Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разни въпроси за радиостанция?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Разни въпроси за радиостанция?

  Колеги, получих на лично съобщение цитираните по-долу въпроси. Цитирам го тук, все пак идеята на форумите е повече хор да се ползват от една информация, а не да се опитвам еднолично да отговарям на всичко...


  С пожелание за успех на колегата, предлагам все пак да започна с преглед на разделите тук, пък своевременно ще отговаряме...


  Казвам се Красимир и имам голяма молба да ми споделите някои неща относно познанията си по радиотелефония или казано накратко, по радиостанциите! Имам завършен курс по радиотелеграфия преди много години, още в бившите ОСО, за което получих удостоверение. На военното обучение в училище/тогава/ пак ни занимаваха с радиотелеграфия, но по-късно в казармата не можах да служа като радиотелеграфист, защото нямах връзки. По-късно се занимавах с радиотехника /активно десетина години/, но бавно прекратих заради естеството на работата ми и липсата на свободно време. Винаги ме е блазнило и съм наддавал ухо през годините за всичко свързано с радиотелеграфия и радиотелефония, но от по-далеч. Срещнах ваши споделяния /може би са били доста назад във времето, а и по-нови, но съм изчел почти всичко, до което се докопах/, където ме впечатлиха много неща, които сте споделяли и съветвали и за това сега ви пиша. Чета документация за станция Baofeng UV-9R /такава съм си харесал/ и си обяснявам някои неща, но ...много вода е изтекла... Ако имате поглед върху менютата на тези или подобни станции, като съкращения на термини и параметри и какво значат те, моля споделете! Изчел съм ръководството на станцията и въпросите ми се увеличиха! Ще се радвам много да науча нови неща. Ще си подредя въпросите по групи и започвам с първата:
  1. Доколкото съм запознат и си обяснявам нещата, първо са въведени аналоговите кодове CTCSS, като честоти с които честотно се модулира носещата, а после и DCS цифровите кодове, за да може в крайна сметка да се използват честотите в обхватите по-рационално и до колкото е възможно да се увеличи броя и конфиденционалността на разговорите. Ако греша ме поправяйте!
  1. Значи ли, че ако се използва една честота без никакви кодировки, то всички, които са в обхвата на станциите си, ще се чуват взаимно /с приоритет за по-мощните станции/? Тези, които ползват кодировка, само по-между си ли ще се чуват или ще ги чуват и останалите?
  -Как могат две станции да се чуват само по-между си, без да цапат и товарят ефира?
  -Могат ли да се използват и двете кодировки CTCSS и DCS едновременно за една честота или се ползва само едната?
  -Може ли да се ползва едната кодировка за предаване, а другата за приемане? Има ли правила, които се използват и какви са те?
  2. Как стои въпроса при двубандовите станции?
  - Трябва ли да се приема на една, а да се повиква на друга честота? Има ли изисквания? Или това са само възможности?
  -Има ли някакви неписани правила на каква честота ще се предава и на каква ще се приема, или може да се ползва една и съща честота за предаване и приемане със съответните кодове или без използването им? Каква е разликата между това да се прииема и предава на една честота или да се използват различни честоти за приемане и предаване?
  -Как да се използват най-добре предимствата на двата обхвата при двубандовите станции?

  3. Дадените таблици с каналите и кодовете, меродавни ли са за всички места и сфери, където се използват радиостанции? Тоест за първи канал при PMR 446 се дава честота 446.00625 MHz и така до осми канал, а следващите канали по персонална номерация ли са? , за първи канал с кодировка с CTCSS честота, винаги ли се използват 67 Hz или може да се ползва и друга честота, дадена за друг канал? Тогава няма ли да се получи несъвместимост между станциите настроени на уж един и същ канал с кодировка CTCSS? Как се постъпва в случая? Всеки си настройва станцията на каналите, описани в ръководството или има някаква друга унифицирана информация за номерация на каналите?
  5. Важи ли същото и за каналите с DCS кодовете? Винаги ли за първи канал с кодировка DCS се използва код D023N или може да се ползва код за друг канал?
  -Какво означават същите DCS кодове, но не с буква N, а с буква I накрая?
  -различните станции имат различен брой канали/свободни клетки/ за запаметяване. Ако наличните клетки са 128 /например/, а възможностите са за кодиране с CTCSS - 50 броя и с DCS - 105 броя, общо 155 броя, то как се постъпва кои честоти да се запаметяват и под какъв ред, номер на канал? Персонално ли се преценя и избира?
  Много ще се радвам да си обясня и изясня тези въпроси, и да мога в бъдеще евентуално да изпробвам и настроя параметрите на станция, която възнамерявам да си купя.
  Благодаря предварително и ще чакам с нетърпение отговора ви тук.
  VPetrov.photography

 • #2
  От: Разни въпроси за радиостанция?

  1. Няма конфеиденциалност,просто ограничаваш кого да чуваш. Ако говорят 100 човека а искаш да чуваш 5 слагате си еднакъв тон, и който не излъчва тона няма отвори скуелча на радиото и няма да го чуете,колкото и да е силен сигнала. Ще получиш индикация че има сигнал но няма да чуеш глас. CTCS са просто тонове които човешкото ухо не чува но радиото ги разпознава. DCS не знам но деята е същата.

  1. Без кодировка всички ще се чуват. Тези с кодировка ще бъдат чути от всички на честотата които са без тон (освен ако нямат друг тон,идеята е точно да се игнорират нежелани разговори), но тези които нямат кодировка няма да могат да им отворят скуелча и няма да ги чуят ако не излучват същият тон.
  -Няма как винаги си в ефира, може да ползваш ниска мощност каквато е идеята на ПМР, много групички с такъв обхват че да не пречат на някого на 10км по нататък например.
  -По принцип могат,но не се ползва . Може да сложиш CTCS или DCS по отделно за приемане и предаване. но не се ползва, може да го ползват в някои професионални репитри или мрежи.
  -Не и на сиплекс(директна връзка на една честота) . Може да се настрои така, но няма да работи. Ако радиата са настроени да се отварят при един код на приемане, а ти предаваш различен няма да се отвори скуелча. Възможно е през репитър например който работи на две различни честоти.
  Ами официални правила няма, ако има смучения или искате да се чувате само определена групичка си слагате еднакъв код на предаване и приемане.

  2. Двубандово радио означава че имаш два различни обхвата в радиото, все едно че имаш две еднобандови радиа, предимно 2м и 70см
  - Както с кодовете няма как да стане на симплекс, не може да предаваш на една честота а да слушаш да друга( всъщност сега китайчетата могат да слушат 2 честоти ,но няма смисъл да слушаш и предаваш на два различни банда(обхвата) на симплекс). да възможности са и имаш едно радио вместо две например за два обхвата.
  има си закон за честотите на PMR и за радиолюбителските, Повиквателните на 2м и 70см за нашия IARU регио 1 са 145.500 и 433.500. Но в България се ползва 145.450 нещо като местна честота за да не се чуват хора от други държави.
  Ако има кросбанд репитър тогава може да се ползват двата банда като предаваш на единия и слушаш на другия, еднобандовите репитри са си на един обват и на с леко изместване на честоата в него.
  - Правила и процедури(защото ако не я сазиш няма да се получи разговор) има . за директна симплексна връзка се ползва една и съща честота от всички, от кодове няма нужда освен ако няма смущения или хора, и нямаш вариант на каква честота да се преместиш(например заети всички PMR446 канали). За радиолюбителските репитри си има честота на слушане и предаване, някои имат и тон ,в други държави всички имат тон за да не се отварят от случайни смущения например. но тук поне основните на 2м са оставени без тон вр.Ботев и вр.Чумерна със сигурност нямат. на 70см може би всички ли имат тон на предаване към тях.
  На различна честота че говориш основно през репитър , а на еднаква на симплекс.
  -Разликата е минимална особенно с ръчно радио и малката антена,даже може би 70см ще работи по-добре.иначе най добрата употреба е ако си в обхвата на репитър че може да ползваш и 2м репитри и 70цм репитри.
  Мисля че 2м има повече пробивност през растителност и малко пречупване. 70см с абсорбира малко по-лесно от растителност. Но обхватите не са чак толкова далечни както 50мхз за гора или над 10гхз сателитна комуникация която се разваля даже от дъжда.

  3.Не всеки регион и държава си имат закони на някои места PMR са забранени ,някъде имат безлицензионни честоти в други обхвати. Ами PMR си отговаря на PMR стандарта и са еднакви купиш ли такова радио от различни марки каналите че им отговарят и ще се чуват едно с друго. PMR до скоро бяха 8 канала не можеш да продължаваш до безкарай. над тях имаше малко цифрови безлицензни, но сега вече и аналоговите са до 16 канал. Но от там нагоре няма PMR.(предполагам че си гледал списъка на офроуд форума,ако си с друг код или без те няма да те чуят) На който искаш канал може да сложиш каквато искаш кодировка. идеята е точно да не чуваш другия разговор ако са различни. А ако са еднакви ще се чуват тези с еднаквите. Ако искаш да се чувате и да няма несъвместимост на-добре карай без кодировка. или ако е случайно тогава трябва да си направите еднакви кодове. Идеята е точно да игнорираш разговор без тон или с друг тон различен от този на групата. PMR е канален стандарт, ако си с PMR радио ще виждаш цифри от 1 до 8 или 1 до 16 а не честота, но всяко радио излъчва честота и затова може да настроиш някое по умно(не знам как да го нарека) радио на честотите/каналите на PMR. Информацията си е в стандарта 0.5 вата,фиксирана антена, 8 канала(преди) ,тясна лента, 1 канал 446.00625 и след това са със стъпка 12,5 и така 8 или 16 канала.

  5. Може да ползваш какъвто код искаш(предполагам че си гледал списъка на офроуд форума,ако си с друг код или без те няма да те чуят)
  -нямам идея предполагам че е нещо свързано с начина по който се излъчват цифровите кодове, може да излъчва даже тези букви и цифри в някакъв цифром режим който пак е под прага на чуване на хората(някой който знае може да каже)
  -тези кодове много рядко се използват само при определени случаи. за репитри или да не чуваш други хора. ако искаш да запаметиш хилядите варианти за честоти със стотиците за кодове няма как да ги събереш.


  голямо писане нищо чудно че нямаше отговор

  Коментар


  • #3
   От: Разни въпроси за радиостанция?

   Благодаря, много на Тодор! Не си е пестил времето и писането!
   Лека вечер и поздрави!
   Красимир

   Коментар

   Активност за темата

   Свий

   В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

   Най-много потребители онлайн 4,660 в 19:02 на 07-04-20.

   Зареждам...
   X