Знае ли накой какво се отделя при КАТАЛИТИЧНО изгаряне на бензин. Питането е заради налична такава отоплителна печка за къмпинг.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Питане към разбиращите от химия
Свий
X
-
До: Питане към разбиращите от химия
Аз не съм химик, но до колкото ми е известно "каталитично" означава, че изгарянето се подпомага от катализатор. Целта е да се получи пълно изгаряне. Ако бензина е достатъчно чист, следва да получиш въглероден диоксид и водна пара. Обаче има БЕНЗИН и бензин. Ако сипеш такъв от бензиностанцията, е много вероятно да получиш нежелани добавки в продуктите на изгарянето.Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.
-
Първоначално публикуван от grgeorgiev Преглед на мнениеАз не съм химик, но до колкото ми е известно "каталитично" означава, че изгарянето се подпомага от катализатор. Целта е да се получи пълно изгаряне. Ако бензина е достатъчно чист, следва да получиш въглероден диоксид и водна пара. Обаче има БЕНЗИН и бензин. Ако сипеш такъв от бензиностанцията, е много вероятно да получиш нежелани добавки в продуктите на изгарянето.
Печката е с горна(нагревна) част изработена от няколко слоя много финна стоманена мрежа с диаметър около 250мм, надолу има дебел фитил стигащ до резрвоар от около 2 литра пълен с бензин. Та това чудо се пали, като се полее с спирт, запалваме спирта, и след като изгори, мрежестата питка става червена и е такава за много часове. Топлината си е като от печка Лъч 2 КВ.
Коментар
-
това, че има няколко ката мрежа и не виждаш открит пламък съвсем не значи, че в реакцията не участва кислород.
Става това, обяснено по-горе.
имаше едни газови запалки с мрежичка вътре - ей такова е вероятно.- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Коментар
-
Това не е точно каталитично горене, по-скоро безпламъчно горене върху нагрята повърхност. Същото като печките на газ с керамичните плочи, кой знае защо и тях ги наричат катализаторни.
Нищо прекалено лошо не се отделя - на открито е трудно да накараш бензина да гори непълно, а даже тогава, той предпочита да отделя сажди, а не въглероден оксид. Тази и подобните печки, освен при груба намеса, горят с бедна смес, така че максимумът беля е миризма на бензин.
Разбира се, при лоша вентилация, тази чудесия ще свърши кислорода наоколо си, което може да е фатално за спящи хора. Нищо безкислородно няма в системата - харчи кислород по устав.
Олово в бензина вече не сипват, а другите неща, с които го кръщават, си горят по общия ред.
Коментар
-
Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнениетова, че има няколко ката мрежа и не виждаш открит пламък съвсем не значи, че в реакцията не участва кислород.
Става това, обяснено по-горе.
имаше едни газови запалки с мрежичка вътре - ей такова е вероятно.
Газовите запалки си имат налягане, тук такова няма. Бензина идва по фитила, като при газените лампи.
Въпроса мо беше към запознатите с ХИМИЯТА. Аз физиката я знам.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеАз физиката я знам.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеАми няма от къде да го смуче. Слоевете са над 10 и е много финна. А нагрятия въздух ходи нагоре.
Газовите запалки си имат налягане, тук такова няма. Бензина идва по фитила, като при газените лампи.
Въпроса мо беше към запознатите с ХИМИЯТА. Аз физиката я знам.- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеПитането е към химиците, не към многозайковците. Който не е виждал такова чудо, да звънка за демонстрации.
п.с. ако си подкарал ядрено сливане по въглероден цикъл върху метална мрежичка, кажи си. Единодушно ще те изберат за император.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеПо-химици от мен тук трудно ще намериш. И понеже не знам какво в бензина ще ти даде енергия без кислород, не ми трябва демонстрация. Похлупи го с един варел и ще видиш колко време ще гори.
п.с. ако си подкарал ядрено сливане по въглероден цикъл върху метална мрежичка, кажи си. Единодушно ще те изберат за император.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеТо така се и гаси. Със метална шапка. Въпроса беше какво се отделя като газове, при такъв режим на горене.
Коментар
-
Симпатичен си ми. Но да наричаш Ясен дървен философ, еле пък когато става дума за химия, ми е смешноНезависимо от това в колко тежък професионален конфликт сме с него
Просто го послушай, и да не ти пука. Той патологично не може да лъже и мъгляви. От професионално бетониране на мозъка. След три месеца ровене по библиотеките, пак ще стигнеш до първото му мнение.
Безплатен съвет: когато е казал нещо неразбираемо от пръв прочит, правилната реакция е да се напише :КАК!?, Какво???, и после да се четат обясненията. Евентуално с още въпроси, той ще отговори подробно.
Коментар
-
С, СО, СО2, Н2О, Н и всичко това в малки количества. Бензина се състои основно от С и Н, така, че при горенето (което между другото в химията в повечето случаи се отъждествява с окисление или свързване с кислорода) нещата се свързват по различен начин с О2, който пък кислород идва независимо от физиката, която си учил от околния въздух в помещението. Наричат тия мрежи и керамики "каталитични", защото горенето (реакцията) се извършва с помощта на ускорител=катализатор, който в случая си е чисто физически - нарича се повишена температура от мрежа или решетка.Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар