Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Измерване на транзистор с мултицет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Измерване на транзистор с мултицет

Здравеите на всички,нов съм във форума както и да е ,моля да бъда извинен,ако съм престъпил някое от правилата на форума и за това как съм си формулирал въпроса и тои е...Да минем направо към въпроса и тои е :
    По какъв начин, става диагностициране-разбираите тестване за изправаност на транзистор с помоща на небезизвестния измерв.уред (мултицет),било то:МОСФЕТИ,биполярни и др.Аз мисля ,че положителна сонда на база и отрицателна на колектор ,или емитер трябва да има (0.3-0.7в.)при силициеви "НПН" преход, и при разменени разноимени полюси на мултицета при същия преход да има (''0'') стоиност.Същото такова по обратен ред при "ПНП" преход.Правилно ли мисля или не.Моля поправете ме,ако греша бих искал да узная ,как се прави едно такова измерване при пове4ето видове,разпространени транзистори.Благодаря предварително на отговорилите.

От: Измерване на транзистор с мултицет

Преди всичко, различните видове транзистори (биполярни, PN полеви, MOS полеви със собствен канал, MOS полеви с индуциран канал, както и съставните - Дарлингтон, IGBT или пък няколко отделни еднакви транзистора в един корпус) работят по различен начин и са различно устроени. Различните защитни добавки в тях (най-често диоди или ценерови диоди) не улесняват много проверката.

Донякъде адекватно с омметър могат да се проверят само биполярните транзистори без защитни елементи. Двата им прехода трябва да пропускат ток само в едната посока, а между колектор и емитер при свободна база не би трябвало да протича забележим ток. Ако тези неща се проверят, са елиминирани основните начини на повреждане на биполярния транзистор, но това съвсем не дава гаранции, че транзисторът е в заводски параметри. Обикновен двоен диод би се държал по същия начин, а той никога и нищо няма да усили.

При полевите транзистори изобщо нещо може да се провери, но характерните за тях повреди (частичен пробив на гейта примерно) са трудни за диагностика с прост прибор.

По-сериозен начин да провериш състоянието на транзистор от всякакъв вид е да го свържеш към проста схема, която да го вкара в генераторен режим със звукова честота, която просто да чуеш през някаква пищялка. Мултивибраторите са особено удобни за тази цел.

Коментар

Много благодаря за информацията ,ще ми бъде от полза.

Възможно ли е да ми пратите принципна схема на варианта с мултивибратора?Ще ми трябва ли някакъв вид охладител ,за по мощни транзистори?
      Последно редактирано от sparkybg; 19-05-13, 16:31.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        По-сериозен начин да провериш състоянието на транзистор от всякакъв вид е да го свържеш към проста схема, която да го вкара в генераторен режим със звукова честота, която просто да чуеш през някаква пищялка. Мултивибраторите са особено удобни за тази цел.
        Някъде на тавана мисля, че имам подобна самоделна играчка Беше втората схема коята се правеше на кръжока по електроника след "мигача", което на практика е същото без един транзистор
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:tr.jpg
Прегледи:1
Размер:95.0 КБ
ID:5482717
        напрежението малко е объркано, ама нищо
        Последно редактирано от sharkydog; 19-05-13, 16:28.
        нема начин да нема начин
        Ford Maverick 2.4 бензин/газ 1998г, екстри - изгнили шаси и купе, разтракано окачване, 1бр мъртъв цилиндър на бензин
        LZ2SHD, нула осем 8 seven 0 4 едно сто 90 и едно

Коментар

...или просто си купувате най-евтиния мултицет от бакалията, дето си има гнездо за тест на транзистори и ви показва усилването им и в права, и в обратна посока. Предполагам 10-15 кинта ще са достатъчни.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            ...или просто си купувате най-евтиния мултицет от бакалията, дето си има гнездо за тест на транзистори и ви показва усилването им и в права, и в обратна посока. Предполагам 10-15 кинта ще са достатъчни.
            По този въпрос съм се чудел, какво точно измерва мултицета в този случай?
            нема начин да нема начин
            Ford Maverick 2.4 бензин/газ 1998г, екстри - изгнили шаси и купе, разтракано окачване, 1бр мъртъв цилиндър на бензин

Коментар

Че какво има за чудене? Измерва усилването (бетата) на транзистора. Пуска ток през базата и гледа какво става в колектора.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Просто не съм го знаел
                нема начин да нема начин

Коментар

То хубаво, ама този прибор не проверява дали колекторния ток изобщо зависи от базовия. Просто пуща 1ма на базата и около 5в на колектора. Колкото мине - показва. На резистор 100ом ще покаже усилване около 50. Така че с него можем да измерим усилването на транзистор, за който по друг начин знаем че работи.

И всичко това - само ако е биполярен.

Коментар

Първоначално публикуван от sharkydog Преглед на мнение
                    Някъде на тавана мисля, че имам подобна самоделна играчка
                    Аз пък се минах да правя два мултивибратора - един с pnp и един с npn транзистори.

Коментар

То хубаво, ама този прибор не проверява дали колекторния ток изобщо зависи от базовия. Просто пуща 1ма на базата и около 5в на колектора. Колкото мине - показва. На резистор 100ом ще покаже усилване около 50. Така че с него можем да измерим усилването на транзистор, за който по друг начин знаем че работи.

И всичко това - само ако е биполярен.
                      Много просто - гнездото е направено така че да можеш да пробваш и база-емитер и база-колектор прехода. И двата имат усилване, примерно различаващо се 2-50 пъти.

ПП: И естествено че говорим за биполярен. JFET се тества с батерия от 9 волта и два крака на късо например. При MOSFET вече е по-сложно да тестваш друго освен пробив гейт-сорс, гейт-дрейн и дрейн-сорс и паразитния диод сорс-дрейн. Но общо взето ако тия 4 неща са му в ред, рядко има други изненади. МОже естествено и с 9 волтова батерия на гейт-сорс да му мериш съпротивлението, макар че ако си стигнал до там че да имаш милиомметър, много преди да го тестваш просто ще си го сменил, защото по един или друг начин вече си разбрал че е нефелен.
                      Последно редактирано от sparkybg; 19-05-13, 17:37.

Коментар

Мосфетите могат да се тестват и с обикновен мултицет. Трябва да се знае кой крак какво е и полярността на транзистора. Трябва да се знае и кое е плюс и минус на мултимера в режим омметър или измерване на преходи.

Методът е следния - измерва се транзистора за пробиви.
                        Ако няма такива, преходът G-S се зарежда в права посока*, след което се измерва дали D-S е променил съпротивлението си.
                        Следващата стъпка е зареждане на G-S в обратна посока и се измерва дали D-S е запушен.
                        Всички измервания D-S се правят само в права посока.

Зареденият капацитет на G-S дава някакво време за измерване. Колкото по-маломощен е транзисторът, толкова по-малък е тоя капацитет, респективно и времето за работа (отпушен или запушен D-S).
                        По време на измерванията транзисторът трябва да е разпоен от околните компоненти и да не се пипат с ръка изводите му. В противен случай, номерът със заряда на гейтовия капацитет не бачка.

* права посока - за N канален транзистор, + на гейта (дрейна), - на сорса. За P канален, наопаки.
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Да разчиташ на заряда на плаващ гейт е доста амбициозно, гейтът все пак има утечка, както и цялата конструкция на транзистора. Еле пък ако транзисторът има нещо защитно, закачено за гейта. Има в цялата работа и капацитет, и паразитна проводимост гейт-дрейн и какво ще направят те не е проста сметка.

Отделно че трябва да си приготвиш източник с напрежение над праговото, но под допустимото. Което не за всички транзистори е работното напрежение на омметъра. А след като си го приготвил, можеш да не го откачаш.

Но за тези транзистори, за които работи - определено хитър метод.

Коментар

Ама аз не развивам хипотези, а обяснявам как става номерът.
                            Всеки е свободен да не го използва...
                            Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Отделно че трябва да си приготвиш източник с напрежение над праговото, но под допустимото. Което не за всички транзистори е работното напрежение на омметъра. А след като си го приготвил, можеш да не го откачаш.
                              Източника е 9 волтова батерия, ако няма друго. Май няма MOSFET, дето да не устиска на това.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X