Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Околосветско пътешествие с джип.

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Околосветско пътешествие с джип.

  Пускам тази тема с конкретна идея, а не да предъвкваме стари неща (изчетох всичко по въпроса във форума, а то не върши работа или поне не и на 50% от замисъла), а тя е да се обиколят 6 от седемте континента на планетата (без Антрактида по разбираеми причини) - нещо което поне аз не можах да намеря, да е правено до момента в рамките на една експедиция. За целта моля администрацията на форума да създаде отделен подраздел на базата на тази тема, който да мога да модерирам според нуждите на този проект.

  На кратко - става дума за пътуване в което ще вземат участие 6 човека с 3 джипа. Търси се максимална автономност на хора и техника.
  Груб примерен идеален маршрут: България, Африка (до най-южното пристанище на западния и бряг). Прехвърляне с кораб до най-южното пристанище на източния бряг на Южна Америка после нагоре през Централна и Северна Америка - до Аляска. От там прехвърляне с кораб на полуостров Камчатка (или друго по-удобно за достигането на следващата цел пристанище), Езерото Байкал, Монголия, Китай, пак Русия (Владивосток), прехвърляне с кораб до Япония, прехвърляне с кораб до Тайван, прехвърляне с кораб до Филипините, прехвърляне с кораб до Папуа и Нова Гвинея, прехвърляне с кораб до Нова Зеландия, прехвърляне с кораб до Австралия, прехвърляне с кораб до Индонезия, Малайзия (прехвърляне с кораб до Сингапур), Тайланд, Бирма, Бангладеш, Индия (Бутан, Непал), Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Русия, Украйна, Молдова, Румъния, България

  Знам, че звучи невероятно, опасно, дълго, безумно скъпо и невъзможно, но може би точно в това се крие възможността да се осъществи подобна "експедиция на експедициите". Ще съм благодарен на всякаква помощ и съвети относно всичко - избор и подготовка на машините и оборудването, съставяне на подробен маршрут и план на пътуването, логистика и т.н. въпроси касаещи всеки аспект на подобна авантюра. Държа да отбележа, че не се търси най-прекия маршрут. Експедицията ще има за цел да посети най-интересното от гледна точка на природни и исторически забележителности (в рамките на възможното), защото идеята на цялото това нещо е да се снима филм в който трябва да се вижда и нещо повече от прашни и кални пътища. Търсеното съотношение ще е 70/30 в полза на асфалта и макадама (там където ги има).

  Трябва да се вместим в $ 500 000 !!!!

 • #2
  От: Околосветско пътешествие с джип.

  Успех Марто !
  На нас клиренс ни трябва , не скорост

  Коментар


  • #3
   От: Околосветско пътешествие с джип.

   Струва си! Мечта на много хора
   ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

   Коментар


   • #4
    От: Околосветско пътешествие с джип.

    Е-хаа! Завиждам ти, че преследваш мечтите си. Аз дори не смея да си помечтая толкова на едро! Успех! Ще следя с интерес.
    edoors.bg- Джаджи за врати и врати

    Коментар


    • #5
     От: Околосветско пътешествие с джип.

     Преместено.
     Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 26-07-13, 08:47.

     Коментар


     • #6
      От: Околосветско пътешествие с джип.

      Тези 300к км. как ги сметна?
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

      Коментар


      • #7
       От: Околосветско пътешествие с джип.

       Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
       Тези 300к км. как ги сметна?
       Доста приблизителни са с оглед на силно неуточнения маршрут. Тази цифра служи по-скоро за ориентир (маркер). Иначе ги сметнах в Гугъл Мапса в мащаб 1:1000 мили...

       Коментар


       • #8
        От: Околосветско пътешествие с джип.

        Toyota Land Cruiser HZJ 78 ?

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:$(KGrHqZHJBwFG-15d19dBR2(NjecBg~~48_1.JPG
Прегледи:1
Размер:26.4 КБ
ID:5501967
        Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

        Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

        Коментар


        • #9
         От: Околосветско пътешествие с джип.

         Първоначално публикуван от Сианга Преглед на мнение
         Toyota Land Cruiser HZJ 78 ?

         [ATTACH=CONFIG]606803[/ATTACH]
         Предпочитам вариант с 5 врати, заради по-добрия достъп до багаж и оборудване...

         Коментар


         • #10
          От: Околосветско пътешествие с джип.

          Марто , а това но е турбо http://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=3685
          За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
          0878 79 20 61 Борис

          Коментар


          • #11
           От: Околосветско пътешествие с джип.

           Продължавам с втората част на 1-вия основен проблем - подготовката на машините...

           Изключително разнообразните условия, през които ще преминат автомобилите, не само като пътни настилки и състоянието им, а и като метеорологични условия и влияния, прави тази задача титанично труден ребус за решаване, защото джип перфектно подготвен за пустинни условия, бързо ще се превърне в скарп или паметник в условията на тайгата, а този перфектно подготвен за тайгата пък ще сдаде багажа в Хималаите или Андите... Това което на мен ми се върти в главата включва следното:

           1. Пълен ребилд на машините (няма как да намеря 3 бр. чисто нови за съжаление) по отношение на силови агрегати, СК и ел. агрегати, компоненти и инсталации. Подобряване на водоустойчивостта на тези компоненти. Пълна ревизия по купета и рами, кърпене (ако се налага), антикорозионна обработка и боядисване.

           2. Лифт и усилване на окачването и ходовата част, монтаж на портални мостове с блокажи, монтаж на гуми с размер 35-37 на джанти с бедлок с-ма, силови брони, клетки, лебедки (задължително предна и задна за всеки автомобил), шнорхели с циклонни филтри, монтиране на допълнителни горивни резервоари или замяната на оригиналните с по-големи (в зависимост от крайния избор на автомобил) с опция за контролиран подгрев на горивото, монтаж на резервоари за вода (хубавото е, че има кой да ги произведе истински тук в БГ от неръждавейка и с нужните покрития и изолация), монтаж на двубутални компресори, допълнително извънбордно LED осветление замяна на оригиналното с LED такова. Твърд монтаж на покривни палатки (не само в БГ се краде).
           Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 15-07-13, 10:50.

           Коментар


           • #12
            От: Околосветско пътешествие с джип.

            Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
            Марто , а това но е турбо http://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=3685
            Ами това е може би единствения вариант за сравнително нови автомобили, максимално близки до това което ни трябва, но е с турбо и отпада от класацията. Дори и да са от последните слезли от поточната линия през 2007-ма, пак си е секънд хенд и ще иска пълен ребилд от типа на изброения по-горе...

            Коментар


            • #13
             От: Околосветско пътешествие с джип.

             Това заприличва на експедиция до Марс. Трябват ти повече подготовка на екипа. За машините не са необходими неща за които се чака по няколко месеца за доставка и ти правят двама производителя в света. Така както тръгна парите няма да ти стигнат само за машините. Вземаш 3 80ки, две дизел и една бензин, важно е да за различно горивни. Правиш ребилт, в който участват и половината от участниците в експедицията, за контрол и да знаят какво има в тия кутии. Слагаш едно усилено окачване и максимално здрави и устойчиви гуми в размер намиращи се навсякъде. Два компресора са достатъчни за три машини. Освен горивни ти трябват и водни резервоари. Машините са ти най-малкия проблем. Голямата драма са участниците, задържането на екипа и цялата логистита с път, визи, лекарства, документи, и подобни.
             "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

             Коментар


             • #14
              От: Околосветско пътешествие с джип.

              Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
              ... пък ще сдаде багажа в Хималаите или Андите...

              ... монтаж на портални мостове с блокажи, монтаж на гуми с размер 35-37 на джанти с бедлок с-ма, силови брони, клетки, лебедки (задължително предна и задна за всеки автомобил), шнорхели с циклонни филтри, монтиране допълнителни горивни резервоари или замяната на оригиналните с по-големи (в зависимост от крайния избор на автомобил) с опция за контролиран подгрев на горивото, монтаж на резервоари за вода (хубавото е, че има кой да ги произведе истински тук в БГ от неръждавейка и с нужните покрития и изолация), монтаж на двубутални компресори, допълнително извънбордно LED осветление замяна на оригиналното с LED такова. Твърд монтаж на покривни палатки (не само в БГ се краде).
              Хималаите и Андите, т.е. голяма надморска височина, атмосферен дизел ...

              Трябва ти експедиционен джип или най-малкото бърза асистенция за Дакар? Като ще караш основно асфалт и макадам защо ще се готвиш като за трофи трасе? Ако се появи някакъв проблем с мостовете, за стандартното изпълнение все ще намериш части от някой дилър, ама за порталните?!? Другите неща, дето си ги подредил, хубаво, ама си помисли за теглото. Щото тия коли, освен да си носят всичките джиджавки, дето ще им се накачулят, ще трябва все пак да могат да возят хора и товар ... Преди време Венци беше правил някакви подобни сметки и май се получаваше малко нещо проблем с теглото. Като излезеш над 3.5 тона пък ще влезеш и в друга категория по отношение нормативни уредби, тарифи и т.п. ...
              Последно редактирано от Чавдар (V93); 15-07-13, 12:54.

              Коментар


              • #15
               От: Околосветско пътешествие с джип.

               Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
               Това заприличва на експедиция до Марс. Трябват ти повече подготовка на екипа. За машините не са необходими неща за които се чака по няколко месеца за доставка и ти правят двама производителя в света. Така както тръгна парите няма да ти стигнат само за машините. Вземаш 3 80ки, две дизел и една бензин, важно е да за различно горивни. Правиш ребилт, в който участват и половината от участниците в експедицията, за контрол и да знаят какво има в тия кутии. Слагаш едно усилено окачване и максимално здрави и устойчиви гуми в размер намиращи се навсякъде. Два компресора са достатъчни за три машини. Освен горивни ти трябват и водни резервоари. Машините са ти най-малкия проблем. Голямата драма са участниците, задържането на екипа и цялата логистита с път, визи, лекарства, документи, и подобни.
               Въобще не сме стигнали още до този момент - събиране на екип, подготовката и сработването му. Лично това е нещото което ме плаши най-много, защото технически проблеми трудно биха спрели една такава експедиция, но скандали, болести или травми - със сигурност. Определено ще се ходи на фитнес, ще се бяга, ще се карат велосипеди и ще се лежи под джиповете...

               Обоснови тезата за бензинов джип в кервана..?!! Според мен това има повече минуси, от колкото плюсове - този автомобил ще е несъвместим с останалите като резервни части и поддръжка...

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 15:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X