Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

  Здравейте,щастлив собственик съм на ACR Resqlink+
  Предполагам, че не съм единственият,интересувам се някой може ли да ми каже как реагират Българските служби,колко време им отнема да тръгнат,къде има хеликоптери освен в Крумово и по Черно море.
  И един друг въпрос,понеже сме в България дали няма да ми връчат сметка за гориво за хеликоптер и други разходи :/

  Тук има снимки,както и на други места в интернет
  https://plus.google.com/106299646426889119604/posts/C4YkaWVDDZb

 • #2
  От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

  На зададените въпроси аз отговор нямам, но ето ти един съвет- купи и си регистрирай един Спот.
  "Докато има търпимост към всичко извън правилата, нещата ще са така."- Джамбазов
  Приста-НЕ! Виж тази тема-
  https://www.offroad-bulgaria.com/sho...d.php?t=138197

  Коментар


  • #3
   От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

   Съгласен съм с NIKSD... Със Спота можеш да си купиш и сериозна застраховка за SAR операции.. Освен това уведомява не само службите, но и познати/приятели, които в някои случаи може да са по-ефективни.
   Сметка в повечето случаи ще ти връчат. Може да ти поискат и авансово плащане (това, че си на зор и времето е решаващо, не винаги е оправдание - някои служби просто няма да тръгнат преди да видят парите)...
   Затова дори и да не е СПОТ, е добре да си направиш застраховка в зависимост от това къде ще бъде пътуването - дали планинска или друга застраховка - това вече са детайли според спецификата.
   Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
   Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

   Коментар


   • #4
    От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

    Дълбоко се съмнявам, че във вътрешността на страната има кой да реагира да реагира на авариен радиобуй от „Коспас-Сарсат”. Върти ми се някакъв спомен, че ние май не плащаме членски внос в системата.
    Както е показал опитът, понякога на държавни органи дори да им даваш точни ГПС координати пак ще е проблем да те намерят.

    А сметка за спасителна операция спокойно могат да ти връчат. От години вече Планинската спасителна служба има ценоразпис за спасителни дейности.

    И добавям един глас за това:

    Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
    ... Освен това уведомява не само службите, но и познати/приятели, които в някои случаи може да са по-ефективни.
    .

    Коментар


    • #5
     Въввсрна има кординационен център,могат да пратят всичко от мораккте спасителнк хеликоптери и кугър, гражданска,линейка ,полиция,военни. Мисля че беше описано в единдокумент за търсене и спасяване по море, но същата система е и за самолети(които катострофират и над земя) ,от морска администрация ми казаха че работи.
     По скоро се интересувах колко са бързи в България.
     Самата система може да има в най лошия случай забавяне от час и половина -два ако тъкмо те е подминал сателит в нискка орбита за търсене к спасяване (LEOSAR) ,а ако имаш чист изглед към екватора геостационарните (GEOSAR) засичат сигнала веднага,вее има и 20на транспондера на сателити в средна орбита на навигационните системи Galileo, Glonas K и GPSIII.
     А относно спота лично аз бих предпочел Delorme Inreach или телефон иридиум втора употреба ,харесва ми полярната орбита и,въпреки че и Globalstar са глобална система, при възможност бих притежавал всичко

     За приятелите съм съгласен ако не е нещо голямо,но тогава няма да има и нужда от нещо такова


     Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
     Дълбоко се съмнявам, че във вътрешността на страната има кой да реагира да реагира на авариен радиобуй от „Коспас-Сарсат”. Върти ми се някакъв спомен, че ние май не плащаме членски внос в системата.
     Както е показал опитът, понякога на държавни органи дори да им даваш точни ГПС координати пак ще е проблем да те намерят.
     И добавям един глас за това:
     Мисля че няма вноска, със сигурност не сме спонсори и не сме със наземнооборудване(има в Кипър,Гърция,Италия,Русия,Турция наземният елемент е добре поддържан ако решите да погледнете обхвата на LEOSAR, не забравяйте че мсатата в океана без станцията са в обхвата на Geosar) , но получаваме данни и сме участници в спасителната дейност.

     Задълженията на България за ТиС на кораби, въздухоплавателни средства и хора – както цивилни, така и военни – се отнасят както за територията на страната, така и за морския отговорен район за търсене и спасяване (БМОРТиС).


     3. Обхват на дейностите по ТиС


     3.1 Основните функции на дейностите по ТиС са да се координира ТиС в открито море, крайбрежните зони и по брега.

     Координация на въздухоплавателните средства


     2.3.1 Въздухоплавателните средства на МО се контролират от поста за ТиС на ВМС/ВВС. Той управлява и военното участие в операциите по ТиС по искане на българските власти за ТиС или на съседни спасителни координационни центрове. При операции за морско ТиС, които включват плавателни и въздухоплавателни средства, цялостната координация на произшествието е задължение на МСКЦ Варна.


     2.3.2 По изключение, когато е нужен вертолет за ТиС, за да бъде спасен непосредствено човешки живот, е уредено МСКЦ Варна да се свързва пряко с най-близката вертолетна единица и да изисква нейната помощ.

     ВМС/ВВС имат специализирани вертолети за търсене и спасяване, които са на разположение при необходимост за ТиС. Дежурният вертолет на ВМС е с готовност за излитане до ___ минути.     Доста съм сигурен че имат и локатори за 121.5 и със сигурност ГПС имат и други скъпи играчки аврариеннрадио буй със вградена радиостанция има в търг 3300 евтинийка
     http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMa...C3?idMat=93164     И вакуумна носилка ,плуваща носилка


     П.С. Някой ден трябва да се разходя до Варна и до 8ми Приморски полк и да попитам в Морска администрация безвъзмездно ли е спасяването(би трябвало да е)
     Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 21-04-16, 08:41.

     Коментар


     • #6
      От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

      В Черно море имаш по-голям шанс да бъдеш спасен от турците отколкото от родните ВМС или МСКЦ.На последните и двата кораба(Перун и Мизар) не плават от години(Перун е с повреден двигател в резултат на един лизинг при руснаците).ВМС пък ядоха попарата със спасяването на "Толстой" и още 2-3 кораба и след като изгориха гориво за хиляди левове и не получиха компенсация за това вече не праща кораб или вертолет ако пострадалият кораб не е яхтата на Б.Б.Пък докато дойдат шансовете ти да си все още жив са почти равни на 0.Преди когато при ДК(дежурен кораб) екипажа спеше на кораба норматива беше 40 мин и да си на чиста вода,а сега когато екипажа е на брега норматива е 2 часа.А може и да имаш "късмет" да аварираш някъде пред Созопол а дежурният кораб да е от база Варна,както и стана преди 10-на години-кораба потъна някъде на траверс Бургас и докато дойде ДК от Варна(в случаят Смели),оцелелите вече ги вадеха в турски териториални води.

      Коментар


      • #7
       От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

       Благлагодаря komuso

       по принцип ме интересува звмята защото даже не умря да пливам,гледам че спасяват хора,но ги дават по телевизията и по поръчка на Бойко.
       Тук има статия/анализ която показва че са мудни в центъра http://www.bulsar.org/menus/Публикац...и/index.html

       Като напиша хеликоптер кугър в търсачката се вижда спасена родилка, така че летят https://www.google.bg/search?q=хеликоптер+кугър

       Оффтопик: знам че ще се сърдите но защо много хора са като хипнотизиранк от СПОТ ,Delorme Inreach SE/Explorer използва Iridium има повече мощност,поддържа писане на съобщения от устройството или от телефон,не можеш да звъниш и да ползваш интернет ,но като посъберат пари и производителите и сателитните оператори възможностите ще се увеличат и цените ще паднат. Плана за Inreach е сходен а на фрийдъм плановете можеби и и по-евтин. Няма нужда от базови станции сателитите си прехвърлят сигнала. Пих ползван PLB, и сателитноустройство ползващо иридиум ако имах бюджет или нужда.

       Коментар


       • #8
        От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

        Миналото лято искаха 3000 лв от 112 за да вадят наш човек от доста бурно море с хеликоптер, но се размина, понеже пича докопа брега...
        Координати: намираме се на ръба на ... човека е 100 метра навътре...
        Та има желание и взаимодействие между службите, понеже после кварталния трябваше да снема показания...
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • #9
         От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

         Имам EPRB, PLB, Spot, Iridium phone. Ако ще се возя из Черно море, взимам Спота и сателитния телефон. Без да се обиждат някои хора, ама жена ми разревана пред някой яхт клуб, и с дебело портмоне в ръцете ще свърши по-добра работа от "някоите хора".
         Ако не е возене ами си е сериозно забягване на вътре при кофти време- EPIRB, GPS и сателитен. И сериозен спасителен сал. И чакаш чужденците да те извадят.
         "Докато има търпимост към всичко извън правилата, нещата ще са така."- Джамбазов
         Приста-НЕ! Виж тази тема-
         https://www.offroad-bulgaria.com/sho...d.php?t=138197

         Коментар


         • #10
          От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

          Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
          Имам EPRB, PLB, Spot, Iridium phone.
          Тълмочовек с иридиум, може ли да те попитам млже ли със сим карта само да се проверява обхвата,обикаляйки из дерета,и за глобалстар е въпроса също.все виждам евтини телефони,знам че им е скъп плана, но от любопитство бих си взел ако е възможно. Понякога намирам и Delorme Inreach ,112 трябва да приемат СМС(за глухи хора и слаб обхват),но отново знае ли човек, иридиум е бил един от вариантите за следващо поколение коспас-сарсат но са избрали навигационните спътници(голямо покритие и държавна поддржка,безплатно) ,на следващото поколение иридиум ще има транспондери за кораби и самолети AIS и ADS-B, което ще стане като система допълваща аварийните радиобуйове . Наблягат на данните,ще запазят сигнала за телефония същия,така че и старите телефони ще работят.

          Някой знае ли за историята на СПОТ?

          Коментар


          • #11
           От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

           И аз това имам и да чакам на нашенски вертолет ми е някак си странно
           TOYOTA SEQUOIA ‘11
           W140 S420 '99

           Коментар


           • #12
            От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

            Първоначално публикуван от todop Преглед на мнение
            .....Оффтопик: знам че ще се сърдите но защо много хора са като хипнотизиранк от СПОТ ,Delorme Inreach SE/Explorer използва Iridium има повече мощност,поддържа писане на съобщения от устройството или от телефон...
            Чак пък хипнотизирани... Удобно малко ефективно и безпроблемно устройство... Учуди ме, че работеше устойчиво в автомобила между седалките. Да, в Русия малко поизчезна тракинга, ама то и в зоната имаше разни интересни обекти, та не знам кое е било причината (според мен - по-лошата чуваемост, защото като го изкарах на колана си при разходките навън - подаде сигнал
            Самото устройство на SPOT май е по-евтино от Delorme.. Абе както се казва - колкото повече - толкова повече... Ако много те е страх - забучваш от всичкото по едно и си я караш така
            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

            Коментар


            • #13
             От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

             Спота е ОК до момента в който ти потрябва сателитен телефон,Делормето като пари не се връзва при положение,че не върши работата на сателитния,а че съм ОК го покрива СПОТа.
             TOYOTA SEQUOIA ‘11
             W140 S420 '99

             Коментар


             • #14
              От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

              Не съм сигурен за района на покритие на СПОТ-а .... Например дали би покрил едно пътуване из Сибир или Монголия (според сайта им там е бяло петно)..
              Факт е, че в колата работеше прекрасно до момента в който влязох в Русия в района на Кандалакша... След това почна да работи неустойчиво. Като си възвърна работоспособността нагоре около Норвегия и до БГ нямах проблеми... Това - разбира се в колата между седалките - не съм му търсил специално място с добра видимост...
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

              Коментар


              • #15
               От: Авариен Радио Буй / Personal Locator Beacon

               Аха,нмират се евтини из Ebay а и сателитни телефони,но са големи и с по скъпи планове , а мисля че спот е създаден понеже системата е имала проблем със разговорите и на някой му е хрумнало да пращат малки Ок суобщения,и така са се спасили Глобал стар от фалиъ,браво на който се е сетил,мисля че са първите ,но има и други,поне още две имаше мисля освен делорме и апо,едното беше text anywhere

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 4,385 в 20:28 на 18-02-20.

               Зареждам...
               X