Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

  (копирам го от един друг форум)
  За съжаление е на английски.

  Темата е наистина интересна. Ще си позволя да направя малко извадки, които ми направиха впечатление. Няма да е особено подробно, нито пък е цялата информация, понеже слушах с едно ухо и то докато върша други неща, но ще е интересно за хората, които нямат време или желание да изслушат всичко.


  Ако спиш 4-6 часа на нощ, ще имаш същите нива на тестостерон, каквито има 10 години по-стар от теб човек. Липсата на сън те състарява с десетилетие.
  Ако предния ден си упражнявал дадено нещо, то на другия ден ще си с 20-30% по-ефективен от колкото в края на тренировката/учението от миналия ден.
  Правено е проучване измежду професионалните атлети и се е оказало, че разликата между 5 и 9 часа сън е и разликата от 60% шанс да се контузиш през сезона.
  Спиш по-малко - живееш по-кратко. Също така докато сме будни изпитваме ниски нива на мозъчно увреждане, които съня в последствие компенсира.
  Недостатъчния сън през голяма част от живота ни е и един от водещите фактори за това дали ще развиеш болестта на Алцхаймер. Беше споменато и наднорменото тегло, развитието на различни видове рак и т.н. най-често при хората, които карат нощни смени. Човека го обяснява много просто и подробно.
  Ако не си спал 20 часа си в същото физическо и умствено състояние както, когато си пиян. В Щатите на всеки 30 секунди някой умира, поради това, че той или някой друг е заспал зад волана. Катастрофите от този тип са повече от тези при каране под влиянието на алкохол или наркотици взети заедно. В училище в Уайоминг са преместили първия час от 7:35 в 8:35 и за една година катастрофите на път за училище са намалели със 70%.
  Броят на хората, които могат да карат с 6 часа сън, без това да им се отрази по някакъв начин, закръглен и обърнат в проценти е 0.
  Когато преминаваме към лятно часово време, случаите на сърдечни удари се увеличава с 24%, а когато преминаваме към зимно, намаляват с 21%.


  И още доста, доста информация, която си заслужава да се чуе. Както и какво влияние оказва недоспиването към каква храна посягаме и в повечето случай са се вредни неща, или да кажем не толкова полезни. Което води до наднормено тегло и други здравословни проблеми.

  Надявам се че съм бил полезен и повече хора ще го излушат/изгледат (то няма много за гледане)


  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

 • #2
  От: Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

  Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
  В Щатите на всеки 30 секунди някой умира, поради това, че той или някой друг е заспал зад волана.
  мммм това прави 2880 на ден. Приблизително толкова са жертвите от пътни инциденти в света. В САЩ жертвите по пътищата са приблизително толкова ама на месец.
  deyan_h: ...крясъците за учебниците бяа се от ора, дето тези учебници не са ги чели

  Коментар


  • #3
   От: Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

   Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
   мммм това прави 2880 на ден. Приблизително толкова са жертвите от пътни инциденти в света. В САЩ жертвите по пътищата са приблизително толкова ама на месец.
   Абе ти що разваляш "новината"?
   יעבור
   «И това ще мине»

   Коментар


   • #4
    От: Полезна информация за съня и какво става с тялото ни

    Малко се дразня от такива неща. Впрочем половината от другите факти са приблизително толкова достоверни ама е по-дълго за обясняване.
    deyan_h: ...крясъците за учебниците бяа се от ора, дето тези учебници не са ги чели

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

    Зареждам...
    X