Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Израел

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Израел

Има ли някой, който е ходил скоро в Израел?
    Аз бях там за около месец през 1997 година и имам чудесни впечатления, а и доста места обиколих, но се боя, че информацията ми няма да е актуална. То положението там е малко ... хм... деликатно.
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Пусни каквото помниш, че май ще ми се наложи скоро да ходя /служебно/!

Коментар

Държава Израел

Страната е разположена на брега на Средиземно море. Територията й е определена от резолюция на ООН от 1947 г. - 14.1 хил. кв. км, а заедно с присъединените територии през арабо-израелските войни - 21.9 хил. кв. км. Граничи (в км) с Ливан - 79, Сирия - 77, Йордания - 531, Египет - 206. Има брегова линия 255 км, от които със Средиземно море - 188 км, Мъртво море - 106, и Червено море - 11 км. Релеф - по крайбрежието - хълмиста равнина, прехождаща на изток в слабо разчленено плато с височина 500-800 м, спускащо се стръмно към падината Гхор (Ел Гор). Там протича река Йордан и се е образувала най-дълбоката депресия на земята - Мъртво море (-392 м).

Климат - субтропичен, средиземноморски, в падината Гхор и на юг - преходен към тропичен, сух. Средни януарски температури от 6 до 18 градуса Сº, юлски темп. от 24 до 30 градуса Сº. Валежи - 400-800 мм, в падината Гхор и на юг в пустинята Негев - под 100 мм. Растителност - средиземноморска, храстова. 5 % от територията са заети от гори, във вътрешността - сухи степи и пустини.

Население - 6 930 хил. жит. Гъстота - 323.2 жит. на кв. км. Естествен прираст - 15. Средна продължителност на живота - мъже - 76 г., жени - 79 г.

Етнически състав - евреи - 83.1 %, палестински араби - 16.8 %, други - 0.1 %.

Официален език - иврит (староеврейски). Други - идиш, шпаньол, арабски, руски.

Конфесионален състав - юдаисти - 88.3 %, мюсюлмани - 9.0 % (от тях сунити - 86.9 %, шиити-друзи - 13.1 %), християни - 2.7 % (от тях православни - 30.5 %, гръко-католици (униати) - 38.1 %, католици - 15.2 %, протестанти - 5.6 %, други - 10.6 %). Извън страната живеят над 8 млн. евреи, главно в САЩ, Западна Европа, Русия, Украйна, Австралия и др. Градско население - 91 %.

Столица - Йерусалим (650 хил. ж.). По-големи градове - Тел Авив (450 хил. ж.), Хайфа (355 хил. ж.), Холон (200 хил. ж.), Рамат Ган (160 хил. ж.), Беер Шева.

Административно деление - 6 окръга.

По-важни исторически събития и дати - 3000 г. пр. Хр. - населена от племената на ханааните; XVI в. пр. Хр. - Египет завладява страната; XIII в. пр. Хр. - заселване на древноеврейските племена; XI в. пр. Хр. - образувано Израелското царство - Саул; 928 г. пр. Хр. - разпада се на две царства - израелско на север и юдейско на юг; 722 г. пр. Хр. - Израелското царство е завзето от асирийците; 528 г. пр. Хр. - Юдейското царство е окупирано от Вавилон; 539 г. пр. Хр. - цялата територия е към държавата на Ахеменидите; 332 г. пр. Хр. - завладяна от Александър Македонски; 63 г. пр. Хр. - владение на Рим; 0 г. - раждане на Исус Христос в град Витлеем; 6 г. - в състава на римската провинция Палестина; 33 г. - разпъването на Исус Христос на хълма Голгота; 395 г. - в състава на Византийската империя; 640 г. - арабско нашествие; 1099 г. - I кръстоносен поход - образуване на Йерусалимско кралство; 1187 г. - разгром на кръстоносците от Египет; 1516 г. - в състава на Османската империя; 1914-1918 г. - английска окупация - заселване на 452 хил. евреи до 1948 г.; 14 май 1948 г. - по решение на ООН е провъзгласена независима държава Израел. Територията на Палестина е разделена на еврейска и арабска държава; 1948-1949 г. - израело-арабска война; юни 1967 г. - нова арабско-израелска война - Израел окупира територии от Египет, Сирия, Йордания и източната част на Йерусалим; 1979 г. - съглашение за мир между Египет и Израел, върнат на Египет Синайският п-в; 1993 г. - мирно съглашение с Организацията за освобождение на Палестина за автономия; 1994 г. - съглашение за Газа и Йерихон; 2000 г. - преговори със Сирия за връщане на Голанските възвишения.

Държавно устройство - парламентарна република, начело с президент, избиран за 5 години. Законодателна власт - еднопалатен кнесет (120 депутата, избирани за 4 години). Изпълнителна власт - правителство и премиер-министър.

Парична единица:
      1 shekel (шекел) = 100 агорот
      1 shekel = 0.215936 U.S. dollars

Стопанство - развита индустриална страна, специализирана в развитието на наукоемки отрасли - медицинска електроника, средства за връзки, компютри. Машиностроене, военна промишленост, електроника, химическа промишленост, обработване на скъпоценни камъни. Добива се нефт - 12 млн. т годишно, и газ. Главни селскостопански култури - цитруси (1.5 млн. т годишно), зърнени, захарно цвекло, памук, тютюн, картофи, маслини и др. Обработват се 22 % от територията на страната.

Транспорт - шосета - 16 хил. км; ж.п. линии - 890 км. Главни пристанища - Хайфа, Ейлат. Международно летище - Тел Авив.

Туризъм - много добре развита инфраструктура. Годишно страната се посещава от 1.5 млн. туристи и има приходи от близо 2 млрд. щ.д.

От София до Йерусалим - 1 612 км
      ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Това беше малко обща информация, за да не се впускам в такава, докато пиша.

Ще разкажа за моето пътуване до Израел през 1996 г. (Мисля, че беше тогава). Все пак доста време мина, а свойството на мозъка да забравя при мен си работи добре.

Първият и един от най-сериозните проблеми, за да стигнем до Израел се нарича ВИЗА!
        Получаването на израелска виза е една доста трудна и на моменти унизителна процедура. В посолството им в София ни третират, като че ли всички сме тръгнали да емигрираме там! Както и да е, ако минете през тази процедура, не си мислете, че това е всичко. При пристигането ви в Тел Авив още на летището сте подложени на разпит и по преценка на служителя може да бъдете върнати обратно. Аз минах и през това сито, та в крайна сметка се оказах в Израел.

Тел Авив е един много красив град на брега на Средиземно море. Има една огромна плажна ивица, проектирана от архитекта, проектирал плажа Копа Кабана в Бразилия. (Приличат си поразително).
        Още първата вечер се разхождах по крайбрежната улица до късно през нощта - никакви притеснения относно престъпност! (Не знам дали и сега продължава да е така, но мога да проверя.)

Градът е интересен и със своята безупречна уреденост! Не знам как го постигат, но всяко дръвче имаше система за капково напояване, улиците се миеха всеки ден, на всяка крачка има градинки с детски площадки, плажовете бяха оборудвани с душове и безупречни тоалетни. Попитах как става това и отговорът беше: "Ми ние си плащаме данъци! Как да не е така?". Еми, казах си, така е като софиянци не си плащат данъците ...

Атомобилите по улиците препускаха бясно, но стъпиш ли на платното - коват спирачки! Още тогава в Израел беше забранена продажбата на нови автомобили без климатик - считаше се, че липсата му застрашава движението по улиците. Градския транспорт също беше климатизиран. Предвижвахме се с автобус често. Транспортът е редовен, но билетът струваше около 1 долар (4 шекела).

И понеже нямаше кой знае какво да се прави в Тел Авив, освен да ходим на плаж, то си направихме програма - посещение на Ерусалим, Ейлат, Хайфа, Река Йордан, Голандските възвишения, Мъртво море, Нетания.

Ерусалим
        До там стигнахме с автобус. Бързо, удобно, лесно и не беше скъпо. Има нещо като маршрутки от Тел Авив до там.
        Разбира се първата ни работа беше да стигнем до стария град и Божи гроб. Стария град е заобиколен с крепостна стена и 7 врати, от които последната, седмата, е зазидана. Легендата твърди, че когато Месията дойде на земята ще влезе именно от там и ще даде опрощение на хората. Извън стария град откъм страната на Седмата врата има гробище, където ми казаха, че имало гробове, за които е платено по 1 млн. долара!

Забравям за горбовете и се съсредоточавам върху самия Ерусалим.
        Пътят до Божи гроб минава по едни тясни улички, за които ме предупредиха да не мърдам много много встрани, че имало изчезнали чуждестранни туристи. Самия град с течение на вековете е бил надстрояван като на места достига до 7 нива. Наистина, отвреме на време пътят ни инаваше по покриви на сгради... Представям си колко надолу може да изчезне турист, ако се загуби.
        Стигнахме до Божи гроб - интересно място, с още по-интересни легенди. За съжаление всички снимки са ми аналогови, но вероятно в нета има снимки на това място. Изслушахме всички истории за Исус, Дева Мария и светиите. Точно зад Божия гроб видяхме най-старата икона в света - точно над първия параклис.
        След това минахме по Виа де ла Роса (Позната от филмите за Исус).
        Посетихме и стаята, където се е състояла Тайната вечеря и т.н.
        Предполагам, че повечето места бяха чисто туристическа атракция и вървяха в комплект с легенди и истории от библията. Едва ли толкова стари постройки биха били запазени до наши дни.
        Посетихме и Стената на плача (най-святото място за евреите) и Златната джамия (второто след Мека по святост място за мюсулманите). В Златната джамия се намира камъкът, от който е излетял духът на Аллах. (Ако правилно си спомням).

До родното място на Исус - Витлеем, не стигнахме. Имаше размирици и не беше желателно да се ходи там.

Ейлат
        Това е най-южната точка на Израел. Тръгнахме вечерта от Тел Авив и сутринта в 6:00 бяхме в Ейлат - посрещнахме изгрева!
        Мястото е удивително! Намира се на брега на Червено море, като с просто око се виждат териториите на Египет, Йордания и Саудитска Арабия. Престоят ни бе един цял ден, като през това време посетихме първо един увеселителен комплекс, в който имаше всякакви огромни аквариуми, показващи живота в Червено море. Главните атракции бяха Кула, Корабче с прозрачно дъно и жълта подводница като в песента на Бийтълс.
        В кулата се влиза и се слиза на дълбочина 6 м под нивото на морето и през илюминатори може да се наблюдава животът в кораловия риф.
        Същите функции имат и корабчето и подводницата, но цените бяха достатъчно високи, за да не се жертваме...
        След дългата разходка из комплекса, излязохме и отидохме до Кораловия плаж. Това е едно от най-чудните места в света, където може свободно да се гмуркаш сред корали, екзотични риби и растения... Разбира се, т.к. е резерват, са забранени всякакви посегателства върху флората и фауната на кораловия риф.
        Температурата на водата беше 28 градуса, но и се струваше студена, т.к. въздуха беше 40 градуса. А месецът беше октомври!
        Привечер си хванахме обратно автобуса с най-голямо съжаление.

Хайфа
        Хайфа е най-голямото пристанище в Израел. До там стигнахме с влак.
        Градът е разположен много живописно на една крайбрежна скала и подножието й. Забелжителни архитектурни творения и най-забележителното: Бахайските градини. Не знам точно какво представляват Бахайците като религия, но имаха страхотно красив храм и ботанически градини около него!

Река Йордан и Голандските възвишения
        Пътуването до река Йордан не беше нещо забележително. Постоянно минавахме покрай селища - къде арабски, къде на набожни евреи, къде израелски... Даже природата - една такава скучна, камениста... Но, наближиш ли река Йордан гледката се променя. Много интересно стои, но покрай реката растат чудесни дървета, образува се нещо като оазис по продължение на течението.
        До реката спряхме на мястото, където е бил кръстен Исус. Беше пълно с хора и големи групи туристи. Имаше групи дошли чак от Бразилия, за да се покръстят във водите на река Йордан. Церемонията беше интересна, но докато наблюдавах с крака, потопени до коляно във водата, усетих как разни риби започват да ме кълват - никакъв страх от хората! Нахалници някакви!
        От там тръгнахме по посока на Йорданската граница (Голандските възвишения). Точно на границата има ферма за алигатори (месо, което в Израел много тачат). Покрай фермата и увеселителен парк с минерални басейни и извори, шоу с папагали, с крокодили, водни атракции - с една дума: РАЙ!
        Бях изненадан, че такъв увеселителен кът е направен точно на границата, но се оказа, че Израел няма гранични конфикти с Йордания. Напротив, били в чудесни отношения!

Мъртво море
        За него се знае твърде много и твърде малко. Всъщност то не е съвсем "мъртво".
        Но да карам подред. До там се стига по два начина - от север (където имаше размирици) или от юг (през пустинята). Ние минахме от южната страна и стигнахме през някакъв проход през каменистата пустиня до самото Мъртво море.

Цветът му е по-скоро бял и това от солта, която е навсякъде! Дъното цялото е в сол! Има тук таме плажове - хората се къпят, но без да плуват. Това не става - солеността на Мъртво море е около 280 мг/л. При това в него спокойно можеш да балансираш и да си седиш, все едно на стол - абсолютно невъзможно е да потънеш. Относително скоро бяха открили, че в Мъртво море все пак има живот. Удивително!

Съвсем наблизо се намира крепостта на Цар Ирод.
        Забележителни археологични находки. Израелците много усърдно реставрираха откритията. Разказаха ми как 8 месеца римляните са обсаждали крепостта, която се намира на нещо като скала с много стръмни, почти отвесни склонове. Накрая са направили насип по който са успели да проникнат и... са намерили всички мъртви.
        До крепоста се стига с кабинков лифт или по една тясна пътека.

Нетания
        Това е един малък и изключително културно подреден курорт на север от Тел Авив. Туристите там са предимно от Западна Европа. Цветя по улиците, чисти улици, чудесен плаж... Спокойствие. Градчето е типично селище с цел туризъм. Тук, както и между впрочем в цял Израел, от нищото е изградено нещо значимо. Учудвам се как тези израелци успяват със задружни усилия да превърнат пустините в оазиси!

Заключение

Ходихме общо три пъти до Ерусалим и всеки път виждахме нещо ново.

Още през 1996 година в Израел всички основни пътни артерии нощем се осветяваха, по-добре от нашия бул. "Цариградско шосе".
        ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Ей а пък някой каже и как да се стигне по суша или море до Йерусалим, цена няма да има. Ама то като гледам всички фериботи до Израел са спряни, а пък друг път не виждам, освен през съседните държави, което си е направо абсурд(имам пред вид минаването през тези държави)
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

До Израел доколкото знам единствения разумен вариант е да се лети със самолет.
            От Тел Авив има малки маршрутни таксита до Йерусалим, а има и автобуси. Цената е доста прилична (поне беше).
            Така че стигането не е проблем, но точно в този момент е малко... ъъъ... неудачно май.
            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Ясно, благодаря. Въпросът не е за пътуване в момента, а за догодина Великден, или по-скоро за Велика събота. Искаме да пътуваме аз, съпругата, една моя братовчедка и майка И. Обаче като видях цените на туроператорите(750-850Евро на човек) направо ми преседна. Та затова питам защото както винаги аз ще трябва да организирам всичко. Затова и набирам информация. Предварително благодаря за всичко.
              Поздрави
              ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

ХАДЖИ-D-MAX

помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Тедо, това е важно за мен, а не за хаджилъка, но по важно е за съпругата ми която вече 3-та година се бори с рака.

А все пак човек докато е все още тук би трябвало да направи някои неща. Ходенето до там според мен е едно от тях
                  Поздрави
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Успех тогава, стискаме ти палци всичко да стане както трябва.
                    Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Не съм наясно с цените в момента.
                      Знам само, че не винаги е здравословно да се ходи на Божи гроб.

Има там една запазена стена - "Стената на плача".
                      Хората вярват, че като сложат в някоя цепнатина листче с желание, то то се сбъдва! Що не пробвате?

Същото важи и за камъка, на който е бил измит Исус след като е бил свален от кръста. Докосваш го и си пожелаваш нещо...

А 700-800 евро за екскурзия до Израел по принцип не е много, стига да ви заведат където трябва.
                      ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Аз двапъти съм ходил там и втория път беше миналата година към края на лятото ,много беше яко
                        спах ме в някъ хотел които беше 4 звезди и струваше 130 долара за двоина стая .
                        билета до там беше около 300 евро като имам един много гаден полет през Атина които седиш 8 часа и се чудиш кво да правиш

Rent a car незнам кви бяха цените но имаше маршрутки които не не зимахма много за 100 км 100тина долара .

700-800 евро не малко но не и много ако си там за 10 дена и повече и 100хиелди екстри май е добре.

утре ще кача малко снимки

Коментар

А някой да е ходил самосиндикално, без туристическа агенция, и да може да сподели впечатления т.е. какво и как да се прави, какво да се избягва, какво да се използва. някви препоръки за хотел. Как се вземат визи, какъв полет да се ползва - чувам има особенности. Ще ходим 4 човека и сумата доста надебелява, ако изплзваме тур. агенция. А и момента в който искаме да отидем едва ли ще е подходящ за екскурзия с тур. агенция. Мен ми върви да се бутам между шамарите така че... Ама ако е писано да се мре то ще стане и тука(на баща ми му хвърлиха пружина от легло на главата посред бял ден от 3-тия етаж в центъра на града).
                          Поздрави
                          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

"Stas"- евала за страхотното описание. Бая труд си хвърлил. Радвам се че има хора който отделят толкова много време за ограмотяване на съфоромци и откриването на нови измерения.
                            LZ1VMH

Коментар

В неделя вечерта пътувам за Израел.

Живот и здраве като се върна ще updete-на информацията

Благодаря за информацията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X