Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заиграх се :)

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Заиграх се :)

  Както винаги при мен като се заровя в една тема и се забравям. започна се с идеята за монокуляр за нощно виждане (2+ или 3) и се завърши с два псевдо биноколяра (2+ и 3 )
  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:2
Размер:108.8 КБ
ID:6092006


  Ако е интересно ще правя обзор и споделям опит за айрсофтърите та мога да го дублирам и тук
  Последно редактирано от Mad Dog; 07-06-15, 19:14.
  Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
  No man left's behind !!!!

 • #2
  От: Заиграх се

  Тия тук са забранени и това е една от причините да искам повече инфо,те на мен ше ми кажат

  Пуцай кумеееее,давай инфото
  TOYOTA SEQUOIA ‘11
  W140 S420 '99

  Коментар


  • #3
   От: Заиграх се

   Давай давай.
   davc: А-бе, на исландски - свиня, svinia ли е!

   Коментар


   • #4
    От: Заиграх се

    Ейййй хиена си обаче... Това, което си мислеше ли направи?
    42

    Коментар


    • #5
     От: Заиграх се

     Я по-добре направи една образователна тема по въпроса, като не пропускаш цени и място от където може човек да си напазарува... Аз за сега ползвам служебни, но недолюбвам орташките работи и това някой да казва кое е добро за мен и кое не...

     Коментар


     • #6
      От: Заиграх се

      Вярно си трябва тема. Ще вземе някой да се огледа в нещо я за лов на хора, я ембаргово. За животни пак има какво да се научи.
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

      Коментар


      • #7
       От: Заиграх се

       Идеята да си имам личен нощен прибор я имаше поне от няколко години (имам няколко служебни, но все пак не е като да си имаш свой), но я бях оставил в графа „прекалено скъпо“ . За всеки си има свои изражения за скъпо, но все пак цените на приборите в България са доста високи – реално приборите 2+ от нисък клас отиват над 2000 евро.
       На първо место трябваше да су уточни вида на прибора , а те могат да бъдат:
       -Едноканален моноколяр – или от тук нататък в текста – моноколяр. Това е прибор с един околяр , един обектив и един ЕОП. Могат да бъдат с и без увеличени, като тези с увеличение трудно се ползват при ходене. Типичен масов в армията на САЩ моноколяр е AN/PVS-14, у нас се продават няколко модела моноколяри от които внимание заслужават Optix Диана М40 NE, N-Vision Optics GT-14 и Dipol D 128.
       Едноканален биноколяр или още псевдно биноколяр . Това са очила с един обектив с един ЕОП изображението от който отива в два околяра. Обикновенно са без увеличение, като се предлагат допълнителни обективи с увеличение . Тези очила имат няколй преимущества и накой недостатъци. От една страна позволяват продължително ходене (по нататък ще обясня защо моноколяра не го позволява) с тях , с известни условности позволяват и шофиране (не че шофирам ама повечото от вас го правят) и навигация. Минус е липсата на напълно стереоскопично зрение, както и, че за да се прицелваш с тях (относително важно за еърсофт забавленията) се искат определени навици и прицел (бързомерец) съвместим с прибори за нощно виждане. Повечето от вас ще кажат какво пък толкова ще му стане на прибора от един по ярък бързомерец , но покорният ви слуга има в наличие точно такъв на който в центъра на зрителното поле е прогорена сериозна черна точка. Типичен представител на този клас прибори е използваният в армията на САЩ AN/PVS -7. На нашият пазар се предлагат основно прибори на ATN, Yukon и Диана на Оптикс
       Дву канален биноколяр – или т.нар. дву канални очила. Представляват по същество два биноколяра прикрепени един за друг. Това е „върха на гъза на слона“, предлагайки напълно стереоскопично зрение . Недостатъка им е че обикновенно са тежки (особенно по- старите образци) и ами.... около два пъти по скъпи от всички останалали. Отделно че консумацията им на ток е в повече и обикновенно са с „изнесен“ пакет на захранването. Пример за такива очила е AN/PVS-15 или родните Диана ТТ.
       След дълги експерименти се отказах от моноколяра – просто мозъка ми не е в състояние да възприема продължително време „зеленият“ образ от едното око заедно с нормалното нощно виждане от другото. Или е необходима продължителна тренировка за да се свикне. Отделно има един елемент на киселото грозде за който ще говорим по нататък.
       След като дву каналните очила отпаднаха (нямам нито бъбрек нито апартамент за продаване) , остана т.н псевдобиноколяр.
       От самото начало задачата беше за прибор 2+ или 2 Супер Ген поколение – за който му се чете има из нета достатъчно матеряли за да си прочете за разликата между поколенията. Ако на някой не му се рови – ще му извадя.
       Реално поколенията са три, като и второ, така и трето поколение имат разни пермутации, които се наричат съответно 2+, Супер Ген, XD-4, XR-5 , а за трето – 3+ и 4. Четвърто поколение всъщност е третото от Omni VII нататък и самото наименование е чисто комерсиално. Второ и трето поколение се различават по принципа на действие на ЕОП а и по силата на усилване на светлината. Последното е относително важно при работа в пълен мрак (облачно небе нощем) , като при 1/2 до 1/3 луна практическите резултати с 2+ и 3 са доста сходни.
       Друга важна характеристика е разрешителната способност линии на мм –ll/pm коеято както за 2+ може да варира от 40 до 72, а за трето от 52 до 72- от това зависи дали ще различавате детайли или само бой на негри в тъчна нощ . Съществено е и съотношението сигнал/шум – най- елементарно обяснено с това – колко „сняг“ вали в екрана на ЕОП –а.
       И така вече въоръжени с малък но задължителен набор от знания вече може да пристъпим към избора на прибор.
       Поради факта че исках да се оправя с определен бюджет бях ршил да закупя прибор втора употреба , а в последствие, когато излезне проблем или ми останат пари да го ъпгрейдвам с по- нов и читав ЕОП.
       На първо место доста бързо се отказах от придобиването на американски армейски прибор на вторичния пазар. В САЩ са забранени за износ , в Европа струват от 2000 евро нагоре дори с Европейски ЕОП, появи ли се някой такъв из ибеите почва такова наддаване че на човек му става лошо. Същевременно са с доста стари и „изпомпани“ ЕОП и (все пак армията ги полва тези прибори , а не и стоят за красота). Така an/pvs -7 отпаднаха и постепенно се оформи идеята за т.нар. ПН-14 архитектура на прибора. ПН-14 е съветски прибор от късните години около 1990 с второ поколение ЕОП- така и не видял масово проиводство. На него са базирани както по- късният прибор ПН-14К (единият от двата на снимката), така и очилата на ATN от старата серия NVG -7 (новата серия е на базата на белоруска архитектура поради разпърдяването на отношенията) , приборите на Армасайт от серията N-7 и така нататък.
       Преимушествата на тази архитектура са :
       1. Бърз и лесен ъпгрейд – дори да е произведена около т.нар. къси руски ЕОП и центраният тубус винаги може да бъде заменен с по дълъг , да се сложи адаптер удължител или да се изработи нова „чаша“ с обектив. Отделно руските ЕОП и са намираеми (стига да имате познати в Украйна , Русия или Белорус) и не са трагично скъпи. Друг вариант е закопуването на европейски не инверсен (без обръщане на изображението) ЕОП от поколенията XD4 и XR5 които също изпадат на вторичният пазар на ЕОП. И последно винаги може да поставите ЕОП от AN/PVS -7 с известно баене и черна магия - от произволно поколение от OMNI III нагоре. Такива също изпадат от време на време.
       2. Относително малка маса и габарити.
       3. Използват като правило масови батерии – CR-123 или АА.

       След дълго дебнене, най накрая изпадна именно това което търсех – ATN-NVG-7 от по- нисък клас което без напъване влезе в първоначалният бюджет от 2500 лв. След като обстойно беше прегледан (леки „лекета“ по ЕОП а които обаче не пречат при работа с уреда и една две малки точки) уреда беше изпробван и въведен в експлоатация.
       И така – ATN –NVG-7
       Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:81.5 КБ
ID:5665437
       Увеличение 1Х
       Поколение – 2+.
       ЕОП: 2+ с 45 II/pm.
       Маса- 450 гр.
       Използвана батерия – CR-123 или АА (обръща се един адаптер и воала.
       Цена нов в Европа – около 2200 Евро-

       В прибора беше установен (както се и предполагаше) ЕОП ЭПМ-223Г – коойто не блести с особени показатели и беше взето решението да бъде заменен с ЭПМ -66Г с разрешаваща способност около 55 ll/pm. Докато се търсеше такъв „по евтинко“ съвсем неочаквано изпаднаха абсолютно нов не използван произведен около 2010 комплект очила ПН-14 К
       Пн -14 К е псевдомоноколяр с подобна архитектура, но в конкретният интересното беше ЕОП а вътре – а именно трето поколение ЭПМ-102 Г-05-22 Ф или с други думи най близкото до OMNI VII произвеждано извън САЩ. Отделно към прибора дойде като бонус и втори обектив с увеличение 4Х което дава възможността същият да се ползва и като бинокъл.

       И така – очила ПН-14К :
       Увеличение – 1х и 4х.
       Поколение- 3.
       ЕОП: 3 с 64-68 ll/pm.
       Маса -550 гр.
       Батерия : АА
       Водещото в случая беше че предложеният екземпляр беше „изложбен“ демек събиран в сряда и огледан предварително за следи от връсни ръчички , а вложеният ЕОП е подбиран и е напълно чист – без тъмни и светли точки и петна. На всичкото отгоре луминофора явно е „вносният“ Р-43 защото изображението е доста „пастелно“ в сравнение с други попадали ми руски изделия. Приборът дойде с „извадена“ номерна пластина `демек без номер и без паспорти ... защото така.
       Прикачени файлове
       Последно редактирано от Mad Dog; 08-06-15, 01:12.
       Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
       No man left's behind !!!!

       Коментар


       • #8
        От: Заиграх се

        Някоколко сравнителни снимки : 2+
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:48.6 КБ
ID:5665441
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:37.3 КБ
ID:5665442
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:59.2 КБ
ID:5665443
        Последно редактирано от Mad Dog; 08-06-15, 00:46.
        Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
        No man left's behind !!!!

        Коментар


        • #9
         От: Заиграх се

         3 то:
         Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:42.3 КБ
ID:5665444
         Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:55.6 КБ
ID:5665445
         Последно редактирано от Mad Dog; 08-06-15, 00:51.
         Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
         No man left's behind !!!!

         Коментар


         • #10
          От: Заиграх се

          С Айфона не се хваща доста голяма част от разликата във изображението - при 2+ тине по- зърнесто и по - ярко (при приборите за нощно виждане яркостта не е преимущество ). При 3 е по пастелно и с повече детайли. и съответно паразитните сцинтилации са много по малко. Практическите тестове доказаха, че при 1/2 луна особенна разлика няма, при 1/4 вече се усеща преимуществото на 3 то, а глобалната разлика е при почти пълна тъмнина.
          Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
          No man left's behind !!!!

          Коментар


          • #11
           От: Заиграх се

           Снимките се оклепаха нещо
           davc: А-бе, на исландски - свиня, svinia ли е!

           Коментар


           • #12
            От: Заиграх се

            По добре ли е ?
            Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
            No man left's behind !!!!

            Коментар


            • #13
             От: Заиграх се

             сега се виждат.
             davc: А-бе, на исландски - свиня, svinia ли е!

             Коментар


             • #14
              От: Заиграх се

              Много полезно и информативно. Благодаря.
              Монокуляр не е ли правилното изписване?
              I get High by going Down

              Коментар


              • #15
               От: Заиграх се

               Правилното е- ама от айфоня за дълъг текст- толко. А вече от лаптопа му е минало времето за редакция. Ако някой от модераторите оправи пуховщините в текста ще му бъда задължен.
               Последно редактирано от Mad Dog; 08-06-15, 10:49.
               Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
               No man left's behind !!!!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X