Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за пътуване в Турция с кола

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Въпрос за пътуване в Турция с кола

Писал съм и преди, но сега ще потвърдя, че всичко казано дотук е вярно.
    1. Не съм чувал някой да се оплаква, че са му гепили колата. Всъщност Турция е много по-законова държава от България.
    2. Нафтата със сигурност е толкова по-добра от нашата, колкото е и по-скъпа. Всъщност нафтата им не е много по-скъпа като се замисля. По-скоро бензина е скъп.
    3. Да, с карти е като 30 лири е минималното зареждане на картата.

През Турция се пътува с лекота и удоволствие. Всичко е осветено, чисти места за отдих и тоалетни, никакви дупки по пътищата, разбираеми табели (все пак GPS-а помага)...
    Аз съм много щастлив, когато пътувам там. Освен това за разлика от нашите и гръцките полицаи - никой не се заяжда и се виждат отдалеч. Не се крият и не рекетират чужденците. Все пак не прекалявай с превишението на скоростта. До 10% отгоре е ненаказуемо, а още малко отгоре няма да са проблем, защото си българин.

С пълномощното - ако колата е лизингова или на фирма - задължително пълномощно на турски. Въпреки, че са подписали Хагската конвенция, техните не разбират английски. Напоследък чувам, че и с английски пълномощни се минавало, но аз съм си направил на български/английски + легализиран превод на турски - безсрочно. Това е. останалото ще споделиш като се върнеш .
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
      Документалната хамалогия по колата на влизане и на излизане от страната е... пълна идиотия.
      Митата за внос на автомобили в Турция са много високи и те са длъжни да се застраховат срещу злоупотреби. Иначе каквито сме изобретателни всички българи ще си продаваме колите в Турция на делавера! Нека проверяват! Важното е, че не се заяждат.
      ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Здравейте колеги, имам един казус който е по темата. Предстои ми пътуване с автомобил който е собственост на фирмата ми, аз съм и собственик и управител, трябва ли ми пълномощно или някакви документи (актуално състояние например). Ако е пълномощно, логично трябва да си го направя от себе си на себе си което е глупост, ако е актуално, трябва ли да е преведено. Ако някой се е сблъсквал с такъв казус, моля да разясни. Мерси предварително.
        Последно редактирано от Avantgarde; 20-03-12, 10:11.

Коментар

Ако колата е фирмена, трябва да има документ, от който личи, че фирмата Ви упълномощава. Ако сте записани в актуалното състояние като собственик, няма нужда от други документи. Преди седмица минавах границата, единствено с актуалното състояние, подпечатано и подписано "вярно с оригинала" и то на български. Може да си направите обикновен подпечатан и подписан превод на английски, ако потрябва по други граници, но на Капитан Андреево и Лесово, митничарките от турска страна са млади, образовани, знаят езици и четат всичко на кирилица.
          Show must go on!
          LZ1VES

Коментар

Аз пък да попитам за документите за самоличност - случайно да е отпаднал паспорта и да може само с лична карта, като на всички останали сухопътни граници на БГ? Мисля да прескоча по Великден и с удоволствие бих си спестил висенето по паспортните служби!
            Honda XL600LM, 1987
            Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
            Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

Коментар

Тескере трябва да имаш - излизаш от ЕС, все пак..

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
                Аз пък да попитам за документите за самоличност - случайно да е отпаднал паспорта
                Не, разбира се.
                Необходим е валиден международен паспорт.
                ______2
                Е = MZ

Коментар

Да де, ама Македония и Сърбия също не са в ЕС, пък може...
                  Honda XL600LM, 1987

Коментар

И какво от това?

В Турция не може.
                    ______2
                    Е = MZ

Коментар

Първоначално публикуван от Димо Преглед на мнение
                      И какво от това?

В Турция не може.
                      Отговора ми беше към по-горния пост. Благодаря за инфото!
                      Honda XL600LM, 1987

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
                        Да де, ама Македония и Сърбия също не са в ЕС, пък може...
                        Ами пробвай тогава...

При комшиите законите се спазват, и то се спазват стриктно!!!
                        Вземи си паспорта, и като се върнеш, ще имаш виждане по въпроса, различно от настоящето.

Коментар

Аз съм собственик на ЕООД и колата ми е на ЕООД-то. Направил съм си безсрочно пълномощно на български/английски, с което фирмата ме упълномощава да управлявам автомобила. Даже съм си го превел и на турски + легализация, за да ми е мирна главата. Все пак веднъж го правя. Не бих искал да попадна на някой необразован митничар, който да ми провали почивката. Ако Веско има друг опит или най-малкото късмет - това е друго нещо. Официално, обаче, пълномощно се изисква при това на турски.

По повод личната карта - това става само ако пътуваш в държави от ЕС. Турция не е и за там си трябва паспорт с валидност минумум 6 месеца.
                          ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Задължително , ако колата не е на твое име пълномощно преведено от легализирана фирма и да има апостил от турското посолство.На мене всичкото това ми излезе около 70лв. Всички агенции за легални преводи вършат тая услуга, ти не ходиш по посолства и т.н. става за около 3-4дни.

Коментар

Здравей,
                              Повече от 10 години пътувам из Турция. Никакви проблеми по пътищата.
                              Само една година ми се мръщиха на границата, че колата ми е на 20 години, но и тогава ме пуснаха.
                              Все пак не го препоръчвам.
                              Като сбъркам изходите за плащане с карти и пари, обикновенно въобще не плащам. Ако и у нас шофьорите се държаха по този начин по пътищата, щеше да е много приятно.
                              Хубава разходка. Анна

Коментар

Колеги, ходих в Турция преди 2 години и на границата ми направиха превод на пълномощното с ,което влязох в страната/имах българско и не бях направил превод на турски/. Въпроса ми е дали има някакъв срок и дали мога да го ползвам тези дни?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X