Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Който го е страх от мечки, да не ходи в Карпатите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Който го е страх от мечки, да не ходи в Карпатите

Понеже политиката в този форум е излязла извън всякакви пътища, реших да върна малко фокуса върху пътищата за МПС, па било то и далеч от отъпканите пътеки.
    Во кратце, мой добър приятел се прибра за лятото в Румъния и реших да скокна с моторя до него. Планирано беше 3-дневно трипче през оряховския ферибот и с две преспивания на палатка около Дунава.
    И понеже е известно, че строителят на къщи спи под моста, на мен, като на проджект мениджър не ми излизат плановете. Ето как:
    Тръгвам си кротко към магистрала Хемус и тъкмо зареждам на Шел-а на Ботевградско, когато чувам оплаквания от тапата заради ремонтите по тунелите на Витиня. Затова, още нетръгнал, променям плана така:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000621.JPG Прегледи:0 Размер:1.07 МБ ID:7004861

През Арабаконак коли не смеят много-много да минават, защото дупките са "многое множество ест безчислено". Но между дупките има достатъчно асфалт за нуждите на двуколесното, така че си карам и си свиркам, наслаждавайки се на прекрасната гора. В същото време, едни други хора си пеят една друга песен: "Хей, Балкан ти роден наш, сторих те на трески и талаш"

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000622.JPG Прегледи:0 Размер:943.4 КБ ID:7004863

Скоро гледам тапата отдолу.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000623.JPG Прегледи:0 Размер:1.03 МБ ID:7004865

Жегясвам и спирам на Круиз Правец за кафе:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000628.JPG Прегледи:0 Размер:1.01 МБ ID:7004867

Там заварвам боа да души тЪпир. Имайки предвид колко са по пътищата, ми се ще да виждам това по-често:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000625.JPG Прегледи:0 Размер:1.14 МБ ID:7004875

После поглеждам и моста след Правец отдолу, по прекия път за Червен бряг през Роман:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000632.JPG Прегледи:0 Размер:983.1 КБ ID:7004869

Който пряк път се оказва по традиция не съвсем кратък и не особено път:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000633.JPG Прегледи:0 Размер:1,007.0 КБ ID:7004872
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000634.JPG Прегледи:0 Размер:1,011.9 КБ ID:7004873

Офроуд етапът завършва, както се полага, с паднал мост (обхода е през пресъхнал в жегата брод):

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000637.JPG Прегледи:0 Размер:996.0 КБ ID:7004877

После бързо и безцеремонно гълтам пътя до Червен бряг, където на разклона за Кнежа бивам подмамен от песента на сирените "При Нелката":

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.21 (7).jpeg Прегледи:0 Размер:276.3 КБ ID:7004879

Партитурите на песните на трите сирени, размазани от съблазнения ми поглед:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-02 at 14.35.37.jpeg Прегледи:0 Размер:9.1 КБ ID:7004883 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-02 at 14.36.16.jpeg Прегледи:0 Размер:7.8 КБ ID:7004884 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-02 at 14.36.44.jpeg Прегледи:0 Размер:41.0 КБ ID:7004885
    След като се предадох напълно на изкушението, потеглих към Оряхово, превит под тежеста на сторените грехове. В село Остров ми беше препоръчан къмпинга на белгийката Рози "Riverview Sunrise". Там разпъвам шатрата и попълвам списъка с греховете:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.21 (4).jpeg Прегледи:0 Размер:353.6 КБ ID:7004890 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.21 (5).jpeg Прегледи:0 Размер:216.1 КБ ID:7004891
    Удоволствието се допълва от най-дружелюбното куче на име Дейзи. (Моята кучка в къщи се закани да му откъсне ушите от раменете, задето не си знае стопаните и ходи по чуждите такива, уличното му псе)

На сутринта разбирам откъде идва името на къмпинга, наблюдавайки прелестния изгрев на слънцето над Дунава, докато си готвя първото за деня кафе:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000640.JPG Прегледи:0 Размер:776.2 КБ ID:7004895 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000644.JPG Прегледи:0 Размер:828.5 КБ ID:7004896

Потеглям към ферибота, за да разбера, че фериботите не работят, понеже и защото ниввото на реката е прекалено ниско. И че имам избор да вися на опашката на ремонтирания Дунав мост при Русе или да се връщам до Видин. Избирам последното, като смятам да мина през Крайова за Букурещ..

Е да, ама не! Пътни ремонти и тежък трафик на ТИР-ове ме откланят към Търгу Жиу, а малко след него сприрам изплезил език да охладяна една бензиностанция. Скоро разбирам по пристигащите ята мотористи, че се намирам в началото на прохода Трансалпина. В прегрелия ми мозък светва въпросът на колегата Sonda "Да си минавал скоро през Трансалпина?" При което се сещам две неща:
    1. Горе е ХЛАДНО
    2. Задръстването е в обратната посока. Традиционно се минава Трансфагаръшан в посока Север, а връщането през Трансалпина става в посока Юг. Така съм правил и аз досега, но решавам да добавя още един ден път и потеглям нагоре.
    Няма да досаждам с всичките си калпави фотографии, ще сложа само няколко от драматичните пейзажи, като разчитам на фантазията на форумците да компенсира фотографския ми кретинизъм:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000650.JPG Прегледи:0 Размер:427.9 КБ ID:7004899 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000655.JPG Прегледи:0 Размер:830.1 КБ ID:7004900
    Отдалеч, серпантините изглеждат безобидно. Отблизо изглеждат така:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000656.JPG Прегледи:0 Размер:1.08 МБ ID:7004901
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000660.JPG Прегледи:0 Размер:1.03 МБ ID:7004902

Защо ли им е притрябвало да прекарват пътя през върха на скалата?

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000664.JPG Прегледи:0 Размер:1.10 МБ ID:7004903

Ми щото от двете и страни е така:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000665.JPG Прегледи:0 Размер:1.01 МБ ID:7004904
    Минаването през Трансалпина ме поохлажда. А вечерта ме сварва до язовир Видру, където охлаждането продължава в нежелателна посока:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000666.JPG Прегледи:0 Размер:1.04 МБ ID:7004905
    Затова намирам къде да хапна топла шкембе чорба със студена бира и бързам да намеря къмпинг, в случая "Градината с цветята", където ме чакат разпънали шатра, отговаряща на ханското ми достойнство:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.21 (2).jpeg Прегледи:0 Размер:190.8 КБ ID:7004906
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.20 (2).jpeg Прегледи:0 Размер:397.2 КБ ID:7004907
    Вътре в шатрата има огромно легло с пухени завивки. Които се оказват много необходими:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.20 (3).jpeg Прегледи:0 Размер:134.1 КБ ID:7004910

Това е минималната температура от нощта - кучешки студ, както си личи по печалната физиономия на кученцето. А максималната температура от предишния ден също не е повод за веселие:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.20 (4).jpeg Прегледи:0 Размер:142.0 КБ ID:7004911
    На следващата сутрин, докато си готвя кафето, размишлявам над екзистенциалния въпрос "Откъде започват приключенията?" Според канчето - от кафето.
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.20 (1).jpeg Прегледи:0 Размер:263.9 КБ ID:7004912
    Но се оказва, че от приятелския съвет да не ходиш през Трансфагаръшан, за да не те ядат мечки, като този италианец. Да бе, на мен някой ще ми каже. И мечка страх, мене не, ето ме пред суровата северна стена на Трансфагаръшан:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000672.JPG Прегледи:0 Размер:993.3 КБ ID:7004913
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000673.JPG Прегледи:0 Размер:983.4 КБ ID:7004914
    А после през тунела минавам от южната страна на прохода:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-07 at 16.13.15 (2).jpeg Прегледи:0 Размер:100.3 КБ ID:7004915

Слизам едни хиляда метра денивелация за километър-два хоризонтално между начало и край и стигам язовир Видраре. Трудното свърши си викам. Но си правя сметките без кръчмаря, защото в следващите десет километра на 5 пъти виждам мечки досами пътя. Единият път - майка с три "меченца" на две три-години. Всяко колкото голяма кавказка овчарка. Седят и на челото им се чете:"Твърде кокалест. Твърде дърт и жилав. Не е къпан скоро. Нуждае се от къпане, щото ни видя..."
    Е, аз не спрях да ги снимам, защото в началото на прохода имаше такава табела:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000671.JPG Прегледи:0 Размер:1.00 МБ ID:7004916
    "Не храни мечките. Или глоба". А мен много ме е страх от глоби. Затова ще отбия номера с видео, направено от едно семейство от Клуж:

https://youtube.com/shorts/tOTHqWq-utY?feature=shared

Както и да е. Мечките уважиха нежеланието ми да плащам глоби и ме пуснаха да стигна цял и невредим до една бензиностанция в началото на магистралата за Плоещ и Букурещ. Където съвсем навременно получих по GSM-a следното предупреждение от Alert.ro:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:P1000674.JPG Прегледи:0 Размер:1,001.1 КБ ID:7004918
    На щанда с резервни туби за бензин пък се мъдреше следният комикс:
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WhatsApp Image 2025-07-04 at 06.32.09.jpeg Прегледи:0 Размер:162.3 КБ ID:7004919

Мдааааа. Най-после вечерта пристигнах в Букурещ и не можах да го позная. Много от унилите квартали с панелки сега изглеждат така:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:hq720.jpg Прегледи:0 Размер:129.3 КБ ID:7004920
    Останали са и някои стари кръчми, в една от които моят приятел ме черпи с това (урсузът му с урсуз):

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:crop.jpeg Прегледи:0 Размер:51.7 КБ ID:7004921

На следващият ден се наредих в тъмни зори на опашката на Дунав мост, в надеждата да мина по хладно. Нямаше да успея, ако ТИР-аджиите не ме бяха пуснали да мина отдясно на колоната им. Обясниха ми, че са видели не един моторист да припада, чакайки с часове в жегата без вода. Реших да го дам направо към София и да пробвам друг път втория къмпинг, който ми препоръчаха. Малко след Русе съдбата ми поднесе това:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:разклон-Мечка.jpg Прегледи:0 Размер:25.8 КБ ID:7004922

Ааааа не! Бях вече при мечките. Точно осем бяха.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от ezhko; 08-07-25, 14:27.

Супер свежарски пътепис, браво

Аз ходих натам само веднъж и ни валя юнашки.
    Предимно на трансалпина.
    Заканих се да повторя но не се получи.

Тогава не видяхме НИТО идна мечка ма то нормално - на тая дъжд само само моторасти се мотат, всичко друго като живинка се е покрило на сушина!

А преди неколко дена дори една изплюскала един италианец.
    Послено четох само парцали намерили от завалията и части от екипировката…
    Враг усраине

Коментар

Спрял да се снима с нея 🙄
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Не прочетох подробности.
        Само, че нищо не били намерили от него.
        Освен мотора, че не става за еденйе.

Човешката глупост може да е безгранична...

Чуден пътепис. Ако може един въпрос малко извън темата. Във петък ще пътувам от Мездра до Павел Баня и маршрута ми е през Арабаконак. Откъде е по добър пътя между Горно и Долно Камарци. Откъм Саранци или през Стъргел. Миналата година минах откъм Саранци и имаше доста дупки но нищо чак фрапиращо. Все едно си карах по нашите пътища в Северозападнала България. Движа се с Црв 3.
      CR-V 2.0i RVSi 147PS

Коментар

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        През Етрополе-Златица? Иначе през Стъргел

• gecata1059
        gecata1059 коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря. Значи ще мина през Стъргел. Златица не съм минавал но чета ,че е доста зле.
        Последно редактирано от gecata1059; 09-07-25, 07:33.

@ gecata1059 - Щом тръгваш от Мездра - най добре мини по "стария" път - през Люти дол, Рашково - Литаково, като стигнеш Ботевград ловиш на дясно посока Врачеш, подминаваш язовир Бебреш и там хващаш пътя за Витиня. На сто - двеста метра след превала на прохода (на превала има изоставена бензиностанция) хващаш отбивката в ляво, тя води към Камарци и излиза на същото място на което излиза и Арабаконак.
      През Арабаконак дупките са много в отсечката между язовира и подхода към самия проход.

Коментар

• gecata1059
        gecata1059 коментира
        Редактиране на коментар
        Извинявам се за спама в темата. Благодаря за указанията.
        До Ботевград ще тествам новооткрития път и после по стария път до Витиня. Миналата година се качих на магистралата и слязох през отбивката където отклоняваха тировете. Но сега е в ремонт и не може. Тогава минах откъм Саранци между двете Камарци. Но на връщане навигацията ми даваше през Стъргел. Затова питам кой от двата пътя е по читав.

Аз само 3 пъти видях мечки, ама едната беше на осевата линия. Добре че бяха спрели коли да и се радват, та аз минах от другата страна на колите.
      Иначе почнах да пиша, щото се сетих за една случка на Арабаконак. Карам си и изведнъж крави по пътя, леко, леко минавам си между тях и като свършиха кравите, оп - едно биче. Ама посредата точно. И ме гледа, и аз спирам и то наведе главата и почна да потропва с копито. Таман си мислех, сега ако тръгне на коя страна да метна мотора и то се врътна и избяга в храстите. Та не са само мечките
      "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

Не са,на мен след завой са ми излизали елени поне десетина пъти вече,маската ми се пълни с очи,баси лопатара,като наведе глава и пред теб са само рога
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Аз ходих на Трансалпина и на Трасфарагашана през 2014 година. Трансалпината минах от юг на север, а Трансфарагашана от север на юг. Мечки никъде не видях тогава. То още ги нямаше по тези места, или поне не толкова често и не по пътя, както сега.
          Определено обаче Трансалпината на мен ми хареса повече и повече ме изкефи от Трансфарагашана. Много по-малко народ се мотаеше там, а освен това там се изкачват три върха, до като на Трансфарагашана се изкачва само един.
          Все се каня да посетя новият път Трансбучежи, но нещо все няма време и не мога да се организирам от други мероприятия...
          А сърни, зайци и даже фазани няколко пъти са ми пресичали пътя из Средна гора. По-рядко ми се е случвало и из Родопите да ми пресекът пътя сърни на някое по-забито място. Радвам им се разбира се и съм доволен, че още не са ги изтрепали ония идиоти с пушките...
          Последно редактирано от ВладиЧ; 10-07-25, 14:18.
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

Коментар

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            Трансбучежи не е нещо особено. Bran-Rucar е по-живописен. А за сърнички, зайци и сие, препоръчвам Oravita-Bozoviti с водопадите Bigar.

Иначе Трансалпина е по-дълга и по-драматична, докато Трансфагаръшан има по-сурово излъчване и напоследък - мечки. През 2005 нямаше, а сега са "на всеки километър".

Да добавя малко чужди снимки, които дават по-добра представа за проходите:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Transfagarasan.jpg
Прегледи:182
Размер:144.5 КБ
ID:7005198

Име:transfagarasan-road-romania-traffic.jpg
Прегледи:181
Размер:562.5 КБ
ID:7005199

Име:e7.jpg
Прегледи:181
Размер:100.1 КБ
ID:7005200

Име:Transalpina-highest-motorway-in-Romania-scaled.jpeg
Прегледи:180
Размер:526.5 КБ
ID:7005201

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            'Баааааго, че то е станало като Стелвио?!?
            Такива места са тотално неподходящи за социопат като мен.
            Да, веднъж да се видят трябва но от такова стълпотворение като на втората ми причернява само от снимка.
            Стелвио е същата работа - страхотно място но както и преди съм казвал: там отново само след апокалипсис!!!

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            Затова - през работно време
            И в обратна на масовата посока.

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Скоро стана въпрос в офиса за такива места, питаха ме струва ли си точно там (./Мамалига) да се ходи.
            Понеже всички са с консерви реакцията ми беше - WTF?!?
            За чий с консерва трябва да буташ такъв път?!?
            Свършя ли ви скапаните нахуйстрали?!?

Ще им покажа втората снимка.

Сериозни отклонения или много трева трябват за да участваш в това.
            С мотор да кажем няма голямо значение, аз не съм за пример освен ако е говорим за неподходящ такъв
            Последно редактирано от Esper; 10-07-25, 19:11.

За къмпинга до Русе , ако е този в с.Кошов, си изпуснал много Следващия път не го подминавай и се обади да те разведа в околията
          Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
          За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

• ezhko
            ezhko коментира
            Редактиране на коментар
            Онзи е. Благодаря, ще се обадя.

Един армаган донесен от румънско:

Коментар

• blackfirefly
            blackfirefly коментира
            Редактиране на коментар
            Яко!

И още малко по мечата тема:

https://youtube.com/shorts/gufpUP5Ci...wlilAbvDy6lbNv

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Еми естествен подбор мисля, че му каваха,
            Този просто имаше късметта или малшанса да не носи парче пиЗа.
            То и мечето гледам забелезА пропуска - мотораст без него там е баш като шишлик.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X