Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прибори за нощно виждане- малко теория.

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Прибори за нощно виждане- малко теория.

  • Що е то нощно виждане
  • Различни варианти за виждане в тъмнината
  • Технология на приборите за нощно виждане
  • Как работят приборите за нощно виждане
  • Поколения- що е то?
  • Използване
  • Изводи


  Що е то "нощно виждане:

  Възможности да се вижда в “тъмна среда”
  Хората имат много по-лошо “нощно зрение” в сравнение с повечето животни тъй като в човешкото око няма т.нар tapetum lucidum

  tapetum lucidum(от латински : “светъл тапет", често пъти срещащо се само като “тапетум”) е мембрана намираща се зад или в ретината на множество животни. Тя отразява видимата светлина обратно през ретината увеличавайки по този начин повече светлина на рецепторите. Това значително подобрява зрението при ниска осветеност
  Човек вижда в относително тесен спектрален диапазон. Разширяването на този диапазон с помощта на технически средства води до увеличаване на възможностите за нощно виждане.
  Чувствителност на светлина:
  Достатъчната чувствителност към светлина е просто казано възможността да виждаш при лоша осветеност. Въпреки, че човешкото око при идеални условия може да “види” дори единичен фотон , в реалният живот неврологичните филтри ограничават чувствителността на няколко десетки фотона дори и в идеална среда Тъй като не е във възможностите ни да подобрим човешките биологични възможности са разработени редица електронно оптични прибори за тази цел Те могат да използват увеличаване на видимата светлина, отразяване на лъчи в ИЧ диапазона, CCD, високо чувствителни фото детектори.
  Принципи на действие при нощните прибори:
  С електронно оптичен преобразовател (увеличаващ наличната светлина )
  Термо визионни (създаващи образ на база на излъчваната топлина).

  Увеличаване на видимата светлина
  • Тъмнината извън помещение рядко е “пълна”. Приборите за нощно виждане използващи увеличаването на естествената светлина работят именно благодарение на този факт.
  • Този тип прибори са доста по- евтини от термалните
  • Приборите с електронно оптичен преобразовател използват светлината на звездите и луната като преобразуват тези малки количества светлинна енергия (фотони) в електрическа енергия – електрони
  • Тези електрони преминават през тънък диск с размер колкото монета от 50 стотинки в който има над 10 милиона микро канала.
  • По време на движението си електроните се “удрят” в стените на тези канали, като при всеки “удар” се отделят хиляди нови електрони
  • Така многократно увеличеният електронен поток се насочва към фосфорен екран,който отново превръща електроните във фотони, позволявайки ви да виждате ясно изображение дори в “пълен” мрак.

  Пример за изображение от прибор за нощно виждане с електронно оптичен преобразовател. Най- често цвета на изображението е зелен, но се срещат и т.нар. прибори с бял фосфор, които дават черно –бяло изображение
  .Натиснете снимката за да я уголемите

Име:maxresdefault.jpg
Прегледи:1
Размер:77.3 КБ
ID:6092044

  “Поколения” нощни прибори

  Поколение 0.
  В това поколение влизат първите прибори за нощно виждане от ерата на Втората Световна война. При тях се използва мощен източник на инфра червена светлина (у нас известен като фар “Луна”) и електронно оптичен преобразовател базиран на фотокатод (най-често използваните материали са сребърни и цезиеви окиси). Приборите имат много лошо изображение а без източника на ИЧ светлина са практически неизползваеми.


  Първо и първо плюс поколение:
  Първо поколение пасивни нощни прибори са използвани за първи път от Армията на САЩ по време на Виетнамската война. Те представляват “подобрено” нулево поколение н база на подобряване на КПД на фотокатода, което позволява вместо активен източник на светлина да се използва естествената светлина на луната и звездите. Въпреки това дори и най съвършените фотокатоди от това поколение имат увеличаване на видимата светлина не повече от 1000x, като в огромен процент от случаите приборът е наложително да се полза с инфра червена “подсветка”

  Пример за изображение Поколение 1.
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture1.png
Прегледи:1
Размер:84.3 КБ
ID:6092059

  Второ Поколение.

  Второ поколение прибори използват качествено различен ЕОП базиран на микро канална пластина благодарение на което се постига увеличаване на видимата светлина до 20 000 пъти . По този начин приборите от 2 и 2+ поколение могат да работят в “пасивен” режим- т.е. без ИЧ подстветка в над 90% от случаите. За разлика от поколение 1 при този тип прибори няма ефект на “рибешко око”- т.е. Изображението е контрастно не само в центъра на околяра. Резолюцията на изображението е значително по- висока. Повечето съвременни европейски ЕОП са деривати на второ поколение


  Пример за изображение Второ поколение.
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture2.png
Прегледи:1
Размер:68.9 КБ
ID:6092060

  Трето поколение.

  Трето поколение прибори за нощно виждане също са базирани на микроканална пластина, но при тях сцинтила -ционният екран преобразуващ електроните във фотони е на базата на галиев арсенид което значително подобрява качеството на полученото изображение . По този начин се достига увеличаване на светлината от порядъка на 30000-50000xа така също и изключително ярко и контрастно изображение практически в цялата наблюдателна площ на прибора.


  Пример за изображение Трето поколение:
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture3.png
Прегледи:1
Размер:68.3 КБ
ID:6092061

  Преимущество на приборите 3 то поколение пред тези 2 ро поколение:

  Поколение 3 подобрява значително изображението, като в следствие на това се увеличава и възможността за непрекъсната работа с прибор/ очила за нощно виждане. Това става в следствие на намаляване умората на окото – по малкото “сцинтилации” и по -контрастният при по- ниска яркост образ значително намаляват умората на окото. Съществуват и така наречените ауто –гейт прибори които автоматично се адаптират към промените на светлината .
  Съществуват европейски ЕОП - XD-4 и XR-5 които въпреки, че по принцип на работа са поколение 2+ по качество на изображението ll/pm, и по съотношение сигнал/шум не отстъпват на трето поколение а в някой случаи го превъзхождат. Същевременно обаче европейските ЕОП са доста по скъпи от американските или руските такива.
  Най- често за цивилен пазар от тях се продават партиди не минали по една или друга причина армейски тестове.

  Пример за 3+ или ауто гейтед поколение. Често пъти вариациите на 3 то поколение биват чисто "търговски" кръщавани 4 то поколение.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture4.png
Прегледи:1
Размер:71.8 КБ
ID:6092062  GEN 2 GEN 3 %
  подобрение
  Фоточувствителност µA/Im) 1800 1800 -
  Отношение сигнал/шум 21.0 25 20% по- високо
  Резолюция (lp/mm) 64 64 -
  Ореол(mm) 1.25 0.75 40% по- малък
  Живот на ЕОП в часове 10,000 10,000 -
  Gen 1 SuperGen 1 Gen 2
  OMNI
  I and II
  Gen 2 OMNI
  III
  Gen 2 OMNI
  IV
  Gen 3
  Дистанция
  на откриване (m)
  170 270 240 290 360 430
  % подобрение
  Спрямо
  Gen 1
  0% 60% 40% 70% 110% 153%
  Дистанцията на която може да забележите или идентифицирате обект с прибор за нощно виждане зависи от редица отделни фактори.

  • Естеството на обекта
  • Размера на обекта .
  • “Осветеността” на терена- има ли луна и звезди, има ли дреги източници на светлина, имате ли инфрачервена подсветка,. Про ниски облаци и почти никаква допълнителна светлина се счита че поколения от 2 нагоре могат да дадът положителна идентификация- например полът на човек или дали наблюдаваният обект е куче или сърна на дистанция 75-100 метра.
  • При достатъчна осветеност- пълна луна, ясно небе – отделни обекти могат да бъдат различени до 500 м.


  Черни точки или петна ("лекета") в прибора.
  • Често пъти в прибора за нощно виждане се наблюдават “черни точки”. Те могат да се дължат на незначителни дефекти в самия ЕОП , или на замърсяване.
  • Наличието на малък брой черни “петна” с диаметър под 0.5 градуса, се приема за нормално и не се отразява на работата на нощният прибор
  • В приборите Второ + поколение често се наблюдават "лекета". Ако същите не потъмняват с времето - това не е проблем при работа.

  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Picture5.png
Прегледи:1
Размер:22.2 КБ
ID:6092063  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:night-vision-generation-comparison1.jpg
Прегледи:1
Размер:205.0 КБ
ID:6092058
  Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
  No man left's behind !!!!

 • #2
  От: Прибори за нощно виждане- малко теория.

  Мед Дог, тези оптически прибори за нощно виждане на ,,Диана Оптикс", как са като реални възможности?
  Въобще продават ли ги за цивилни? А като пари, кака са?
  https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

  Коментар


  • #3
   От: Прибори за нощно виждане- малко теория.

   Да продават се.
   Ценовият им клас за псевдобинокуляр и монокуляр е от порядъка на 3000 евро с ДДС. С европейски ЕОП 2+ с добра разрешаваща способност- 64ll/pm. Имат и по- бюджетна версия с 57 ll/pm. У нас няма законово ограничение за притежаването на произволни прибори за нощно виждане от цивилни. Има обаче за ползването им за лов- тотално са забранени.
   Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
   No man left's behind !!!!

   Коментар


   • #4
    От: Прибори за нощно виждане- малко теория.

    Благодаря Мед Дог. Скъпи идват, поне за мен.
    https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

    Коментар


    • #5
     От: Прибори за нощно виждане- малко теория.

     Ползваме такива Диани,както очилата така и биноклите.Виждат добре само ако има луна,иначе изображението е "зърнесто".
     Като минуси мога да отбележа че лъжат в разстоянието,особенно ако си в движение (бягаш) често се спъва/пада
     Use since:
     OpenBSD 3.x
     FreeBSD 4.x
     Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x Аз съм фен на OpenWRT.

     Коментар


     • #6
      От: Прибори за нощно виждане- малко теория.

      Какво мислите за ето това:
      https://www.youtube.com/watch?v=Wp8VfId5WVM

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:faceD215.gif
Прегледи:1
Размер:98.2 КБ
ID:5748307
      https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

      deneme
      Зареждам...
      X