Обява

Свий
Няма добавени обяви.

CRT монитор присветване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• CRT монитор присветване

Здравейте,
    имам следния проблем на CRT монитор KSA 17". Проблема е следния: при пускане на компа няма проблем всичко си бачка както трябва, като загрее 10-на минути като поработи започва да премигва и след това се оправя сам. Когато го чукна отгоре се оправя веднага. Като премигне се вижда най в ляво повече осветено и след 2-3 пръста надясно се вижда много тъмно, но се вижда. Пробвах да сложа монитора на другия ми комп има същия проблем. Видях обаче, че един пин от жака, който влиза във видеокартата го няма никакъв. Съмнявам се разбира се да е от това, защото при първоначално пускане си работи. Отварях го, гледах за лоши спойки около управлението на тръбата, но нямаше такива, въпреки това пооправих някой, огледах за лоши спойки около платката, нямаше такива, въпреки това пак пооправих някой и проблема се запазва същия. От какво може да е ...?

От: CRT монитор присветване

Имаш изсъхнал или разпоен електролитен кондензатор около ТХО-то. Трябва при отворен монитор да го пуснеш и да почукваш с отвертка кондензаторите. Някой ще се обади.

Коментар

Разкарайте го този монитор особенно ако и деца работят на него вече е опасен за тях. В момента можете под 100тина лева да си намерите LCD при това доста каяествен.
      Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Re: CRT монитор присветване

Послушай old111, сега и да го оправиш не си сигурен след 6 месеца, какво друго ще му се повреди. Предполагам, че монитора и доста стар и просто си му е дошло времето. Ако все пак проверяваш за лоши спойки около ТХО внимавай да не минат през сърцето ти 20 000 - 25 000 волта.

Коментар

Първоначално публикуван от old111 Преглед на мнение
          Разкарайте го този монитор особенно ако и деца работят на него вече е опасен за тях. В момента можете под 100тина лева да си намерите LCD при това доста каяествен.
          Чак пък. Аз цял живот гледам "опасни" CRT телевизори, пък още не съм мутирал, а за над 20 години висене по доволно часове пред монитора, все още не нося очила дори.

...че в днешно време няма смисъл от такива антики обаче - спор няма. Някога се бяха закотвили на цени 250-300 долара за 14 или 15 инчов, и дълги години не мръднаха от там. Бяха добри, доволни и дебели години за производителите на монитори и телевизори.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки, нали се сещаш че като му се скапе low radiation системката при черен екран това дръвче става малък рентгенов апарат и дори и оловното стъкло не успява да спре всичко. И се започват странни мигрени а в особенно тежки случаи съм виждал и хора които се лекуват от странни екземи по лицето. Аз също използвах до скоро CRT но вече не и не защото ми вредят а защото нямам място. НО нито ти нито аз знаем състоянието на този монитор който в момента е на възраст достойна за столетник. И моето мнение е че ако деца имат достъп до него да се премахне веднага. Защото на възрастните хора вредата не е сериозна а основно неприятна ако се случи но за децата това е престъпление.
            Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Спарки, нали се сещаш че като му се скапе low radiation системката при черен екран това дръвче става малък рентгенов апарат и дори и оловното стъкло не успява да спре всичко. И се започват странни мигрени а в особенно тежки случаи съм виждал и хора които се лекуват от странни екземи по лицето. Аз също използвах до скоро CRT но вече не и не защото ми вредят а защото нямам място. НО нито ти нито аз знаем състоянието на този монитор който в момента е на възраст достойна за столетник. И моето мнение е че ако деца имат достъп до него да се премахне веднага. Защото на възрастните хора вредата не е сериозна а основно неприятна ако се случи но за децата това е престъпление.
              По времето, когато съм висял най-много пред компютри, понятия като "low radiation" система въобще не съществуваше. Аз съм готов да се хвана на бас че един български или руски телевизор или монитор от онова време излъчва в пъти повече, при това всичко друго, ама не и рентген. Де да беше толкоз лесно.

А трептенето, лошата фокусировка, изкривяванията, лоша настройка на яркост, контраст и прочие, водят до същите симптоми, че и по-лоши. Аз в момента съм така свикнал с LCD-то, че след 5 минути стоене пред CRT монитора на една колежка, която упорито не си го дава (в смисъл, не е проблем на 5-тата минута да се купи LCD, при това каквото си поиска) ставам като бушониран. А монитора си е напълно в ред и си работи по същия начин като в деня на закупуването му.

Че и аз бих го махнал - със сигурност, ама дай да не се унасяме в крайности.

А иначе и LCD-то си има своите кусури, например ъгъла на видимост, или по-точно промяната на цветовете в зависимост от ъгъла. Всичките го имат, дори и най-новите. Аз например имах подобни симптоми докато свикна на LCD-то. Изглеждаше малко като полупрозрачно. Сега отдавна съм свикнал, а и свойството един логически пиксел да отговаря на един физически върху екрана, и съответно възможно най-перфектния възможе фокус, просто нямат алтернатива в момента.

...а със сигурност ще съм първия във фирмата, дето ще си купи AMOLED, в момента в който ги пуснат на вменяеми цени. И вкъщи също, и телевизора - също. С телефон с AMOLED вече съм се обзавел. LED-а е преходна недоклатена история, само щото няма какво друго да направят към момента.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Всеки CRT монитор и телевизор има:
                Цитат:
                Вредни излъчвания. CRT мониторите имат два вида вредно излъчване: йонизиращо и нейонизиращо. Йонизиращото включва рентгенови и ултравиолетови лъчи, които са изключително вредни за човека. Поради тази причина има строг контрол и проверка на стойността на тези излъчвания на всеки CRT монитор който се произвежда и поради това на практика те са нищожни и се равняват на стойностите, които бихте получили от кратка разходка навън. Нейонизиращото е електромагнитното излъчване. Действието му е доказано вредно за хората – вреди на костната система, на очите, на сърдечно-съдовата система, отслабва имунитета и други. Особено е опасно за бременни и деца. То не е подложено на строг контрол, но все пак има стандарти, които определят дали то не е в големи количества.
                край на цитата.

При стареенето на кинескопите и съпътстващата ги електроника се завишават йонизиращите излъчвания за щастие стъклото е не прозрачно за ултравиолетовите лъчи но рентгеновите е доста по трудно да бъдат спрени. Една от сериозните причини да се появи рентгеново излъчване значително надвишаващо допустимите норми е некомпетенната работа на много сервизни " специалисти " компенсиращи стареенето на кинескопа с юнашко завишаване на ускоряващото напрежение. Така че в случая става въпрос за CRT монитор на сериозна възраст с неизведтна техническа поддръжка и ужасно остаряла елементна база. да не говорим че няма нито един кондензатор с поне 50% ESR. пропукани спойки колкото искаш.

И нека всеки сам за себе си да реши.

За LCD не си прав вземи си един монитор с IPS матрица и ще видиш огромната разлика в сравнение със стандартните TN матрици чиито проблеми описваш. В офиса си имам два такива монитора и един лалтоп с такава матрица
                А AMOLED докато не направи поне 2 годинки в масова експлоатация при големите дисплеи няма да се изясни дали са решили наистина проблема със спадането на емисията в често използваните зони.

Коментар

... Една от сериозните причини да се появи рентгеново излъчване значително надвишаващо допустимите норми е некомпетенната работа на много сервизни " специалисти " компенсиращи стареенето на кинескопа с юнашко завишаване на ускоряващото напрежение. ...
                  Не е толкова лесно да се вдигне напрежението на втория анод. То не се регулира. Зависи от това с какво напрежение се захранва ТХО-то.

Коментар

Освен това подсветката на LCD е луминисцентна лампа. Със съпътстващо остатъчно UV лъчение. Като старите пури, като енергоспестяващите. При евтини LCD модели има и осезаемо трептене на подсветката, защото си спестяват и електронния баласт на лампата. За капак и дроселът бръмчи като старите лампи. Добре е да се ползват очила с UV филтър.

Коментар

но рентгеновите е доста по трудно да бъдат спрени.
                      За протокола рентгеновото лъчение при CRT се характризира с енергия под 12 keV. Интензитетът на лъчение с такава енергия намалява на половина при преминаване през oбикновенно стъкло с дебелина 0.08 mm, за оловно - 0.003 mm.

Въпроси за самостоятелна подготовка:
                      Колко е дебело стъклото на CRT?
                      Колко е дозовото натоварване от преминалото рентгеново лъчение?
                      Колко е дозовото натоварване от естественият радиационен фон?
                      Има ли човек сетива за електромагнитни излъчвания с дължина на вълната под 700 nm?
                      Последно редактирано от GN2355; 05-10-10, 13:42.

Коментар

Първоначално публикуван от GN2355 Преглед на мнение
                        Около 8-10мм, по спомен. А върху стъклото има и покритие, обикновено, дето го спира още повече.

Коментар

CRT-та имам две на контест станцията 19'.Не си ги давам за друго освен пак за такива...
                          Средно едно КВ Състезание е между 12 и 48 часа, по време на което поне 2/3 от времето гледам
                          двата монитора едновременно.Пробвах със два лаптопа но очите ми се уморяват зверски.Нямам
                          обяснение защо,но тръбата не ми уморява очите чак толкова много.
                          Най-основната причина обаче са шумовете,които вкарва евтин LCD монитор в приемника на станцията.
                          За Китайски Плазми не ми се говори въобще...Добре че на село бабите си гледат Респромите.
                          Поздрави,Наско
                          На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Първоначално публикуван от LZ3YY Преглед на мнение
                            CRT-та имам две на контест станцията 19'.Не си ги давам за друго освен пак за такива...
                            Средно едно КВ Състезание е между 12 и 48 часа, по време на което поне 2/3 от времето гледам
                            двата монитора едновременно.Пробвах със два лаптопа но очите ми се уморяват зверски.Нямам
                            обяснение защо,но тръбата не ми уморява очите чак толкова много.
                            Най-основната причина обаче са шумовете,които вкарва евтин LCD монитор в приемника на станцията.
                            За Китайски Плазми не ми се говори въобще...Добре че на село бабите си гледат Респромите.
                            Поздрави,Наско
                            Е, предполагам въпрос на електроника. То в LCD-то единствено баласта на луминесцентните лампи и евентуално захранването може да го върши това. Ако си вземеш с LED подсветка, предполагам проблема няма да го има, или поне ще е по-малък.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Не е толкова лесно да се вдигне напрежението на втория анод. То не се регулира. Зависи от това с какво
                              напрежение се захранва ТХО-то.
                              На G2 напрежението се регулира от тримера SCREEN на ТХО
                              Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
                              Освен това подсветката на LCD е луминисцентна лампа. Със съпътстващо остатъчно UV лъчение. Като старите
                              пури, като енергоспестяващите. При евтини LCD модели има и осезаемо трептене на подсветката, защото си спестяват и електронния
                              баласт на лампата. За капак и дроселът бръмчи като старите лампи. Добре е да се ползват очила с UV филтър.
                              UV излъчването от CCFL Използвани и в най евтините монитори е пренебрежимо малко заради стъклото което се използва в тях. Пробвал съм да изтрия EPROM 27C256 директно залепен с скоч върху обикновенна луминисцентна лампа в продължение на една седмица естествено записа в епрома си остана без поражение. същата лампа изработена от кварцово стъкло и без луминифор го трие за 20 минути.
                              До сега не съм виждал монитор с дросел в подсветката, но няма да се учутя ако има и такова животно.
                              Първоначално публикуван от GN2355 Преглед на мнение
                              За протокола рентгеновото лъчение при CRT се характризира с енергия под 12 keV. Интензитетът на лъчение с
                              такава енергия намалява на половина при преминаване през oбикновенно стъкло с дебелина 0.08 mm, за оловно - 0.003 mm.
                              Въпроси за самостоятелна подготовка:
                              Колко е дозовото натоварване от преминалото рентгеново лъчение?
                              Колко е дозовото натоварване от естественият радиационен фон?
                              Има ли човек сетива за електромагнитни излъчвания с дължина на вълната под 700 nm?
                              Такаа: след кратката самостоятелна подготовка Възникнаха няколко малки въпросчета:
                              Не знам със сигурност каква е енергията на електроните в тези тръби но знам със сигурност че анодното напрежение е около 28KV +
                              и за това смятам че е възможно енергията на електроните а от там и на емитираните фотони да надвишава 12KEV. От 8 до 12KEV е скороста им при G2 като продължават да се ускоряват по пътя си към маската и луминифора в нашия случай мишени.
                              Дебелината на стъклото в ELT варира от 0,2-0,3мм до 10мм. Ако погледнем и каква е посоката на емитираните фотони ( обратна на
                              посоката на електрона) ще установим че потока рентгеново и UV излъчване е към най тънката част от стъклото. Естествено че
                              затихването е голямо дори и през най тънкото стъкло, но колко е и има ли ситуации в които да е не достатъчно за безопасна работа?
                              Впрочем от къде черпиш данните за затихването в силициево стъкло? Ако се базираме на такова затихване и вземем предвид историческите факти и достъпните възможности за изкувствено създаване на постоянни и променливи високи напрежения в малки лаборатории по време на опитите на Рьонтген Като и технологията за стъклодув за електровакуумни прибори смятам че стъклото от което е изработена първата му тръба е силициево с дебелина не по малка от 0,8-1мм при тези данни не мисля че опитите му щяха да са успешни дори и при 50KEV
                              Относно сетивата на човек, не няма, но някои симптоми най вече кожни могат да косвенно да подскажат наличието на такава радиация. А и ренгеновото облъчване се натрупва и продължителното излагане на дори и много слаба радиация може да доведе до видими поражения.
                              Не знам какво е дозовото натоварване от преминало рентгеново лъчение около различни монитори на различна възраст изпълнени с различни кинескопи но съм свидетел на стар 15"монитор в адвокатска кантора причиняваш зачервяване и лющене на кожата на лицето на работещия на него в продължение на повече от година и неуспешното лечение на тази екзема по думите на лекарите. А 2-3 месеца след подмяната на монитора с нов така наречената екзема изчезна. За съжаление когато навързахме нещата монитора вече беше заминал в казана. и не успях да го изследвам по сериозно. Ще се радвам много да предложиш какво друго в един монитор може да предизвика подобна кожна реакция. За мен електромагнитното излъчване отпада тъй като влияе в дълбочина, ултравиолетовото също, тъй като стъклото е не прозрачно за него. Е остана само едно! или пък лекарите да са открили точно в този промеждутък от време, гениално лечение на кожните му проблеми. Ама много се съмнявам, и аз и злощастния потребител на този монитор тъй като преди това беше измазал почти всичко което можеше да намаже на лицето си.
                              И друго интересно беше че въпреки липсата на сетива за подобни излъчвания работата на този монитор беше съпътствана с осезаем дискомфорт без видими причини. А и да накараш адвокат да даде пари за нов монитор при наличие на работещ ти трябва помощ свише

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X