Здравейте намирам се в Германия нося си комплект на булсатком от Б-я при настройване хващам спътник 3/4 по наляво 2/3 и още по наляво и малко на долу 5/6 само не ми излиза 7/8 прочетох темата във форума за настройки но никой не пише за този спътник 5/6 а гугъл ми дава ориентация точно към този 5/6 ако някой знае на къде е нашият спътник от този 5/6 ще съм му много благодарен.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем с настройка на булсатком
Свий
X
-
От: Проблем с настройка на булсатком
Тук е за Русе. За пръв път ми беше и си я монтирах и настроихНастройка на ан.doc. И ти ще се справиш!Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!
-
Виж това.http://www.dishpointer.com/.Напиши си адреса и спътника HELAS орбитално положение 39 E.
Може да те ориентира по лесно накъде да насочиш антената.Румен Николов
0888 358 572
Коментар
-
Здравей колега,
От линка на колегата Румен Николов-sineto, задайте вашето местоположение и спътник Hellas 2. Ориентирайте се по околните сгради накъде грубо трябва да насочите антената.
Монтаж на антената
Антената трябва да е монтирана така, че да има пряка (чиста) видимост към спътника плюс 20° във всяка посока. Сигнала не трябва да минава през дървета, дори и да улавяте сигнал - при лошо време или при разлистване сигналът ще прекъсне.
Ако е възможно монтирайте антената така, че кабелното трасе да е възможно най-късо и да имате възможност да обслужвате периодично антената (корекции след силен вятър, почистване от сняг).
Проверете дали стойката на антената е вертикална и задайте елевацията. За Германия ще е 25-26°. После нагласете корекцията на поляризацията. За Германия ще е около -22°, т.е. като застанете срещу антената, кабела от конвертора трябва да сочи нещо от типа на 8 часа. Не затягайте силно болтовете на конвертора.
Преди да започнете да търсите спътника се уверете, че конекторите са добре поставени и имате електрически контакт.
Притегнете болтовете за елевацията и тези за азимута не много силно.
Изкарайте на екрана сигнал индикатора.
Сигнал индикатора при Булсатските приемници се изкарва от Меню->Други->сигнал индикатор. Настройте на транспондер 12524. Показателите са 2 - сила на сигнала в % и Eb/No в dB, което представлява качеството на сигнала. За да се "отвори" програма, Eb/No трябва да е по-голямо от 6, останалото е запас за лошо време.
Стъпките са следните:
Въртете наляво и надясно докато уловите сигнал. Ако сигнал индикатора отчита %, а Eb/No е 0, уцелили сте друг спътник.
При отчитане едновременно на силата на сигнала и Eb/No, въртете леко в ляво и дясно докато намерите максимума. Затегнете болтовете за корекция на азимута.
Започнете леко на движите антената нагоре и надолу докато намерите максимума на сигнала по елевация. За целта е добре болтовете да са затегнати леко за да позволяват плавно движение. Като намерите максимума, затегнете. Имайте предвид че при затягането може да промените леко азимута и елевацията.
Фина настройка.
Движете плавно конвертора напред-назад в леглото му (ако типа на захващане позволява това). По този начин търсите фокуса на огледалото на антената. Като намерите максимума, започнете да въртите конвертора внимателно наляво и надясно за да намерите максимума на сигнала по поляризация.
Ако антената ви е 60см. ще имате добра настройка при показатели силата на сигнала около 48-50% и Eb/No 12-13.
Покритие на Hellas2
Успех!По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...
Коментар
-
Здравейте,
Искам да споделя своя опит с неволите си по настройка на сателитни антени по Европа, за да не се мъчите като мен.
В Берлин си купих сателитна антена 35 см в куфар, с компас, кабели, накрайници и различни джаджи за закрепване на различни профили плюс вакум за стъкло. С две думи, антена мечта за хора в командировка. Компактна, в куфар - не се смачква при транспорт и така нататък. Пробвах я като се прибрах в България. Настройката ми отне не повече от 5-10 минути и работеше прекрасно.
При първото заминаване към Германия я хвърлих в багажника и си взех HD приемника на Булсаткома. Мястото където бях е между Щутгард и Карлсруе - Пфорцхайм. Близо 1 седмица се мъчих по 1 час след работа докато се стъмни, но нещо не се получаваше. Купих допълнително един стрелкови и електронен уред за по 25 евра и с 300 зора хванах първа програма и още няколко на същия транспондер, за HD и дума не можеше да не става. На другия ден заваля дъжд и сигнала изчезна навсякъде. След ден два се оправи времето и сигнала проби пак, но на снежинки. Ядосах се и реших да пробвам с друга антена. Попадна ми една 60 см. С нея изскочиха нормалните канали, но HD се хващаше трудно и при поява на облаци изчезваше. При по-плътни и облаци и част от нормалните канали се губеха.
На по-късен етап си закупих малко по-сериозен уред за настройка на антени. С него видях в цифри силата на сигнала с различните диаметри антени.
Ако искате да гледате Булсатком в Германия, антената ви трябва да е минимум 80 см. Сега съм с такава и пак като дойдат тежките облаци или завали като из ведро, сигнала засича или направо изчезва. При хубаво време няма проблем.
Успех с настройките!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар