Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медузата Хидроид (Turritopsis nutricula)

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Медузата Хидроид (Turritopsis nutricula)

  Единственото безсмъртно същество на Земята, вероятно е медузата Хидроид (Turritopsis nutricula), която има диаметър едва 4-5 мм,. Тя е уникално животно, което е способно да се подмладява, според вестник The Times. Обикновено медузите загиват след размножаването си, обаче Turritopsis умее да се възвръща от стадия на “възрастна” медуза към „детския“стадий на полипа.
  Теоретично, този цикъл може да се повтаря до безкрайност, което прави дадено същество потенциално безсмъртно. Turritopsis nutricula са намерени в топлите тропически води, но учените подозират, че този вид се разпространява и в други райони.
  Медузите и хидрите отдавна вече са попаднали в полезрението на биолозите и генетиците, които се надяват с помощта на тези същества да разкрият тайните на процеса на стареенето. Теорията за „биологичното безсмъртие“ на хидрата била представена още през XIX век, а в края на 1990-та експериментално било доказано, че хидрите не умират поради стареене.
  Трябва да се отбележи, че на биолозите са известни и други „безсмъртни“ клетки, способни при благоприятни условия да се делят безкраен брой пъти. Към такъв вид се отнасят, например, стволовите клетки.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1262723351_turritopsis-nutricula.jpg
Прегледи:1
Размер:54.2 КБ
ID:5988374

  Медузите обикновено умират, след като дадат потомство, но Turritopsis се връща към цикъла си на полова незрелост, след като стане възрастна, и може да се подмладява. Мекотелото с диаметър 4-5 мм е известно като представител на клас хидрозоа и е единственото, известно на учените, което може да се връща към младежкото си състояние на полип. Теоретично, този цикъл може да се повтаря безкрайно, което прави медузата потенциално безсмъртна.
  Turritopsis се среща в топлите тропически води. Предполага се, че се разпространява по света, когато корабите източват баластната си вода в пристанищата. Макар да живеят уединено, тези животни са хищници и се размножават безполово от фазата на полип.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Anthro_Turritopsis_Nutricula_by_rrferreirah.jpg
Прегледи:1
Размер:40.9 КБ
ID:5988375

  Медузата и характерното за нея обръщане на посоката на стареенето сега се изследват от морски биолози и генетици. Те предполагат, че мекотелото се подмладява чрез процеса трансдиференциация, в който клетките се превръщат от един тип в друг. Клетките обикновено сменят ролите си, когато части от един орган регенерират. В жизнения цикъл на Turritopsis обаче изглежда, че това е нормално състояние.
  Сега те могат да бъдат намерени в океаните по света, а не само в родните води на Карибско море. „Свидетели сме на една инвазия в световен мащаб“, казва д-р Мария Миглета, от Смитсоновия институт за тропическите морета.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:turritopsis_immortalmedusa.jpg
Прегледи:1
Размер:86.7 КБ
ID:5988377Натиснете снимката за да я уголемите

Име:tumblr_m80l02MypD1qemlca.jpg
Прегледи:1
Размер:28.5 КБ
ID:5988376

  Медузите и хидрите отдавна са в центъра на вниманието на биолози и генетици, които се надяват, че с помощта на тези организми ще разберат каква е тайната на процеса на стареенето.Теорията за безсмъртието на хидрите се е появила още през 19в. В края на 90-те години на миналия век експериметантално е доказано, че хидрите не умират заради старост.
  Инфо е харесано за Bас от Линк , Линк и www.google.com

  LZ1ZAH

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X