Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Събота в Странджа.

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Събота в Странджа.

  Луда съм по морето. Все си търся повод да отида при него и не щеш ли, виждам, че ще се маркира някаква пътека, близо до брега. Три минути размисъл и билетът е купен. Зарязвам Пловдив посреднощ и в 6.02, сутринта се озовавам на бургаската гара. Срещата е с определен план, който трябва да спазя – 9,30 кафе, ето тук:

  Джорджо е най-ранобуден и пие второ кафе:  Групата е готова за атака – маркиране на туристическа пътека от „Долмена”, край „Бегликташ”, до природния феномен „Лъвската глава”. Хора, четки, боички и кучета, са на старта.

  Някои са в пълна бойна готовност, с табели и оръжие в ръце, други пушат нещо странно.
  Срахопочитателно правим по няколко кръгчета около специалното място, потъвайки в исторически размисли.  Готови сме да навлезем в дебрите на странджанската „джунгла”.  Първа маркировка и първа табела.

  Други полезни дейности, като почистване на пътя от паднали дървета и туристически отпадъци, в които се включиха случайно преминаващи и иностранно говорещи почитатели на Странджа.  Между блажната боя и разговорите, очите ми не спират да гледат наоколо. Природата носи странна смес от древност и магийна красота. Всичко е уж нормално, но е някак различно. Сякаш на всеки ъгъл има сложени знаци и странни форми, които няма как да не забележиш:  Планината се оказва пълна с редки растения, голяма част от които включени в „Червената книга”. На още заспалата земя, като огънчета греят анемонии:  От шубраците надничат "честни сини очи":

  И точно преди Великден – великденче, радика и лютиче:  Непозната красота:  Цялата земя е постлана с килими от това:  и това:  ... изберете си върху кое да полегнете

  Междувременно се работи здраво:  Включително и представители на „Пловдивската група”:  Вижда му се краят:  Стари зидове от крепост и параклис увенчават „Лъвската глава”:  Връщаме се обратно скапани, по пътеката, която на места достига почти 45 градуса наклон, но пък компенсира с кефа от високо да погледнеш ей това:

  Гората продължава да изненадва с нетипични „дървеса от икебана”.

  Някои от които с многозначителна символика:  Най-после съм до мечтаното море:  Тъкмо да прескоча оградата и ме разубедиха с това:  Толкова от мен за днес. Утре смятам да броя гларуси.

  Ако ви се намира пътека за маркиране, обадете се.
  Последно редактирано от Dan7; 27-03-10, 21:51.

 • #2
  До: Събота в Странджа.

  Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
  ... други пушат нещо странно. ...
  Не е странно. Физиономията ми е такава, щото пуша цигари с цена 4.50, които до оня ден бяха по три лева... та ми идват "тежички" сега...
  Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
  Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

  Коментар


  • #3
   До: Събота в Странджа.

   Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
   .......

   ......... .
   Има една песен на Пърпъл :

   You keep on moving
   Far away far away
   Последно редактирано от Nik Nikolov; 29-03-10, 20:08.
   Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

   Коментар


   • #4
    До: Събота в Странджа.

    Чудесен репортаж,поздравления Dan7 за това което си видяла през обектива.Със сигурност ще се възползвам от новите табелки/макар че не поставях/ и благодаря на всички участвали.Кажете все пак точно от Беглик таш ли почва пътеката и колко време горе долу е пътя?
    Mercedes-Benz - M-class (W164) - ML 550 (388 Hp) 2008
    Mercedes-Benz - Е-class (W211) - 4matic (224 Hp) 2008

    Коментар


    • #5
     До: Събота в Странджа.

     Това е истината. И мечтата. И болезнено-сладкия спомен.

     Мерси!

     Коментар


     • #6
      До: Събота в Странджа.

      Първоначално публикуван от CITIZEN Преглед на мнение
      ... Със сигурност ще се възползвам от новите табелки/макар че не поставях/ и благодаря на всички участвали.Кажете все пак точно от Беглик таш ли почва пътеката и колко време горе долу е пътя?
      Това е трака, който започва от долмена, на полянката, откъдето тръгва и черния път до светилището Бегликташ. Растоянието е около 2.3 км и се взима за около час, спокоен ход.
      Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
      Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

      Коментар


      • #7
       До: Събота в Странджа.

       Няма никаква възможност да се появи в дебрите на Странджа жена и до нея да не "нарисува" Джорджо!

       Тя би се объркала сама!...

       Коментар


       • #8
        Mира не ми даваше да разбера какви са интересните растения, които видях там. Винаги са ми били тръпка, цветарството - почти професионализъм. Билките и странните зелении ме привличат магнетично. Затова не престанах да ровя, докато не открих, че:
        при мониторинг на висшите растения у нас се оказва, че в Странджа се крият големи изненади!

        Veronica turrilliana
        Два phenylethanoid гликозиди, turrilliosides А и Б, както и нестероидни сапонин, turrillianoside, заедно с осем известни глюкозиди са били изолирани от turrilliana Вероника, Plantaginaceae. Радикален потенциал с противогъбично и антибактериално действие.        Primula rosea        Игликата (Primula) е представител на един от най-големите родове на семейство Първоцвети (Primulaceaе). В умерените ширини и в алпийския пояс по цялото земно кълбо се срещат повече от 600 вида иглики. Най-много са те в Европа и Средна Азия. Българската флора също е богато надарена с иглики, някои от които са ендемити – т. е. срещат се само у нас и никъде другаде по света. Ботаническото име на игликата – примула, идва от латинската дума “primus”, която значи първи, ранен и е свързано с появата на цветето още в самото начало на пролетта.

        Чашковидна звъника
        Hypericumcalycinum        Тамянка
        Cistus Salvifolius        Калуна
        Calluna vulgaris

        Вечнозелено храстче със силно разклонено, до 1 м високо стъбло. Листата са дребни, линейно ланцентни и прилегнали към младите клонки. Цветовете са дребни, розови или бели, събрани в гроздовидни съцветия. Цъфти от юни до октомври.
        Расте по сухи и каменливи склонове и край дъбови гори. У нас се среща само в Странджа планина и в Родопите.
        Използват се цъфтящите клонки. Има противовъзпалителен ефект. Увеличава отделянето на урината и предизвиква изпотяване.
        Прилага се при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при възпаление на пикочните пътища
        при диарии, ревматизъм, подагра.
        Пирен, дървовидна ерика
        Erica Arborea

        Бриарът, или дървовидната ерика (лат. Erica Arborea) е висок дървовиден храст, достигащ до около 3 - 4 м височина, при който между кореновата система и ствола се образува така наречената ”гугла” - своеобразно кълбовидно образувание, нарастващо с по някалка милиметра на година. Именно тази “гугла” се добива, а от нея се изработват по-късно добре познатите ни лули.        Добива се по време на есента, след период на минимално 30 години растеж. Първо горната част на “гуглата” се очиства и се отстраняват кората и клоните. Следва съхраняване в продължение на месеци, с периодично навлажняване и поддържане на оптимална влажност. След изтичане на този период дървото се реже на парчета които по-късно се използват за направа на лули. Нарязва се от опитни професионалисти, наричани “coupers”, които притежават усет към ценната дървесина. Независимо от факта, че тези майстори се стремят да оползотворят максимално материала, при това без да се наруши шарката му, от целия обем се използва едва една четвърт. Следващата фаза е категоризация на видовете заготовки и изваряването им в медни котли в продължение на 24 - 30 часа, при което дървесината се освобождава от нежелани смоли и други вещества и по - лесно изсъхва. След няколкодневно сушене на открито заготовките отново се складират за период от 1-2 години за същинско изсушаване. При правилно съхранение бриарът дословно “зрее”.

        Бодлив залист
        Ruscus aculeatus

        Бодлив залистили миши трън (Ruscus aculeatus) е вечнозелено храстовидно растение. Достига на височина от 30 до 60 см. Притежава силно разклонено стъбло и пълзящо коренище. Крайните клонки на стъблото са плоски като на върха са бодливо заострени. Върху тях се разполагат недоразвитите листа, които имат вид на люспици, които наподобяват миши уши. Бодливият залист е сенкоиздръжливо растение. Разпространено в някои крайбрежни гори в подлеса. Широк хабитат - Странджа. Смятан е за рядко растение и събирането му е забранено.
        Бодливият залист /Ruscus aculeatus/ е вид мирта. Екстрактът му е ефективен при тонизиране на вените поради противовъзпалителните си качества. Хербалисти от различни епохи, още от I век след Христа, са използвали този вид мирта за лечение на разширени вени и хемороиди. В последните години се натрупва все повече научна информация в подкрепа на качествата, приписвани му от народната медицина. Множеството изследвания върху хора са доказали ефективността на рускуса като самостоятелно средство при венозна недостатъчност, както и в комбинация с флавоноиди, кестен и витамин С. Резултатите показват доста бърза промяна в симптоматиката, подобряване тонуса на вените, намаляване капилярната пропускливост и отоците на крака и глезена.

        Странджанска (кавказка) боровинка
        Vaccinium Аrctostaphylos        У нас расте само в Странджа, между 150 и 300 м.н.в. като храст висок до 3 м. В Кавказ достига до рамер на малко дръвче. Клончетата са с гладка кора. Листата са яйцевидни, почти приседнали, с назъбен ръб и остър връх. Цветът в удължено фуниевиден, бледочервен. Плодът е тъмно-син. Vaccinium arctostaphylos L. (Пиренови), се използва широко в народната медицина като източник на антидиабетни и антихипертензивни средства. В анатомични проучвания на различните органи на растението става ясно, че притежава диагностични елементи, които могат да бъдат ползвани като ясен стандарт за идентификация на наркотици.

        Снимките и информацията са подбор от много и различни статии в Интернет.

        Следва продължение.
        Последно редактирано от cveti; 06-04-10, 12:08.

        Коментар


        • #9
         До: Събота в Странджа.

         Много хубав репортаж ! Този район дълги години беше затворен за свободен достъп,сега май е резерват...ако не са го "цивилизовали" със съответното количество бетон и т.н.
         ...А какви гъби растат там...!

         Коментар


         • #10
          До: Събота в Странджа.

          Тази събота реших да проверя как са се справили колегите при подновяване на маркировката до Лъвската глава . За съжаление не можах да участвам в мероприятието, но това което видях "на местността" беше поредната прекрасно свършена работа от съфорумници.
          Табелките още си стояха по местата
          ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
          LZ1YBB

          Коментар


          • #11
           До: Събота в Странджа.

           Природата се събуждаше за нов живот в цялото си многообразие
           Навсякъде цветя и пъпки
           Някои по-разпъпили..


           Други не чак толкова


           Първа почивка. Мястото за снимки.Панорамата е божествена


           Та като казах божествена...яви ни се и божия дух


           Целта отдалече.


           И пак на път. Човек няма как да се обърка.Маркировката е като слънце


           ...освен ако не се прехласне по чудните образувания наоколо
           Гърненце с похлупак...


           Странджанска усуканица...


           Отрязано дърво, но някак с чувство ...


           А живинките и те изпълзели и се щурат нанякъде. Коя по работа, коя като нас, само и само да не си е в къщи. Приказката "луд умора няма" в действие
           И пак зеленина


           Забелязах, че художника с червената боя е бил по-активен. Може би защото е поставял само по една черта, срещу две на този с бялата боя . Предполагам, че колегите са оставили малко и за мен. На следващото ми посещение ще добавя бялата краска. Благодарности на колегите, които свършиха поредното добро дело. И както се казва: нека всеки, който мине по този маршрут да ги спомене с добра дума... и блага ракия .
           ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
           LZ1YBB

           Коментар


           • #12
            До: Събота в Странджа.

            Е,и аз ходих.Искам да обобщя информацията за тези на които им е интересно и смятат да се разходят до там.А за тези които ги мързи да вървят или нямат време-да гледат снимките./Още веднъж да поздравя колегите за отличната работа-без табели изобщо не може да се намери./
            Първо-пътеката тръгва от поляната срещу разклонението от асфалта за Беглик таш.Отначало е черен път,после - гледаш маркировката. Точно в началото няма табела/може и да и имало/ и първата е на стотина метра.Тази която се вижда казва че влизането с кола е забранено.

            В началото интересен поглед на ляво-Приморско


            Върви се около час ,час и половина.Видях още две групи хора и явно има интерес.Навсякъде има маркировка червено-бяло или/и табелки.

            Малко преди главата има една голяма открита скала, вижда се добре в дясно от пътеката,където е истинската панорама към морето и устието на Ропотамо.

            През този сезон има такива работи-

            После стигате до крепостта,за която аз поне не бях чувал.Явно е много интересно,но няма кой да реставрира.


            След крепостта пак в дясно са тези скали над Ропотамо също с отлична панорама,но трябва да се внимава,че е височко.            Още напред и надолу и сте на главата


            Има и барбекю,ако някой е огладнял.

            По пътя ще се нагледате на най-различни каменни фигури и компилации.            И все пак най добре се вижда от пътя/от колата/
            Mercedes-Benz - M-class (W164) - ML 550 (388 Hp) 2008
            Mercedes-Benz - Е-class (W211) - 4matic (224 Hp) 2008

            Коментар


            • #13
             До: Събота в Странджа.

             Завидях ти, че си в тази красота отново!

             Коментар


             • #14
              До: Събота в Странджа.

              Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
              Завидях ти, че си в тази красота отново!
              Да..и аз ти завиждах,когато ти беше.Гледах ти снимките-как да не отида.
              Mercedes-Benz - M-class (W164) - ML 550 (388 Hp) 2008
              Mercedes-Benz - Е-class (W211) - 4matic (224 Hp) 2008

              Коментар


              • #15
               До: Събота в Странджа.

               Това си струва да се види, че и още нещо, а и да не е само в събота - може и повече.
               Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
               Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

               Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 4,057 в 14:19 на 14-06-16.

               Зареждам...
               X