Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мобилна Спасителна Служба (МСС) - дискусии и въпроси

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Мобилна Спасителна Служба (МСС) - дискусии и въпроси

  Проект за правилник и устройство на организация за спешна оффроуд помощ.


  1. Цели:

  Създаване на общество от подготвени хора с подготвени машини, които да могат да помогнат на всеки участник в него, когато има неотложна нужда и е в безизходно положение извън пътя и не може да се справи сам или с помощта на спътниците му и няма помощ наблизо или друг начин за решаване на проблема.

  2. Основни изисквания към всеки участник:

  2.1 Доказани качества, опит и умения за управление извън пътя.
  2.2 Притежание на подготвена машина със съответното оборудване.
  2.3.Готовност за оказване на помощ, когато се поиска от друг участник.
  2.4. Наличие на всички необходими документи и разрешителни за движение по пътната мрежа в страната.

  3. Условия за приемане на нов член на Мобилна Спасителна Служба (МСС)

  3.1 Препоръка от действителен член на организацията.
  3.2 Доказване на наличието на необходимите изисквания според т.2.
  3.3 Одобрение и записване от страна на ръководството, което се извършва след публично допитване до останалите участници.

  4. Технически изисквания и описания.

  4.1. Всеки участник трябва да разполага със машина която е със силово предаване на всички колела което правило не важи за моторите.

  4.2. Всеки участник трябва да разполага с GPS или друга система за точно определяне на географски координати и намирането им.

  4.3. Всеки участник трябва да разполага със система за комуникация стандарт CB и/или 446 Mhz препоръчително и двете.

  4.4. Всички ATV, автомобили или камиони на участници в Мобилна Спасителна Служба (МСС) трябва да са оборудвани с:

  - лебедка
  - Hi-Lift
  - Въже/та за теглене
  - Пожарогасител голям
  - Коро-защитна лента
  - Брадва
  - Трион
  - Аптечка
  - Мобилен телефон
  - Преносим фенер
  - Средства за палене на огън
  - Нож
  - Приспособления за оцеляване
  - Пакетирана храна и вода

  5. Етика и контрол.

  Всеки участник, който грубо пренебрегне задълженията си по оказване на помощ или наруши правилата и етиката може да бъде предложен за изключване от който и да е друг участник, което става валидно след одобрение и записване от ръководството. По въпроса за изключване на участник ръководството ще се допитва до мнението на всички останали участници.
  VPetrov.photography

 • #2
  Форум

  За целите на Мобилната спасителна служба и организиране на обсъждания и дискусии се създава отделен форум достъпен само за участниците.
  VPetrov.photography

  Коментар


  • #3
   Идеята е много, много добра! И ползата от това сдружение може да се види от много други хора в беда...

   Преди две години бях в Италия точно по време на земетресение. Беше невероятно! Но нещото, което няма да забравя, беше колко бързо и стегнато се организираха техните офф-роудци. Очевидно бяха доброволци, но бяха с оранжеви униформи и прекрасно екипирани джипки. Даже някои от джипките влачиха каравани (вероятно за бедстващите).

   Да не дава Господ такава нужда!

   Искам да добавя и предложение за допълнение към необходимата техника:

   1) Радиостанции - предполагам в CB обхвата;
   2) Котва за лебедката

   Успех на начинанието.

   Т.
   Good guys drive Land Rovers!

   Коментар


   • #4
    Препоръка

    Всеки който иска да стане член на OFFRoad-SOS и смята че има необходимите качества и подготовка но няма познат който да му даде препоръка ще трябва да изпрати лично съобщение, е-мейл или да се обади по телефона за да може да организираме среща и да уговорим как и по какъв начин ще може да докаже необходимите качества.

    Моля да обърнете внимание! Влизането в този клуб ще бъде много трудно, защото всеки нов член трябва да е в помощ на всички, а не в тяхна тежест. И всеки член на клуба ще разчита на възможностите и подготовката на останалите...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #5
     Off-road SOS

     Идеята е страхотна !
     Би било добре хората участвашти в клуба да имат членски внос по този начин когата има ниакаква "операция" ще се вастаножиават средствата на спасителя,а и когато се разбере за яленският внос ще се отарвете от несериозните хора !
     Сащо така трябва да се направи нещо като "телефонене" указател с кординатите на "спасителите" в цяла БГ .
     Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

     Коментар


     • #6
      Категории

      Има желание за участие от страна на много хора, които не са оборудвани с лебедка или дори без автомобил. Всички знаем, че в аварийна ситуация всеки може да е полезен, така че решихме да дадем възможност и на такива хора да помагат. В случая идеята е участниците да бъдат две категории, като втората е в помощ когато е необходимо.

      Ще приемаме и желаещи за участие в спасителни операции като към тях ще има изисквания за специфични умения и възможности.

      Моля всички които имат свои идеи по организацията да ги постват тук за да бъдат взети в предвид при окончателното оформяне на инфраструктурата...

      Най-горе пуснах анкета за името моля дайте мнението си...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #7
       Процедурата работи

       Процедурата по приемане на нови участници вече работи, последователността е следната:

       1. Трябва да сте регистрирани участници на този форум.
       2. Трябва да изпълнявате необходимите условия за членство описани по-горе.
       3. Отивате в: Потребителски групи и там избирате: Мобилна Спасителна Служба (МСС)
       4. Натискате бутон: Информация
       5. Натискате бутон: Присъединете се към групата
       6. Получавате лично съобщение адресирано до вас, съдържащо допълнителна информация.
       VPetrov.photography

       Коментар


       • #8
        Рангове...

        За да може ясно да се разграничават възможностите на всеки от участниците в OFFRoad-SOS въвеждаме понятието ранг което е описано по-долу:

        Рангове:

        (*) : участник без автомобил
        (**) : участник с мотор или автомобил без оборудване
        (***) : участник с оборудван автомобил съгласно правилата
        VPetrov.photography

        Коментар


        • #9
         Леле...
         Чакайте, бе момчета, остава само лекар в екипажа, и полева операционна, и парашутна и водолазна подготовка, собствени средства за десантиране ...
         То всичко това хубаво, обаче колко са хората с пари, като за профи спасителни екипи((( По -добре като за начало направи SOS списък, обикновено трябва просто още един джип, който просто да дойде скоро, и да дръпне малко закъсалия. А евакуатори с екипи ще си се появят от самосебе си. С времето и натрупването ... по Маркс)
         Дай по-добре така:

         1. НИК в конференцията
         2. Ловен район
         3. Мобифон и прочее начини за бърза връзка
         4. Наличен траспорт
         5. Налични средства
         Готовността да се юрне по всяко време да вади някого от някъде се подразбира

         Коментар


         • #10
          Оборудване...

          Леле...
          Чакайте, бе момчета, остава само лекар в екипажа, и полева операционна, и парашутна и водолазна подготовка, собствени средства за десантиране ...
          То всичко това хубаво, обаче колко са хората с пари, като за профи спасителни екипи((( По -добре като за начало направи SOS списък, обикновено трябва просто още един джип, който просто да дойде скоро, и да дръпне малко закъсалия. А евакуатори с екипи ще си се появят от самосебе си. С времето и натрупването ... по Маркс Smile)
          По повод на изискванията:

          1. Защо само един отворен списък не става?
          - Защото, ако направим списъка открит всеки ще може да вижда телефони и координати на всички участници. Нещо, с което малко от тях ще се съгласят, вече съм разговарял с мнозина.
          - Защото няма никакви критерии, по които някой ще бъде записан в такъв списък, от което следва, че най вероятно списъка ще се попълни от 80% хора нямащи никакъв опит знания и подготовка и 20% можещи и знаещи. Оттук автоматично следва, че неможещите ще се закопават на разни смешни места, а можещите ще ходят да ги вадят нещо, с което те определено няма да са съгласни.
          - А да си представим следната ситуация: някой, който има добре подготвена машина и знае как да кара има проблем. Нали се сещате, че този човек няма смисъл да се обажда на някой друг с неподготвена машина и без умения, защото той няма въобще да може да стигне до там, до където първия е отишъл. Проверено е на практика!
          - Идеята е OFFRoad-SOS да служи на хора, които имат някаква степен на подготовка и от които не се очаква да затрудняват останалите със смешни молби.
          - В България има вече стотици много добре подготвени машини и хора съответно, така че няма никакъв проблем с участниците.
          - И да не забравяме че една спасителна операция е и време и немалко пари така че всеки може да очаква не повече отколкото ще дава т.е. този който няма, неможе и не знае няма как да очаква нищо сериозно.

          Все пак, за да могат и други хора да участват сме направили съответните рангове така, че, ако някой не разполага със съответната машина, но има знания и подготовка и съответното оборудване т.е. може да бъде полезен ще бъде включен с по-нисък ранг, но само след като премине процедура по доказване на качества и одобрение. В момента сме дали възможност на всеки да поиска включване, а в последствие ще преценим кой може и кой ще почака.
          VPetrov.photography

          Коментар


          • #11
           На Майтап протече и първата спасителна операция - две срязани гуми насред Стара планина (лесно място близо до село) екипа отреагира светкавично и благодарение на широките контакти на ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО на клуба беше открита точната резервна гума в София (Благодаря на Мери) и беще доставена на място (монтажа не беше включен в услугата) и така приключението завърши добре.
           Късмет на всички и лек път.

           Коментар


           • #12
            За Българското име идеята е интересна, ама май повечето имена са заети или неподходящи: Бърза Помощ Пезпътица и т.н. Но ако се сещаш нещо добро защо да не го обсъдим?
            А за лебедката се убедих като се закопахме в събота (не я носих) с нея щяхме да излезнем за минута-две, а не да си утрепем следобеда при това ситуацията беше елементарна (местните които минаха от там ни обвиниха че излагаме марката - Нива, е те бяха с ГАЗ66 и те бяха направили тези 50сантиметрови коловози)

            Коментар


            • #13
             Re: Името

             Първоначално публикуван от linux.lab
             По въпроса за включването. От всичко само лебедка нямам ама като гледам цените скоро няма и да имам. Давайте акъл как да си спретна нещо на по-приемлива цена, че и аз да се включа в групата. Щото сега е някак си неудобно.

             Нямането на лебедка не е проблем да се включите, стига да имате желание и най вече знания и умения. Като се сдобиете с лебедка просто ще преминете в по-горна категория... А и преполагам знаете, че с малко приспособления Hi-Lifta става и за лебедка и то не лоша. Освен това ръчните лебедки не са чак толкова скъпи а вършат добра работа - е малко си е напъване но важен е крайния резултат
             VPetrov.photography

             Коментар


             • #14
              Здравейте всички, току що и аз се записах за член на групата. Не знам с кои се познаваме и с кои не от останалите но с последният писал Митьо Фулдата поне със сигурност се знаем. Здрасти Митьо Калоян съм с черния вранглер. Имам следното питане как всъщност ще се ползва тази помощ? Ще звъним на всички членове един по един от мястото на събитието? Ако е така имам по добро предложение да има един модератор на групата и да се звъни само на него а той от своя страна да бие по един SMS на всички останали (само той ще има всички номера) и който прецени че може и е наблизо зънка обратно и се разбират какво е положението.
              JEEP фен!

              Коментар


              • #15
               Калояне ДОБРЕ ДОШЪЛ НА БОРДА

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X