Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходка в Лондон

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Разходка в Лондон

  Имах възможност за три дни да се пошлая из Лондон. За пръв път ходя в един от основните световни градове и е възможно някои от впечатленията ми да са позасилени, след като няма с какво да сравнявам.

  Започвам с малко "аеро" кадри. Досега не ми беше идвало наум, да снимам от самолета, а се получават интересни снимки.

  с. Кривина и Казичене:


  Ляв завой над Стара Планина по време на изгрева:


  Кацаме в Лондон, времето е лондонско:


  Това е Западен Лондон:
  Източното крило на Уиндзор, през илюминаторчето на можах да го хвана целия:
  Последно редактирано от damon; 23-03-14, 01:30. Причина: промяна на заглавие
  LZ2NKM

 • #2
  От: Разходка в Лондон

  Да отметна мото/вело темата първо. В Лондон се карат мотори всякакви - от разни малки раздрънкани скутери до големи БМВ-та. Изобщо карането е популярно, понеже места за паркиране има навсякъде, за разлика от колите, а и доколкото Калин (darkrose) ми разказа, данъците им са много по-ниски от колите.  Тия ръкавички, които в България ги няма никъде налични, там са най-продавания аксесоар за мотоциклет. Има ги на 15-20% от моторите, понеже там се кара по всякакво време - едно, че вали често и не им прави впечатление, второ асфалтът им държи много и не е притеснително, че става хлъзгаво. Английският моторист би бил неприятно изненадан от Цариградско шосе по време на дъжд. Мото магазините им са пълни също със всякакви "роклички" против вятър и дъжд за скутер и т.н.


  Между друго мото магазините им са чувствително по-скъпи от европейските.
  Ето един паркинг където има огромно място за мотори, изобщо в такъв град пътуването с мотор си е абсолютна необходимост, ако не искаш да се буташ в метрото (за това по-късно). Минаване между колите и нареждане отпред си е практика. На много места също моторите са закачени с дебели вериги, изглежда кражбите са често явление.


  Поради подобна причина карането на велосипед е също много разпространено - всъщност има много повече велосипедисти от мотористи. Имат много велоалеи, а и много от колоездачите са вътре в трафика с колите - по центъра пътищата са обозначени за тях. Кара се здраво заради трифика, но и инцидентите не са рядкост доколкото разбрах.  Това е една от многобройните стоянки за наемане на велосипед - цената е символична в сравнение с всичко останало - 2.5 паунда на ден, като има много стоянки на които може да се закачи колелото и после пак да го вземеш, или просто да си откачиш друго, или да си вземеш от друга "спирка". Измислено е много добре:
  За разлика от нас, където карането в парковете е практика, там е забранено:


  Ето една снимка от втория етаж на техните автобуси, вижда се маркировката, която дава предимство на колелетата да се наредят най-отпред. Кога ли ще видим такива и в София, тук веднъж един си спря колата до мен, отвори прозореца и извика "Ей, къде си тръгнал с това колело бе!?"
  LZ2NKM

  Коментар


  • #3
   От: Разходка в Лондон

   Колега,с тези снимки ме върна в 2006г.Тогава работих в Лондон-останаха ми доста приятни спомени от там.а и лирата беше 2.95лв.Лондон е един от градовете ,който те грабва моментално и те кара да искаш да се върнеш там отново.Колкото и да обикяляш и да разглеждаш винаги пропускаш по нещо.За моторите-да,карат ги много и мотомагазините са навсякъде.На Гринуич имаше един магазин на Триумф ,в който има какво да се види за феновете на марката.Благодаря за споделеното.

   Коментар


   • #4
    От: Разходка в Лондон

    Приятна разходка, харесвам такива обиколки с поглед към ежедневните неща

    Коментар


    • #5
     От: Разходка в Лондон

     Започнах безцелната си обиколка из Лондон. Това е Tower of London:     Съмърсет хаус:
     Вътре в тази сграда се натъкнах на Стълбището на Нелсън, изключително архитектурно произведение:     Южния бряг на Темза, около моста Ватерло:


     Така се реновират сградите в Лондон - фасадата се запазва със специално скеле, а вътре се строи наново. Доколкото ми е известно метода се ползва на много други места по света:
     LZ2NKM

     Коментар


     • #6
      От: Разходка в Лондон

      Лондонското метро заслужава специално внимание. Eдно от най-старите в света, то обезпечава нормалната работа на този град. Градския транспорт в Лондон е изключителен - позволява да се придвижвате с лекота навсякъде, сменейки метро с автобуси или наземните линии. Има 11 линии, някои се разклоняват, а някои излизат и на повърхността съответно влаковете са малко по-различни.

      В метрото е пълно с музиканти и всъщност може да се чуе доста добра музика.


      Този влак е от скосените - понеже се движи по едни малки тунели, предполагам от старите.
      Метро станциите са много интересни - не са огромни като софийските, и повечето са малки и тесни, съответно жълтите линии са много по-близо до релсите.


      Предвижването вътре от станция в станция понякога понякога си е приключение - все едно си в мина. Има разклоняващи се тунели, вити стълбища, асансьори. Разбира се всичко е боядисано бяло за да не прилича съвсем на мина и изобщо е доста приветливо.


      Ето и тунелите, като ги гледам си представям как са ги копали преди повече от 100 години. Все пак преминаването при прикачане е лесно - през цялото време по уредбата вървят обяснения откъде да се мине, ако дадена станция е затворена; какво е състоянието на линиите и прочее.      В пиков час натоварването е чудовищно:


      Новата станция Canary Wharf в ситито, тук има преградни врати към релсите, които се отварят само при спиране на влака:
      А това са DLR наземните линии, по-интересното е че влаковете са автоматични и може да си седнеш най-отпред на мястото на машиниста:
      Тук влакът е точно преди станция Canary Wharf, центъра на ситито:


      По някое време една жена дойде, изгони ни от машинисткото място и отвори капака. Всъщност не управляваше влака, а просто говореше по уредбата нещо за разписанията.


      По в периферията на града може да се хване и влак, който струва колкото метрото (там плащането е по зони) и откарва към близките предградия. Този влак се водеше нещо като "южната" линия и отиде доста на юг. Нещо се обърках и трябваше да се повозя 20 минути докато пак се върна в кварталите:


      А да се возиш на предното място на втория етаж на двуетажните автобуси е изключително преживяване. Всъщност всички автобуси в Лондон (или поне повечето) са двуетажни:
      Изобщо транспортът в Лондон е изключително добре работещ, разбира се този огромен град не може да функционира без него. Интересно ми е когато у нас проектират и модернизират градския транспорт (а и други неща), не им ли е идвало на акъла просто да пратят няколко човека да се поразходят за седмица и да видят как са го направили хората тук и на още няколко други места, да си запишат в едно тефтерче и после да проектират. Дори и толкова прости неща като стълбите и настилката в метро станциите да не са от хлъзгави плочки...
      LZ2NKM

      Коментар


      • #7
       От: Разходка в Лондон

       Благодаря за хубавият разказ. Чакаме още.
       Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

       Коментар


       • #8
        От: Разходка в Лондон

        С какви обективи си снимал?
        Мълчанието не доказва наличието на ум, но доказва липсата на глупост.

        Коментар


        • #9
         От: Разходка в Лондон

         Първоначално публикуван от prado Преглед на мнение
         С какви обективи си снимал?
         Тук съм писал за снимането: http://www.offroad-bulgaria.com/show...90#post2462290
         LZ2NKM

         Коментар


         • #10
          От: Разходка в Лондон

          Продължавам с разходката из Лондон с малко по-разхвърлян поглед.

          Моста Ватерло          В Лондон има огромно количество безплатни вестници, флаери и всякакви рекламни хартии:


          Кооперативен магазин:


          Площад Трафалгар:


          Някакви правителствени сгради:


          Сейнт Джеймс парк:


          Английските паркове са изключителни, сещам се за оня виц как се прави английска ливада: "Поливаш и косиш, поливаш и косиш, и така 300 години."

          Храненето на животните е забранено, естествено. Имат си и лебеди:
          А в повечето паркове, карането на колелета е забранено с изключение са специалните алеи.


          Бъкингамският дворец, кралският градинар вече ползва трактор:
          Днес имаше смяна на караула и затова се беше наредил къде що има турист.


          Чудя се що за живот водят кралските особи. Пред къщата им винаги да висят хиляди хора да чакат да ги видят. Не им завиждам.
          Нямаше кой да ме накара да губя 2 часа за тая прословута церемония, така че се продължих обиколката, този път по кварталите:


          Това е Портобело роуд, на тази улица за кратко е живял Ерик Блеър (по известен като Джордж Оруел):
          Портобело Маркет:


          Този знак не ми е съвсем ясно какво значи, но показва някакви хора как уведомяват полицая какво се случва в квартала:
          Иначе голяма част от сградите в Лондон (а вероятно в Англия) са построени с тия червени тухли.


          Жилищна зона:
          В Лондон също може да се видят големия брой бягащи хора. По-интересното за мен беше, че даже и да вали те си спортуват, явно за там дъждът не е проблем и хората са свикнали с него. В подобни условия у нас никой не би си помислил нито за колелета, нито за бягане в парка и прочее. А там си карат колелета, мотори и си тичат без изобщо да ги притеснява никакъв дъжд.


          LZ2NKM

          Коментар


          • #11
           От: Разходка в Лондон

           Ники , благодаря за хубавите снимки! Върна ме десетина години , когато прекарах там 2 седмици . Тогава ми се видя някак си по- мръсно и забързано . А може и ти да не си снимал точно това. Хубав град , но добре , че е зеленината.И наистина , че там все си с усещането , че си пропуснал много . Благодаря още веднъж!

           Коментар


           • #12
            От: Разходка в Лондон

            Първоначално публикуван от damon
            Този знак не ми е съвсем ясно какво значи, но показва някакви хора как уведомяват полицая какво се случва в квартала:

            Жителите на квартала са се организирали да патрулират улиците, явно са имали проблеми с криминални действия.

            Коментар


            • #13
             От: Разходка в Лондон             Това е музей, всъщност магазина към музея на науката. В Лондон има огромен брой музеи, като една голяма част от тях са безплатни, но пък магазините към тях си докарват нелош допълнителен приход. Заради безплатния вход е пълно с хора и специално в този музей имаше много деца.             Вътре са се погрижили да направят интересни постановки, с които например децата да се учат да свързват електрическа верига (на горната снимка). А в ъгъла на една от залите видях истинска театрална постановка в която артист облечен с дрехи от 19 век разказваше на деца на по десетина години за откриването на електрическия ток. Правеше го по такъв начин, че те го слушаха напълно захласнати. Не знам в какво време живеем, за да ми е направило такова впечатление, но е рядкост да видиш деца захласнати по Алесандро Волта, пък бил той и артист...

             Всъщност Science Museum е изключително интересно място, с огромен набор от експозиции - музей на медицината, на математиката, на компютрите и т.н.

             Аналитичната машина, на Чарлс Бабидж - първият компютър, макар и механичен:
             А това са картите с които се е програмирала машината:


             Difference engine:


             Пегасус, компютър от 1959 година:


             Според описанието е вероятно единствения оцелял лампов компютър в работещо състояние:


             Каква ли "компютърна грамотност" се изисква за това?


             Този компютър е известен като първия с модулен дийзайн на електрониката - при повреда се сменя само нужния модул. До тогава всички компютри са били направени монолитно (не знам точната техническа дума) и търсенето и отстраняването на повреди е било доста сложна работа.


             Разбира се в музея има всякакви забавни постановки:


             Работно място на корабен радиоператор на предавател Маркони от началото на 20 век:


             Късовълнов лампов предавател на Маркони от 1929, работещ до 1969:


             И някаква голяма парна машина, "сърцето" на фабриката от индустриалната революция, както беше написано на табелката:


             Излишно е да казвам, че за да се разгледа внимателно този музей трябва поне половин ден...

             В Лондон всъщност има много други места свързани с култура и образование. Освен многобройните музеи, е пълно с театри и галерии. За мен представляват интерес освен научно-техническите музеи, също и художествени, и фото галерии. Нямам снимки от там, но ходих на голяма изложба на Дейвид Бейли, един от известните британски фотографи. Направи ми впечатление, че в подборката на снимките преобладаваха звезди - т.нар. "селебритита" както им казват там. Всъщност Бейли е снимал какво ли не, но сякаш публиката беше прехласната по снимките не заради художествената им стойност, каквато те наистина имаха, а просто заради звездата на тях. Това чувство съвсем се затвърди след като после се прехвърлих в националната портретна галерия, и трябваше да преглътна сериозно количество картини на крале и кралици, но окончателно реших да си тръгна като с белите си зъби ми се усмихна Тони Блеър от огромен портрет... Макар, че не съм прав да обобщавам, може би не само англичаните се интересуват от известните си личности. Може би всяка една галерия, за да има повече посещения, трябва да прави компромис с изкуството... При толкова много култура и изкуство в Лондон, трябва да имаме предвид, че неминуемо ще попаднем и на фалш...
             LZ2NKM

             Коментар


             • #14
              От: Разходка в Лондон

              И малко от нощен Лондон:              Това място е добре познато от темата на Калин (darkrose):


              Picadilly Circus:
              Tower Bridge:
              Дори и Tower Bridge не e пощаден от селфита
              LZ2NKM

              Коментар


              • #15
               От: Разходка в Лондон               Решавам да отида в ситито, в квартал Canary Wharf. Добре уредено място за работа, с гара за DLR влакове и метро.


               LZ2NKM

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X