати
      400 гр червена капия
      100 гр чесън
      100 гр люти чушки
      50 гр оцет (аз ползвам балсамико, заради цвета)
      30 гр захар
      20 гр сол
      100 гр зехтин

      Зеленчуците (домат, чушка, чесън, люти чушки) ги минавам на чопър. Доматите допълнително ги минавам и на блендер, щото не обичам домати по принцип. Капията я чистя от семките и ципите, но лютата чушка си я меля директно със семките. Сипвам зехтина в дълбок съд (желателно тефлонов, да не загаря), загрявам на силен котлон и вътре слагам наситнените зеленчуци. Като кипне сместа - добавям солта, захарта и оцета. Намалям котлона до 5/9 и оставям леко да къкри, като периодично разбърквам. Така 30-40 минути, докато се посгъсти. И готово. Тези продукти са достатъчни за да напълните един буркан от кисели краставички (680 гр). За люти чушки ползвам обикновени "рибки" от супера. Получава се леко пикантно по моя вкус. Ако обичате по-люто, можете да играете с грамажа на лютите чушки, или да ползвате по люти сортове.

      Резултатът - леко пикантен сос, подходящ за овкусяване на паста (спагети, пелмени, равиоли, вареники) , печено месо (особено на скара), супи, дип за разни чипсове, разядка, мексиканско и тн. Особено с мерджемек чорбасъ е трепач, лично пробвано.
      NIKSD: Самосъзнанието се мери по липсите във фиша за заплатата...
      Ясен: Това е пораженчески подход. Аз обмислям как да започнат да МИ плащат данъци.

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Ми то това е почти рецептата за нашенска лютеница...

      • windwarrior
        windwarrior коментира
        Редактиране на коментар
        Поне при мен резултата силно се различава от лютеница. И на външен вид, и на мирис/екус.

      • veskov
        veskov коментира
        Редактиране на коментар
        То че ще е добро ясно, само не си го представям с чорбата (май щото не я тача пасирана), но ще се пробва, задължително.

    • Такъв сос (ама без лютото, че децата) последно правих преди около седмица-десет дена за гарнитура на печен паламуд, но досега съвсем не му знаех заглавието, даже не предполагах,че има.
      А какво е мерджемек чорба?
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • windwarrior
        windwarrior коментира
        Редактиране на коментар
        Крем супа от червена леща и други зеленчуци, с пържен доматен сос и подправки. Много я обичам, особено жената като я сготви.

    • Заглавието му тук е лютивка или апетитка. Разликата с лютеницата е, че е по-люто и има характерен вкус и аромат от лютите чушки и вероятно чесъна.
      Suzuki Samurai SJ80 (Заводски на пружини)
      Nissan Х-Trail 2.5 ГИ автоматик, 2004г.
      Телефон - в профила!

      Коментар


      • windwarrior
        windwarrior коментира
        Редактиране на коментар
        Да, вкуса определено е по чушко и чесъно наситен от лютеницата.

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 7,066 в 15:57 на 11-07-20.

    Зареждам...
    X